welli napsal:
Do P2 Vision už bych nešel. Do pluska F320 klidně, kdyby trochu padla cena.. No a P3 zatím nenabízí s druhou baterkou.. takže nemám co koupit
Proc by ji nenabizeli s druhou baterkou?
A kam ty ceny padaji kdyz se jeste neprodavaji?[img][/img]
Matteo přiložený následující obrázek:
Urcite budou i u nas. Dph si odectes i z ciziny... Zaruku samozrejme dostanes, jedinej rozdil bude ze to nebudes do DJI posilat ty, ale cz prodejce.
www.matejtresnak.com www.kinorama.cz
P3 Pro - nepřijde mi že padá cena, 3999,-0 stál od začátku, ne? A už se prodává, u Pelikána je prý mají. A se vším může ještě hnout kurs dolaru.
P2 Vision - ano, gimbal je tuším "jen" dvouosý, ale koukněte na YT na videa a točí pěkně, navíc je o nějakých 7000 levnější než P2V+. Kdo se chce naučit, nemít zásadní handicap a časem, když ho to chytne a půjde do lepšího, nemyslím že udělá s P2V chybu. Pochopitelně, nehraje-li rozdíl v ceně roli, pak V+ je jistě lepší nehledě k 4-diodové signalizaci baterek ve vysílači, kolečku sklápění kamery a výkonu motorů. Přesto je to koptéra schopná práce na hranici profesionální práce, na dokument, cestopis atd. určitě dostačující.
- P2V+ klesl, aspoň u Telinku, o 1600,- a problém je, že o moc níž myslím nepůjde, aspoň ne v ČR. Pelikán je dovozce, už je nemá a ostatní prodejci jen doprodají zásoby a naskladní P3. Pokud se ještě vyslídí verze se dvěma baterkami (stojí jinak 2750,-), tak bych moc neváhal.
- P3 půjde s cenou časem dolů, nemyslím že do podzimu, ale před Vánoci už by se hnout mohly, Advanced odhaduji těsně pod 30 tisíc a Pro kolem 36 tisíci.
Ale to jsou jen odhady.
Upravil Ivan dne 22.05.2015 08:38
Tak jsem rozbalil gimbal pro GoPro. Návod dost primitivní, ale s trochou pokusů se na to přijde. Na baterky je extra nabíječka, ale dají se nabíjet i za provozu, rukojeť s ovládáním má stejný nabíjecí konektor, takže i za jízdy z 12V. GoPro se dá uchytit buď holé, popř. se zadním displejem nebo druhou baterkou, třmen je stejný ale jsou přiloženy 2 délky šroubků. Nechybí ani popruh se suchým zipem pro uchycení ovladače kamkoliv.
Gimbal se hrozně blbě bere do ruky, je jako hadr a v kloubech se volně otáčí. Jakmile se ale zapne, srovná se a ztuhne, je třeba vyvinout opravdu větší sílu aby se s kamerou pohnulo a hned se zase rovná. Blbé je, když se vypne s nasazenou kamerou, hned se zhroutí a kamera o něj klepne, lepší je nejdřív sundat kameru, ale mám pocit, že má i standby režim, kdy nestabilizuje, ale je tuhý a přitom to moc nežere baterky.
Režimy jsou tři:
- ať s ním hýbu kamkoliv, kamera kouká stále na stejné místo
- když s ním otáčím do stran, kamera se otáčí také, ale tlumí rychlé změny pohybu, rozjezd a dojezd v ostatních dvou osách je stále stabilizovaná, takže je stále vodorovně a kouká před sebe
- stejné jako v předchozím případě, ale když tyčku sklápím nahoru a dolů, kamera se sklápí také, ale zase tlumí změny pohybů
Rozsah úhlů je skvělý, kolem svislé osy 300°, nahoru a dolů 359° a příčný sklon 80°.
Skvělé je sklápění kamery nahoru a dolů tlačítky, opět plynulý rozjezd a dojezd a rychlost tak akorát, dá se upravit ručním sklápěním. Všechny režimy i sklápění lze za chůze během záběru kombinovat.
Udělal jsem jen jeden pokus a obešel barák, motorku, strom a pronásledoval kočku. Stejná trasa s gimbalem i bez. Rozdíl je obrovský! Bez gimbalu mne po chvíli koukání na obrazovku bolí oči a záběr by letěl do koše. S gimbalem je to o 95% lepší, ale i on má rezervy, protože neumí eliminovat pohyb tyčkou nahoru a dolů a do stran, když jdeš rovně, ruka prostě není 100% tuhá. Na vzdálenějších objektech se to nepozná, kamera se i při tak malých pohybech natáčí a rovná, ale na blízkých objektech je vidět malé pohupování. Ale zanedbatelné.
Ještě jsem poslal prodejci pár dotazů a budu testovat dál, zatím ale jednoznačně pozitivní dojmy!
Upravil Ivan dne 22.05.2015 11:27
Mám odpověď z gokamery.cz. Standby režim kamera nemá, resp. je v něm stále uvolněná. Takže bude dobré nejprve gimbal zapnout, on ztuhne a pak na něj montovat kameru, popř. tyčku.
Taky neexistuje žádné tuhé pouzdro na převážení, ale prodejce má osobní zkušenost s velkým pouzdrem na GoPro + příslušenství, vejde se tam i gimbal. Tak jsem ho ještě objednal.
U mého gimbalu se objevila drobná závada, inu Čína, u dvou ze tří modrých krytek motorů nebyly dotažené malé imbus šroubky a víčka jsou lehce uvolněná. Prodejce mi řekl, ať je dotáhnu.ˇ
Večer jsem znovu porovnával záběry, fakt to SKORO nemá chybu, bez gimbalu by spoustu záběrů z ruky nebylo možno udělat v použitelné kvalitě. Když se k tomu připočte režim, kdy mám kameru na tyčce 3 metry nad zemí, sklápím tyčku až k zemi a kamera je stále rovně ukazuje stále stejným směrem, možnost sklápění kamery, tak myslím gimbal otevírá úplně nové možnosti filmování.
Paul - mám zatím jen jeden (vlastně dva, s gimbalem a bez) nekvalitní záběr navečer na zahradě. Taky nechci gimbal zatím nikam tahat, ještě nejsem zcela rozhodnut že mi zůstane (ale na 90% ano) a kromě toho jsem kvůli jeho zranitelnosti při transportu objednal pouzdro na GoPro s příslušenstvím, do kterého se vejde i gimbal. Dodavatel mi poslal foto pouzdra, které sám používá, já objednal verzi bez prolisů v horní části, kam se vejde gimbal také a není třeba vystlávat horní přihrádku.
Ale když dáte na youtube "gimbal gopro" nebo něco takového, vyjedou testy a srovnání několika typů, v zásadě je ale rozdíl s gimbalem a bez něj velmi podobný. Třeba toto: https://www.youtu...OuMNiSc8Qw
Ivan přiložený následující obrázek:
peredo - to mají všechny, ale používají jen když je třeba a často tak, aby to okolí nevědělo...
Gratuluji holkám k postřehu, přežití a prvnímu akčnímu videu.
A s dovolením přidám také jedno ze srazu Monkey/Gorilla teď o víkendu, které udělala Drákulka. Použily se záběry 4 lidí, z GoPro (ještě bez stabilizátoru), Phantoma, levného kompaktu, Nikonu D5200 a nějaké kopie GoPro za pár korun z Lidlu, kterou měl kamarád na řídítkách a která mile překvapila: https://www.youtu...lVg49PWvew
Marek: jo tak to bylo dost hnusny, jeste ze ma zena takovy postreh
Ivan: ty jo ty ses do toho filmovani pustil fest
Upravil schrek dne 27.05.2015 10:08
Nejezdi rychleji, než umí tvůj anděl strážný létat!!!
Čeština můj koníček
Není to jediná možnost ale je asi nejpraktičtější.
Další varianty:
- čtečka s diskem (foto/data banka). Dneska bude těžký jí sehnat, já mám děsně starou i-Tec, která především uměla číst CF karty (v té době šíleně drahý) ale kupodivu funguje dodneška a celkem rychle. Mám v tom tuším 1TB disk což bohatě stačí. Má to akumulátor, prostě je to jako čtečka ale kopíruje se na vnitřní disk v té databance. Dneska už to asi nikdo nedělá. Existují verze s WiFi ale ty jsou nanic, protože na to mají speciální aplikaci a ty naopak třeba u Nikonu nebo u Panasonicu potřebuješ použít WiFi ve foťáku a to nejde.
Co jsem našel v poslední době, tak třeba od téhle firmy mám USB port k iPhone připojený přes Wifi a oni dělají docela funkční databanku, jenže 160GB verze stojí pomalu to samé co notebook... ale je to malé a skladné. http://www.hypers...2-120.html
Nevím o tom, že by to někdo nabízel u nás, takže individuální dovoz z ciziny..
- použít wifi z foťáku (nebo speciální SD kartu pokud máš velký SD slot s WiFi - např. PQI Air Wifi - pro přenos dat do telefonu a z telefonu to sypat na cloud). Tohle je spíš pro produkci - jak co nejrychleji dostat data z foťáku do PC bez nutnosti vyndávat kartu než jako archív a už vůbec ne na kopírování plné karty.
Já bych to moc neřešil a koupil bych třeba na levnapc.cz nějaký repasovaný levný notebook s čtečkou a bude to za pár tisíc a udělá to tu službu a ještě s tím můžeš třeba plánovat trasy nebo číst maily atd. *******************************
Tomáš Kocanda www.touratech.cz
Touratech e-shop: http://shop.toura...
Všechno ostatní e-shop: http://www.techge...
Na maily se snažím odpovídat co nejdřív, na SZ a messengery sporadicky!!! Pokud chcete odpověď rychle, napište mail nebo zavolejte 602 349970...
Ricardo-cz napsal:
Ahoj. Chci se jen zeptat jak řešíte plné sd karty na cestách? Jediná možnost je notebook a k nemu externí disk? Díky za Vaše zkušenosti.
Resim to tak ze mam spousty karet. Rozdil oproti vsem diskum je ten ze jsou to flash uloziste a nejsou nachylny na otresy atd... Ty databanky se prestali vyrabet protoze nebyly uplne spolehlivy. Kolik ted stoji super karta? Asi 650.- 32GB.
www.matejtresnak.com www.kinorama.cz
Na cesty beru tablet, ale spíš (mimo jiné) jen abych mohl večer kouknout co jsme nafotili/natočili. Jinak se mi ještě nepodařilo karty na jedné akci zaplnit (foťák 32 GB, GoPro 64 G, asi jezdíme jen krátké štěky:-). Souhlasím s Matějem, karty jsou levné, spolehlivé, nezaberou žádné místo, není problém jich mít pár do rezervy... Doma vše házíme na externí disky a před delší cestou není tedy problém karty promazat.
Ricardo-cz napsal:
Ahoj. Chci se jen zeptat jak řešíte plné sd karty na cestách? Jediná možnost je notebook a k nemu externí disk? Díky za Vaše zkušenosti.