Odrazuje me ten pocit,ze mam bundu nebo kalhoty tezky a mokry a od toho mokra me deli jen ta vlozka uvnitr.
U goretexove bundy mam bundu uvnitr suchou a neni tezka.
Teoreticky vím o dvouventilech hodně,ale prakticky jsem úplně levej!
Jo jasne, to chapu. V pripade vyndavaci vlozky to tak asi je. Napr. ty moje kalhoty jsou ale behem cvrt hodiny jizdy suchy. Ono ale zalezi na konkretni textili. Co jsem ale mel druhy (pred casem jsem je zde prodal original Honda), tak ty sice nemeli gore-tex, ale sympatex, coz je rovnocena nahrazka, tak vrchni vrstva byla pri desti durch mokra ale uvnit jsem byl suchej. Ta vrstva s membranou vyndavaci nebyla. Takze se vlastne chovaly presne tak jak nechces. Budes tedy muset shanet kalhoty s gore-tex zaterem nebo jak se to presne jmenuje. Ten je vlastne primo na vrchni vrstve a neni jako podsivka. Napr. klasicke zimni rukavice mam s vrstvou gore-texu v jakesi podsivce, tedy vrchni vrstva casem promoci, rukavice ztezknou, ale uvitr je sucho.
Upravil spea - ToM dne 15.02.2011 17:24
R 1100 GS r.v. 1995 www.tomphotos.eu
A neco takoveho shanim.Polo ma taky svoji membranu a asi funguje.Proto me zajimaj zkusenosti s konkretni znackou.Kamarad mel sympatex boty a protekli,tak je reklamoval a doplatil si za goretexove.Ten geretex je drahej,ale asi nejlepsi.Klidne koupim i neco levnejsiho,ale tam uz to beru jako risk,tak proto ocenim osobni zkusenosti s konkretnim vyrobkem.
Co se tyce textilu od Pola, tak za me jen chvala. Moje prvni bunda byla od Emilia koupena klasicka modra Pharaho PT-P. Ta jejich membrana fakt drzela. Ale chovalo se to presne tak, jak ty nechces. Pri desti jsem mel na sobe o pet kilo vic, ale uvnitr jsem byl suchej. Tedy pokud mi nezateklo kolem krku. Ted mam opet Polo, tu jejich High-Tech Jacke, kdy ji na podzim vyprodavali a opet spokojenost. Zatim neni prana, tudiz je na ni jeste nejaka impregnace, takze vrchni vrstva pro desti nenaskane. Pocitam, ze casem az se to opere, tak bude saknout jako tam stara. Za me tedy musim rici, ze ty jejich membrany fungujou a vubec bych se jich nebal. Kazdopadne nevnucuji. Jen doporucuju z osobni zkusenosti, ktera je veskrze pozitivni.
Upravil spea - ToM dne 15.02.2011 17:47
Hej, Vevis, člověk tvých zkušeností žádá o radu???
Vždyť víš, že univerzálnost je vždy na úkor funkčnosti.
Už tady něko zmínil Halvarsson.... Jo!!!! SUPER značka. SUPER provedení. SUPER design.......... (vlastní zkušenost)
Ale na v podstatě každodenní použití - životnost = NEDOSTATEČNÁ.
prostě jak tady někdo napsal - pouze GUMA!!! Prostě když jezdíš neustále -šoustavně - pořád - futr , tak nemáš šanci vybrat luxusní kompromis. Vždy NĚCO na úkor NĚČEHO. Bohužel. Kosmické materiály v běžném prodeji zatím nejsou. A proto - AŤ ŽIJE nemok (alias nepromok) (alias atombordel) (alias bůhvíjaká guma převlečená za bůhvíjaký název....)............
Batman forever :-)
Tak co se tyce obleceni,jsou moje zkusenosti minimalni.Kdysi jsem ho koupil na biga.Proste jsem vzal co bylo v krame a to mam do dneska.To jest 8 let.Prvnich 6 let jsem nemel ani potrebu nepromoku,prestoze kalhoty i boty mi hned promoknou.Kupodivu bunda za 4,5t.kc mi nepromokne dodnes.To obleceni nema zadny vjetrani a presto jsem to vzdy nejak zvladnul.
Takze kdyz uz si konecne chci po druhe v zivote koupit obleceni na motorku,tak proste potrebuju poradit.
vevis napsal:
Tak co se tyce obleceni,jsou moje zkusenosti minimalni.Kdysi jsem ho koupil na biga.Proste jsem vzal co bylo v krame a to mam do dneska.To jest 8 let.Prvnich 6 let jsem nemel ani potrebu nepromoku,prestoze kalhoty i boty mi hned promoknou.Kupodivu bunda za 4,5t.kc mi nepromokne dodnes.To obleceni nema zadny vjetrani a presto jsem to vzdy nejak zvladnul.
Takze kdyz uz si konecne chci po druhe v zivote koupit obleceni na motorku,tak proste potrebuju poradit.
Hele: pošlu ti Batmana coby testovacího pilota a možná první noc ve stanu s ním přežiješ. Tu druhou začneš hooodně přemýšlet nad funkčností různých materiálů a třetí noc prostě rezignuješ....
Mam budnu s Goretexem. Je to usite tak, ze vrchni vrstva je cordura, pak je goretex membrana a pak je sitovina, aby se do toho dobre lezlo a v te jsou chycene chranice. Tedy pokud prsi, cordura se nacuca, ale goretex to drzi od tela. Je to v podstate, jak kdyz si das ruku do igelitoveho pytliku a strcis do umyvadla s vodou. Ruka je sucha, ale studi to. Pokud neprsi, goretex mi vetra perfektne. Mam i boty s goretexem a je to vyrobene stejne. Vrsek namocis, vnitrek sucho, mezi tim je goretex. Ale asi po ctyrech letech mi jedna bota zacala tect. Kalhoty mam Polo Mohawk, je v tom membrana polotex, ktera by mela fungovat obdobne, jako goretex a je to usite zase stejne. Vrchni material, membrana, sitovina (smerem k telu). Tedy pokud prsi, jsem od mokreho vrsku oddelen jen vrstvou goretexu. Myslim, ze takhle bude usita vetsina obleceni. Jak moc se nacuca ta vrchni vrstva zalezi na stari obleceni, jeho stavu a jak ho udrzujes (peres/impregnujes).
Goretex vetra fakt perfektne, ale pokud bude teplo a prset, tak se v tom stejne spotis a budes ve vlhku. Pokud je venku stejna vlhkost vzduchu, jako mas uvnitr pod bundou, neni kam by se vlhko z obleceni odparovalo a budes se taky potit.
Goretex je dobry, ale neni to vsemocne. Nicmene na univerzalni pouziti, si myslim, to je bezvadne. Pokud pojedes prehanka-ok-prehanka-ok, tak je to dobre. Pokud bys mel travit cely den v desti a druhy den pokracovat, asi bych volil vlezt si i s goretexem do nepromoku.
Jeste ohledne toho udrzovani funkcniho obleceni. Treba to sem pisu zbytecne, ale pokud se pere, mel by se na to pouzit specialni pripravek, urceny na funkcni obleceni, tedy i bundy s membranou. Impregnace se z obleceni obecne destem vymyva a goretex se zase postupne prachem zanasi a prestava byt prodysny. Pokud se treba takova goretexova motobunda vypere v normalnim pracim prasku, ucpou se goretexove pory a prestane vetrat. Mimo to se take vlakna te vrchni (treba cordurove) casti bundy nevymachaji od praciho prasku dostatecne a to potom zpusobuje, ze prasek, ktery usnadnuje smaceni vlaken, pri desti pomaha tomu, aby se bunda nacucala. Tohle specialni prostredky nedelaji, neucpavaji membranu a neulpivaji na vlaknech tkaniny. Pokud dam 10.000,- za bundu, je rozumne 1x za rok dat take 300,- za specialni praci prostredek a k tomu 200,- za impregnaci. Impregnace take chrani obleceni proti UV zareni a tak by nemelo tak rychle vysisovat. Mimo to, pri dalsim prani by z nej mely jit necistoty snadneji dolu, protoze impregnace obali vlakna.
Dik.Asi pujdu do toho POLA.V kvetnu tam prej jsou slevy.Ta bunda na lyze mi asi nenacuca proto,ze jeste ma dobrou impregnaci.Ja myslel,ze je to tim goretexem.
Hele, Vevis,vidím, že v tom docela dobře "plaveš"....
Goretex je membrána, která funguje úplně stejně jak na moto-hadrech tak u lyžařského oblečení. Ale není Gore-tex jako "gore-tex"....
On někdy výrobce uvádí "goretexovou" mermbránu, ale může to být obyčejnej "zátěr", což znamená jednostrannou funkčnost - tedy nepustí dovnitř, ale ani ven..............
Jinak - o tom praní jak píše paulík78 - má pravdu. Když už si koupíš jakoukoliv "hadru" - ať na moto či na lyže, tak praní je zásadní věc co se životnosti týče. Takže za mně - prát v "prací sračce na Gore" a cca každé čtvrté až páté praní doplnit "impregnací" - v podstatě prací sračička, co dáš místo avivže a máš na další sezónu vystaráno můžeš jezdit s pocitem, že jsi pro svý drahocenný hdříčky udělal MAXIMUM.
Tak jeste jedno maly vysvetleni.Ten Goratex i kdyz neni vyndavaci je vzdy samostatna vrstva umistena treba mezi vrchni vrstvou a podsivkou?Nemuze to byt soucast te uplne vrchni vrstvy?A u bot je to taky tak?To znamena,ze je umisten nekde pod vrchni vrstvou kuze?Fakt to neni moje silna stranka.
Gore-tex muzes mit jako zater primo na vrchni vstve, tedy, je to potom soucasti vrchni latky (smerem dovnitr). Nebo to mas jako druhou vrstvu, tedy jakusi podsivku, mezi kteryma je vzduchova mezera. U bot to je podle me jen jak uvadim v druhem pripade. Konkretne u tvych novych Infinity je gore-texova membrana ta sediva latka co vidis uvnitr boty, tedy ta nejblize k telu. Doufam ze jsem to nepomotal.
Upravil spea - ToM dne 15.02.2011 22:19
Jasně. Jak jinak by sis vysvětlil Gore-Texový boty, co mají na povrchu kůži?
Hlavně nedej na kydy prodejce, většinou jsou to židáci, co by prodali vlastní mámu.
Hledej reference. Vlastní zkušenosti konkrétních lidí. A na to dej.
Ještě se můžeš ptát (orientačně) na poměr prodyšnosti a voděodolnosti. Čím vyrovnanější poměr, tím líp. Ale zase bacha na poměr - žádná prodyšnost - žádná nepromokavost.
Ještě můžeš prodejce "dostat" otázkou na výšku vodního sloupce, ale to je taky zavádějící a většinou se do toho můžeš zamotat, pokud nejsi silný v kramflecích.
prostě je to alchymie a buď máš znalosti, nebo zkušenosti, ale nejlepší je mít znalosti i zkušenosti.
Spea - ToM napsal:
Gore-tex muzes mit jako zater primo na vrchni vstve, tedy, je to potom soucasti vrchni latky (smerem dovnitr). Nebo to mas jako druhou vrstvu, tedy jakusi podsivku, mezi kteryma je vzduchova mezera. U bot to je podle me jen jak uvadim v druhem pripade. Konkretne u tvych novych Infinity je gore-texova membrana ta sediva latka co vidis uvnitr boty, tedy ta nejblize k telu. Doufam ze jsem to nepomotal.
Gore-tex není zátěr. ZÁTĚR je jednostranná záležitost. V podstatě to funguje jako "nemok" - takže nepustí dovnitř, ale nepustí ani ven. Zjednodušeně řečeno. Je to přesně o tom poměru: o co víc nepustí dovnitř, o to míň pustí ven.
Vevis nešpekuluj kup Rukku a máš pokoj . Sleduj www.louis.de , kolikrát je tam sleva taková , že za tu cenu tady nic pořádnýho nekoupíš. Já ji mám a jsem naprosto spokojen, nemok používám jan proto , že nechci bejt jak prase , samo , že špinavej ne mokrej , to nák neřeším.
Kalut napsal:
Vevis nešpekuluj kup Rukku a máš pokoj . Sleduj www.louis.de , kolikrát je tam sleva taková , že za tu cenu tady nic pořádnýho nekoupíš. Já ji mám a jsem naprosto spokojen, nemok používám jan proto , že nechci bejt jak prase , samo , že špinavej ne mokrej , to nák neřeším.
Poměr CENA - VÝKON vždy hraje největší roli.
... aspoň u nás - smrtelníků.
Gore-tex a vseobecně membrány je nalaminovaná vrstva a je co nejblíže tělu, protože pokud je mezi tělem a membránou další nepropustná vrstva, ztrácí membrána vlastmost transportovat vlhko směrem od tebe.... Proto se má používat i funkční prádlo. Když si vezmeš flanelku a na to goráč, je ti k prdu. Je to v podstatě látka s mikropóry (vlastně síťovina s prťavejma otvůrkama), která propustí molekuly páry (pot), ale je menší než molekuly vody, které nepropustí k tobě. Zátěr je vrstva nějakýho maglajzu svrchu bundy, která má povětšinou slušné vlastnosti co se týče voděodolnosti, ovšem s paropropustností je to o dost slabší.
Většina bund má ještě tzv DWR úpravu. (Když máš novou bundu, tak se kapka nevsákne, ale kutálí se dolu) Tato úprava se dá většinou obnovit po praní, vyžehlením na rozumnou teplotu (60). Jinak prát co nejméně a buď ve speciál přípravku, nebo přírodní mýdlo (dětské) a kluci horolezci perou v nastrouhaném mýdle s jelenem. Ručně vyprat v lehce mýdlovém roztoku a několikrát sprchou pořádně propláchnout.
Upravil Efendi dne 15.02.2011 22:39