bystricke napsal:
marku,ta poslední je pěkná,ale řežou mě zní oči,na svojich fotkách to mám občas taky,tak ubírám na ostrosti dokud to mám v PC,nahrání někde na forum se domastí úplně,existuje nějaký návod co udělat s fotkou aby i po nahrání na net byla stejná jako v PC,nebo si mám nechat skalibrovat monitor
Dela se to tak, ze se fotka zmensuje a doostruje nekolikrat za sebou. Tim docilis toho, ze po zmenseni nebude vypadat jako ta mazanice. Fotografove si to treba osefujou tak, ze k originalum, daji fotky i zmensene, protoze nechteji aby se jejich prace objevila na fejsbuku nebo na foru v mizerne kvalite. Toz tak
jel jsem kolem koule www.jedemkolem.cz
Ja na vsechno zmensovani a zvetsovani pouzivam Photoshop a ten ma super prepocitavani, takze i kdyz fotku zmensim na sirku par set pixelu a jemne doostrim, je to perfektni. Resp. nikdy se mi nestalo, ze bych si zmensovanim fotku nejak pohorsil.
jel jsem kolem koule www.jedemkolem.cz
zmenšují jednou,většinou a trochu doostruji ,přidávám i na zretelnosti ,po uložení do složky si to prohližím ,někdy se vracím zpět a něčeho uberu, nebo přidam,je to boj,ještě to není to pravé orechove
Hliníkové kufry BEGR - www.begr.cz
Mně zlikvidovaná nepřijde, naopak, ale třeba na to koukám na něčem kde to vypadá OK. Nebo mám blbý vkus, ale fotka se mi líbí, jako součást reklamy na nějaký hotel ideální, chybí jen zamilovaný pár.
MichalD - ano.
Ja dnes objednal Zoner v multilicenci pro domácnost...
Poslední dobou o ostrosti přemýšlím a ona je to taková relativní věc, jediné, kde ji asi posoudí všichni stejně, je papírový výtisk určité velikosti a sledovaný z určité vzdálenosti. Někde jsem četl, že za obecnou hranici, kdy je oko schopno neostrost zachytit, je neostrost hrany o velikosti 0,25 mm při sledování z cca 40 cm. Stejná fotka sledovaná víc zblízka se bude jevit neostrá, víc zdálky ostřejší. Je to jako když koukáte na televizi - řijdete blíž a obraz je hrozně rozmazaný, zdálky je ostřejší. A z toho se dá asi odvodit, že na FullHD mobilu bude ostré skoro všechno, zatímco na jiném monitoru o jiném rozlišení, velikosti a sledovací vzdálenosti to bude jinak.
A stejný princip bude asi platit při postupném zvětšování fotky na jakémkoliv a při konstantní vzdálenosti. Je to zajímavé, stále v tom ještě nemám úplně jasno, ale dá se tím asi leccos zachránit, jak píšete výše.
pro ty, kteří umí anglicky doporučuju na učení www.lynda.com, případně www.kelbyone.com___________________________________________
BMW R1100GS, KTM EXC-F 450, Mercedes E
mám zonera15 a novýho už jsem nekupoval,není sice úplně špatný,ale lejtrum je lepší,fotošop nemám,chcou za něj celkem dardu
Zdravím BMW GS fotografové 1.4 pěkný sklo, ale taky slušivá cena mám 50 1.8 na nikonu a docela stačí, hlavně někdy je potřeba tak clonit že už bych před to musel dát černý sklo
Jak to je vlastně s tou hloubkou ostrosti? Někdy mi přijde, že se tvrdí, že ji lze udělat malou jen s kvalitním, světelným objektivem určité ohniskové vzdálenosti a kvalitním foťákem (ten foťák je asi méně důležitý než objektiv). Ale když vyfotím nějaký detail z malé vzdálenosti (několik cm) a krátkou ohniskovou vzdáleností a tím pádem malou clonou, přijde mi výsledek podobný jako u dospělých zrcadlovek, je fakt že teď píšu o RX100III s objektivem se světelností 1.8, což asi nebude případ běžného kompaktu...
A ještě mi nedá spát ta ostrost, resp. její vnímání, jak se tu psalo, že se změnšováním zvětšuje ale taky zobrazením na různých monitorech. Ona se mění třeba i když zobrazím fotku o rozlišení 6000x4000 na FullHD monitoru a pak tu fotku zmenším na FullHD rozlišení, tedy 1920x1080 - v ten moment se jakoby lehce rozostří, i když na ni koukám ze stejné vzdálenosti a na monitoru je vlastně stejná. Ale někdy (u určitých prvků na fotce, třeba šikmých ostrých linií) se mi zase zdá, že u fotky ve velkém rozlišení je linie tvořena množstvím miniaturních "schodů", zatímco po změně rozměrů na rozlišení monitoru, popř. při vyzoomování fotky na monitoru tak, aby se obě rozlišení (monitor + fotka) shodovala, tak se šikmé ostré linie krásně vyhladí.
No a protože se na fotky častěji díváme na monitorech než vytištěné na papíru, zajímá mne, jestli neexistuje nějaké pravidlo o ideálním rozlišení fotky, aby se jevila jako nejostřejší na monitoru o určitém rozlišení a sledovaném z určité vzdálenosti...
Nevím, jestli mi rozumíte...
Ještě si dovolím znovu mou začátečnickou fotku, tentokrát po úpravě Markem, tímto mu zároveň děkuji za otevírání nových obzorů...:-)
Ivan přiložený následující obrázek:
Tak hloubka ostrosti je dána čočkou a světelností. Třeba dobrá pomoc je na Android HyperFocal, který počítá právě hloubky dle foťáku, objektivu a světelnosti. U těch obrázků asi je otázka taky, co ten SW když zmenšuje co s tím dělá, u ostrostí asi otázka taky kresby objektivu, některé třeba toho ani nejsou schopny
ta kolej a noční park už je focené tímto sklem,samozřejmě upraveno k obrazu mému,50/1,8 jsem kdysi měl, cena odpovídá kvalitě, po pořízení FF jsem to pustil dál, toto nové sklo je 35/1.4 úplně jiný level
A ještě mi nedá spát ta ostrost, resp. její vnímání, jak se tu psalo, že se změnšováním zvětšuje ale taky zobrazením na různých monitorech. Ona se mění třeba i když zobrazím fotku o rozlišení 6000x4000 na FullHD monitoru a pak tu fotku zmenším na FullHD rozlišení, tedy 1920x1080 - v ten moment se jakoby lehce rozostří, i když na ni koukám ze stejné vzdálenosti a na monitoru je vlastně stejná. Ale někdy (u určitých prvků na fotce, třeba šikmých ostrých linií) se mi zase zdá, že u fotky ve velkém rozlišení je linie tvořena množstvím miniaturních "schodů", zatímco po změně rozměrů na rozlišení monitoru, popř. při vyzoomování fotky na monitoru tak, aby se obě rozlišení (monitor + fotka) shodovala, tak se šikmé ostré linie krásně vyhladí.
No a protože se na fotky častěji díváme na monitorech než vytištěné na papíru, zajímá mne, jestli neexistuje nějaké pravidlo o ideálním rozlišení fotky, aby se jevila jako nejostřejší na monitoru o určitém rozlišení a sledovaném z určité vzdálenosti...
Nevím, jestli mi rozumíte...
ja by som si dovolil poznamenat k tomu zmensovaniu moju skusenost. kedysi som mal tiez ten problem ked som zmensil foto beolo neostre a original bol ok. niekde som potom cital clanok ze by sa malo zmensovat na viac krat a vzdy dvojnasobok toho co chcem mat na final a zakazdym to rucne doostrit medzi tym.
priklad: mas velku foto ako pises 6000x4000
zmensis to na 3840x2160 (co je dvojnasobok konecnej vekosti ktoru chces) a doostris rucne v dakom SW
a potom zmensis na finalnu velkost 1920x1080 a doostris znova
podarilo s ami to nasjt takze som to nemusel pisat http://www.photop....php?id=28Ked niekto vyhrava neznamena to, ze je lepsi, ale ze podvadza
Pokud dělám s RAWem (Lightroom), neřeším zmenšování. Exportuji vždy nový obrázek o konkrétní velikosti a ostrosti, jakou potřebuji. Pro tisk se ostří jinak, než pro displej a samozřejmě záleží i na velikosti.
Omlouvám se Markovi za fotku vodopádu o pár příspěvků výš. Poslal mi ji mailem (a to už si ji stáhnul odsud, když jsem ji sem dal před pár dny) a já ji zmenšil, abych splnil pomnínku velikosti 244.14 Kb. Tím se ale znatelně zhoršila, její nekvalita není tedy způsobena Markem:-).
xNOKIAx - díky za odkaz, zkusím jak to bude fungovat.
Mimochodem dnes mi přišla multilicence na Zoner 17 pro všechny domácí počítače, tak si můžeme hrát neomezeně...
Upravil Ivan dne 28.11.2014 12:43