Mám ten Wunderlich na r1150r, líbí se mě, chrání svody, líbí se mě uchycení, nebrání přístupu k čemukoli, ale je to dost bláto - snadno se prodře, proto dělá Wunderlich plastové krytky na vnější oblouky padáků (mám obě protože jsem jednu stranu podřel a jednu stranu prodřel). Předpokládám že je to záměr aby to tlumilo pád, nicméně je to tak trochu spotřební. Pokud gs občas navštíví nějakou šotolinu atd. nedoporučuji je. Pokud jde válec k zemi a povrch je členitý, tvar padáku válec vůbec neochrání, protože se může válec země dotknout dříve než padák. Chce to ještě padák na válec. Ještě jedna věc, jestli se nepletu tak se ten samý tvar dělal i v nějaké pevnějším materiálu. Ty stály víc.
Upravil mahomaho dne 28.02.2024 18:56
---------------
Život je cesta. Čím dál-tím líp.
mahomaho napsal:
Mám ten Wunderlich na r1150r, líbí se mě, chrání svody, líbí se mě uchycení, nebrání přístupu k čemukoli, ale je to dost bláto - snadno se prodře, proto dělá Wunderlich plastové krytky na vnější oblouky padáků (mám obě protože jsem jednu stranu podřel a jednu stranu prodřel). Předpokládám že je to záměr aby to tlumilo pád, nicméně je to tak trochu spotřební. Pokud gs občas navštíví nějakou šotolinu atd. nedoporučuji je. Pokud jde válec k zemi a povrch je členitý, tvar padáku válec vůbec neochrání, protože se může válec země dotknout dříve než padák. Chce to ještě padák na válec. Ještě jedna věc, jestli se nepletu tak se ten samý tvar dělal i v nějaké pevnějším materiálu. Ty stály víc.
Ty plastové kryty padáků Wund. jsem teď v nabídce neviděl.
Jako ochranu do terénu má Wund. v nabidce ten kovový kryt hlav. ( já mám Wund. padák v kombinaci s origo plastovým krytem hlav)
Takže nakonec jsem skončil s padáky Ibex, stejně jako Sniper
Líbí se mi napasování rámů na motorku, zbytečně motorku nerozšíří například jako HB.
Padáky Ibex mi umožní použít vyšší podvozek, stejně tak umožní výměnu řemene alternátoru. Zaujalo mě uchycení vespod motoru. Pod celým motorem je silný plný ocelový plech, uchycen na 4 body, na tento díl je až přišroubovaný padák. Tzn: při pádu se energie rozdělí do 4 bodů.
Horní uchycení na rám je robustní. Taky tak spojení levé a pravé části, nemám strach že by se padáky při pádu rozdělili.
Možná jen mě trochu zklamala síla trubek. Průměr trubky je 25mm. Stěna trubky je 1,5mm + lakování. Na druhou stranu, v místech uchycení
je materiál vždy zesílený.
Do hry ještě přichází pevnost použité ocele ale tu ví jen výrobce. Rámy samozřejmě nemůžou být nezničitelné, pak by se energie přenesla na špatná místa.
Snažil jsem se přemýšlet nad energií která se přenese do rámu, uchycením, úhlu dopadu, rozložením sil, a tady mě právě zaujal Ibex.
Ještě tedy přemýšlím o doplnění o kryty ventil. Vík od Marseluse.
Povedla se mi i slušná cena, 4800 Kč včetně dopravy.
Celé padáky jsou pěkně dělané, žádné ostré hrany, vše pasujek jak má pěkné sváry. Snad tedy splní účel. Věřím že o účinnosti rámů poreferuji
Upravil marek07 dne 07.03.2024 09:42