schrek napsal:
Chlape diky, ale potreboval bych opravdu ten paragraf. Diky
Tak jsem prošel zákony a toto upravuje vyhláška č. 341/2014 Sb., příloha č. 12 , část B
5. Vozidla kategorie L musí být vybaveny minimálně jednou náhradní pojistkou, pokud je v elektrické instalaci používána.
10. Motorová vozidla, s výjimkou motocyklů a mopedů, musí být vybavena oděvním doplňkem s označením z retroreflexního materiálu podle jiného právního předpisu.
Hledal jsem na netu a našel pouze znění účinné od 1.1.2015, žádnou novelizaci jsem zatím nenašel.
R1200GS 08
TomasTT napsal:
No kupodivu to je povinná výbava.
Od ledna 2016 nemusíš mít k motorce žárovky ale musíš mít lékárničku, pojistku a reflexní vestu. Můžeš za to dostat až 2000Kč ale bez bodů.
tomtom: Aha, odpovídám na něco, co jsi mezitím smazal...
Tak šlo o dotaz jestli je reflexní vesta povinná výbava.
Vesta není třeba.
Povinná je lékárna (neprošlá) a pojistka - pro případ aktivního policisty vozím návod k obsluze.
Tak já byl na technický Pardubice-Steré Hradiště,Y-svod Remus bez db tlumiče,kufr Begr mřížka světla a další,všechno bez problémů.Jezdím tam spoustu let i s autama,byl jsem po objednání za 40 min pryč.A přídavný světla mám taky Hella se samostatnýma vypínačema a technik povída-mělo by to mít kontrolky a přídavná dálková má svítit jen s dálkovou hlavní.A mlhovka na motorce?A pakmě poradil ať tam dám oranžovou kontroku nebo vypínače a budou to Pracovní světla a je to.
Upravil rummen1150 dne 29.04.2016 21:43
schrek napsal:
Chlape diky, ale potreboval bych opravdu ten paragraf. Diky
Tak jsem prošel zákony a toto upravuje vyhláška č. 341/2014 Sb., příloha č. 12 , část B
5. Vozidla kategorie L musí být vybaveny minimálně jednou náhradní pojistkou, pokud je v elektrické instalaci používána.
10. Motorová vozidla, s výjimkou motocyklů a mopedů, musí být vybavena oděvním doplňkem s označením z retroreflexního materiálu podle jiného právního předpisu.
Hledal jsem na netu a našel pouze znění účinné od 1.1.2015, žádnou novelizaci jsem zatím nenašel.
Ja prave nasel taky jen tohle , tak me zarazilo , ze Tomas zminil, ze vesta je povinna.
Nejezdi rychleji, než umí tvůj anděl strážný létat!!!
Čeština můj koníček
Výbojka nebo LED modul v povinné výbavě? Výbojku bych si dokázal u některých aut představit vyměnit. ale LED modul? To nová afrika bude muset sebou vozit celý reflektor.
vyhláška č. 341/2014 - technické požadavky na povinnou výbavu vozidel:
po jedné náhradní žárovce výměnného zdroje světla od každého druhu užívaného v zařízeních k vnějšímu osvětlení a ke světelné signalizaci a nářadí nutné k jejich výměně, s výjimkou zvláštního světelného výstražného zařízení,
předchozí vyhláška z roku 2002 to řešila následovně:
po jedné náhradní žárovce (výměnného zdroje světla s výjimkou výbojek) od každého druhu užívaného v zařízeních k vnějšímu osvětlení a ke světelné signalizaci a nářadí nutné k jejich výměně, s výjimkou zvláštního světelného výstražného zařízení.
BMW F 800 R '15
BMW R NineT '15
BMW F 650 GS TWIN '08
Ex.: BMW R 1150GS Adventure '02
Ex.: MZ 251 ETZ '90
Takže žádná novelizece vyhlášky 341/2014 není, díval jsem se na aktuální ASPI. Povinná výbava motocyklu tedy je pouze náhradní pojistka, pokud je použitá v elektroinstalaci a motolékárnička.
R1200GS 08
for TomasTT
Ahoj Tomáši, Tvůj odkaz na Autoklub a články z 21.4. tu není nijak rozveden a vzhledem k tomu že se pohybuju i mezi "HáDéčkáři" a customizéry, kteří to vidí jako buzeraci a něco, co dříve prošlo a najednou se "vše" zakazuje, rád bych mezi ně vnesl trochu osvěty. Takže mě zajímá zda mají mít tyto články pana Vacka informativní charakter podložený zákony a paragrafy, které máme brát vážně, abychom se vyvarovali problémům s motorkou při kontrolách... a jakou roli hraje Tvá spolupráce.
Chtěl bych tyto články šířil dál jako prevenci,ne jako strašáka, aby si případně každý mohl ujasnit, co je třeba udělat, než vyjede na silnici nebo stk. A samozřejmě nebyli všichni nasraní :-)
Díky, K.
ps: za mě by mohlo být k článkům připojeno více příkladné fotodokumentace a nejen cestovních motocyklů.
Co mě nezabije, to mě zabije příště, až pojedu kolem
TomasTT napsal:
No kupodivu to je povinná výbava.
Od ledna 2016 nemusíš mít k motorce žárovky ale musíš mít lékárničku, pojistku a reflexní vestu. Můžeš za to dostat až 2000Kč ale bez bodů.
tomtom: Aha, odpovídám na něco, co jsi mezitím smazal...
Tak šlo o dotaz jestli je reflexní vesta povinná výbava.
Vesta není třeba.
Povinná je lékárna (neprošlá) a pojistka - pro případ aktivního policisty vozím návod k obsluze.
for TomasTT
Ahoj Tomáši, Tvůj odkaz na Autoklub a články z 21.4. tu není nijak rozveden a vzhledem k tomu že se pohybuju i mezi "HáDéčkáři" a customizéry, kteří to vidí jako buzeraci a něco, co dříve prošlo a najednou se "vše" zakazuje, rád bych mezi ně vnesl trochu osvěty. Takže mě zajímá zda mají mít tyto články pana Vacka informativní charakter podložený zákony a paragrafy, které máme brát vážně, abychom se vyvarovali problémům s motorkou při kontrolách... a jakou roli hraje Tvá spolupráce.
Chtěl bych tyto články šířil dál jako prevenci,ne jako strašáka, aby si případně každý mohl ujasnit, co je třeba udělat, než vyjede na silnici nebo stk. A samozřejmě nebyli všichni nasraní :-)
Díky, K.
ps: za mě by mohlo být k článkům připojeno více příkladné fotodokumentace a nejen cestovních motocyklů.
Já jsem začal studovat zákony EU z toho důvodu, že po novém roce nebyl den, kdy by někoho z našich zákazníků nevyhodili někde z STK a lidi volali a ptali se, jak to je s homologacemi atd. Robert si někde všiml nějaké diskuze na FB, kde jsem citoval část jedné direktivy EU a nějak jsme si začali povídat a nakonec jsme se domluvili, že by bylo fajn udělat takové informační články zaměřené na nejčastější problémy, dát k tomu příkladové fotky a citace příslušných zákonů.
Autoklub tomu dal zelenou. Jde především o objem textů, které se musí projít, protože to jsou tisíce stran a není to tak přehledné, jak by člověk čekal. Moje spolupráce spočívá v tom, že dávám příklady toho, s čím se na mě lidi obracejí a za co je někde vyhazovali nebo co jim není jasné a snažíme se najít vysvětlení podle platného zákona nebo to vyvrátit, jako nesmysl. A fotím ty fotky k článkům.
Takže smyslem je, aby lidi měli nějakou alespoň stručnou informaci o tom, co se fakt nesmí a za co je vyhodit můžou a co je naopak legální. Bulvár to bere šmahem - všechno z motorek musí pryč a někde to takhle berou i technici STK. Ale to nemá oporu v zákonech. Nemá smysl vypisovat kusy zákona, kdo potřebuje, ten si to může dohledat - vždycky tam jsou odkazy na příslušné části. Ale když víš, že není povinné míst kontrolky u přídavných světel (pokud tam nejsou od výrobce), tak se můžeš bránit a argumentovat příslušnou částí zákona, kde je to jasně napsané. A nemusíš procházet 2-4 tisíce stran textu, protože to někdo udělal za tebe.
My děláme především cestovní endura, takže příklady co fotím, jsou motorky, které tady během těch 14 dnů kdy se připravuje další díl objeví. Pochopitelně teď si fotím věci, které se budou hodit v létě na budoucí články ale nepřipravovali jsme to rok předem, takže ty fotky prostě nemám. Zatím to ale nebylo tak kritický, světla jsou celkem jasný, pneumatiky a kola taky. Teď budou asi rámy a tam bude fotek víc a mám i fotky cruiserů, tak to určitě použijeme. Kdybys měl nápady na fotky nebo okruhy, třeba podpořené zkušenostma z STK, tak se ozvi. Robert určitě bude dělat jeden speciální díl o radikálních přestavbách a stavbách. A docela se těším na workshop na srazu, tam by to mohlo být fakt užitečný, protože lidi budou diskutovat a určitě tam budou příklady toho, co být nemá a vysvětlí se, proč to tak být nemá...
Tomáš Kocanda www.touratech.cz
Touratech e-shop: http://shop.toura...
Všechno ostatní e-shop: http://www.techge...
Na maily se snažím odpovídat co nejdřív, na SZ a messengery sporadicky!!! Pokud chcete odpověď rychle, napište mail nebo zavolejte 602 349970...
Podle mne je to kravina, stale plati 341/2014 Sb. a tam se vyslovene pise:
10. Motorová vozidla, s výjimkou motocyklů a mopedů, musí být vybavena oděvním doplňkem s označením z retroreflexního materiálu podle jiného právního předpisu8).
Ovsem pikantni je, ze ten zvlastni pravni predpis v poznamce je od ledna zrusenej. Aby se v tom prase vyznalo.
Navic je to i jinde:
l) mít na sobě oděvní doplňky s označením z retroreflexního materiálu stanovené prováděcím právním předpisem podle § 56 odst. 8, nachází-li se mimo vozidlo na pozemní komunikaci mimo obec v souvislosti s nouzovým stáním; to neplatí pro řidiče motocyklu, mopedu a nemotorového vozidla.
(361/2000 Sb. v aktualni verzi)
Upravil awe_cz dne 02.05.2016 12:57
Tak kurna jak to je stou vestou !!!!! Nejakej odkaz na straky povinna vybava je mi sumak, v patek me zastavila celkem vpohode policistka a po delsim uzkoumani motorky chtela po me vestu, nastesti ji vozim v zadni kapse na bunde, jelikoz prej v nejterych statech je to tak, ze ji musite nasadit bez slezani z motorky.
Tak proito me zajima, ktery paragraf to presne definuje, ze to musi byt.
Nejezdi rychleji, než umí tvůj anděl strážný létat!!!
Čeština můj koníček
Tak proito me zajima, ktery paragraf to presne definuje, ze to musi byt.
To by mne taky zajimalo, protoze jsem zatim v platnych zakonech nasel dva, ktere maji pro motocykly vyjimku. Nemela by ti to rict nahodou ona?
Mám na to stejný názor, v platných zákonech jsou skutečně na motocykl vyjímky.
Dokonce ani ta pojistka není nutná, pokud jí motocykl nepoužívá.
Stepan Praha
BMW R 1200 GS Triple Black
Já bych asi řekl, že to co psal dejvit je správně - prostě bez vesty. Ale je otázka, jestli jí fakt někde na motorce nemít, zabírá to minimum místa.
Na maily se snažím odpovídat co nejdřív, na SZ a messengery sporadicky!!! Pokud chcete odpověď rychle, napište mail nebo zavolejte 602 349970...
Je tu už 16 stran o STK. Podstatné už bylo řečeno. Pokud mám moto v origo stavu, tak projdu bez problémů. Když tam mám navěšeno x desítek pí....n, tak, tak jsem "odejit".
Už by to stačilo. Připomíná mi to zimní vlákna, když se nedá jezdit a pořád se něco zbytečného řeší....
"Když hodíš kamenem do hejna hus, vždycky se nějaká ozve...."
Pridam take svou osobni zkusenost z STK Frenstat. Dneska jsem absolvoval technickou se svou R100GS PD. Myslel jsem ze bude hladka ale nebyla. Musel jsem na miste sundat pridavne plexi viz foto. Co me pobavilo nejvic byla vytka ze nemam na zadnim blatniku zasterku. Musel jsem technika ukecavat a pomohl nakonec primluvou jeho kolega. Ani jsem nestartoval motor a na brzdy taky nesahli. Proste kontrola volovin. A spousta fotekď
paja1 přiložený následující obrázek:
hobr napsal:
Je tu už 16 stran o STK. Podstatné už bylo řečeno. Pokud mám moto v origo stavu, tak projdu bez problémů. Když tam mám navěšeno x desítek pí....n, tak, tak jsem "odejit".
Už by to stačilo. Připomíná mi to zimní vlákna, když se nedá jezdit a pořád se něco zbytečného řeší....
Stačí to prostě nečíst, ne?
Stepan Praha
BMW R 1200 GS Triple Black
No podle mě to je docela zajímavý vlákno. Hlavně ty zkušenosti kde koho za co prudili. Viz předchozí paja1 a chybějící "zástěrka". Někteří technici pořád žijí v dobách, kdy tady byly maximálně Jawy 350 a za zástěrky se fakt buzerovalo. *******************************
TomasTT napsal:
No podle mě to je docela zajímavý vlákno. Hlavně ty zkušenosti kde koho za co prudili. Viz předchozí paja1 a chybějící "zástěrka". Někteří technici pořád žijí v dobách, kdy tady byly maximálně Jawy 350 a za zástěrky se fakt buzerovalo.
Přesně tak, pomůže to připravit se co může přijít. A je to fakt mazec, pořád jsem doufal, že to bude v klidu, protože to tam vždycky v klidu bylo. Jenže technici mají strach, že můžou přijít o práci a tak se jistí. Ti chlapi mi nechtěli komplikovat život, oni nevěděli co mohou pustit a co né.
PS: tu zástěrku jsem právě na Jawě 638 kdysi sundával, takže jeden z vítězných argumentů byl ať kouknou, že je to originál zadní blatník se znakem BMW a nejsou v něm žádné díry po zástěrce jako byly na Jawě.
Pája