janrypal napsal:
Jinak teda nýtovací spojka na 98XRH2015 opravdu není. Řeší se to upravenou spojkou tuším z 82RH2015, má trochu jiné rozměry, ale prej to jde.Je tam jiná tloušťka destiček a trochu jiný tvar. No asi bych do toho nešel... zatím..
Puchyyla: Pokud se dívám správně, tak spojka pro SCA 0412 má totožné rozměry jako spojka pro 92RH2015. Takže je to pořád stejný problém, ne? Už v tom začínám mít trochu zmatek.
Stejně jako má Morse řetězy 92RH (se spojkou) a 98XRH (dodávané pouze v kuse), tak DID má řetězy SCA 0412 se spojkou a SCR 0412, které jsem ale opět rozpojené nenašel, ale možná jen špatně hledám. SCR 0412 pak má stejné rozměry jako 98XRH2015.
Problém vidím v tom, že u obou výrobců ta vyšší řada má být pevnější a tišší, kvůli nějaké "vnitřní úpravě" ať už to znamená cokoliv. A jediný doporučovaný pro F800 je právě ten 98XRH2015, což mi potvrdili i na motoretezy.cz A i kdyby spojka pro řetěz "nižší" řady náhodou fungovala, nebude pak doslova "nejslabším článkem" celého řetězu?
Zkusím ještě změřit originální BMW řetěz, kterému z těch dvou typů bude rozměrově víc odpovídat.
Tryskac: 98xrh2020 je řetěz 5x6, tzn. o jednu destičku širší. Spojka by měla delší piny.
Upravil janrypal dne 03.06.2020 00:05
Puchyyla: máš výkres SCA0412 ? Lebo nikde som nenašiel taký aby tam bol zakótovaný priemer a poloha čapov.
Janrypal: však to práve beriem ako pozitívum, lebo sa dá použiť aj článok z reťaze 98xrh2020 - vylisujem jeden článok, odbrúsim ten dvakrát deformovaný koniec čapu a na zalisovanie na 98xrh2015 mi ostane trčať lisovaním ešte nedeformovaný materiál. Ak dostať na 98xrh2020 aj samotné spojky, tak tiež ju brúsením skrátiť nie je problém.
Bohužel si myslím, že stejně jako na všechny XRH řetězy, ani na 98XRH2020 nebude samostatná spojka. Ale Tryskac na to možná kápnul, byl by to takový podnikatelský záměr - koupit nějaký klidně nejkratší 2020 řetěz, rozbrousit ho a rozprodat na spojky. Pokud by to fakt fungovalo, já bych si pár kousků hned vzal.
Trochu jsem se porozhlížel na netu po rozvoďáku na osmikilo a na těchto stránkách jej nabízejí (sice asi na objednání) ale je zajímavý pro nás ten popis napravo kde uvádějí že může být řetěz buď se spojkou nebo od nich snýtovaný tak tam zkusím zavolat a zjistit nějaké info. https://www.rozvo...t-all-4233
Tak jobovka -rozpojený se spojkou nelze objednat. :-/
Upravil kim dne 15.12.2020 09:26
Takže je to stále beze změny. Který filantrop se tedy obětuje pro dobro kolektivu, koupí jeden řetěz v rozměru 98xrh2020 libovolné délky a rozbrousí ho opatrně na jednotlivé články použitelné následně jako spojky pro 2015? Já osobně teda bohužel asi ne, protože jako dlouhodobý popírač pravdivosti zde oblíbeného hesla o opicích a banánech mám doma opic několik, ale na banány za ty léta zatím nezbylo ani pro jednu, nicméně jednu či dvě "spojky" bych určitě odkoupil. Vzhledem k tomu, že nejsem sám, kdo tuto věc shání, třeba by se to zejména někomu s dílnou a patřičným nástrojovým vybavením pomalu i vyplatilo.
>janrypal Našel jsem jinou cestu- přes známého co mj.obchoduje i s řetězy-dále přez fi. contra která obchoduje s řetězy(to je anabáze) jsem se dostal na pana Berana z beran tuning.cz a ten byl ochotný mi ten řetěz roznýtovaný (s čepem v krajní desce)poslat tudíž protáhnu nasunu čep a roznýtuju a finita la comedia. Osobně si myslím že není žádný velký problém si ten uzavřený řetěz sám i roznýtovat ale nabídl se sám. Tvrdil že to takhle dělá spousta mechaniků (běžný postup) páč je fakt na palicu kvůli takové kravině rozbombardovat motor téměř na molekuly
Musím souhlasit že tento způsob výměny řetězu je určitě mnohonásobně jednodušší a levnější . Sám jsem teď měnil řetěz originál vcelku a je s tím dost práce . Když už jsem to měl rozebrané tak jsem vyměnil šálky na ojnici vyvažováku , všechny plastová vodítka + napínací lištu a napínák rozv. řetězu . Když jsem porovnal starou a novou napínací lištu - obě jsem navlékl na šroub a položil na rovný stůl tak nová je v místě kde se opírá o řetěz vyšší ( hrubší , neměřil jsem to , pouze opticky) . Nemyslím že je to opotřebováním , je možné že je to změněno z výroby . Mohlo by to mít vliv na prověšení řetězu než to dopne hydraulika . Každopádně po nastartování rozvody nezarachotí , jsou tiché . Ale to cvakání je tam slyšet pořád . Jak tu někdo psal to není závada ale vlastnost . Šálky na tom vyvažováku bylo zbytečné měnit ale měl jsem je už koupené tak jsem je vyměnil samozdřejmě taky šrouby . Chtěl jsem se taky podívat v jakém stavu je alternátor - všechny cívky černé ale stejnoměrně a dobíjí zatím bez problémů ( mám namontovaný woltmetr , za jízdy stabilně 13,7 V )
Takže asi tak . Povolit šlo všechno bez problémů , motorem jsem si mohl otáčet v přípravku který jsem si vyrobil . Myslím že ty motory i rok 2008 nemají problém s životností pokud se o ně staráme .
>Rostabmw souhlasím s Tebou. jen ten altik bych trochu hlídal -měl by konstantně dávat přes 14V mě dává po výměně statoru(repas v Motoregulátory.cz) a výměně regulátoru (orig.díl) 14.2V jak na volnoběh tak při vyšších otáčkách -má to tak být podle p.Mareše z výše zmíněné firmy. Jinak já jsem taky vyměnil s rozv. řetězem všechny vodítka -vedle sebe jsem je nepokládal -na první pohled vypadá to šponovací stejně -jen na tom vodícím je nějaká drobná úprava v tvaru. Ty řetězy jsem z důvodu napojení a protažení taky neměl vedle sebe porovnaný ale ten starý(rozpojený) když položím-natáhnu na stůl a pak jej stlačím tak je tam celková délková vůle 9mm ; mezi rozvodovými koly to při dopnutí dělalo 1/2 zubu rozdílu na ryskách
Upravil kim dne 31.12.2020 11:46
Čau, my bereme do práce řetězy a kola do linky taky od Contry. Kime, mohu se zeptat na tip řetězu, kolik článků? Nějaký data ? Jestli to není tajný? Budu se hrabat v motoru, kvůli altiku(už nedobíjím) a když už se v tom budu vrtat, jelikož mám 97tisíc tak bych ten rozvoďák a lišty vyměnil. A dotaz 2: jakou nejtovačku používáš?
Děkuji. když tak klidně do emailu jan.jarolim@seznam.cz
jo a to video na yotutubu už není?
rád se toulám na dvou kolech
>janjarolim - zdar čéče teď po té době už ti fakt nepovím detaily toho řetězu -nepamatuju je ale zavolej si do berantuning.cz amyslím že budou vědět jaký patří do osmikila -nicméně zítra se zkusím podívat po faktuře a kdybych ji našel tak ti info dám