Mojave National Preserve - jedno z "dobre strezenych tajemstvi" na rozhrani Kalifornie/Nevady a Arizony. Blizkej narodni park Joshua Tree je relativne dobre znamej (a urcite stoji za to videt) nicmene pokud hledate skutecne odhlehlou pustinu, vyprahly jezera a duny tak MNP je ta prava destinace. Z Phoenixu jsme vyrazili v sestave 4x GS smer Ludlow, kde neni nic nez jeden motel, pumpa a bistro na snidani - presne ty 3 veci ktery potrebujeme na jednu noc.
Ludlow lezi na jizni hrane MNP, hned asi 200m od hotelu jsme velmi rychle pochopili jak bude dalsi dva dny vypadat teren. Pisek, chvili hlina, pak hned zase pisek a mistama vic pisku. A sul. Na krosce sranda, na GS obcas trochu boj...
Po par km narazime na prvni vyschly jezero, pevnej rovnej povrch, idealni na to zkusit na kolik se GS rozjede, trefit hrbol a proletet se.. tak jsme se radsi drzeli zkratka
Nicmene aspon nejaka zabava musi byt..
Foukalo jako blazen ale i tak jsem zkusil vytahnout drona a natocit neco z vysky.. bude na videu. Dokonce se mi podarilo i drona dopilotovat zpatky ke me...
Pres celou MNP se tahne nekolik zeleznicnich trati.. useky 50km bez zatacky, obcas clovek zahlidne i to nekonecno kde se potkavaj rovnobezky..
A obcas je ty rovnobezky potreba prekonat.. preskoc, prelez.. klidne i podlez kdyz se vejdes.
Dalsi zastavka bylo vyschly solny jezero. Narazili jsme na dva chlapy v Jeepu ktery nas varovali, ze cesta kterou jsme chteli jet je zatopena a oni sami meli problem ji prebrodit (75cm vody).. to se nam nezdalo jako uplne dobrej napad tak jsme vynechali zastavku v Zzyzx (abecedne posledni misto v americe) a pokracovali pres jezero na vychod..
Cela sestava.. 4x GS, 4 ruzny barvy... (moje samozrejme nejlepsi
Sul. Sul kam dohlidnes.
Opet prilezitost pro drona..
Na dalsi pisecny sekci (asi 300m od asfaltu) se Scottovi podarilo katapultovat z moto, skoncil asi 4m od mista kde zapich GS do pisku.. nastesti si nejspis jenom narazil zebra takze po kratky pauze byl schopnej pokracovat dal ale na zbytek dne uz vynechal offroad sekce a druhej den radsi vyrazil zpet do PHX po dalnici.
Jednou z hlavnich atrakci MNP jsou Lava Tubes (sopecny jeskyne), ta nejznamejsi ma navic jeste jednu zvlastnost - kdyz si presne naplanujete rocni obdobi a denni dobu tak mate sanci zahlidnout slunecni paprsky. My jsme samozrejme neplanovali vubec nic, takze o to vetsi bylo moje nadseni kdyz jsem s fotakem a nulovym ocekavanim vlez do jeskyne a uvidel tohle..
Po jeskynich jsme pridali jeste jednu offroad sekci a opustili park na sever - chtel jsem videt jeste jednu atrakci kterou jsem parkat zahlid z letadla. Ivanpah Solar Power Facility je unikatni solarni elektrarna s vykonem 400MW. 3 veze jsou dohromady obklopeny 173 tisic zrcadlama ktery soustredi svetlo do parni turbiny na vrsku veze.. doporucuju se podivat na leteckou mapu
Na noc jsme meli zarezervovany "Eko kabiny" v Niptonu.. prihodnejsi nazev by byl "stan s podsadkou" nicmene na jednu noc super. Ne uplne idealny bylo ze tak mozna 100m od nasi budky projizdel za noc nekolikrat vlak tak mozna 2 km dlouhej a jeste houkal. Spunty do usi pomuzou, ale ne kdyz se klepe cela postel...
A protoze Nipton jsou asi 3 baraky a hospoda ktera zavre v 7, tak kdyz se setmi tak nezbyva nez vzit fotak a baterku a jit se zabavit sam..
...PEKNE... (y)
17 cm
----------------------------------------------------------------
BMW R1200GS LC od 2013, BMW F800 GS od 2008,
Aprilia SR 50 Factory, Praga ED 250, CFMOTO CFORCE 520 Gen2
To jsou Exel rafky utesneny na bezdusovky a kompletne novy stredy kol.. sestava za $2800 od Woody's Wheels. Nekdo na ne neda dopustit, nekdo nadava, ze jsou ve finale nachylnejsi nez origo BMW kola..
Potom co v noci jezdil kolem jeden vlak za druhym jsem se v 6 vyvalil ze stanu a rozhod jsem se ze si jeden aspon vyfotim, ted kdyz mam slunce za zadama... za 3 hodiny neprojel ani jeden. Tak jsem aspon vypustil drona do dostatecne velky vysky na to abych moh vyfotit celej Nipton... V pozadi 2 aktivni veze z elektrarny, v popredi taboriste.
Vetsina offroad cest po Arizone, Coloradu i Kalfornii puvodne slouzila pro mistni doly, v MNP se tezila myslim med. Kessler Mine je asi nejlip zachovala konstrukce, dalo by se asi i vylezt nahoru ale opet jsem tam radsi postal vrtulaka (bude na videu).
Posledni zastavka na ceste zpatky k dalnici byly Kelso dunes - da se vyslapat az nahoru.. mozna priste.
Zacina se mi zamlouvat "Drone tourism".. kdyz se mi nechce k dunam, poslu tam drona Dostal jsem se asi na 1.5km vzdalenosti od sebe, teoreticky by mel bez problemu fungovat az cca na 6-7km...
A pak uz jenom cca 320 mil zpet do Phx.. a opet totalni marast na dalnici kdy vsichni visej v levym pruhu a je jim to uplne egal kdyz je nekdo podjizdi. Na to si asi nezvyknu ale nadavaj na to i sami Amici...
mmch krasny fotky z drouna...
17 cm
Hodil jsem drona do batohu a vyrazil jsem na krosku.. Video zadnej zazrak, porad se s tim ucim ale spis zase jenom pro predstavu mistnich podminek na kroseni..
mmch Arizona ma hustotu populace cca tretinovou oproti nam... je to videt.
edit: ma pravdu, sedminovou.
Upravil hicks dne 03.04.2017 17:25
17 cm
Presneji sedminovou (bacha na konverzi ctverecni km vs. mile)... a to tohle je toceny par mil od nejblizsiho Starbucks, pustina vypada jeste uplne jinak.
Kdyz jsme u toho ted je idealni rocni doba na jezdeni, na par tydnu i poust rozkvete a vypada to uzasne..
(doufam ze ocenite agresivni postoj pri extremnich rychlostech.. ja jsem treti vzadu)
uz to vidim, mas pravdu... KRASA.
17 cm
Kolem Phoenixu uz toho mame najeto docela dost, tak se obcas sbalime a vyrazime do novych koncin - tentokrat jsme zacinali u mestecka Mammoth v jizni Arizone. Vstavat dobrovolne o vikendu ve 4 rano je sice na palici, ale uz se zacina oteplovat, tak clovek musi holt vyrazit brzo..
Technicky asi jedna z nejzajimavejsich tras, dohromady cely kolecko asi 60 mil a vetsina z toho celkem solidnim terenem. Mistni tyhle ceste rikaj "Rug Road", na par usecich jsou jeste videt stary koberce, ktery tam nekdo polozil jako zpevneni podkladu.
Video tentokrat v EN (je to pro me jednodussi to drzet cely v jedny reci), nicmene ma cesky titulky, zapnete si je na youtube.
Pertla napsal:
Tyjo a teď mi řekni k čemu taková cesta vznikla
Jako drtiva vetsina toho kde jezdime - stara tezebni cesta. Na par mistech byly videt i pozustatky dolu, stary budovy atd..
Zajimalo by melo, co by si asi puvodni "uzivatele", ktery se tam potaceli za obzivou, mysleli o tom, ze my z toho ted mame rekreaci. I kdyz rekreaci si kazdej predstavuje asi trochu jinak..
Jinak pocitam, ze do offroad-guide pro Arizonu to muzu zaznamenat jako "lehka dopoledni vyjizdka, bez problemu na GS se spolujezdcem"
"During the late 1870's when gold, silver mining and ranching were beginning to be a prominent means of income for many Arizona settlers in this Galiuro Mountains area between Mammoth and the tiny town of Klondyke, there was a need to establish a through route. As the crow flies it was only about a 20 mile distance between Mammoth and Klondyke, but actual driving routes between these two settlements without a through route was over 150 miles utilizing the existing highways, county, and ranch roads through Globe or Wilcox"
Zacina se oteplovat, tak utikame do hor. Na Montana Mountain uz jsem byli mozna 15x, hlavni trasa je bez problemu sjizdna i na GS (a rozhodne stoji za to), tak jsme tentokrat vyrazili hledat novy useky pro krosky.
Krajina opet paradni..
Vetsina tras je samej sutr, v kopcich je to docela marast, jakmile se clovek zastavi tak rozjet se znova je docela radost..
Coz nazorne demostruje Dan (moje motorka miri z kopce dolu protoze jsem se dokonce vratil mu pomoct.. takovej jsem charakter).
Nicmene vyhledu stoji za to..
Kdyz uz jsme tam byli, tak jsem musel vyrazit opet zkusit tenhle kopec.. na videu se to nezda, ale je to strmy jak krava, rozbitej povrch, plus musi clovek nejdriv trefit ten spravnej rigol, potom preskocit dalsi na sikmo a teprve potom zacina dalsi usek, do kteryho kdyz nemas rychlost, tak neni sance ho vyjet.. coz nazorne demostruju na videu Dosel mi trochu dech (bylo uz pres 30C) tak jsem dalsi pokusy nechal na priste..
Video reportaz, cesky titulky jsou opet na youtube pod CC
Tak opet krosky... ve Phoenixu zacina prituhovat, ve ctvrtek uz ma byt ke 40ti, tak vyrazime do hor se ochladit. Cca 2h na sever od Phx je "Rim Country",oblast na hrane velkyho skalniho masivu a o dost vys nez normalne jezdime. Rano jsme zacinali v 2200m v krasnych 5C, pres den 12-15C. Tipnul bych ze v 2200m tady je podobny pasmo jako u nas 1000m - krasny jehlicnaty lesy, potkali jsme dokonce i divokyho krocana, 2 elky a ve finale i 2 medvedy.. nastesti jim krosky smrdej tak se dali na utek