30.5. mohu také, takže pište kdo přijedete. Myslím že by stačilo po obědě a jak jsem psal, kdo by se mohl a chtěl zdržet, pro zájemce je připraven mobilheim (4 postele s povlečením, 2 lidi gauč ve spacáku, ale spalo tam už 10 lidí), na terase gril a přes louku v Lipinách příjemná domácí putyka.
Kdo má a může, vezměte GoPro apod., rád se i já poučím. A kdo fotí, z terasy tu máme krásné západy slunce:-). Díky.
Workshop bych tomu úplně neříkal, spíš ukázka, vyzkoušení, výměna zkušeností a určitě pokecáme i o motorkách a cestování.
Takové akce mám rád. Před dvěma týdny jsme tu měli Mazdy MX-5, za týden motorky Monkey/Gorilla...
Drákula i já se těšíme.
Prosím, kdo dorazí 30.5. na akci PHANTOM, pište mi, nejlépe SZ ať to tu neplevelíme. A jestli jen na sobotní odpoledne nebo zůstanete do neděle. Přesnou adresu kvůli navigaci pošlu v odpovědi přes SZ. Díky.
Asi vyzkoušíme i stabilizovaný gimbal na GoPro, objednal jsem ho. Víkendový pokus v Chlumci s GoPro na tyčce mne naštval. Tyčka bez gimbalu je perfektní na statické záběry z místa bez pohyby kamery, výborná na točení z něčeho co se pohybuje vzduchem, po vodě či na kolech, ale ne po vlastních nohách. A mně dělá problém i plynulý záběr když stojím na místě a kamerou pohybuji nebo otáčím.
Včera jsem na Youtube projížděl videa o Phantomu a zjistil zajímavou věc o pokročilých funkcích. Phantom je vybaven nejnovější řídící jednotkou Naza a může létat ve dvou´režimech - základním PHANTOM (zatím v něm létám) a v režimu NAZA, kde jsou dostupné pokročilé funkce.
Na vysílačce jsouv horních rozích 2 přepínače (každý má 3 polohy), v režimu PHANTOM je funkční jen pravý pro kalibraci kompasu před startem. Ovšem v režimu NAZA už mají své funkce a pro filmování jsou zajímavé ty na levém přepínači. Jedna z nich je Courselock. Pokud jsem to pochopil, tak po jeho aktivaci, když začnu letět dopředu, koptéra letí ve směru, kterým mířila kamera v okamžiku aktivace, ale během toho s ní mohu libovolně otáčet kolem svislé osy (tedy i kamerou) a koptéra letí stále stejným směrem.
U druhé pokročilé funkce, Homelock, letí koptéra po přitažení pravé páčky k sobě (při běžném letu směrem dozadu) směrm domů, tj. na místo uloženého Homepointu, obvykle k místu startu. A během toho s ní lze opět točit kolem svislé osy, naklápět kameru a pokud držím páčku stále přitaženou, koptéra letí stále ke mně. Po odtlačení páčky od sebe letí koptéra ode mne a doleva a doprava prý také letí při pohnutí páčkou doleva či doprava a to bez ohledu, kam zrovna míří čumák, což je příjemné, protože model letící čumákem ke mně má stranové ovládání z pohledu pilota obráceně. A režim Homelock má ještě jednu vychytávku - pokud páčku pustím, zastaví se na místě a pokud míří kamerou na mne, zabírá mne. Když dám v tu chvíli páčku do strany, nezačne se koptéra pouze posouvat do strany, ale začne kroužit kolem mne ve stále stejné vzdálenosti s kamerou otočenou stále na mne. A co víc - libovolné místo, nad kterým koptéra letí, lze za letu uložit jako nový Homepoint. A pak může koptéra kroužit kolem tohoto místa a zabírat ho kamerou, pouze s páčkou do strany, což není na pilotáž nijak náročné a pilot se může mnohem lépe věnovat kompozici, vlastní kameře (sklápění), klesání či stoupání tak aby vznikl pěkný záběr.
Homelock se dá použít i jako návratový režim, když se koptéra ztratí z dohledu a nefunguje přenos obrazu do mobilu nebo z obrazu není zřejmé, kde koptéra je. Prostě přepnu do Homelock, přitáhnu páčku k sobě a čekám až se koptéra objeví.
Z režimů Courselock a Homelock lze do normálního přejít jen přepnutím přepínače.
Píšu to obšírněji, protože ty dva režimy mi přijdou z hlediska filmování dost zajímavé.
Tak na stabilizovanou tyčku jsem zvědav. Já se naučil používat jako základní stabilizátor tu tyčku, zkusíme až se uvidíme.. NA cesty totiž strašně nerad tahám plno kravin navíc. A stabilizovaná tyčka by byla jednou z nich. Už takhle mám foťák, 3 objektivy, kamera a příslušenství, tyčka … to bych pak nevezl nic jiného https://www.youtu...tla/videos
OFFROAD|GUIDE www.offroad-guide... https://www.faceb...403911829/
Matej Tresnak napsal:
Potrebuju "politat" a natocit jeden pozemek k pronajmu. Kdo by jste o to mel zajem? Finance nechavam na vas. Myslim ze je to na jeden den, je to u Rakovnika. Podminkou je jen pekny pocasi a vystup v 1080p.
Pokud je to ještě aktuální, mohl by ti to natočit kolega z Plzně. Dej případně vědět.
Pertla napsal:
Tak na stabilizovanou tyčku jsem zvědav. Já se naučil používat jako základní stabilizátor tu tyčku, zkusíme až se uvidíme.. NA cesty totiž strašně nerad tahám plno kravin navíc. A stabilizovaná tyčka by byla jednou z nich. Už takhle mám foťák, 3 objektivy, kamera a příslušenství, tyčka … to bych pak nevezl nic jiného
Taky nejsem nadšený z další věci co se musí někam vejít a hlídat baterky. Na druhou stranu nebudu brát stabilizátor na každou motodovolenou, mám ho hlavně pro točení jiných věcí, kde s místem problém není, koneckonců kufr s Phantomem je ještě o "trošku" větší.
Nikdy mi syrová neplynulost a cukatura nevadily, někdy to přidává na autentičnosti a třeba na klipu co jsem točil z C1, je také. Ale došlo mi to, když jsem viděl záběry z Phantoma. Za prvé z výšky je posouvání krajiny pomalejší, záběry příjemně plynou a ty povedené doslova hladí. A když jsou namixovány tyhle záběry s ucukanými záběry z tyčky, úplně mne to praští, prostě mi to k sobě nejde. Někdy to nevadí, teď budu třeba střihat klip ze srazu Mazdy MX-5. Když je tam hlaďoučký záběr a večerní idylka ze zámečku, kde jsme bydleli a po chvíli syrový, rychlý záběr z GoPro na jedoucí Mazdě, tak mi to nevadí a bude se to lišit i doprovodnou hudbou, která by myslím měla dotvářet atmosféru situace a ta byla v obou případech úplně jiná. Ale 2 tématicky stejné věci ve stejné situaci a atmosféře, jedna sametově hladká a druhá ucukaná, mi prostě vadí, asi jsem oběť puntičkářské panny, v jejímž znamení jsem se narodil....
Vem si příklad - stejný záběr ze stejného pódia během koncertu. Jednou půjde o rockovou miziku a syrový záběr z ruky bude OK. Podruhé, stejný záběr, stejné místo, taky 4 muzikanti, ale tentokrát smyčcové kvarteto a vážná hudba, která hladí po duši...
Upravil Ivan dne 19.05.2015 14:42
Navečer jsem popadl Phantoma a jel za vesnici točit "zámeček", ruinu patřící k opočenskému panství. Bylo tam málo místa, zvedal jsem se s minimem satelitů ale pak už to bylo OK. Doma jsem vyměnil baterku a zkoušel trochu jiné manévry a záběry. Budu muset konečně vymyslet jednoduchou vychytávku na citlivější ovládání kamery, v tomhle je prý Phantom 3 lepší. Ale asi se to dá naučit, některé klipy z Phantoma 2 jsou skvělé, tak to je asi rukama...
Mám 25 startů a zatím ani jedna krizovka, Phantom funguje jak má.
OK, zkusím aktualizovat. Ale ne dnes, dorazil stabilizátor a ne večer si chystám druhé Vánoce, třeba bude i vinná klobása a bramborový salát.
Na jednom autofóru někdo (podle příspěvků filmování rozmí) popisuje, že tenhle gimbal nedávno celý den testoval a je nadšen, jediná "výtka" je, že je "jen" pro GoPro. Trochu se mu prý musí přizpůsobit způsob točení, ale jinak prý v pohodě nahradí vozík i jeřáb... Tak uvidíme.
Pertla napsal:
Tak kamarád si ten ruční gimbal koupil … je spokojen .. Zajedu si to ošahat.
Tuhle jsi psal, že ve středu budeš "vrtulníkovej" - jak jsi na tom?
Koukal jsem, že ceny Phantomů se začínají hýbat, Pelikán už P2 Vision+ nemá, ale má předchozí P2 Vision za 21990,-. určitě jen do vyprodání zásob. Telink má P2 V+ za akční cenu 27390,- ale koukal jsem, že Phantom 3 Advanced je za 31990,-, což taky stojí za zvážení. Ona ta "akce" na P2 V+ není moc akční, když nedávno byl za 28990,- se dvěma akumulátory, ale to už bohužel nikdy nebude, resp. pokud někdo o koupi uvažuje a někde kousek ještě objeví, asi by nebylo co řešit.
Do P2 Vision už bych nešel. Do pluska F320 klidně, kdyby trochu padla cena.. No a P3 zatím nenabízí s druhou baterkou.. takže nemám co koupit
Doplňky a díly na BMW GS:https://mojegs.cz Online ceník BMW dílů:https://mojegs.cz...h-dilu-bmw
Pertla napsal:
Tak kamarád si ten ruční gimbal koupil … je spokojen .. Zajedu si to ošahat.
Tuhle jsi psal, že ve středu budeš "vrtulníkovej" - jak jsi na tom?
Koukal jsem, že ceny Phantomů se začínají hýbat, Pelikán už P2 Vision+ nemá, ale má předchozí P2 Vision za 21990,-. určitě jen do vyprodání zásob. Telink má P2 V+ za akční cenu 27390,- ale koukal jsem, že Phantom 3 Advanced je za 31990,-, což taky stojí za zvážení. Ona ta "akce" na P2 V+ není moc akční, když nedávno byl za 28990,- se dvěma akumulátory, ale to už bohužel nikdy nebude, resp. pokud někdo o koupi uvažuje a někde kousek ještě objeví, asi by nebylo co řešit.
welli napsal:
Do P2 Vision už bych nešel. Do pluska F320 klidně, kdyby trochu padla cena.. No a P3 zatím nenabízí s druhou baterkou.. takže nemám co koupit