Jsi šikovný, tebe je v armádě škoda. :-D
Při projížďce to už bylo tiché?
H.
/ Z howna bič neupleteš. Když upleteš, tak s ním nezapráskáš. Když zapráskáš, tak jenom sebe. /
Hrabe_X napsal:
Jsi šikovný, tebe je v armádě škoda. :-D
Při projížďce to už bylo tiché?
Ja to rikam porad
Nevim... Nic to neudelalo. Blby je, ze me se to skvrceni objevuje nahodile, treba jednou za 3 jizdy... Pak zase treba mesic x jizd klid a pak zase na 20sekund jo...
Každou stresovou situaci řeším jako pes: když to nemůžu sežrat nebo ošukat, tak to pochčiju a odejdu od toho.
Bohumil napsal:
Na 80gs me tachometr nende a vubec ne to nechibi...50km/h mam f kazde dedine na ceduli a 2 kila to nejede
Kdyby me nesel, tak me to vadi mozna vic, nez to posrany knourani
Každou stresovou situaci řeším jako pes: když to nemůžu sežrat nebo ošukat, tak to pochčiju a odejdu od toho.
Dělalo mi to taky. Několikrát. Vymontoval jsem tachec, do dírky od bowdenu nastříkal WD. A přestalo to. Samozřejmě není od věci promazat bowden a kolečko v náhonu. Pokud se vám zasviní od WD i sklo tachecu, nevadí, časem se to odpaří. O nic nejde.
Sice už asi s křížkem po funuse, ale konečně jsem se dohrabal k tachometru, nářadí a volné chvilky.
Pro vyjmutí vnitřnostní tachometru je potřeba:
1.) Odpertlovat rámeček
2.) vyšroubovat dva šroubky zezadu
3.) vyšroubovat šroubek v nulovacím kolečku denního počitadla.
Pak už je možné strojek z obalu vyjmout. Vnitřek neobsahuje nic zásadního, klasický to mechanický tachometr. Rotujicí magnet, hrníček s ručičkou a ozubené převody k počítadlům.
Jak již bylo zmíněno - uvnitřjsou veškerá ozubená kolečka plastová. jediné místo, které by mohlo kvílet a které se otáčí nějakou větší rychlostí, je vstupní hřídelka. Jeví se mi teda rozumné namazání hustším silikonovým olejem z vnější strany bez jakékoliv demontáže - pokud se tam toho dá pár kapek, nemělo by ničemu ani vadit, když olej proteče skrz.
Jako zajímavé řešení se mi jeví rubová strana stupnice - která je v horní části začerněná kvůli rovnoměrnému prosvětlení žárovkami (jsou v horní části).
Tak třebas to ještě v budoucnu někomu pomůže. Fotky nepřenesou dojem tak, jako když si to člověk osahá...
Rozpertlovat se mi to nechtelo, bo mam obcas volsovy ruce
Takze jsem to jenom lehce ,,prokapnul" silikonovym olejem, tu vstupni hridelku, behem protaceni a uvidim. Ale dle mistnich to promaznuti pomuze... Ikdyby na rok, budu rad. Demontaz tachecu je fakt na chvilku
Mimochodem, alespon jsem si konecne povymenoval popraskany zarovky a palubka mi zase sviti... Cela
to Kubrt: Co s těma járofkama děláte? Já je neměnil nikdy a svítěj po 24letech všechny. Mimo budík jsem 1x měnil přední heligonku, zadní brzdovku a zadní pravej blinkr. Ostatní jsou původní.
Upravil Hrabe_X dne 07.12.2019 19:32
H.
/ Z howna bič neupleteš. Když upleteš, tak s ním nezapráskáš. Když zapráskáš, tak jenom sebe. /
Rozpetrlovat kvůli namazání určině NE - já to řešil před lety, že jsem si dovezl motorku z GB s tachometrem MPH, což se mi po návratu na kontinent úplně nelíbilo (byť malá stupnice v km/h tam taky je). Povedlo se mi sehnat jiný tachometr v km/h s podobným nájezdem, ale s naraženým rámečkem kolem skla, za sympatický peníz.
Takže jsem potřeboval vyměnit rámečky.
No a tenhle mi zůstal rozebraný...
S tím přimazáním bych si hlavu nedělal. Podle mě je důležité nedávat při mazání tachometr sklem dolů, aby na sklíčko přinejhorším něco nekáplo. Tachometr bych domazával "vzhůru nohama" - naležato, co někam nateče, zase klidně vyteče. ______________
R1150R 2004
Hrabe_X napsal:
... mám ještě původní náhon 23let a 140tis km, tak možná je to únavou lanka, ačkoliv ho pravidelně jednou za čas vytáhnu z bowdenu a vykoupu v oleji.
Mazat lanka?... to je teda dost oldschooltechnik... to je tak z dob Jawa 250, ne? Ikdyž to nerad slyšíš, tak zas tak nemoderní motorku nemáš
Na ten olej se ti nalepí prach a tím spíš to půjde do kytek. Jak se ti lanko začne přidírat a ty ho nevyměníš, tak si posereš převody a nebude ti fungovat tacho... a pak už to novým, natož namazaným, lankem nevyřešíš
Pro zajímavost:
Lanko-náhon tachometru R1150GS Před montáží nutno namazat vnitřek lanovodu !¨
Nemyslím, že replika náhonu se bude od originálu v čemkoliv krom ceny lišit.
Tož mažte chlapci, mažte, protože kdo maže, ten jede!
H.
Jakožto odrostly na Jawach (kde teda třeba spojkové lanko běhá v teflonovem bowdenu taky... jsem krátce po koupi BMW promazal plynová lanka, protože prostě Anglie a protože chodily hrubá, až mě z toho pravačka bolela...
Samozřejmě jsem to ale mazal sprejem na bowdeny, kde bylo přímo uvedeno, že je vhodný pro bowdeny s teflonovou výstelkou. A tím mažu vpravdě i ty obyčejné.
Mám vyzkoušeno, že funguje opravdu dlouhodobě a snižuje ovládací síly.
Mazat lanka?... to je teda dost oldschooltechnik... to je tak z dob Jawa 250, ne? Ikdyž to nerad slyšíš, tak zas tak nemoderní motorku nemáš
Na ten olej se ti nalepí prach a tím spíš to půjde do kytek. Jak se ti lanko začne přidírat a ty ho nevyměníš, tak si posereš převody a nebude ti fungovat tacho... a pak už to novým, natož namazaným, lankem nevyřešíš
Pro zajímavost:
Lanko-náhon tachometru R1150GS Před montáží nutno namazat vnitřek lanovodu !¨
Nemyslím, že replika náhonu se bude od originálu v čemkoliv krom ceny lišit.
Tož mažte chlapci, mažte, protože kdo maže, ten jede!
Teda dovolim si namítat
Ja mam babu 1100gs od 2003 a jesteam původní lanko a ani jednou jsem ho nemaznul
Ale je fakt ze zacalo loni hucet ale co ma narok a az dohuci tak koupim nové
Až dohučí, tak se ti protočí šnek na předním kole a budeš to mít i s bonusem v podobě nového šneku.
... BMW I´m lovin it ...
My beloved, My precious, My R1100GS, R1200GS 30 Jähre 2010
Toš to máš tak. Kúpíš cedník, teče. Zalepíš ďúry, necedí