Magmar napsal:
Tak surge je znovu doma... Popravdě začínal jsem mít obavy ze bude něco špatně a já dostanu zprávu ze mam nějakou kopii.. Ale všechno dopadlo dobře Proběhlo to přesně jak psal BURE.. Na reklamačním listu který jsem posílal je jen propsikou dopsano: výměna za nový. Takže mám nový model Surge s celé své černé kráse
Teď jsem si uvědomil, Ty jsi měl ten starší model co jsi kupoval jetý přes ebay, ne? Záručák jsi měl nebo to vyměnili za nový jen tak? To jsi jistě spokojený, tak ještě jednou gratulace:-).
Přesně tak byl to ten starší model... nic jsem k tomu neměl jen krabičku z ktere jsem pochopil že je z roku 2012 vytiskl jsem jejich reklamační papír kde jsem napsal pár blábolů a přiložil surge v pouzdře. Po 3 týdnech čekání přišel balíček ve stejném složení jako jsem odeslal jen misto starého byl naprosto nový kousek.
Jinak v praci vyzkoušim laser Prvně ale musim vyzkoušet co to udělá na tom černém eloxu.
Kdybych měl být trochu sentimentální a zabrousit k nožům obecně, tak:
- vyhazovák Mikov mám od roku 1981, tehdy mi ho po dlouhém shánění poblíž Karláku schoval prodavač loveckých potřeb, mám ho tedy 35 let!
- malé, zubaté Spyderco mám od roku 1991, 25 let!
- Gerber Rex Applegate ombat Folder mám od roku 1996, tedy 20 let!!
- Multifunkční Victorinox Work Champ mi v roce 1998, po 5 letech, ukradli z auta. Zloděje zaujalo autorádio a když ho vyrval a řezal dráty, všiml si nože v přihrádce. Bylo mi ho líto víc než rádia.
- Jako náhradu jsem koupil v roce 1999 Leatherman Super Tool. Byl jsem bez něj jako bez ruky a vozil ho na motorce v pouzdru na hrazdě řídítek. Po 9 letech mi ho ukradli na klubovém BMW srazu v Třeboni.
- po pár letech trápení s čínskými šunty jsem koupil opět koupil Victorinox Work Champ, po kterém se mi stýskalo, skvěle slouží.
- protože se mi stýskalo i po kvalitním multitoolu, Leatherman, mám teď i Surge. Z výše uvedeného vyplývá, že nejsem přelétavý a věc, která mi vyhovuje, si nechávám dlouho. Mám to tak s motorkami, zbraněmi i noži. Určitě i vy máte k některým nožům osobní vztah, jsou to parťáci, pomocníci a věrní společníci. Při spoustě akcí byl po vašem boku, pojí vás zážitky. Kdysi dávno se věřilo, že meče a dýky mají duši, dědily se z generace na generaci, měly vyryté erby a motta, tyhle zbraně chránily svého majitele, minimálně tomu věřili. Vypadá to, že se Surge spolu budeme dlouho, stejně, jako mne už 18 let provází motocykly BMW GS, proto došlo i na tuhle drobnou personalizaci:-).
Ivan přiložený následující obrázek:
Nuz ke kteremu mam opravdu vztah je 14let stary Wenger Ranger. Super kudla, ktera se mnou prodelala vsechny moje vypravy za hranice nasi vlasti. Neskutecnej drzak! A tech flasek vina, co otevrela, z toho by byl uz slusnej bazen...
Kdyz se mi nechce prasit nejakou peknou kudlu sahnu po mikovackym Krokodylu. Kolik let ho mam netusim. Strenky jsou z takovyho lacinyho plastu, jak na kuchynsky nuz. Ale cepel je silna a vydrzi toho fakt dost...
Leathermany jsem dost obmenil, takze udaj o stari je irelevantni. Ale denne v kapse mam notoricky zname TTi. Mam treti kousek a ten vypada, ze se soudruhum v Mexiku povedl. Na poradnou robotu LTM CORE a do vytriny LTM SUPER TOOL original USA z roku 1997. Nizsi rocnik by byl lepsi, kvuli cepu kombinacek, ale tenhle byl proste nepouzity i se samolepkou s navodem na strence a krabickou... Proste nostalgie! Mel jsem takovy, ale v roce 2001 mi ho slohnul jeden kolega v praci. O to me ta jeho ztrata mrzela vic. Byl to gambler, tak se mu hodily prachy, co za nej utrzil do beden... Takze kdyz sem narazil na toho fesaka, musel byt muj!
Možná, že jsem krásnej jako anděl, ale anděl rozhodně nejsem!
Zima sice je, ale uz se jezdit da. Teda alespon ja jezdim, takze bych to nesvadel na rocni obdobi, ale priznal si jako chlap, ze nas ty emericky vergly prostě bavi!
Tak po chvilce trénování jde opravdu surge otevřít na kleště pomocí jedné ruky u té staré verze co mi přišla z ebay to nešlo (šel hoodne těžko), ale tento nový jde tak hladce (přitom není nikde nic volné), že při správném švihu se otevře tak krásně až klepne z druhé strany do prstů opravdu radost držet ho v ruce
Zdravim Leathermanaci!
Nedalo se nevsimnout si, ze se tu hromadne vychvaluji a kupuji pouze OHO (One Hand Opened) MT od LTM. Jmenovite Surge a Charge TTi. Ale bylo by skoda opomenout i dalsi kategorii, rikejme ji treba typ ST (Super Tool).
Mit MT typu OHO je na jednu stranu moc fajn vec pro EDC. Nemusim otvirat cely MT pokazde, kdyz chci nejaky nastroj (treba kudlu). Navic jsou tyto MT delane tak, ze se celkem dobre pracuje s klestemi. Nezadiraji se tolik do dlane diky sirsi stycne plose na strenkach.
ALE!!!
Jak je mozne videt na obrazku vyse, dockala se rada ST - co se tyce ergonomie gripu pri stipani - ve sve evoluci velkeho zlepseni. Z leva je prvni typ Super Toolu, pak CORE, coz je nastupce Super Toolu 200 (a predchudce Super Toolu 300) a Charge TTi. Uz podle obrazku je videt, ze stipani bude asi nejpohodlnejsi s TTi. A je to i pravda. Ale CORE zaostava jen o chlup. CORE by se mel spis srovnavat se Surge, protoze budou mit zhruba stejnou paku pri stipani a co se tyce masivnosti, budou na tom podobne. Ale Surge bohuzel v tuto chvili nevlastnim (i kdyz ho mame v rodine)...
Kde vsak ST prevalcuji v ergonomii drzeni kazdy OHO MT je pri pouziti jakehokoli jineho nastroje. Je to jednoduse proto, ze Vas pri praci netlaci zbyla OHO zelizka do ruky. ST je pri zavrenych strenkach krasne hladky ze vsech stran.
Navic treba sroubovaky u rady ST jsou o dost delsi nez u OHO a prace s nima je uplne o necem jinem... Urcite naddimenzovane ocelove zelizko vydrzi vic, nez vymenny bit!
Navic si nemuzu pomoci, ale rada ST posobi subjektivne mnohem pevneji. Treba muj CORE je pevny jak skala a v ruce pusobi jako poradny delo! Ani po letech nikde nic nehrka, nikde se nic nekejkla...
Takze pokud nekdo zvazuje koupi MT treba do motorky na cesty, nebude tasit kudlu 10x za den, tak by mel alespon vyzkouset treba Super Tool 300. Da se koupit za dva litry novy z kramu a nadela spoustu muziky...
Tak je hotovo, adaptér na bity přebroušen z běžného. A je to skvělé, uchycení sedí perfektně a lze použít širokou škálu dalšího příslušenství, např.:
... tady se šroubovákem, který má v zadní části čtyřhran. Mezi adaptér na bity a šroubovák, oříšky, kardan atd. je třeba vložit další adaptér, velmi levný. Zalomený multitool je zde kvůli zvýšení kroutícího momentu, třeba když nejde utažený šroub povolit samotným šroubovákem.
A tady zase jiná kombinace do utopených prostor kdesi za rohem... Možnosti jsou široké. Kdo by se s tím nechtěl brousit, mohu adaptér na bity dodat za 220,- včetně DPH, snad to nebude bráno jako komerční nabídka, tolik stojí adaptér + práce brusiče.
Sakra Ivane, Ty jsi nezmar , by mě zajímalo, kolik nás z fóra na základě tohoto skromného vlákna neodolalo a zakoupilo multitúůúl A posilam PM na adapter
Takže se hlaste
Za mě 1x Charge Tti
Upravil GSSG dne 18.02.2016 19:07
R1200GS mě fakt baví, je to vácheň
Nazdar pacienti tak sem se nechal zblbnout a koupil jsem si svůj nejdražší nuž a na opravy vozím pořádnej vercajk.
Kratkej přiložený následující obrázek:
Kratkej - vercajk není třeba, všechno spraví Victorinox. My máme taky Leathermany na parádu a na práci řešíme vývrtku, párátko a pinzetu...:-),
Včera po focení adaptéru jsem ho odnesl sousedovi (+ kolegovi z práce, kamarádovi, motorkáři...), ten má Surge stále u sebe, denně s ním dělá, adaptér otestuje nejlíp. Surge má na opasku a když se hrabe ve veteránech, vždycky potřebuje nářadí, které se kolem něj zrovna neválí. A protože je mistr improvizace, sáhne po multitoolu a najde něco, co mu pomůže. Nebýt toho, že jeho 19 let starý Super Tool byl dárek a je mu ho už líto používat, byl by nejlepším testovacím "jezdcem" Leathermanu...
Ivane, zblázníš nás všechny a když slyším ještě o Martinovi, tak už jsem taky pěkně načnutej. Připadám si teď , jako bych nebyl, když nemám Leathermann. :
KUKY se vrací
A teď si vem, jakého věku jsi se mohl dožít, kdyby jsi ho měl!!!
Rychle kup. nebo s tebou nebudou kamarádit. Já už taky mám.( Víc proto, že se mě líbí než že bych ho tak nutně potřeboval. )
co mě nezabije , to mě posílí
Asi si zmenim moje motto na: KOLIK LEATHERMANU MAS, TOLIKRAT JSI CLOVEKEM!!!
Kdyz jsem tu psal, ze to je nakazlivy, tak mi nikdo neveril...
Taky je mi meho 19let stareho ST lito, tak je z nej bohapusta ulozenka a prasim jine, pro me mene vzacne kousky...
Upravil BURE dne 19.02.2016 13:33