Reflexnú vestu som nosil zabalenú pri náradí už dlhší čas, aj keď nie je povinná. Raz som sa vracal domov po tme, tak som si ju obliekol - len tak. Presvedčila ma natoľko, že odvtedy ju už nosím stále. Nie je dobré dopredu reflexnú vestu odsúdiť ako zbytočný bezpečnostný doplnok, takisto je zbytočné niekoho presviedčať alebo nútiť nosiť ju, kto chce, nech vyskúša a rozhodne sa sám. Kto nechce, nech ju nenosí. Každý má právo voľby.
Trochu zaráža, že vačšinou sa montáž ladeného výfuku a prídavných svetiel zdôvodňuje zvýšením bezpečnosti. Ale laďák nepočujem, keď je moto za mnou (a keď ma predbieha, tak sa niekedy aj zľaknem) a ak ide oproti mne niekto s dialkáčmi, tiež to nie je dva krát príjemné. Tieto doplnky skôr zbytočne dráždia ostatných účastníkov cestnej premávky.
Verím, že každý človek je niekde vo vnútri dobrý a že nikto ma nechce úmyselne zabiť. Snažím sa predvídať, čo a hlavne akú chybu môže niekto druhý spraviť, a snažím sa v takej situácii netrúbiť, neblikať a žiadne hanlivé gestá, maximálne len zamávanie rukou, vo význame "Ahoj, pohoda". Aj mne sa občas podarí spraviť nejakú somarinu, a som rád, ak to ten druhý zoberie v pohode.
Klasický príklad, nedanie prednosti. Ten druhý ma chce zabiť - toto ja vylučujem. Ten druhý ma nestihol zaregistrovať, lebo idem rýchlo - moja vina. Ten druhý ma prehliadol - možno mu vo výhľade prekážali chodci, auto by si všimol, ale motorku jednoducho prehliadol, lebo ju tam nepredpokladal. V mestách je príliš veľa informačného šumu (a hlavne teraz v lete), ktorý vodičov vyčerpáva. Zrak mám v poriadku, ale skôr uvidím cyklistu či chodca, ak má na sebe reflexnú vestu alebo iný reflexný doplnok. Tak dúfam, že aj ostatní uvidia skôr mňa (ale opak musím predpokladať - to, že sa niekto pozerá mojím smerom ešte neznamená, že ma aj vidí).
Horšie je to už s agresivitou na cestách, tam už ani vesta nepomáha. Je jej dosť, tak ju nepridávam, snažím sa jej bezkonfliktne vyhnúť. Ak sa na mňa niekto lepí, tak sa stiahnem na krajnicu a naznačím mu, nech ma obehne (dnes nechcem zomrieť).
Nedávno som si vestu nemohol obliecť (sušila sa). Hmm, veď mám veľkú moto, ja tiež nie som najmenší, cesta je krátka (1 km), pôjdem predpisovo a slušne, hádam to bez nej nebude až také zlé. Výsledok? Dve nedania prednosti na 1km úseku. Možno náhoda, možno nie.
Reflexná vesta je bezpečnostný doplnok, ale nie je zárukou nezraniteľnosti a nesmrteľnosti (takisto ako napr. motooblečenie). Nikoho však nenútim nosiť ju, každý si môže vybrať. Ja ju nosím a budem nosiť, lebo ma svojím účinkom presvedčila. Keby som ju nebol býval vtedy vyskúšal, tak by som ju asi nenosil ani teraz. A možno by som tu už ani nebol...
Možno kecám, ale sú 3€ (cena vesty) a jeden skúšobný deň až tak veľa, aby si to vyskúšal a dokázal mi opak?
Palciatko> a o tom to je nezpochybňuju účelnost vesty, co je nesmysl je zákon na její povinné nošení. Skončí to jako se svícením, jak to bude povinné budou stát po městě policajti a jak ji nebude mít hned bude flastr. Stejně jako se světly hned jak byl zákon už stáli u nákupních středisek a bylo rito. Stejné je to s návodem k první pomoci v lékárnách co máte u vás na Slovensku a teď už to budeme mít i tady, kdo řídí má první pomoc umět, návod je k hovnu když ti pod nohama leží zraněný člověk, buď je to lehké a návod není třeba nebo těžké a není na čtení čas. Než přečteš návod tak se udusí nebo vykrvácí. Pochopte že tohle je cesta do pekel. Místo znalostí a rozumu bude na všechno vyhláška. Kde to skončí, je to série postupných zákazů a omezení.
A hlavně, pokud budou dodržována stávající pravidla silničního provozu všemi a vždy nejsou vesty třeba. Místo vymýšlení dalších zákonů je potřeba věnovat poornost vymahatelnosti a dodržování stávajícího práva.