jak jste si asi vsimli, i ta sebemensi soucastka se musi vzit do ruky. Predni naraznik drzi uvnitr haupny takove trojuhelniky s heftlou matkou. Tyhle dily byly pekne shnily, tak jsem se pustil do vyroby. Nojo, zase je tu nase zname "jenze". Sestihran matek co jsou heftly je 18mm siroky a jak si asi dokazete typnout, u nas se dela jan sestihran 19. Prece to tak nemuzu nechat rikam si a sestihran musi na brusku na pozadovanych 18mm. Vysledek viz foto. Proste s kazdou soucastkou procesi jak krava...
Michal21 přiložený následující obrázek:
Na co sahnu, s tim je problem... v zadnich brzdach u rucni brzdy se nachazi mechanismus samostavu brzdovych desek. Cele zadni brzdy jsou docela zajimavym resenim. Jak uz jsem psal drive, trmeny jsou prisroubovany primo u rozvodovky a pro normalni brzdeni a rucni brzdu jsou tu dvoje desticky. Velke na normalni brzdeni a cca polovicni pro rucku, ktera je mechanicky prepakovana. Pri zinkovani tohoto prepakovani mi v kyselinove lazni praskla pruzinka samostavu. "Nic se nedeje" rikam si a jdu dil objednat z anglie. "Aha, ono se to neprodava, supr..." Stava se ze me chirurg (teda krome toho ze jsem gynekolog samouk) Takze rozebrat puvodni a shanet vyrobu pruzinek. Vse se nekonec podarilo a zde je vysledek...jinak jsem taky upgradoval mechanismus nastaveni rucni brzdy, foto dodam...
Hlasim navrat a jedeme dal. Cesta z letiste vedla samozrejme za jegem, kam taky jinam ze jo. Je mi cti podelit se s vami o radost z prave privezenych chromu... Jak jsem psal jiz v jine diskuzi, chromy jsou obecne velkym problemem veteranu a moznosti jak s timto naletet je hned nekolik. Renovacim se venuji jiz nejakou dobu a verte mi, jiz nekolikrat chromy nedopadly dobre. Jeden pripad za vsechny: renovoval jsem CZ 175 z roku 1935. Jednalo se o jednu vubec z prvnich vyrobenych motorek CZ(kdyz nepocitam motokola). Pri montazi kolena vyfuku a jeho zasunuti do koncovky se chrom zacal loupat. Nedokazu slovy popsat jaky nadavky jsem dokazal vymyslet. A nehlede k tomu, ze jsem na to koleno cekal cca trictvrte roku. U jega jsem zvolil jinou taktiku. Zacal jsem se ptat ruznych znamych kdo u nas dela nej chrom...postupnou selekci jsem vybral dve firmy. Jedna na slovensku a druha nedaleko od baraku. Je asi jasny co jsem zvolil. Naprosto profesionalni jednani, detailni nafoceni dilu a zanedlouho odhad ceny ktery jsem musel potvrdit. K tomu jeste velmi prijemna pani a spokojenost byla na svete...chrom opravdu obsahuje vsechny vrstvy co tam maji byt. Ale.....Asi si dokazete predstavit ze toto neni tak uplne zadarmo...mala ochutnavka...
Na veteranech jsou urcite soucastky, ktere ne uplne kazdy vi jak se renovuji. Priblizim vam prave jednu z tech piplacek. Obycejna klicka na okna, rekne si kazdy, ale zase tu mame nase zname jenze...klicka se sklada z nekolika dilu. Samozrejme je to cele nerozebiratelne. Takze vyndat poklicku, cep velmi opatrne odvrtat tak aby clovek nezkurvil telo klicky. Packu s poklickou nechat nachromovat a jelikoz poklicku neni za co zavesit do lazne tak to taky neni uplne sranda. Udelat novy cep z nerezu. Plast vycistit a cele to pak opet snytovat...nacvaknout poklicku a dat do regalu...ono je to vlastne uplne jednoduchy...
Mam tady dalsi chutovku...abych klempirovi usetril praci, koupil jsem nejake plechove dily z englandu. Vse od specializovane firmy, zabyvajici se pouze jaguarem a jensonem. V jine diskuzi jsem psal jak je to s kvalitou replik a bohuzel ani jag tomu neni vyjimkou. Na prickach pred nohy jsou heftly matky pro prisroubovani urcitych dilu v motorovem prostoru. Copa o to, na replice byli taky, ale v originale jsou matky pouze ctyrhrane a jak si dokazete typnout, firma se s tim moc nese.. a heftuje tam sestihrany matky. Takze, z repliky odrezat matky a vyrobit novy...jenze...???? Ctyrhran samozrejme v palcove mire, takze magnetka to jisti. No jo, ale jak to ted upnout do tripaknovy univerzalky na soustruhu. Chvili mi to trvalo, ale nakonec jsem prisel na velmi jednoduche reseni...o to vetsi radost z toho mam, jelikoz vsichni co jsem se ptal rikali ze to nejde a potrebuju ctyrpaknu...jsou to jen "blby" matky, ale ten pocit...cesta je cil a o to tady jde....