vvalosek napsal:
Moje profesní zkušenost mi napovídá, že stejně v těch grafech neumí 95+% lidí číst, natož aby měli dostatek odborných vědomostí/zkušeností či, toho nejdůležitějšího, inteligence, aby dokázali interpretovat výsledky z analýz do odborného závěru v dané oblasti.
Obvodní lékař nebude nikdy umět správně zanalyzovat poskytnutá data na vyšší úrovni, analytik nebude nikdy umět bez kvalitního zadání vytvořit sestavy reportů pro danou analýzu, a žádný ministr zdravotnictví, ani premiér doposud neuměl správně interpretovat výstupy a jasně, srozumitelně o nich informoval společnost.
Jestli si pamatujete na přestřelku ve sněmovně při projednávání rozpočtu armády, kdy Hamáček si neuměl ani správně naklikat grafy z ČSÚ a bez objektivních dat se hádal s předsedkyní výboru? o tom, že nic nedělají. Stejně na tom je bohužel téměř celá vláda. Rozhodují o všem, aniž by měli správně provedené analýzy, či interpretaci. Jejich jediný cíl je udržet se u zákonodárných otěží.
Za mě, jestli vám to pomůže, porovnávejte vždy relativní data v co "nejmenším" detailu za co nejvíce období, a pak, pokud máte dostatek vědomostí v dané problematice, můžete si vyvodit závěr.
A jestli chcete simulovat skutečný dopad něčeho, třeba covidu na úmrtnost, musíte si vytvořit komparabilní vzorek dat, který by nasimuloval průměrnou úmrtnost bez vlivu covidu. Co tím myslím je, že když vám stárne populace, samozřejmě roste i poměrový ukazatel úmrtnosti.
zbytečně složitý. Stačí koukat a poslouchat co se děje kolem. apokalipsa se nekoná statistikám navzdory.
A věřím svému tělu natolik, že si nehodlám zbytečně napíchat nějakej sajrajt a rozmr dat si ho víc, než je věkem a opotřebením.
Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.
"Laskavým slovem a namířenou pistolí dosáhnete víc než jen laskavým slovem" www.elektrorv.cz
vvalosek napsal:
... simulovat skutečný dopad něčeho, třeba covidu na úmrtnost, musíte si vytvořit komparabilní vzorek dat, který by nasimuloval průměrnou úmrtnost bez vlivu covidu...
není :-) právě že není, zprůměrovanými hodnotami v časové ose toho nedocílíš
Ale to je právě o té interpretaci dat a těch vazbách na ukazatele.
O kolik zemřelo lidí více loni, než kdyby tady ten covid nebyl, neuděláš zprůměrováním předchozích let, kdy ten efekt nebyl. Mění se ti demografické složení se kterým se váže i různorodá úmrtnost.
Upravil vvalosek dne 25.01.2021 15:44
Neexistuje špatné počasí!
zbytečně složitý. Stačí koukat a poslouchat co se děje kolem. apokalipsa se nekoná statistikám navzdory.
A věřím svému tělu natolik, že si nehodlám zbytečně napíchat nějakej sajrajt a rozmr dat si ho víc, než je věkem a opotřebením.
zbytečně složitý... ona ta problematika není jednoduchá, nic není jednoduché pokud to chceš udělat poctivě, pořádně, do detailu. Kouzlo je udělat si život jednodušší, ale nedostaneš pak z něj třeba to, co tě někam posune. Jako Darwin, Newton, Galilei, kdyby si udělali život jednodušší... To je pak jako bys evoluci házel do kýble, počkej ani ten kýbl bys neměl :-)
se zbytkem samozřejmě souhlasím :-)
chapu co myslis, ale nesouhlasim
- je nas porad ± 10M, co prumerne umre, to se prumerne narodi, a populace starne, ale samozrejme velmi zvolna
- proste ted za pul roku zemrelo jednou tolik lidi, je to uplne jednoduchy
- kdybys sel do detailu tak naopak spis dojdeme k tomu ze ten virus zabil vic lidi nezli je rozdil v te krivce a to proto, ze v dusledku ma i minusova umrti, protoze diky viru jsou rousky a diky nim lidi nechyti chripky ktery by jinak chytli ...
- samozrejme zas jakoze kvuli viru odkladana jina pece, atd ... tohle statisticky jasny bude samozrejme az s nejakym odstupem
- fakt zkratka je, ze tech umrti je diky viru o tolik moc vic, ze to spolecnost proste nemuze ignorovat
Asi se ptáte co to je. Tohle je prosím pěkně počet obyvatel starších 65 let. Po letech. Úmrtnost (všeobecně, bez rozdělení) se zvedla pouze v této kategorii, všude jinde klesla, navzdory tomu, že populace stárne. Jen pro vysvětlení trendu "růstu" úmrtnosti v kategorii 65+ vzhledem k celkovému počtu obyvatel. Dále můžu oponovat tvrzení, že se nás narodí cca stejně kolik nás umře, nikoli. Dle ČSÚ je trend stárnutí obyvatelstva "otisknut" i ve snižování počtu narozených. Tzn. co nám tu pomáhá, jsou přistěhovavší do ČR.
Vlivy úmrtí na respirační i kardiovaskulární onemocnění bude prostě růst, a to není "pouze" vliv COVID-19. Z drtivé většiny je to způsobeno vlivem stárnutí této věkové kategorie obyvatel.
Tímto netvrdím, že je COVID-19 vlastně jenom nachlazení. Ale úmrtnost poroste tak jako tak. Pokud bude stát pokračovat dále v podobně plošných omezeních, za chvíli budeme ve spirále, ze které se nám bude těžko dostávat, kvůli vzrůstajícímu počtu úmrtí. Pokud je někdo náchylný na nakažení nemoci, tak se má stát postarat primárně o něj, a ne plošně dupat po všech. Není to diskriminační. Tomu se říká cílená ochrana ohrožených skupin. Můžeme brát diskriminační současné opatření pro ochranu ohrožených skupin, když je jasné, že 65- nejsou zrovna ti, co mají zásluhu na vzrůstajícím počtu úmrtí "s covid".
Upravil vvalosek dne 26.01.2021 19:55
Takže pokud si autor článku hrne do obsahu fotky volně dostupné na internetu, obsahu bude dozajista velmi důvěryhodný! Koukám, že se nám vrací "zlaté devadesátky" a všechny super investice z té doby jsou zpět jen v jiném kabátu.
vvalosek napsal:
Moje profesní zkušenost mi napovídá, že stejně v těch grafech neumí 95+% lidí číst, natož aby měli dostatek odborných vědomostí/zkušeností či, toho nejdůležitějšího, inteligence, aby dokázali interpretovat výsledky z analýz do odborného závěru v dané oblasti...
Takže nárust za poslední rok je tam nějakých 15 000 lidí (cca). Je nutno podotknout, že pokud si tabulky projdeme podrobně, zjistíme, že nárust se odehrává ve věkové kategorii 75+ jinak je tam vše naprosto standardní.
vvalosek napsal:
Moje profesní zkušenost mi napovídá, že stejně v těch grafech neumí 95+% lidí číst, natož aby měli dostatek odborných vědomostí/zkušeností či, toho nejdůležitějšího, inteligence, aby dokázali interpretovat výsledky z analýz do odborného závěru v dané oblasti...
Takže nárust za poslední rok je tam nějakých 15 000 lidí (cca). Je nutno podotknout, že pokud si tabulky projdeme podrobně, zjistíme, že nárust se odehrává ve věkové kategorii 75+ jinak je tam vše naprosto standardní.
Takže ve zkratce - čím víéc gerontů, tím víc smrtka řádí. Tyfus netyfus.
Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.
"Laskavým slovem a namířenou pistolí dosáhnete víc než jen laskavým slovem" www.elektrorv.cz
Kucí.
Lidstvo to přežije. Fakt se nebojím toho, že vymřeme.
Jedno je jisté ale už teď. Nic nebude jako dřív. Svět se změní.
Kdo se přizpůsobí. Ten bude fungovat. Kdo ne. Ten to odskáče.
Já jen tak nějak doufám a věřím, že bude líp. Protože dobře už bylo. Nebyli jsme stvořeni proto, abychom poznávali svět pomocí strojů...
VojtechPolicky napsal:
Kucí.
toho se neboj.. boj se toho, ze budes mit trvale nasledky, ktere Te mohou nejakym zpusobem omezit na dalsich 30-40 let.
17 cm
----------------------------------------------------------------
BMW R1200GS LC od 2013, BMW F800 GS od 2008,
Aprilia SR 50 Factory, Praga ED 250, CFMOTO CFORCE 520 Gen2
VojtechPolicky napsal:
Kucí.
toho se neboj.. boj se toho, ze budes mit trvale nasledky, ktere Te mohou nejakym zpusobem omezit na dalsich 30-40 let.
Trvalé následky budu mít spíš z toho “stresu” a strachu. O zdravotních problémů či komplikací se fakt nebojím. Teď se fakt nebojím. Být mi 50. Asi bych měl obavy.
Víc mě právě vadí ta “nejistota”.
V době kamenné to byla obdobná nejistota. Ale principiálně mi vadí to. Že to nemohu ovlivnit volně. To znamená že někdo jiný omezuje mé možnosti a jde to proti přírodě.
10000 let zpět člověk věděl, že pokud neuloví mamuta. Nebude jíst a bude bída. Bylo to čistě na něm. Na jeho výkonu a dovednosti- zdali bude jíst či nikoliv. Ten stres tam byl ale v jiné formě.
Tady je to spíš o tom, že vše ti hraje do karet. Ale nesmíš. Protože jiný rozhodl.
Kurník. Fakt mě sere to že babička měla pravdu že za komára to bylo nahovno. Že se nic nesmělo. A že za války to byla bída a na nic. A teď se to sem vlradlo. Tiše a my to akceptujeme, aniž bychom se ptali zdali je to rozumné, potřebné, nevyhnutelné, proč tomu tak je a zdali je nutné jisté restrikce a nařízení držet tak a tak dlouho.
To mi vadí.
Nebyli jsme stvořeni proto, abychom poznávali svět pomocí strojů...
trvale nasledky ze stresu a strachu budou asi lepsi nezli treba neschopnost vyjit do pateho patra ...
mamuta nekomentuju, to je uplne mimo, to na lovci bylo tak maximalne to jidlo, ale kdyz chytila rodina nejakou paleochripku, tak bylo v jeskynce definitivni mrzenicko ....
nicmene pokud jde o nejaky pocit omezene svobody, nebo rekneme sebou samym nerizeneho zivota, tak to bude asi spravne
ja se na to koukam tak, ze nase generace zazila trochu ty komouse, a vlastne jinak nic moc "utrpeni, utisku, skutecnyho boje za zivot", nebo jak presneji to definovat
ja vidim cestu reseni v tomhle "boji" ve dvou souvisejicich rovinach a to jsou volby a vzdelavani
a to vzdelavani myslim hlavne ve schopnosti orientovat se ve zdrojich, vyhodnocovat, pouzivat kriticky mysleni a podle toho se rozhodovat a taky, souvisejice s temi volbami, vzdelavat okoli
dokud totiz na jeden tvuj "vzdelanej" hlas pripadnou dva informacne pomylene pro ano, spd a spol. tak je to k nicemu
podle me jedine takhle se jde dobrat k tomu ze ve vedeni budou moralne/inteligencne disponovany lidi, ktery budou schopny podobne omezovani svobody schopny vyargumentovat, protoze pokud to je nezbytny (a ted asi je), tak soudnej clovek pak pochopi ze to treba je a ku prospechu vsech a urcite se cokoiv snaze prijima pokud to mas s vnitrni motivaci, nezli cizorode z venku s bicem
ale holt kdyz ti stbackej dusevni mrzak rika ob den neco jinyho a ty uz u druhyho slova vis ze lze, tak se proste s nim za jeden provaz logicky tahnout nechce ....
mimochodem, kdyz uz sem natuk volby - myslim ze naprosto zasadne by se mela zmenit d´hontova metoda, respektive ji uplne zrusit a druha vec - volebni pravo by melo byt od narozeni, do 15-ti let mit hlas potomka rodic, 15÷18 na zaklade rozhodnuti bud uz pubertak, nebo jeste rodic a nad nejaky vek naopak uz nemit moznost hlasovat (70+ ?? nevim ...), podle me je tohle nejucinnejsi cesta k tomu, aby volby byly o budoucnosti a o budoucnosti pro deti, jinak je to jen o pritomnosti a to si nemyslim ze je uplne dobre
VojtechPolicky napsal:
Trvalé následky budu mít spíš z toho “stresu” a strachu.
to rozhodne ne. Takhle rychle by Te stres semlit nemel.
O zdravotních problémů či komplikací se fakt nebojím. Teď se fakt nebojím. Být mi 50. Asi bych měl obavy.
je uplne jedno, jestli se bojis nebo nebojis.. to riziko trvalych nasledku je velmi realne. A uvidime to treba za 15 (i vic) let.
Ale principiálně mi vadí to. Že to nemohu ovlivnit volně. To znamená že někdo jiný omezuje mé možnosti a jde to proti přírodě.
ale prirodni vyber funguje i tady.. ty jelita, co se nenechaji ockovat, budou mit vyssi mortalitu, takze mene potomku atd...
10000 let zpět člověk věděl, že pokud neuloví mamuta. Nebude jíst a bude bída. Bylo to čistě na něm. Na jeho výkonu a dovednosti- zdali bude jíst či nikoliv. Ten stres tam byl ale v jiné formě.
to rozhodne ne.. tam bylo mnoho promennych.. prijde mamut/neprijde...
Kurník. Fakt mě sere to že babička měla pravdu že za komára to bylo nahovno. Že se nic nesmělo. A že za války to byla bída a na nic. A teď se to sem vlradlo. Tiše a my to akceptujeme, aniž bychom se ptali zdali je to rozumné, potřebné, nevyhnutelné, proč tomu tak je a zdali je nutné jisté restrikce a nařízení držet tak a tak dlouho.
To mi vadí.
to chapu, ale ta diskuze prece cile probiha mozna trochu min v CZ, ale v anglicky mluvicim prostredi rozhodne...
17 cm
----------------------------------------------------------------
BMW R1200GS LC od 2013, BMW F800 GS od 2008,
Aprilia SR 50 Factory, Praga ED 250, CFMOTO CFORCE 520 Gen2
..zajímavý...
A trvalých následků po očkování se nebojíš? O tom se ví úplně stejná tužka jako i o tom sajrajtu s kterým ti to má pomoct... Aby pak nevymřely ty "jelita", co si to nechaly píchnout , o přírodním výběru se tu mluvit fakt nedá.
---------------------------------------------------
..konečně boxer..
Bono napsal:
..zajímavý...
A trvalých následků po očkování se nebojíš? O tom se ví úplně stejná tužka jako i o tom sajrajtu s kterým ti to má pomoct... Aby pak nevymřely ty "jelita", co si to nechaly píchnout , o přírodním výběru se tu mluvit fakt nedá.
SOuhlasím s Tebou BoNo
Hele, nejsem proti očkování a naopak nejsem ten co bude stát v první řadě aby mi to píchnuli, až na mě dojde tak to hold nechám píchnout a je to....
A pane Hicksi... tvl.. ty asi máš v pohodě všechno a prachy ti chodí, nemáš na krku několik dětí, max čuníka... tvl vem si že děti jsou doma, musí se učit, někdo nemá ani vyndru, nemůže nic.. tvl utrousit něco o tom že by tě stres neměl sežrat... tvl to je dobrej výblitek... to se na mě nezlob...
Moje slečna dělá na Charitě, a pracuje s duševně nemocnejma... hochu, kdyby jsi viděl co se teď ve společnosti děje a kolik těch případů lidí co jsou fkat v píi je... to by jsi se divil...
ale každej žijeme ve své bublině, ať už německy, česky a nebo anglicky mluvící... já díky své práci komunikuji denně s celým světem, od číny přes evropu až do ameriky.. tka mám s čím srovnávat...
Nebyli jsme stvořeni proto, abychom poznávali svět pomocí strojů...
[quote][b]xylem napsal: by melo byt od narozeni, do 15-ti let mit hlas potomka rodic, 15÷18 na zaklade rozhodnuti bud uz pubertak, nebo jeste rodic a nad nejaky vek naopak uz nemit moznost hlasovat (70+ ??
Tak to je hustý! Tedy volební právo by měli podle tebe dostat ideálně už 15ti letí smradi -totálně bez vědomostí,zkušeností -velmi lehce ovlivnitelní ale naopak lidi 70+ bys odstavil -lidi co celý život pracovali vytvořili nějaké hodnoty lecos o životě ví a mají zkušenosti tak by měli držet hubu a krok?? co ještě by bylo dobrý -možná je úderem 70ky rovnou otrávit ne? tvl. to je názor hodný J.Goebbelse