- samotná specifikace SAE toho o kvalitě oleje moc nepoví. Jinak se po čase bude chovat olej na syntetické bázi a jinak ekvivalentní, částečně minerální olej, který je upravován VII aditivy. Bohužel, dobrým vodítkem není často ani vysoká cena - uvědomte si, že inzerce něco stojí a často se to právě cena oleje, která jí platí. Ba, ani slovo "syntetický" v názvu nezajistí skutečný syntetický základní olej - často se jedná o marketingový pojem (firma Castrol v roce 1999 vyhrála soudní spor vedený kvůli označení SynTec Full Synthetic pro vysoce rafinovaný minerální olej (Group III), když prokázala, že i nesyntetické oleje mohou být stejně kvalitní - ano, ale pokud jsou nové). P.S: Předpokládám, že plně syntetické budou esterové oleje Motul 5100 a vyšší (za jiné bych ruku do ohně nedal, pokud o jiných víte, napište je pod příspěvek).
Kolik stojí u BMW originál olej BMW Advanced 15w-50 1L?
Přidané 31.03.2018 15:30
Hele..zakladove oleje jsou bud mineralniho puvodu nebo vyrobene synteticky...co jsem.studoval v clancich ing.Cerneho z CVUT tak i syntetkcke oleje maji dnes podil mineralni slozky...a ja plne souhlasim s tim ze dnes je dulezita zatezova norma..at ACEA a API... vic v podstte neni potreba co se vykonstniho zatizeni oleje tyce...druha vec je vizkozni trida SAE ale to je nejaky zaklad doporuceny vyrobcem motoru + uzivatelsky si muzes korigovat dle okolniho prostredi...na vzduchaci mame 20W50...ale muzes mit klidne 15w50 a i klidne 5w50....nebo treba 5w 40 kdyz budes jezdit v ruske zime.....ale to nema s vykonstni normou nic spolecne....a resit v beznych motorech nasich motorek syntetiku nebo mineral je zbytecne...synteticky olej bude mit urcite lepsi stabilitu v extremnich podminkach..ale my nemame monopost F1 kde stejne co zavod delaji generalku motoru protoze ten je tak zatizeny ze potrebuje spesl olej..toz asi tak...a hlavne rozdeleni polo a plna syntetiky au se nepouziva..zadna soucasne platna norma to nezna..neresi...
Přidané 31.03.2018 15:43
va nové motorové oleje značky BMW Motorrad, ADVANTEC PRO (tento produkt) a ADVANTEC ULTIMATE, sú spoločne vyvinuté a výlučne formulované firmami Shell a BMW na náročné a presné špecifikácie pre špičkový výkon a dlhú životnosť vysokovýkonných motorov BMW Motorrad.
Upozornenie: Oleje ADVANTEC sa predávajú vo fľašiach LITER. 1 liter = 1,05669 kvarty
Kvalita motorového oleja závisí vo veľkej miere od jeho hlavných zložiek: základných olejov. Tvoria približne 75-90% motorového oleja. Originálne oleje BMW Engine sú založené na novej patentovanej technológii PurePlus Technology ™, ktorá rafinuje základné oleje zo zemného plynu namiesto ropy. Výsledkom sú krištáľovo čisté základné oleje, ktoré neobsahujú prakticky žiadnu z nečistôt nachádzajúcich sa v surových olejoch. Technológia PurePlus Technology ™ je prelomom v tom, ako sú motorové oleje formulované tak, aby poskytovali zvýšenú viskozitu, zníženie trenia a nižšiu volatilitu.
LEN TAK PRE ZAUJÍMAVOSŤ:
Od roku 2012 spoločnosť BMW Motorrad opätovne zosúladila svoje publikované odporúčania globálne s dvoma viskozitami motorového oleja pre všetky typy motorov:
• ADVANTEC ULTIMATE, SAE 5W-40 (API SN / JASO MA2) - doporučené pre nasledujúce modely 2005 a novšie: K1200 RS / S / GT, K1300 S / GT, G450X, R / HP4 a všetky modely R1200 s chladenými kvapalinami.
• ADVANTEC PRO, SAE 15W-50 (API SJ / JASO MA2) - odporúčané pre všetky ostatné modely. *
* Pre majiteľov toho, čo BMW nazýva "Legacy Motocykle" (vozidlá vyrobené pred rokom 1995), ktorí dávajú prednosť pokračovaniu v používaní minerálneho oleja, BMW ponúka naďalej dve viskozity, ktoré chránia skoršie motory vo väčšine teplotných rozsahov: SAE 10W40 (API SG / JASO MA2) a SAE 20W50 (API SG / JASO MA2).
Přidané 31.03.2018 16:09
Bedabanjo napsal:
Hele..zakladove oleje jsou bud mineralniho puvodu nebo vyrobene synteticky...co jsem.studoval v clancich ing.Cerneho z CVUT tak i syntetkcke oleje maji dnes podil mineralni slozky...a ja plne souhlasim s tim ze dnes je dulezita zatezova norma..at ACEA a API... vic v podstte neni potreba co se vykonstniho zatizeni oleje tyce...druha vec je vizkozni trida SAE ale to je nejaky zaklad doporuceny vyrobcem motoru + uzivatelsky si muzes korigovat dle okolniho prostredi...na vzduchaci mame 20W50...ale muzes mit klidne 15w50 a i klidne 5w50....nebo treba 5w 40 kdyz budes jezdit v ruske zime.....ale to nema s vykonstni normou nic spolecne....a resit v beznych motorech nasich motorek syntetiku nebo mineral je zbytecne...synteticky olej bude mit urcite lepsi stabilitu v extremnich podminkach..ale my nemame monopost F1 kde stejne co zavod delaji generalku motoru protoze ten je tak zatizeny ze potrebuje spesl olej..toz asi tak...a hlavne rozdeleni polo a plna syntetiky au se nepouziva..zadna soucasne platna norma to nezna..neresi...
tak treba u toho Advantec Ultimate se BMW/Shell vytahuje, ze NENI z mineralni baze, ale ze zemniho plynu.
Dale, chci videt mineralni olej treba 0w40... podle mne ho ani z ropy nenamichas...
takze ten ZAKLADOVY olej je imho porad prece jen dulezity. Nebavime se o F1, ale o startovani v zime + rozpalenou letni italskou dalnici.
Mel jsem nekde peknej clanek o olejich, uz ho nemuzu najit. Kazdopadne ty specifikace jsou slozitejsi, nez vypadaji. Napr. 0w40 muze mit (dle norem) VYSSI studenou viskozitu, nez 5w30... a cim vetsi rozsah, tim vetsinou rychleji degraduje atd.
NICMENE... do motorky se mi olej z ropne baze lejt fakt nechce, pokud nemusim.
Upravil hicks dne 31.03.2018 16:16
17 cm
----------------------------------------------------------------
BMW R1200GS LC od 2013, BMW F800 GS od 2008,
Aprilia SR 50 Factory, Praga ED 250, CFMOTO CFORCE 520 Gen2
Přidané 31.03.2018 16:12
lexus is 250 napsal:
Kvalita motorového oleja závisí vo veľkej miere od jeho hlavných zložiek: základných olejov. Tvoria približne 75-90% motorového oleja. Originálne oleje BMW Engine sú založené na novej patentovanej technológii PurePlus Technology ™, ktorá rafinuje základné oleje zo zemného plynu namiesto ropy. Výsledkom sú krištáľovo čisté základné oleje, ktoré neobsahujú prakticky žiadnu z nečistôt nachádzajúcich sa v surových olejoch. Technológia PurePlus Technology ™ je prelomom v tom, ako sú motorové oleje formulované tak, aby poskytovali zvýšenú viskozitu, zníženie trenia a nižšiu volatilitu.
no tohle popira tvoje nazory, jen tak mimochodom pisou tam presne to, co rikam ja.
17 cm
Přidané 31.03.2018 16:30
Ja si myslím, že BMW Advantec Pro 15w-40 je adekvátny olej pre naše vzducháče v bežných stredoeurópskych klimatických pomeroch. Američania, ktorí tomu trochu rozumejú leju do vzducháčov výlučne Mobil 1 Racing 4T, 15W-50, API SN/SM/SL/SJ; JASO MA1. Určite vynikajúci olej ..... a údajne im to aj menej ten olej žerie. Túto informáciu som získal priamo tam, keď som bol pred 5 rokmi v Ohiu v Clevelande.
Diskusii, odborných článkov a štúdii je strašne veľa, niektoré názory sa aj rozchádzajú. My sme ale spotrebitelia ....
Přidané 31.03.2018 16:37
lexus is 250 napsal:
Ja si myslím, že BMW Advantec Pro 15w-40 je adekvátny olej pre naše vzducháče v bežných stredoeurópskych klimatických pomeroch. Američania, ktorí tomu trochu rozumejú leju do vzducháčov výlučne Mobil 1 Racing 4T, 15W-50, API SN/SM/SL/SJ; JASO MA1. Určite vynikajúci olej ..... a údajne im to aj menej ten olej žerie. Túto informáciu som získal priamo tam, keď som bol pred 5 rokmi v Ohiu v Clevelande.
Diskusii, odborných článkov a štúdii je strašne veľa, niektoré názory sa aj rozchádzajú. My sme ale spotrebitelia ....
no kdyz uz pises do vlakna s olejema.. pokud vim, tak napr. BMW LL01 oleje jsou pro Ameriku, protoze maji v palivech vice siry...
my v Evrope mame LL04... vhodnou take mimojie pro ruzne ty DPH shi.ty.
Takze s Amerikou bych automaticky nemaval.
17 cm
Přidané 31.03.2018 16:48
Nie, nespomenul som Ameriku preto, že chcem niečo riešiť, to len na dokreslenie, len ako bezvýznamnú osobnú skúsenosť, či poznatok z môjho krátkeho pobytu v Ohiu. Ja by som to uzavrel s tým, že každý nech si dá do moto olej podľa seba, podľa spôsobu jazdy, zaťaženia motora a miesta používania a bude všetko v poriadku. Určite nie rovnaký olej v severnom Rusku, či severnej Kanade, či v Česku, alebo strednej Austrálii.
Přidané 31.03.2018 17:11
Tak daleko uz nevidim. To uz je na mne moc odborne.. proste ja leju dle zatezove specifikace...teda mame SF...ale to ma snad je paramo starej mogul do felicie.. taze dnes jsou oleje standartne SJ a vyssi.. tak asi tak...ted jsem dal casstrol...pristi rok uvidim....kazdopadne dam 20w50 nebo 15w50 API SJ nebo vyssi a NEMUZU tim nic pokazit....urcite nestaruju v -15 st.C a urciti s GSA nelitam nadoraz pod zatezi po rozpalene italske dalnici...nekdy je mozna lepsi ve svsem nehledat zbytecnou vedu a slozitost kdyz to neni potreba
Přidané 31.03.2018 17:30
Bedabanjo - plný súhlas s tebou, mám ten istý názor. Zbytočne nepolemizovať. Ja mám GSA 2012 dvojvačku, 81kW.
1. výrobca v príručke odporúča Castrol Power1 10W-40, API SG, JASO MA. ACEA A2. Teda bežné, v podstate už zastaralé normy. Dnes sa už API SG asi ani nedá kúpiť, všetko je od SJ a viac.
2. podľa VIN mi BMW Motorrad odporúča origo olej BMW Advantec Pro 15W-50.
Tak tam dávam tento, kupujem ho v nemecku a viac neriešim, lebo by táto debata nemala konca.