Nad ranem me vzbudila zima. Muj spacak do tropickych oblasti preci jen neni staven na teploty kolem 5ti stupnu. Snazil jsem se zimu premoci, ale nepovedlo se. Tak vstavam v 5.30. Kava nasledovana horkym cajem me aspon trochu rozehrala. Zacal jsem balit stan a dalsi kramy. Z kempu jsem vyrazil dost pozde, az kolem 8. hodiny. Bylo jasno a teplota zacala stoupat do prijemnych hodnot a ja si jizdu po prasne ceste naramne uzival. Prujez Flinders Ranges je celkove skvely zazitek. V nizsich polohach jsou borovicove haje a toho casu modre rozkvetle louky, vyssi hole skaly a zltou travou porostle mensi kopce pusobi velice kontrastne . Cesta se vlni udolimi, vrcholky kopcu, s nadhernymi vyhlidkami do okoli. Jeden usek cesty prochazi souteskami a pozdeji vede okolo potoka. Ani nespocitam, kolikrat cesta potok prechazi a musi se tak brodit. Kamenity povrch cesty vyborne svedcil gumam a tak to bylo fakt super. Kdyby jen tenhle usek, stala cela cesta za to...
Kolem poledniho jsem se napojil na asfaltku. Ta po cca 100km presla na prasnou cestu, s mnozstvim hlubokych kaluzi, pozustaku destu dni minulych. Motorksa i ja zase zpet ziskavame cestovatelsky nadech. Ale v tehle oblasti tak vypada vsechno a vsichni... Prijizdim do Marree. Je to vic nez male mestecko spis vesnice. Populace 50 lidi, maji tu malou skolu pro 4 deti, restauraci a maly obchudek s benzinkou. Kdysi sem vedla zeleznice. Odstavene vagony a lokomotivy, ktere pomalu zdolava zub casu, smutne pripominaji obdobi zeleznicni slavy. Jdu do mistni putiky na "jedno". Jak to na malych vesnickach byva, i tady se vsichni znaji. Zase tolik turistu sem nejezdi a tak se vyptavaji... Dle prizvuku neni tezke odhadnout, ze nejsem ozzi. To nas privadi k tomu, ze zde jiz 50 let zije puvodem Cech. V soucasnosti je to nejdele zde zijici usedlik. Nedavno tu pry projizdel par Cechu na motorkach. Snazili se jim Cecha predstavit, aby si popovidal cesky, ale jiz cestinu zapomnel a tak stejne mluvili jen anglicky. Jmenuje se Paul (asi Pavel).
Bohuzel jsem se nedozvedel dobrou zpravu... Birdsville Track je nadale uzavren, diky neslizdnosti cimkoliv, bez blizssi vyhlidky na znovuotevreni. Odtud vedou jen dve pokracujici cesty...: Birdsville Track (closed) anebo cesta pres William Creek do Coobers Pady. To by me privedlo na puvodne planovanou trasu do Alice Springs a Eyers Rock (Uluru). Bylo by to sice neplanovanych 2500km navic, ale vim, ze az se napojim na asfaltku v Coobers Pedy, muzu to docela rychle ujet. Jeste v podvecer se stavuji na mistni policejni stanici pro upresnujici informace. SLAVA!!! Birdsville Track byl prave otevren pro 4WD s velkou svetlou vyskou. Yahoo! Pry je to hodne mokre je tam mnoho rozvodnenych potoku, ale na motorce pry budu v pohode... Sakra, kde jsem tohle slysel? Tak to zitra zkusim. A to jsem se zacil pomalu tesit na Eyers Rock... Ale dobre tak. Nemam to naplanovane a jel bych na blind.
Po par pivech v mistni hospudce se mi nejak v tech vsech kapsach nedari najit klice od motorky. Skupinka duchodcu, kteri sem priletli letadlem a kteri celou dobu okukovali motorku se narame bavi. Jedna asi 65ti leta pani me bez okolku zacina sacovat a hleda.... :-)
Lidi tu jsou celkove moc prima. Radi se daji do reci a jsou prijemni. Zatim jsem nenarazil na zadnou neochotu.
Skara ty mouchy jsou otravne! Jdu spat. Ve stanu snad zatim nebudou.
Kemping v Marree. Majitelka kepmu je Aboriginka. Huli jednu za druhou a rada povida... Chvilemi jsem nevedel jak ji prerusit a jit neco delat... :-)
petrs přiložený následující obrázek:
A zapad slunce v rovinach Jizni Australie. Fotka nedokaze dost dobre popsat jak to vypada. Nejsem zadny velky romantik a vetsinou me podobne veci moc neberou. Ale byla to fakt nadhera. Cumel jsem na usvit a zapad kazdy den, co jsem tam byl. Trva to dost dlouho, obzor meni barvu na tmave oranzovou. I po zapadu slunce barva zustava jeste tak hodinu a jeste vse okolo jeste vic zcervena. Do toho sviti mesic (v te dobe byl uplnek) a zacinaji se objevovat miliony hvezd. Diky suchemu vzduchu je hvez videt opravdu hodne. V Evrope jsem jich tolik nikdy nevidel.
petrs přiložený následující obrázek:
petrs napsal:
To nas privadi k tomu, ze zde jiz 50 let zije puvodem Cech. V soucasnosti je to nejdele zde zijici usedlik. Nedavno tu pry projizdel par Cechu na motorkach. Snazili se jim Cecha predstavit, aby si popovidal cesky, ale jiz cestinu zapomnel a tak stejne mluvili jen anglicky. Jmenuje se Paul (asi Pavel).
Jo, jo. Ten parek Cechu jsme byli my asi pred mesicem.
Ten mily starousedlik se nejmenuje Paul, ale rikaji mu Palo, to je jeho prijmeni. Jmenuje se Honza. A stravili jsme s nim prijemny den plny jeho vypraveni o svem bohatem a zajjimavem zivote. A rozmluvil se moc dobre cesky, dokonce nam i zpival.
Tohle byla nase trasa (10.000 km).
Aleera přiložený následující obrázek:
to nasvetleni... bozi.. bozi...
17 cm
----------------------------------------------------------------
BMW R1200GS LC od 2013, BMW F800 GS od 2008,
Aprilia SR 50 Factory, Praga ED 250, CFMOTO CFORCE 520 Gen2
to Aleera: Ty jo to Uluru vam fakt zavidim... me v praci zkratili dovolenou, tak jsem ho musel "odriznout" Jinak jsme koukam nejeli zase tak odlisnou trasu.... Vy jste z Marree jeli do William Creek? Ozvete se nekdy, pokecame a projedeme se... Mam docela prosmejdene Modre hory, kdyby jste se chteli projet na jeden den... 0431246763