rád bych tohle téma oživil. jedem tím směrem poprvé (v podstatě tak jak píše Tomáš1200GSA). Rád bych se zeptal jak je to s tam s kempy popř. spaním na divoko?
Mají v kempech místa na stany nebo jsou některé jen karavanové?
Bývají v kempech chatičky když je hodně deštivo?
Ceny stan v kempu/chatička v kempu cca.?
Nějaké typy na pěkné menší kempy?
říkám si hurikán
1. spaní v kempech v pohodě, pouze pro karavany jsem neviděl
2. na divoko občas někoho vídám, popř. vídám ohniště, které bylo na divoko
3. v kempech téměř vždy bývají chatky, které je možné pronajmout na jakýkoli počet nocí (zde bych upozornil na závěrečné uklizení - to si udělejte / požadujte sami, jinak se velmi nemile promítne do ceny), v těch všech chatkách, co jsem kdy byl byla vždy malá kuchyňka, koupelna, přímotopy... Takže na usušení velmi vhodné.
4. Ceny - nejvíc asi zjištíš na Booking.com, specifikuj kempy, chaty, dej tam fiktivní termín a pak zobraz mapu, tam uvidíš minimálně co za kepmy existuje a můžeš trochu plánovat, ceny tam také uvidíš... I když teď bude hodně obsazeno.
Ale ono se vždy někde něco najde, když máš stan.
R1200GS 08" je minulost >> ADV, HP2, 2V ???
aktuálně ADV 2012 pryč
aktuálně MAX IV 6X6
seli napsal:
Ahoj,
nejprve chci poděkovat Tomášovi za informace k Norsku, v sobotu jsem se vrátil ze Skandinávie a právě tento příspěvek mne přiměl upravit trošku trasu a za Lillehammerem odpočit na západ a projet kus pobřeží. Nelituji, nádhera.
Ovšem info pro ostatní: s tím zmíněným kempem moc nepočítejte. Zastavil jsem se tam, nejde o klasický kemp, jsou tam chatky. Správce mi oznámil, že vše je pouze na objednávku předem z ČR a poslal k šípku (o pivu ani nemluvě). Naštěstí je asi 5km jižněji normální norský kemp, kde jsem si postavil stan.
Díky, díky.
Ke kempu:
-to jsem asi špatně nastínil: měl jsi tam přijet trochu familiérně - "nazdar chlapci, dá se přespat ve stanu?"
Je to kemp, který se objednává z ČR a jsou tam 2-3 správci a minimálně jeden z nich byl vždy v pohodě. Možná je tam už vyměnili, oni totiž někteří dosti chlastali...
A ten spodní pod tím českým - okolo mám něco odjeto, jak po suchu tak z moře.
Je na Booking a věčně obsazený.
aktuálně ADV 2012 pryč
aktuálně MAX IV 6X6
Tak kdyby někdo jel okolo, klidně se stavte na Kapitána M.
Akorát dejte včas vědět, protože se k chatě nedá dojet... pouze lodí.
Chata na samotě, rum, ryby, Plzeň... nemohu se dočkat. https://kart.gule...mp;sv=true
Upravil Tomas1200GSA dne 24.04.2017 10:41
aktuálně ADV 2012 pryč
aktuálně MAX IV 6X6
Spal jsem jen na divoko a v pohode, na brehu fjordu, na louce u kravina, nikdy nebyl problem. Prselo mi prakticky kazdy den a stan byl v pohode. Co jsem se dival v kempu, na stan motorka a osoba vychazi kolem 600kc na nase.
Splněný sen moje 1100GS
Ahoj, přidám pár informaci, snad budou užitečné. Jel jsem loni trasu z Goeteborgu přes Lillehamer, potom na západ k moři a na sever,dále přes Bodo na Lofoty a do Narviku, kde jsem to ohnul na východ a přes Finsko a pribaltské státy domů. Termín byl 3-17.7., což je asi docela sezóna. Na druhou stranu jsem jel sám, a jedna osoba se vždycky někam vejde.
- Kempy: spal jsem výhradně ve stanu (až na jednu chatku ve Švédsku kousek za Kirunou). Kempy jsem hledal vždy operativně - jel jsem, dokud mne to bavilo a když přestalo bral jsem první kemp na trase. Vešel jsem se vždycky - tedy se stanem - a úplně narváno nebylo nikde. Ceny 155 - 180 NOK (osoba, moto, stan). Akorát jsem si hlídal dojezdové časy. Dost často jsem zaregistroval, že recepce se prostě večer v 8-10 hodin zavře. Na druhou stranu všude by nebyl problém přijet později, postavit stan a platby vyřídit ráno, občas jsem viděl karavany, že dorazili o půlnoci a řešili to tak.
- na jihu a ve středním Norsku je kempů docela dost - na kemp jsem narazil do hodiny od rozhodnutí, že příští kemp beru. Jiné je to severněji, třeba za Tronhaimem se jede přes takovou náhorní plošinu - benzínky od sebe i 120 km a s kempy je to podobné, tak raději dříve začít hledat.
- spaní na divoko jsem nepoužil, ale asi by to nebyl žádný problém. V nouzi lze asi použít odpočívadlo - viděl jsem takhle partu asi deseti lidí na BMW motorkách jak zrovna vstávali .... Akorát na některých odpočívadlech je explicitně zákaz stanování - ala většinou více na jihu, na severu jsem zákaz nezaregistroval. Mimo odpočívadla bych řekl, že to nebude problém nikde - místa je tam všude dost.
- pivo jsem si dal jedno - stálo 100 NOK - zatím nejdražší pivo v životě. Takže doručuji plzeň do kufru (měl jsem jich sebou 20, akorát to vyšlo ..)
- cena paliva se docela dost liší - čím větší hnízdo, tím vyšší ceny, rozdíl klidně 5 korun na litru - nejlépe tankovat u menších pump a raději trocho dříve.
- doporučuji zkontrolovat vybavení - že mi protékají staré boty jsem zjistil 2 den cesty, nic moc zjištění, kvalitní nepromok nutností, rezervní rukavice se mohou hodit ( pro ilustraci na polárním kruhu byly 2 stupně a padal déšť se sněhem ...).
To pivo je jeden z důvodů, proč tam na motorce nejedu. Toho času, kdy mohu někam vyrazit je tak málo, že byť sebekrásnější příroda mi prostě nedá vše, co očekávám:-)
Sever je drsný se vším všudy.
aktuálně ADV 2012 pryč
aktuálně MAX IV 6X6
Naše zkušenost byla loni taková,že se nevyplatilo stavit stany- byli jsme 4 a cena za chatku bylo stejná jako za 4 stany,a ještě se sprchou a koupelnou.Stan jsme rozbalili za 10 dní jen jednou.
oranžová dvanáctka
Do Norska jezdime poslednich par let pravidelne, takze v rychlosti - spani na divoko, kdekoliv, je obecne dovolene. Plati jenom pravidlo o vzdalenosti 100m od nejblizsiho obydli. Nicmene my jsme zhyckani a uz bereme jenom chatky - 500-1000NOK za chatku (2-4 lidi). Najit ubytovani neni problem, resime to stejne jak pise seli - proste jedeme a kdyz uz toho mame dost, zacneme "hledat". Vsechny kempy/chatky jsou velice dobre znaceny a kdyz na recepci nikdo neni, je tam telefonni cislo. Akorat jednou jsme meli krizi na Lofotach, protoze tam byl zrovna sraz HD, ale doptali jsme se v hospode a bydleni sehnali. Pivo se da v koupit v supermarketu plechovkovy za vyrazne min, nez 100NOK, ale tady fakt pozor, vecer normalne zavrou cast prodejny s alkoholem a nekoupite si zadnej. Na co je jeste dobry si dat pozor jsou trajekty, ktery v odlehlejsich mistech maji interval i vic nez hodinu a rekonstrukce silnic, ktery se po osmy vecer klidne delaji tak, ze na hodinu zavrou kus silnice/tunel. Jinak jsou mistni velice mili, umi anglicky a radi pomuzou. A o prirode ani mluvit nemusim, akorat - a to uz tady taky padlo - nepromoky a obecne kvalitni vybava nutnosti, v srpnu nam na horach snezilo.
U piva, který má obsah alkoholu do 3,5 to celkem jde - videli jsme tam plzeňský s 3,5 místo 4,3. Asi nějaký limit. Najde se i okolo 60 kč
Upravil rick dne 24.04.2017 20:12
oranžová dvanáctka
O alkoholu obecně - neprevazejte to, co se nema. A kdyz, jedte z trajektu pruhem "celnice". Pisi z telefonu, jinak bych napsal cely pribeh o "cele" se ctyrmi zidlemi, kamerami a pokute.
aktuálně ADV 2012 pryč
aktuálně MAX IV 6X6
xHackerM napsal:
Jake jsou prumerne naklady na takovy vylet na sever, jak to tu popisujete?
Stejne jako jakykoli "zapad" plus par procent, ale zase ne u vseho. Benzin platim pres 40, ale ja to mam pokrivene, tankuji z benzinek, kde hadice je 20 metru a saha az na lod.
Chata na tyden je od cca. 10 az nekonecno, tad platim 30, ale je to samota, viz. par odkazu vyse.
Jidlo: stene na cenovce, kdyz u nas za 30, tam take, ale Nok, tzn 3x tolik.
Kde je zapocitana lidska prace, cca. 10- 20 x tolim co u nas.
Hodina obycekneho elektrikare na nase je cca. 3500 Kč na hodinu, jen tak pro priklad.
Ale boruvky a brusinky ve sklenici jsou za 150 kilovka. To u nas nekoupis ani 500 gr.
Korektura pravopisu zitra, ten telefon mi dava...
Upravil Tomas1200GSA dne 24.04.2017 21:27
aktuálně ADV 2012 pryč
aktuálně MAX IV 6X6
Tak kdyby někdo jel okolo, klidně se stavte na Kapitána M.
Akorát dejte včas vědět, protože se k chatě nedá dojet... pouze lodí.
Chata na samotě, rum, ryby, Plzeň... nemohu se dočkat. https://kart.gule...mp;sv=true
Tomas1200GSA napsal:
O alkoholu obecně - neprevazejte to, co se nema. A kdyz, jedte z trajektu pruhem "celnice". Pisi z telefonu, jinak bych napsal cely pribeh o "cele" se ctyrmi zidlemi, kamerami a pokute.
vorel napsal:
díky všem, takže trochu problém je jen to pivo
Můžeš to udělat, jako já: na kufry pořiď rolky, tam nacpi objemné a lehké věci (karimatka, spacák, hadry atd.) a do uvolněného prostoru naláduj šestipiva.. :-).
K ceně takového výletu: já to pojal dost nízko rozpočtově. Takže základní položky:
- trajekt do Švédska (z Roztoku) a trajekt Helsinky - Tallin dohromady 60 EUR (první v předprodeji dost dlouho dopředu, druhý na poslední okamžik).
- Palivo počítám cca 5L/100km - musí se tam jezdit pomalu, moje trasa cca 8800 a celkem benzín cca 15000,- CZK. K tomu nějaké trajekty po Norsku (Fjordy a trajekt na Lofoty) cca 3000,-.
- Ubytování kempy na severu cca 500 CZK, v pobaltských zemích, v Polsku a na Slovensko cca 300 CZK na noc - celkem asi 6000,- CZK.
- Jídlo jsem měl na severu svoje, kupoval jsem jen nějaký chleba, měl jsem většinou konzervy, paštiky a polívky, kromě toho 6x Adventure menu (to doporučuji, párkrát mi docela bodlo mít bez práce za deset minut teplé jídlo). Celkem to odhaduji asi na 5000 CZK i s pivem a chlebem za 150 CZK/kus v Norsku.
Takže sečteno podtrženo, vyšlo to na něco málo přes 30 000,- komplet z toho největší položka je doprava, tedy benzín a trajekty asi 20000,-, zbytek jídlo a ubytování.
Tomas1200GSA napsal:
muzes se trochu rozepsat?
Popis situace:
"Kolik si ve čtyřech lidech na čtyři dny vezmeme piv a kapitánů"
11 litrů kapitána, 130 plechovek, kombinace 0,3 a 0,5 litru.
Jenže na trajektu se kolegové ještě připili, takže se jim to zdálo málo a dokoupili Tuborga ve free shopu. Ani nevím kolik. Já se nechal jako řidič přemluvit, že nepojedu z trajektu výjezdem "proclít", jako vždy, když tam jedu, ale volným, tedy "nic k proclení", ať prý ušetříme....
Musím podotknout, že v létě jsou trajekty total narvané, ale my měli chuť jet na ryby, i když bylo po celém Norsku cca. mínus 10 a níž
a 50 cm sněhu na jihu... 3. března na ryby, no...
Trajekt byl samozřejmě prázdný, vyjíždělo cca. 10 aut a pár kamionů.
Všude manévry kvůli uprchlíkům, kontrola RDG, atd.
Hned po vyjetí jsme byli konfrontováni příslušníky, kam že jedeme.
Když viděli 3 pod vlivem, já byl a střízliv, tak nám otevřeli velkou halu, tam jsme zajeli, vyndali doklady a já jsem na požádání vykládal vše z auta. Podotýkám že já, Ti 3 pod vlivem se ještě zabržděně domlouvali mezi sebou, co že to Ti celníci vůbec chtějí, a že na nás, elitu národa si dovolovat jako nebudou... Mě moc do smíchu nebylo.
Pak nás další odvedli pod zámek: místnost, 4 židle, 4 kamery, okno z drátoskla, mříž. Tam jsme byli cca. hodinu. Poté se kolega rozhodl, že musí močit a začal brát za kliku... Ostatní mezitím telefonovali a s hurónským smíchem vyprávěli, že sedív Norsku, ať nám pošlou balík s pivem, salámem.... No, mě, střízlivému to nijak směšné nepřišlo, ale jinak jsem veselá kopa.
Načež přišli dva, vzali nás zpět do haly, že u nás zajistili velké a nepovolené množství alkoholu.
Začali probíhat "dohady", ale byli nekompromisní!!! Buď pokuta zaplacená na místě, nebo rok zákaz do Norska plus větší pokuta. Měli to absolutně pünktlich rozpočítané s tím, že chápou, že jedeme v téhle zimě na ryby a že pokud nebudeme dělat obstrukce a zaplatíme, nechají nám povolené množství a můžeme opět do Norge...
Já to odsouhlasil, zaplatili jsme a nandavali věci do auta, notně nasraní... Kolegové to také pochopili, ale tak, že zaplatíme a vezmeme vše... Jali se tady nakládat. To už nás málem zavírali podruhé, uklidnil jsem tedy trochu situaci, naložil povolený alkohol, problémové kolegy a odjel.
Posléze jsme zjistili, že nám probrali kopmplet kufry, svačiny, každý kout v autě a měli otevřený i motor, to jsme viděl když nás přiváděli. Beru s sebou spacák, vím jak balím, i ten měli venku z obalu. Asi kvůli cigaretám. Naštěstí jsem jen já kuřák, takže to vyšlo v dovozové kvótě ok. Celkové náklady na prodloužený víkend v Norska rázem poskočily o cca. 20 tísic Kč.
Špatný začátek dobrý konec značí... Jak kdy...
Ve městě Risor přeškrtlým "o" jsem ještě z domova domluvil nákup super plovoucích obleků. Cena jen pro mě, jsou v akci, říkal Nor, padnoucí velikosti máme pro Vás schované ve skladu, kasal se.
Realita: bába prodavačka o ničem neví, tyhle v akci už nemá, jen poslední XS. Ostatní jsou za násobek ceny a stejně problém s velikostí. Vyšli jsme tedy ven, obchod je výhodně situován u moře, viděli ty vlny, vítr, otočili se a potupně vytáhli platební karty. Nakonec nějaká ta slevička byla, ale stálo mě to pár nepěkných slov panu majiteli do telefonu.
Fjord částečně zamrzlý, páč tam teče sladká voda, ale....
Tak jako tak to byla jedna z nejlepších norských dobrodružství, co jsme zatím zažili. Dnes se tomu smějeme a rádi vzpomínáme.
Korektura za chvíli
A závěr: pokud jedete a máte něčeho víc, tedy těch jejich kombinací víno x kořalka x pivo x kuřivo, tak to jednoznačně jeďte proclít.
Jedu tam, někdy mávnou rukou a někdy pár stovek zaplatím, ale hlavně - vyjíždím pruhem směrem ke kontrolorům, který jim vlastně říká: byl clít, platil, je to poctivec a dobrý člověk.
Nikdy to nenahlašuji všechno
Upravil Tomas1200GSA dne 25.04.2017 19:04
aktuálně ADV 2012 pryč
aktuálně MAX IV 6X6
xHackerM napsal:
Jake jsou prumerne naklady na takovy vylet na sever, jak to tu popisujete?
Jeli jsme podobně jak píše seli.
Když byly náklady 35.000,- Kč,přestal jsem, to radši počítat... Je to krásná země,ale drahá.
Počítej,že těch 30.000,- Utratíš 100%
Dokud nepoznáš BMW,nechybí...
BMW R1200GS