Teď mě tak napadá není HELMA GS PURE náhodou přebrandovaný airoh Commander?
(vlevo BMW GS Pure, v pravo Airoh commander
HonzaGS-SV přiložený následující obrázek:
Mno já to tak myslel, že bude udělaná lehce upravená.... Např. má nahoře nějaké extra větrání či co... ale podle mě to je jedna a ta samá helma... Má někdo případně zkušenost s tím Commanderem? Případně může potvrdit mojí doměnku? i cenově jsou +/- podobně....
Mám Commandera od Airohu už druhu sezónu a som spokojny. Hlukovo zrovnateľné s predošlou Shoei Hornet (stará), perfektne vetrá, akurát mi moc nevyhovuje to vysúvacie zatmavené plego, pozerám kúsok nad spodnú hranu kde to mierne opticky skresľuje - čo môže byt individuálne (o 1mm vyššie je už OK, ostatní v partii sa na to nesťažujú - doporučujem pred kupou vyskúšať). Inak robí sa aj karbónové prevedenie (mám ) a je o 100g ľahšie za iba mierne navýšenú cenu.
A zvyknú sa povoľovať bočné srobiky držiace plego, doporučujem zaistiť Loctite
HonzaGS-SV napsal:
Mno já to tak myslel, že bude udělaná lehce upravená.... Např. má nahoře nějaké extra větrání či co... ale podle mě to je jedna a ta samá helma... Má někdo případně zkušenost s tím Commanderem? Případně může potvrdit mojí doměnku? i cenově jsou +/- podobně....
Já mám Arai Commander jednu sezónu. Za ty peníze celkem fajn. Má své mouchy, ale klady převažují. V helmě jsou vybraný díry na sluchátka interkomu, ale jsou moc málo vybraný (cca 4mm), takže tady jsem musel vydlabat věší (doporučuji nahřát vršek od zavařeniny o vhodné velikosti a vypálit to). Sluneční clona se vysouvá v opačné logice - když ji chci dolů, musím tlačítkem nahoru. To je hodně hlouhé a nezvykl jsem si na to. Když mám vše pozavíraný, tak do helmi i tak trochu fouká. V létě pohoda, v zimě nic moc. Poslední poloha plexy, než ho člověk úplně dovře, je nešikovně veliká mezera. Bradový deflektor je sundávací a mě tam teda moc nedrží, upadává mi. Toto může být chyba kusu a nechtělo se mi to moc řešit. K helmě je dost doplňků včetně držáku na GoPro, který lze namontovat přímo na helmu. Možnost přestavět to na integrálku taky není úplně zlá. Celkové zpracování helmy se mi jeví dobře. Jen teda já kupoval tu černou matnou a nevím, zda to byla šťastná volba a ten povrch se neodrbe. Je to takový jakoby pogumovaný. Dobře to vyzkoušej, já musel vzít XL, tak velkou helmu jsem nikdy neměl, ale tahle mi seděla jako prdel na hrnec. Kdybych to měl znovu přehodnotit, vemu ji znovu.
Upravil Fojtik Design dne 02.11.2021 11:34
Ahoj,
co čtu tak ten deflektor je celkem běžná věc (někdo to i lepí).
Chcí bílou (osobní zkušenost z léta) tím se mi řeší i ta připomínka na matný povrch.
Ona je celkem dobře rozebíratelná. Tak jsem tam úplně nic lepit dvakrát nechtěl. Po pár km jsem ještě musel dotáhnout šrouby co drží ten kšilt. Trochu to vrzalo.
Deflektor vypadáva aj mne (aj tak jazdím prevažne bez neho, lebo je celkom dobre tvarovaná na brade), ale myslel som, že kvôli tomu že to je karbonka - ostatní chalani majú klasiku a im drží. Ešte sa mi velmi páči, že ako jediná (z tých čo som vyberal) má možnosť vložiť MX okuliare bez nutnosti demontáže plega, stačí otvoriť a nezavadzá gume
Honza: farbu nerieš, aj tak máš pod škrupinou polystyrenovú izoláciu, takže v helme je to uuuplne rovnako. Karbonka má priznaný karbon s lakovanim priesvitným lesklým lakom a nikdy nebola horúca ani keď som ju nechal na slnku....
Fojtik: tie šroby zalep, povolujú sa všetkým a opakovane (plast/lpast s hrubym stupanim = malá svornosť závitu), alebo tam narvi kovové šroby (moj pripad keď som jeden stratil v Albánsku - dočasná oprava, ktorá sa časom stala trvalou )
Shoeiku aj Airohu mam 57-58, ine si moc nepamatam, takže asi rovnako. černá/bílá...je to o emisivite povrchu...nanižšiu emisivitu ma zrkadlo, najvyššiu čierna matná, čiže na povrchu čiernej nameriaš vyššiu teplotu ako na bielej (robím s tým v práci - na zvýženie presnosti inframerania sa nalepuje čierny matný prúžok) ...ALE karbon, polykarbonaty a všeobecne plasty dosť zle vedú teplo, takže ak by si meral teplotu bielej a čiernej zo spodu škrupiny, tak tam už nameráš dosť podobné teploty. No a potom tam máš pomerne hrubú izoláciu z ploystyrenu, čo je velmi dobrý izolant, čiže v konečnom výsledku je rovnako teplo v čiernej matnej ako v zrkadlovo striebornej helme, dôležitejšie je odvetranie...
Ale ak sa Ti páči biela, neni problém, akurát karbonka ma 1390g, čo je zaujímavý údaj za pár desiatok € navyše
Upravil patol dne 02.11.2021 12:41
Za mě černou nebo šedou matnou už nikdy. Měli jsme 3 takový a do pár let všechny flekatý a oloupaný, lepivý a hnusný
ex. R850GS 1999
ex. F650GS Dakar 2004
ex. R1150GS 1999
Shoeiku som mal matnú šedú, mal som ju 6 rokov a najazdil s ňou 120000km...poriadne som ju umyval iba na konci sezony a vyzerá z vonka stále ako nová....naopak Shark Evo matná čierna sa lúpala po dvoch rokoch a je taká soplová jak píšeš...takže asi záleží na materiáloch.
Pre pobavenie, za sociku som mal Cassidu, ktorá keď mi spadla z ruky na zem, tak sa jej rozpadla škrupina na dve polovice
Já měl právě na snowboard matnou černou helmu. No spíše to byl nějaký gumový nástřik. Za pár let se z toho stalo lepidlo. Tak jsem vzal technický benzín, hadru a za hodinu z toho byla pěkná lesklá černá helma Tak uvidíme, jestli to tady nedopadne podobně...
Podělím se o své zkušenosti s „kšiltovkou“ Airoh Commander po cca týdnu intenzivnějšího ježdění - cca 3000km.
Konstrukčně, materiálově, jednotlivé díly, vše musím hodnotit velmi slušně… prostě když jí má člověk v ruce, tak helma působí prémiovým dojmem, rozhodně o velký kus dál než u helem kolem 4-5 tis spíš bych jí přiblížil helmám kolem 10-15+… Helma je příjemně vyvážená a tichá, proti levnějším helmám je lépe rozumět interkomu, a nemám tolik zalehlé uši jako u předchozí helmy, které mě u vzduchové DOHC 12ky i jsem se pomalu díval po nějakém řešení tiššího výfuku/tlumiče. Také s umístěním GoPro na helmu (i když trošku jinak než dříve) mě po dni ježdění nebolí za krkem, takže aerodynamika velmi slušná. Zatím tedy vše pozitivní. Nyní trochu detailněji.
Příjemný detail je prostup skořepiny pro interkom – gumová krytka která po sejmutí vytvoří otvor cca 20x8mm i tak může být na některé konektory menší, já s trochu vůle jsem svůj Lexin konektor protáhnul (možná jsem ho lehce opiloval ale to bylo o desetiny milimetru). Doporučuji prostup zalepit páskou/vinylovou folií či vyříznot do krytky přesně na kabel pro zamezení zatékání při dešti.
Další velmi příjemná vlastnost je možnost vyjmutí vnitřních výplní „polystyrénu“ (resp. asi spíše polyetylen/polypropylen) v dílech ven ze skořepiny (např. lícnice), na nich je vnitřní polstr navlečený jako ponožka, takže lze bez problému sundat a umýt/vyprat. Vyjímatelné vnitřní díly mají další výhody jako např. možnost změny velikosti, a hlavně pro mě důležité možnost vytlačení v místech tlaku na uši a možnost pohodlného vydlabání či vypálení pájkou otvoru pro sluchátka (příprava je poměrně mělká ale alespoň člověk ví v kterých místech dlabat???? ). Toto by mělo být u všech helem standardem – velké plus!
Kšilt je celkem tuhý, provedl jsem drobný upgrade a to, že jsem dal pod všechny tři kotevní body trochu polymerového lepidla z kartuše (Pattex One-for-all – něco jako Mamut) a všechny tři šrouby dotáhnul – štítek je po tomto zásahu o poznání tužší a odstranilo se lehounké povrzávání při nárazech větru (nicméně toto je asi problém všech helem s kšiltem včetně Shoei a Arai i kolem 20 tis. Co mě překvapilo, je že kšilt je poměrně krátký a stíní tedy poměrně málo, nicméně alespoň nehlučí a nemá negativní aerodynamické projevy např. při otočení hlavy – žádné trhání atd.
Dvě věci, které by mohly být lepší:
Resp. Jedna, která by mohla být lepší a to je vyšší pinlock. Pinlock je umístěn řekněme v dolních 80% hledí, jsem zvyklý mít helmu spíše lehce dolu abych využil kšiltu a neměl zakloněnou hlavu. Zrovna tou částí co jsem koukal dopředu mám hranu pinlocku a nedá se tam dívat. Takže nyní mám hlavu lehce zakloněnou nahoru. Zas když je brzo ráno velké protislunko tak koukám tím průzorem v horních 20% kde a) stíní kšilt nezrcadlí pinlock. Takže asi se na to dá zvyknout ???? nicméně o chlup delší kšilt a vyšší pinlock bych uvítal ????
A druhá věc, která mi vysloveně vadí je uchycení na DD kroužky místo přezky / ráčny. Možná jsou DD kroužky bezpečnější (alespoň se to někde tvrdí), ale rozhodně se daleko hůře utahují resp. provlékají řemínkem (tuplem v rukavicích) a rozepínání je též nic moc (obzvlášť v 38°C vedru kdy každá vteřina navíc – a rozhodně není jedna - člověka pěkně štve…) a hlavně když člověk tu helmu za ten den třeba 5x-10x sundavá…
Takže za mě za ty peníze velmi dobrá kšiltovka.
P.S. Mám Lko (větší skořepina, v bílé barvě)
Upravil HonzaGS-SV dne 24.07.2022 20:42
Čau, koupila se motorka a byla k tomu i tato přilba. Přilba je krásná, zachovalá, skoro jak kdyby nebyla používaná. Kamarádovi nevyhovuje, nechce ji a nabízí mi ji.
Jde na to ještě vůbec něco koupit - plexi, štít, výstelky?
Má te jí někdo a máte v ní interkom?
Jak píšu, přilba je nádherná, ale nechci si dotáhnout něco, na co v budoucnu už nic neseženu a nedám do toho ani interkom...
Díky za rady.
barborina přiložený následující obrázek: