Polarizacni filtr na kamere je stejny jak na fotaku - tedy princip. Na place akorat potkavam "vetsi". Pred zaberem to natocis jak potrebujes a tocis. Problem nastava (jak pisete) kdyz s tim nekam svenkuju... To pak musi sistent kamery http://nofilmscho...-polarizer
Upravil Matteo dne 26.06.2015 12:09
www.matejtresnak.com www.kinorama.cz
Ivane, použití polarizačního filtru je vždycky závislé na směrech - největší efekt je v případě, kdy je osvětlení (slunce) v úhlu 90° ke směru snímaném kamerou. To znamená, že snímáš scénu v nějakém směru a největší efekt je když slunce na ten směr svítí zboku. Jakmile změníš směr snímání, začne se měnit ten efekt - obloha začne měnit barvu. Ani při statickém natáčení z ruky se tohle neřeší, nebo nevím o nikom, kdo by točil polarizačním filtrem při švenkování. Možná to je tím, že se víc používají normální ND filtry a ne polarizační, který je běžný spíš u statické fotografie. Problémy s tím jsou typicky při použití proměnných ND filtrů, což jsou dva polarizáky přes sebe. Funguje to OK ale v momentu kdy otočíš kamerou do jiného úhlu tak se změní barvy scény. To není chyba ale vlastnost těhle filtrů.
Tomáš Kocanda www.touratech.cz
Touratech e-shop: http://shop.toura...
Všechno ostatní e-shop: http://www.techge...
Na maily se snažím odpovídat co nejdřív, na SZ a messengery sporadicky!!! Pokud chcete odpověď rychle, napište mail nebo zavolejte 602 349970...
Máš pravdu Tomáši, použití polarizačního filtru u kamery není tak jednoznačné a je to další věc k přemýšlení. Ale je to výzva a když se záběr povede, je lepší než bez filtru. Vybavuji si zkušební záběr bílé, naleštěné dodávky na letišti, na boku nějaká reklama. Bez filtru se všechno lesklo, reklama nebyla k přečtení, s filtrem bylo vše čitelné a jakoby "sametové". Učit se, přemýšlet a ono se to poddá...
Matej Tresnak napsal:
Polarizak se pouziva celkem hodne, ale bez svenku
K tomu jsem došel taky, vyplývá to z principu, ale i takových záběrů je spousta z ruky i koptéy. U drona, když to jde, si záběry promyslím a pak jich oblétám víc během jednoho startu, pokud bych chtěl nasadit/sundat filtr kvůli záběru, musel bych přistát. Ale proč ne, přistane se do ruky, nasadí filtr a zase letí, co by člověk neudělal pro kvalitu. Ale jak jsem zjistil, dá se filtr použít i na záběry, kde se efekt neprojeví, ale záběr to nezkazí. A pokud není šero, i s filtrem bude mít kamera světla dost. Minulý víkend jsem udělal 6 zkušebních záběrů na letišti. Netušil jsem jak funguje, v jakých podmínkách ani že má vliv jeho natočení, prostě jsem nasadil a točil. Ze 6 záběrů je jeden lepší (bez filtru by byl nepoužitelný), 2 cca stejné, 2 možná trochu horší, ale použitelné a jeden o dost horší (asi zachranitelný v postprocesu). Až to vychytám, poměr se zlepší, kvalitnějších záběrů bude víc, ani teď ale nejsou záběry k vyhození. Na obalu je napsáno, že filtr se dá použít téměř vždy, pokud není šero nebo tma. A výrobcem je Polar Pro, renomovaný výrobce, jehož si mj. vybralo GoPro jako dodavatele filtrů.
Polarizak sebere dost svetla cca 2EV, proto se nekdy pouziva msito ND. Kvaltia je zarucena u Hoya a B&W. Plati cim drazsi tim lepsi - u vyssich rad se hraje na tloustku apod.
www.matejtresnak.com www.kinorama.cz
Točené na letišti v Prostějově, soutěž O pohár krále Ječmínka v motorovém paraglidingu. Týmová práce, Drákulka fotila, já filmoval i fotil. Točeno dronem Phantom (viz.diskuse), GoPro4 Hero Black (tyčka, stabilizátor) a polozrcadlovkou Sony A77II, ta byla většinou na stativu s třícestnou hlavou kvůli pohybu v jednom směru.
O akci jsem věděl předem, ale ukázalo se, že plánování nemá smysl, na místě je třeba se podřídit režimu závodů. A nemohu být na 3 místech letiště současně a pěkná scéna se nezopakuje:-). A počítat dopředu s kombinací větru/směru startů a polohy slunce, to už je úplný porod. Takže se nestihla formace padáků a dronu atd., udělaly se ale zase jiné záběry a snad to nedopadlo úplně špatně, aspoň na to, že šlo o nearanžovaný dokument.
Martyrium bylo zase s výběrem muziky, chtěl jsem něco leteckého, co by navodilo atmosféru pohody, romantiky ale i leteckého "hrdinství", nakonec vyhrál Pearl Harbor a česko/anglická klasika, polka Vyvalte sudy, v originále "Roll out the Barrel" snad nejoblíbenější písnička českých a anglických pilotů za války:-).
Upravil Ivan dne 30.06.2015 09:09
Včera u mne by Igor Vlahovič, velký fanda a propagátor létání s drony, má server www.copterdji.cz, testuje a píše články pro www.droncentrum.cz, testoval Phantomy pro českého improtéra. Trochu hyperaktivní člověk, jehož tok myšlenek je těžké sledovat a docela odborník ("docela" proto, že jsem zjistil, že ani on neví všechno a kupodivu i já jsem mu pár věcí osvětlil), který létá s koptérami denně. Potřebval jsem konzultaci ohledně pokročilých letových funkcí, které mohou ulehčit filmování, létali jsme v opravdu silném větru, dozvěděl jsem se dost nového. Zkoušeli jsme i funkci dynamický homepoint, courselock a homelock, které usnadní filmování. Zajímavé setkání a musím ocenit, že ten člověk přijel až ke mně domů se svými dvěma koptérami a věnoval se mi.
Tomáš - to si neumím moc vysvětlit. U videí na Youtube je hudba, podléhající autorským právům, zpoplatněna formou umístění reklamy do videa, Youtube o tom informuje. Video je dále plně dostupné. Občas se stane, že video nelze přehrát v některé zemi, nedávno mi psal kamarád z Německa, že nefunguje moje video z PPG závodů z důvodu "uplatnění autorských práv firmou xxx, se kterou se Youtube nepodařilo v dané zemi uzavřít příslušnou dohodu". To je jeden důvod. Druhý je, že většině lidí, kteří mají s přehráváním problémy, se tak děje na mobilních telefonech a většinou IPhonech (ale i jiných). Na běžném notebooku nebo PC video obvykle přehrají. A třetí důvod je, že toto se stalo i u videa, ke kterému jsme nahráli bezlicenční hudbu staženou přímo z Youtube. Samozřejmě nemohu v jiných případech vyloučit ani důvod, který uvádíš.
Včera jsme s Drákulou dali krátký výlet na BMW C1 a já se vybavil tyčkou, GoPro a nasadil jsem polarizační filtr. Celou dobu jsem točil s ním a mohu říci, že aspoň za mne je video příjemnější pro oči a záběry se líbily i Drákule. Část záběrů, možná většinu, filtr jistě nepolarizoval, část ano, ale výsledek je zajímavý. Hledal jsem nové úhly, nastavení kamery na tyčce, stříhat z toho zatím nic nebudu, chci doplnit pozemními záběry a na některých záběrech je vidět špinavá střecha. I přední okno jsem neumyl a při záběrech skrz něj mi to vadí. Naopak, selfie záběr na řidiče, i přes můj výraz, je zajímavý díky brýlím, které jsem nedávno koupil a které jsou určeny na biathlon. Velké, odklápěcí, na gumičku, zrcadlovky. Kamarád hned prohlásil že "Soukalová v nich vypadá líp" a když jsem sundal kšiltovku, přirovnal mne dokonce ke svářeči. Faktem je, že jsou hodně komfortní a účinné, nefouká do nich. Nosím dioptrické, samozatmavovací ani čočky nechci, koupil jsem je právě do C1 a pro filmování s Phantomem. A při záběrech v C1 se v nich zrcadlí interiér přede mnou, což je zajímavé, zkusím to nějak softwarově vyzoomovat na detail obrazu v brýlích...:-).
Ivan: no kdyby se mi to nestalo, tak to nenapíšu.. Schválně zkus to samé video bez audia a uvidíš, že to na mobilech pojede naprosto OK.
Tomáš Kocanda www.touratech.cz
Touratech e-shop: http://shop.toura...
Všechno ostatní e-shop: http://www.techge...
Na maily se snažím odpovídat co nejdřív, na SZ a messengery sporadicky!!! Pokud chcete odpověď rychle, napište mail nebo zavolejte 602 349970...
Jak jsem psal, Tomáši, Tvoje vysvětlení nevylučuji, jen mi není jasné, proč nejde v ČR na mobilu s českou SIM přehrát video a na jiném typu mobilu, také v ČR a s českou SIM, to jde. Drákule nešlo přehrát naše video na Samsungu, mně na LG G2 ano, oba na stejné domácí Wi-Fi, na obou našich noteboocích to šlo. Nějak mi to nedává logiku, takže platí zkusit to na více přístrojích, notebook a PC je takřka jistota:-).
Bohužel bezlicenční hudba na YT mne většinou neuspokojuje, nechává chladným, nemá u mne vliv na emoce, nevtahuje mne do děje ani ho to nijak neposiluje. Je to jen výplň, aby nebylo ticho.
Tak se nam objevil novy Phantom Standard. Nezkoumal jsem krom videa a casu letu presnejsi specifikace, ale spis me prekvapila cena. http://videoking....uadcopter/
Přijde mi to trochu jako návrat k Phantomu 2 Vision plus, ovšem s kvalitnější kamerou a zřejmě i dalšími HW vylepšeními, které má Phantom 3: http://www.svetha...dard/40909
Upravil Ivan dne 09.08.2015 17:35