Zdravím, po 8 měsících oživuju tohle téma
Koupil jsem si prvního boxera R1100GS. Pročet jsem všech 11 stránek diskuze a rozhodl jsem se pro 20W50, nejspíš Castrol. Ale nikdo tu nezmínil Castrol TWIN 20W50. Zná někdo rozdíl Actevo 20W50 vs. Castrol TWIN 20W50? Spotřeba oleje, hlučnost? Jediný co je jasný, tak že TWIN je o něco dražší. Dík
Upravil xtmotoman dne 08.11.2011 11:31
xtmotoman napsal:
Zdravím, po 8 měsících oživuju tohle téma
Koupil jsem si prvního boxera R1100GS. Pročet jsem všech 11 stránek diskuze a rozhodl jsem se pro 20W50, nejspíš Castrol. Ale nikdo tu nezmínil Castrol TWIN 20W50. Zná někdo rozdíl Actevo 20W50 vs. Castrol TWIN 20W50? Spotřeba oleje, hlučnost? Jediný co je jasný, tak že TWIN je o něco dražší. Dík
bobGS napsal:
Na www.oleje - nič moč, je to jen jeden názorový proud, jsou i jiní olejáři a neříkají zrovna to samé............
aha, díky za info, mohl bych poprosit nějaký konkrétní odkaz?
a podle těchto jiných olejářů tedy neplatí třeba tato poučka?
Doporučený motorový olej
Zde je třeba zdůraznit, že výrobce motoru nedoporučuje určitou viskozitní třídu oleje (např. SAE 10W-40). Tu si musí volit každý uživatel sám podle toho, pro jaký provoz automobil potřebuje (městský provoz, krátké trasy, dlouhé trasy po dálnici apod.), zda chce šetřit palivo (lehkoběžné oleje), či podle toho, jakou má spotřebu oleje (viskóznější oleje pro utěsnění pístu ve válci).
Výrobce nedoporučuje ani to, zda olej má být syntetický či polosyntetický či minerální. To se nikde nedočtete. A už vůbec nelze doporučovat určitého výrobce oleje, to by měl obchodní soud okamžitě práci. Jiná otázka ovšem je, s kým mají smlouvu autorizovaní prodejci automobilů či příslušné autoservisy.
a co podle Tebe?
nikomu necpu, aby se poučil a choval se racionálně při výměně oleje, jen dávám šanci přestat být marketingovou ovcí
dojeď na besídku (http://www.bmwgs....d_id=12605)a hodíme na téma řeč, ok? těším se a přeji hezký den, V.
Buď cestu najdu, nebo si udělám vlastní.
Já se z vás poseru,proč máte furt snahu do tech přetpotopních boxerů /1100/ lit furt nejaký ultramega moderní oleje. Myslim že ten kastról aktevo 20-50 je pro něj až moc dobrý.Já ho liju do GS,do K,aji v třindě ho mám.
Kupredu spatki ni krok...
Ahoj vespolek, nechce se mi zakládat nové téma na praktický dotaz. Sháním olej Repsol Elite 20W50,(na který je můj Ptakopysk třetinu života zvyklej) a letos už mě 2 obchody (euroking a superoleje), které ho inzerují jako skladem vyfákli. Chtěl bych se zeptat, než budu čekat další měsíc na zboží které opět nedostanu, nekupovali jste ho někdo letos? Budu rád za typ e-obchodu, nebo kamenného krámu (nejlépe Praha, Plzeň, Karlovy Vary). Díky za typ, Mel
Jestli nemuzes sehnat,nenervuj se a vem neco jineho.Ja za 4 co mam hrocha jsem uz vystridal 4 oleje a rozdil nepozoruji. Motorex / Shell / Repsol / a ted Motul. Podle toho kde co maji a zrovna to tam beru.
I pád na hubu je pohyb kupředu
Lil jsem Kuttenkeuler - Top Bike 4T 20W50 do 1100RT 4 roky, nepozoroval jsem žádný problém, teď to budu lít do 1150GS, specifikace BMW tento olej splňuje, vše ostatní jsou jen obchodní triky, ať si tam každej lije co chce, když chcete někoho prokrmovat, žádnej problém, já dávám 100,-/litr
Nemate nekdo nejakou vychytavku, na demontaz a opetovnou montaz olejoveho filtru na jedenactku bez original klice na filtry? Respektive, demontaz az takovy problem nebude, ale jak filtr bez toho klice dotahnout na potrebnou mez?
R 1100 GS r.v. 1995 www.tomphotos.eu
Spea - ToM napsal:
Nemate nekdo nejakou vychytavku na montaz olejoveho filtru na jedenactku? Demontaz problem nebude, ale jak filtr bez toho klice dotahnout na potrebnou mez?
Ahoj,
stačí Ti na to krátký cca 10 cm kousek bežný novodurový trubky.
Jednu její stranu opatrně nahřej nad sporákem až změkne a ihned ji ještě za tepla nasuň na nový filtr (stačí kousek - cca 2 cm).
Novodur se Ti podle filtru krásně vytvaruje a tím máš hotový přípravek přesně na míru danému filtru (X-hran požadovaného průměru) - svépomocí a za pár kaček.
Filtr (jeho gumové těsnění) pak před jeho namontováním nezapomeň potřít motorovým olejem. A ten nový filtr je taky vhodný ještě před namontováním naplnit olejem.
A bacha - filtr zpravidla stačí dotáhnout jenom rukou.
Případně si do konce té novodurové trubky udělej dvě protilehlé díry, těma dírama pak prostrč šroubovák a S CITEM filtr dotáhni. __________________________________________________________
VT 750 C2 Spirit, WR 250 X, CBF 125, S 22, S 11 (2x)
(WR250R, R1100GS, VT750C4, F650GS, Betka, 50/20, S11)
VasekBohnice - na serveru, který provozuje firma Extribo jsou užitečné, ale i trochu zavádějící tvrzení. Třeba že je jedno jaký olej používáte, hlavně že splňuje normu výrobce. Nepíšou ale, že norma výrobce je minimum, olej splňuje požedavky výrobce motoru do té míry, že dosáhne plánované životnosti. Při použití oleje kvalitnějšího se životnost motoru zvýší. Dělal jsem testy opotřebení v průběhu 300000km u auta, vycházelo to tak, že při použití kvalitního minerálu bylo opotřebení nějaké, při změně na kvalitní polosyntetiku se opotřebení snížilo cca o 60%. Závěr - pokud najedu hodně km ročně a chci prodloužit životnost motoru, je líp kupovat značkové oleje, dražší, ale je u nich zaručená nějaká kvalita. Pokud někdo najede pár tisíc km ročně, je to skoro jedno, stačí splnit specifikaci. Samozřejmě s kvalitním olejem platím i značku, podle mých zkušenností, které nikomu nevnucuji se to ale vyplatí. Na druhou stranu, boxer vydrží asi opravdu hodně
Spea - ToM napsal:
Nemate nekdo nejakou vychytavku na montaz olejoveho filtru na jedenactku? Demontaz problem nebude, ale jak filtr bez toho klice dotahnout na potrebnou mez?
Ahoj,
stačí Ti na to krátký cca 10 cm kousek bežný novodurový trubky.
Jednu její stranu opatrně nahřej nad sporákem až změkne a ihned ji ještě za tepla nasuň na nový filtr (stačí kousek - cca 2 cm).
Novodur se Ti podle filtru krásně vytvaruje a tím máš hotový přípravek přesně na míru danému filtru (X-hran požadovaného průměru) - svépomocí a za pár kaček.
Filtr (jeho gumové těsnění) pak před jeho namontováním nezapomeň potřít motorovým olejem. A ten nový filtr je taky vhodný ještě před namontováním naplnit olejem.
A bacha - filtr zpravidla stačí dotáhnout jenom rukou.
Případně si do konce té novodurové trubky udělej dvě protilehlé díry, těma dírama pak prostrč šroubovák a S CITEM filtr dotáhni.
Spea - ToM napsal:
Dobrej napad. Jdu shanet novodur.
Asi to víš, ale jenom pro jistotu - jsou to takový ty většinou šedý trubky na vodovodní odpady a podobný účely.
Mají to v každým obchodě pro domácnost a v železářství a tak, ve stavebninách, v OBI, Hornbachu, Bauhasech atd., akorát že tam mají ty trubky v délce okolo metru. Tobě toho ale stačí jenom decimetr - třeba něco najdeš doma nebo u rodičů, nebo kdyžtak by Ti asi i každý ochotnější instalatér přenechal menší pro něj už nepoužitelný kousek gratis, nebo symbolicky za pětku.
Jinak průměr tý trubky by asi byl (podle filtru) 67 nebo 72 mm (nebo tak nějak) - teď z hlavy to nevím přesně, ale vyrábějí se mj. tuším i tyto velikosti. __________________________________________________________
VT 750 C2 Spirit, WR 250 X, CBF 125, S 22, S 11 (2x)
(WR250R, R1100GS, VT750C4, F650GS, Betka, 50/20, S11)
Jasan ze vim co je novodur. A jak pises. U nasich na pude se urcite neco valet bude. Tata je sberatel techto stavebnich nepotrebnosti. Vsechno se jednou hodi.
Karlos napsal:
Zdar kdyby jsi potřeboval tak mám klíč doma.
No to by mi bodlo. Zitra az bych jel z Nachoda tak bych se ti ozval pokud by to slo. Hod mi prosim do PM na sebe telefon. Diky
Když jsem po koupi motorky řešil motorový olej nabidnuto mě bylo toto MOTOREX BOXER 4T a tak jsem ho tam dal a zatím dobrý. Čas ukážeJ.C.
Upravil Jara Cimrman dne 07.07.2012 00:45
K tomu filtru. Koupil jsem pro moji 1100 gs KNkovej filtr ( asi jen o dvacku dražší než obyč) a soudruzi se zamysleli a opatřili čelo šestihranem na 17ku klíč. Takže je po starostech . Opravdu to není blbej nápad.....:-)
Stenly- motocyklista varnsdorfský
Kupoval jsem na motorku vzduchovej KN filtr a měli akci že mi na motorku poslali i KN olejovej. Jaký bylo moje překvapení že filtr má právě ten výlisek na sedmnáčtku klíč. Na ten co tam byl jsem si musel půjčit tu objímku a měl jsem co dělat abych to povolil. Jinej filtr už nechci, konečně se někdo zamyslel J.C.