Mamamia: kdo říká že se nesmí dávat umělé dýchání??? Poměr stlačení hrudníku a vdechu je 30:2 !!! Sice jsme s tím teď našeho doktora na školení řidičů dostali do rozpaků s tím poměrem páč dřív to bylo tuším 15:2. Takže nám bylo odpovězeno že základ je dát alespoň nějakou pomoc do příjezdu záchranky. Pokud prej k tomu člověk má nějakej ač osobní nebo jiný důvod-např. nemá k dispozici alespoň roušku-tak prej stačí masáž srdce 100stlačení/minutu. A na to musíš mít kurňa fizičku
Samozřejmě je prej lepší masáž+dýchání aby se krev líp okysličovala. Je to prej lepší pro mozek,pokud teda není už vyteklej na silnici
Jedu? Tedy žiju!
Ale musis dychat do plic.Ona prej vetsina lidi dejcha do zaludku a nadelaj vic skody nez uzitku.
Teoreticky vím o dvouventilech hodně,ale prakticky jsem úplně levej!
Co jsem četl....tak podle nových směrnic EU se NEMÁ dýchat z úst do úst...!! Jak píše Vevis-udělá to víc škody než užitku.Takže prý naše nové krásné lékárničky nám za chvíly budou k ničemu,protože my tam samo podle nových směrnic dýchání máme.....Takže nevím.....
Ja jsem ve volnem case potapec - zachranar a instruktor prvni pomoci pro plavciky v mistnim bazene. Je to tak, ze pokud nejste kvalifikovani v masazi srdce a nevite tedy, jak spravne postupovat u dospeleho, dela se pouze masaz srdce bez umeleho dychani rychlosti 100 kompresi za minutu do prichodu pomoci. Hrudnik stlacit o 4-5 cm - zalezi na velikosti zachranovane osoby. Pokud mate kvalifikaci, tak po 30 kompresich (cca 18vterin) prichazi vdech. Pokud se hrudnik obeti vzedme a zase klesne, prichazi druhy vdech. Pokud se nevzedme, zkusi se to pod jinym uhlem. Pokud se nevzedme ani tentokrat, pristoupi se k dalsim 30 kompresim. A tak porad dokola. Pro mimina se to dela trochu jinak. Pokud jste na miste sami, delejte resuscitaci nejmene 2 minuty(5 cyklu) pred privolanim pomoci. Porad se to ale meni a tak to bude pristi rok urcite zase jinak. Toto je ale soucasny stav. Jo a pravidlo zni - je lepsi delat neco, nezli nic. Da se totiz i tezko rozpoznat, zda osoba dycha nebo ne. V tom pripade je lepsi pristupovat k ni tak, ze nedycha a zahajit masaz nez si myslet, ze dycha a koukat jenom na ni.
Upravil Rhinoceros dne 15.02.2011 08:56
Veganstvím proti zbytečnému násilí.
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Protože záchranáře přímo učím, něco bych vám všem rád sdělil. V Česku je cca 4,3 milionů registrovaných automobilů. Takže při ceně řekněme kolem 250 Kč za jednu autolékárnu jde o obchod zhruba za miliardu. Takže evidentně musel mít někdo mohutný zájem. Nicméně si asi sbor zákonodárců jaksi nevšiml, že od loňského roku platí v EU zcela nová závazná pravidla pro neodkladnou resuscitaci. V nich se výslovně nedoporučuje dýchání z úst do úst. Většinou totiž jen zdržuje a má nebezpečné vedlejší efekty. Především většina vdechovaného vzduchu jde do žaludku a chudák postižený se potom dosti často pozvrací s rizikem vdechnutí zvratků. Je totiž takzvaně "předýchán". Neškolený záchrance totiž do postiženého
povětšinou funí jako do nafukovací matrace. To někdy vede až k velmi nebezpečnému otoku mozku postiženého . Proto se umělé dýchání v té či oné formě doporučuje pouze školeným týmům záchranářů. Primární je masáž srdce. Tečka. Minimálně první čtyři minuty je vždy nejdůležitější masáž - na dýchání raději zapomeňte. Pokud si totiž vezmete resuscitační roušku s ventilem z lékárny, nasadíte si jí moc těsně a zkusíte dýchat, pocítíte minimálně i jako zcela zdraví lidé silný diskomfort. Pokud máte nějaké dechové obtíže, začnete se sám dusit. Přesto je tato hloupost u nás povinná. Nové autolékárny a přiložené návody jdou tedy zcela proti posledním předpisům Evropské resuscitační> rady a nejsou momentálně ničím jiným, než jen zdrojem velmi dobrého kšeftu a buzerace občanů! Co tedy všechny automobilisty stejně a logicky v dohledné době čeká znovu? Další nové autolékárničky s jiným návodem a obsahem! Což bude samosebou dalším skvělým kšeftem pro příslušné podnikatelské kruhy většinou velmi blízkých některým vlivným zákonodárcům a politikům. A ty občane blbečku jen drž hubu a znovu a znovu plať! Pošlete proto všem a dál i svým zastupitelům.
P.S. Tyto nové předpisy v češtině je možné prosím kdykoliv > zhlédnout
např. na web stránkách
Pražské záchranné služby.
Miloslav Lněnička
Horní Újezd 4
57001 Litomyšl
# miloslavl@seznam.cz
presne tak, v anglii a spouste dalsich zemi neni lekarnicka v aute natoz na motorce vubec povinna Veganstvím proti zbytečnému násilí.
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Přesně tak dělají z lidí debi.i a nesmyslnýma vyhláškama z nich tahají peníze. Říkal mi kamarád policajt že je pro ně taky dost bída dávat pokuty za nové lékarničky když stejně všichni vědí že jsou úplně k ničemu
Jinak: můj kamarád je dlouholetý člen Horské služby. A dýchání z úst do úst je DÁVNO OUT!!!! Kdo nechce - dýchat NEMUSÍ!!!! Důležitá je masáž srdce!!!!! A na to nepotřebuju STUPIDNÍ LETÁČEK!!!! Buď to morálně zvládám a masíruju, nebo to nezvládám a masíruju leda vlastní žaludek...
Batman forever :-)
misak napsal:
Díky všem za důležité informace,zase jsem o něco chytřejší
No a těm co mají zájem se na nás pakovat na pořád novejch lékárničkách ať se jim jídlo v hubě v h..no obrátí
No....za poslední půlrok mi prošlo rukama v krámu asi cca 1000 lékárniček....tak doufam že večeře nebude o hov.ně......
Zetor: to nebylo myšleno na konečné prodejce,ikdyž ti z prodeje taky něco mají,ale na ty kumpány co tohle vymýšlí.
Protože to by v tom byl čert,aby některej z nich nebyl akcionář nějaký společnosti co vyrábí třeba roušky nebo obvazy. No a co si budem povídat ruka ruku meje a když firma nemá obrat tak to musíme nějak vykómat na čem z těch lidí nějakou tu kačku vyrazíme.
No a vůbec nejlepší je vošéfovat si to zákonem,ať je to kurňa jistota
Jedu? Tedy žiju!
misak napsal:
Díky všem za důležité informace,zase jsem o něco chytřejší
No a těm co mají zájem se na nás pakovat na pořád novejch lékárničkách ať se jim jídlo v hubě v h..no obrátí
No....za poslední půlrok mi prošlo rukama v krámu asi cca 1000 lékárniček....tak doufam že večeře nebude o hov.ně......
Zetor: to nebylo myšleno na konečné prodejce,ikdyž ti z prodeje taky něco mají,ale na ty kumpány co tohle vymýšlí.
Protože to by v tom byl čert,aby některej z nich nebyl akcionář nějaký společnosti co vyrábí třeba roušky nebo obvazy. No a co si budem povídat ruka ruku meje a když firma nemá obrat tak to musíme nějak vykómat na čem z těch lidí nějakou tu kačku vyrazíme.
No a vůbec nejlepší je vošéfovat si to zákonem,ať je to kurňa jistota
Nekde na motorkarich jsem cetl,ze v Rakousku je povinny potah na helmu s trojuhelnikem a pri poruse nebo havarii se helma s navlecenym potahem pouzije jako vystrazny trojuhelnik.Vite o tom neco?
Nebýt BMW,už bych znovu nezačínal
TondaM napsal:
Nekde na motorkarich jsem cetl,ze v Rakousku je povinny potah na helmu s trojuhelnikem a pri poruse nebo havarii se helma s navlecenym potahem pouzije jako vystrazny trojuhelnik.Vite o tom neco?
Jo a když nemáš návlek,tak musíš mít mobilní semafor,nebo požádat kolemjdoucího,aby za tebou mával praporkem. Rakušáci jsou paka,ale tohle je i na ně moc.
Když je hlad,je i husa dobrá.
TondaM napsal:
Pro rakouské byrokraty raději dva trojúhelníky nebo rovnou kosočtverec. __________________________________________________________
VT 750 C2 Spirit, WR 250 X, CBF 125, S 22, S 11 (2x)
(WR250R, R1100GS, VT750C4, F650GS, Betka, 50/20, S11)