Hoj mám to samé, jezdím v tom už asi 3tí rok. Bunda OK, ale kalhoty nevydrželi v rozkroku ani dva roky. U bundy se mi jen trhá sucháč na rukávu, ale to je drobnost.
Jenže jsem zkusil na cestě pujčený Scott a musím říct, že ten rozdíl je velkej. Pod Scottem se na kožené bundě nesráží vlhkost, je to nějaké membrána co pouští ven páry a dovnitř vodu ne. Takže až Oxford doslouží vim kam sáhnot.
Upravil Kojot dne 04.06.2024 15:49
Klim Forecast, převlekovou bundu i kalhoty mám. Je to gore-tex, takže se nezapaříš. Kalhoty mají v lampasech zipy takřka od pasu až dolů, oblékneš přes boty asi za méně než minutu.
Upravil Francis dne 04.06.2024 17:31
Mám 25let bundu Bering, tak nepotřebuju nepromok a jsem spokojenej.
Nezničitelná záležitost.
H.
/ Z howna bič neupleteš. Když upleteš, tak s ním nezapráskáš. Když zapráskáš, tak jenom sebe. /
Hrabe_X napsal:
Nezničitelná záležitost.
Bering jsem měl taky, nepromokne, ale je to jízda v igelitu ( i když je slunečno, vedro)
5.10.1842 www.bmwgs.cz
Vlak by měl jet jen takovou rychlostí, aby motýli mohli otevřenými okny volně létat dovnitř a ven
Pivos napsal:
Bering jsem měl taky, nepromokne, ale je to jízda v igelitu ( i když je slunečno, vedro)
Asi záleží jakou koupíš, každý prochází nějakým vývojem a má různě drahé a různě vychytané modely.
Bering vždy platil za suveréně nepromokavou a odolnou záležitost už v dobách, kdy se ostatní výrobci učili ušít bundu, která vydrží alespoň jednu sezónu v celku bez párání švů.
Mám koženou bundu, ta je v pohodě. Po letech impregnací nepromokne ani po 4 dnech v dešti, jen průběžně těžkne. Ale ten pocit bezpečí je k nezaplacení. Kdysi mě stála výpatu, dneska bys tak drahou věc nikdy nekoupil.
Nepotím se ani v největších vedrech na jihu, což považuju za velkou výhodu téhle bundy. Ale asi nesmíš být vyžraný prase bez fyzičky, což po 25 letech mám dost na hraně, ale zatím cajk. Mám to i jako jarní motivaci se sebou něco dělat. Někdo hubne do plavek, já do bundy.
H.
/ Z howna bič neupleteš. Když upleteš, tak s ním nezapráskáš. Když zapráskáš, tak jenom sebe. /
jo ok, já měl na mysli jejich textilni bundy. Ty byly nepromokavé, ale jezdil jsi jak odpadky v pytli
Upravil Pivos dne 05.06.2024 10:19
5.10.1842 www.bmwgs.cz
Vlak by měl jet jen takovou rychlostí, aby motýli mohli otevřenými okny volně létat dovnitř a ven
Hrabe_X napsal:
Nezničitelná záležitost.
sryg, tohle je jak, mám auto a nepotřebuji nepromok... chce nějaký nepromok....
Já dotaz chápu. A aby jsi pochopil i ty mojí odpověď, tak ta zní: Kup si pořádnou bundu a nemusíš tahat nepromok.
A nebo auto... to je taky dobrej nápad pro ty, kteří jsou vedle z toho, že "do motorky" prší.
H.
Mě ale taky přijde pořádná nepromokavá bunda diplomaticky řečeno jako kompromis než např. pořádná bunda (s vyndavací membránou) + nemok.
Variabilita je neskutečná.
Úplně to nejzásadnější plus je jízda v létě, kdy je kákoliv membrána v hadrech discomfort a žádný větrací otvor to nemůže úplně vyřešit. Nechci mít na sobě vrstvu, která je proti vodě když je ve stínu 30°c a vic. Chci ji mít když prší.
Navíc z nemoku se vysvlíkneš a jseš čistý a suchý, což oceníš když lezeš večer do stanu, hotelu, restaurace atd. Když jedeš nějakou šotolinu, silnici v opravě atd. oceníš dvojnásob že omyvatelný nemok schytal ten bordel místo hader. Pro mě plyne výhoda v možnosti přizpůsobovat se aktuální situaci a různě přidávat vrstvy podle toho co se děje kolem. Když se teploty začnou blížit pět stupňů Celsia , je nemok další vrstva na odizolování. To oblíkání je někdy vopruz, přiznávám ale i s přihlédnutím k tomuto je pro mě samostatný nemok smysluplnější. Nicméně další silná proměnná je že každý jezdíme jinak. Něco jiného je jenom tak se projíždět, něco jiného je výlet na víkend, něco jiného je dovolená tři týdny +. Z toho plynou i jiné potřeby.
Upravil mahomaho dne 05.06.2024 23:58
---------------
Život je cesta. Čím dál-tím líp.
Já mám trochu jinou zkušenost. Nepromok vždy obtěžoval. 2x zastavit obvykle v nejblbější chvíli. Buď začalo lejt a nebylo ani kde zastavit nebo jsi to před deštěm nestihl, tak jsi byl mokrej. Nebo nakonec nepršelo nebo jsi jel ještě kus po dešti protože to vypadalo na další a byl jsi naložený ve vlastní šťávě. Takže jsi byl čistej, ale smrděl jsi hůř než ten špinavej.
Ale je fakt, že každý jezdí jinak. V chladnu to asi smysl má, v letních dnech je to jenom opruz a nepohodlí.
Rozhodně se nikomu nesměju, když ze sebe na cestách udělá bioplynku a rád na něj počkám
Upravil Hrabe_X dne 06.06.2024 06:56
H.
Hrabe: veľa ľudí si myslí, že kvalitná nepremokavá bunda (najčastejšie z Gore-Tex) je ako nepremok, ale ona má väčšinou veeelky stĺpec paropriepustnosti, takže v kombinácii s vetracími otvormi funguje rovnako ako bežná zrovnatelná bunda. Mám trilaminatovu aj obyčajnú cca rovnakého strihu a plochy vetracích otvorov a v teple mi pripadajú úplne rovnako, ale postupné zapínanie vetrákov má u Gore badatelnejší efekt až do polohy "všetko zatvorené", kedy mám vďaka odolnosti voči vetru o jednu vrstvu menej pod bundou. Ak máte ktokoľvek možnosť si to iba len požičať, skúste to
Ale tu bola otázka aký nepremok?....takže buď lacnú šprcku, alebo (doporučujem) mierne drahšiu z jednoduchou membránou (Difi, Scott)
Dříve jsem měl Bering (obyčejný bez membrány), ten jsem oblékal nerad, protože jsem byl pod ním mokrý.
Teď vozím Scott a když má pršet dlouho, tak ho obléknu i přes goretexovou Rukku - bunda zůstane suchá a čistá, vevnitř (skoro) sucho jako v pokojíčku. Za mě Scott je výborné řešení.
Mám Rukku s Goretexem, Rallye 2 Pro s Goretexovou vnitřní vložkou, mám i letní bundu s vnitřní "igelitovou vložkou (to je dobré tak leda proti větru). Osvědčilo se mi spíše vrstvení oblečení s nepromokem navrch, lze lépe regulovat dle potřeby.
Taky je dobré, když je vodu nepropustná vrstva na povrchu, oblečení zůstane suché. Z toho důvodu Goretexovou vložku do Rallye už nevozím vůbec a když je potřeba, natáhnu nepromok. Výběr oblečení volím dle plánované trasy a předpovědi počasí, ale nepromok (alespoň bundu) mám s sebou pořád.
BMW GS = stroj na radost
patol napsal:
...takže buď lacnú šprcku, alebo (doporučujem) mierne drahšiu z jednoduchou membránou (Difi, Scott)
Neznám Difi, ale Scott jsou hodně drahé nemoky s cenou kolem 4650kč komplet. To znamená že jsou oproti šprcce víc než o 100% dražší.
---------------
Život je cesta. Čím dál-tím líp.
Kluci, díky všem, rozumím i dobrým zkušenostem s Gore třívrstvou bundou, tu mám sám také. Vozil a oblékal jsem doposud nepromok kombinézu a vždy se dost naštval při tom oblíkání, takže cesta nyní vede jen přes dvoudílnou, ev. jen vršek. (a zabere méně místa v kufru). Danke! V
Hrabe_X napsal:
... Nepromok vždy obtěžoval. 2x zastavit obvykle v nejblbější chvíli. Buď začalo lejt a nebylo ani kde zastavit nebo jsi to před deštěm nestihl, tak jsi byl mokrej. Nebo nakonec nepršelo nebo jsi jel ještě kus po dešti protože to vypadalo na další a byl jsi naložený ve vlastní šťávě. Takže jsi byl čistej, ale smrděl jsi hůř než ten špinavej...
Tohle řeší nepromok Gore-tex, oblékneš dostatečně v předstihu, nečekáš na první kapky. Neuvaříš se v tom a při přeháňkách a teplotách do 30°C se v tom dá jet i celý den.
mahomaho napsal:
Neznám Difi, ale Scott jsou hodně drahé nemoky s cenou kolem 4650kč komplet. To znamená že jsou oproti šprcce víc než o 100% dražší.
A co Klim, skoro trojnásobek ceny Scottu :-D
No jo, jenže levné igelitové nepromoky nefungují. Buď nemají podlepené švy a teče do nich, nebo nemají paropropustnost a jsi mokrý zpocením a nebo oboje. Věci, co fungují, často nejsou za pětikačku a u nepromoku to oceníš až když cestuješ dál než jen kolem komína - příklad: Je sobota ráno, jsi v Bosně nebo hluboko v Alpách, v pondělí musíš za prací a chcanec má být až do středy - pak je fungující a zároveň prodyšný nepromok k nezaplacení. Na to si každý musí přijít sám a nebo dobrovolně trpět ;-)
Když jsem ještě jezdil v nepromokach, tak jsem používal ECWCS převlečník armády ČR. Je to goretex a dal se sehnat komplet do tří tisíc třeba na armyburze. Vždy jsem byl v suchu. To se ovšem nedá říct v jiných nepromocích, protože jsem byl snad víc mokrej, jak jsem byl spařenej, než kdybych zmoknul.
Mel jsem dva roky nepromok od scotta, fungoval dobre. Ale porad me s**** na sebe neco navlekat. Takze jsem to vyresil obkecenim od klimu a uz bych nemenil. Byl jsem ted v albanii a prselo snad kazdy den... No kluci neli tak 2x denne rozcvicku.
Scotta zdedil kamarad a do dneska funguje...
BMW R 1250 GS HP
Ex BMW R 1200 GS Rally DOHC
Tyyyjo,a ten klim dělá peknu bundu badlands pro.a je aji prodlouzena a modro-šedá no ale stojí 36 litru to je teda něco,ja myslel že su hogo fogo homolka dyz mám bmw bundu za 16.
Kupredu spatki ni krok...