Tzv. "Amazonskou cestou" jsme přijeli do města Baňos. Měli jsme se tu potkat s výpravou 5 holek v tuktuku. Strávili jsme tu společně pár dní. Přijeli jsme zrovna, když se řešili, zda se část výpravy oddělí. Opět pořád pršelo, ale i tak jsme si to v Baňos užili. Když se udělalo na chvilku hezky, byli jsme odměněni duhou
Mirka přiložený následující obrázek:
jako je to hezký, má to střechu, je to růžový.... ale ne, ani za to bych můj jednobuch nevyměnila.. strašně se to kodrcá, furt se to rozpadá, nikoho nepředjedete.. a já tak ráda předjíždím
všude kolem sou parádní vodopády.. je jich tu tolik, že nedokážete ani navštívit všechny.. zvolili jsme jeden z těch největších Pilion del Diablo
Znáte kluky z "Kolem světa žigulem" ?
Sou neskutečně rychlí. Cesta kolem světa za jeden rok. Vypadá to, že se na rozdíl od nás míň kochají a víc jedou. Pohodáři, co hezky berou věci s nadhledem. Nemají to s tím žigulem lehké, ale vybrali si ho, tak už to musí dobojovat.
Držíme jim pěsti!
KAKAO, KÁVA, QUITO A PANAMÁK
Každý správný Ekvádořan tvrdí, že kakaovník pochází odtud. Nemůžeme to potvrdit na sto procent, ale všechno tomu nasvědčuje. Přestáváme to příliš zkoumat a vydáváme se ochutnávat. Hlavní město Quito je pro naše výzkumy jako stvořené. Díky velkému množství turistů je tady totiž spousta obchůdků se 100% ekvádorskou kávou, kakaem i čokoládou. Vše je takové hezké, moderní, všude se povalují kakaové boby, pražená kávová zrna, tradiční keramika. Prostě takový ten „eco bio fairtrade“ styl, jako známe u nás. Nechápejte to špatně, nám se to líbí
Nejvíc se mi líbilo v obchůdku firmy República del Cacao. Měli totiž u každého druhu čokolád ochutnávku. Připadala sem si jak důchodce v Globusu, ale neodradilo mě to. Určitě si všimli, že jsem některé ochutnala víckrát. Překvapila sem sama sebe, že mi to ani nebylo blbé. Personál ale nehnul ani brvou. Vojta zachránil situaci a koupil kakao v plechovce. Letos si asi dáme doma pod stromečkem vopravdický kakajíčko. Mňam!
Další hojně vyskytovaná značka čokoládiček je Pacari. Ti bohužel ochutnávky nevedou, ale za to mají slušnou nabídku mini balení. Tak jsme pustili chlup a hodovalo se znovu. V mezičase jsme koštovali místní kávičky a taky musím říct, že lahoda. Jen ji tady mnohdy připravují už sladkou.
Samozřejmě, že i město jsme si prohlédli, museli jsme přeci rozchodit ty naše čokoládou a kávou nacpaná bříška. Nejhezčí výhled byl z vrcholu Basiliky del Sagrado Voto a jako největší zajímavost jsme na ní zpozorovali chrliče. Tady byl každý pár jiný a nejvíc nás překvapili leguáni, želvy, krokodýli, opice a podobní místní tvorové. To se u nás jen tak nevidí.
Cestou sem jsme už hodně odlehčovali a tak máme docela místo v kufrech. Povolili jsme tedy uzdu nakupovacím choutkám a máme v kufrech nějakou kávu, kakao i místní suvenýry. Taková místní klasika je tradiční klobouk „panamák“. Přesto, že se klobouk jmenuje Panama, opravdu pochází z Ekvádoru. Je tím správným suvenýrem, který stojí za to si přivézt domů. Pamatujte na to, až sem pojedete vy!
Tyhle mini čokoládky prodává firma Picari. Na naše stojí asi 15 korun.. Jo, já vím, že u nás za to v akci asi koupím celou Milku.. ale je to fakt uplně něco jinýho
0°0'0"
Je zvláštní vidět tu čáru namalovanou na zemi. Skoro po roce jsme zase na severní polokouli a připadáme si nějak blíž k domovu.
Při jízdě si vyprávíme, co budeme dělat, co si dáme k obědu, koho bychom rádi navštívili… až budeme doma. Přijíždíme k čáře. Severní polokoule už se na nás směje. Pár vrknutím plynem, pár kroků, a jsme tam.
Jsme na stejné polokouli, co všichni naši nejmilovanější. Takže už skoro doma. Dny už počítáme na desítky, ne na stovky.
Můžeme si zamilovat spoustu zemí, ale žádná z nich nedokáže nahradit tu v našem srdci, která už nás volá.
Překročit rovník je docela sranda, člověku to tak nějak dojde, že je zase jinde. Pro motorky je ale mnohem zajímavější jiné místo... Tam totiž mohou i naše stroje
Takže podruhé překračujeme.. A tentokrát už definitivně a jedeme na sever
trochu jsme prohrabali co máme v kufrech a natočili pár videí o věcech, který máme s sebou. Prý už sněží, tak až je budete po zimní projížďce zahřívat na gauči s čajem nebo grogem, tak něco málo k tomu.
Všechna videa jsou na youtube. https://www.youtu...o3UhJjQyLA
Jsme doma už skoro 4 měsíce, událo se strašně moc věcí a všechno sepsat by vydalo na pořádnou slohovku. Čas od času uděláme nějakou přednášku. Každý zvlášť, každý po svém a asi i trochu každý jinak.
Ještě zbývá pár míst na promítání v Praze na Žižkově, tak pokud máte čas a chuť, ráda vás uvidím.
Abych se vůbec dostala k nějakým pikantnostem, udělala sem to na dvě poloviny:
26.4. z domu do Vladivostoku https://www.smsti...olem-sveta
17.5. Jižní Amerika https://www.smsti...olem-sveta