Michal21 napsal:
Skenovani me taky napadlo. Pouze je tam problem s tim, ze tenkrat ty odlitky nebyly nic moc a casto se stavalo, ze odlitek je odplavany. Takze vlastne skenovanim naskenujete chyby. Sel jsem na to tedy ciste vyvojove a nechal konstruktera vytvorit 3D model karteru podle puvodni dokumentace. Jsou to stovky hodin prace, ale ukazou se tim zajimave veci.
...tak to jste teda fakt husti ... ...jeste zbytek a muzete si v Cine nebo Indii zadat vyrobu kompletni repliky....
Upravil Bubak dne 11.08.2021 14:16
Bubak
CFmoto CL-X 700 Adventure
Tohle je velmi dobrá technologie. V současné době se s tím experimentuje v oblasti leteckých motorů, aby se snížil počet dílů. Ale je to neskutečně drahý. I pro ten letecký průmysl je to dost na hraně, zda je to rentabilní. Obecně to má smysl spíše u dílů, které jinou technologií (odlévání, CNC obrábění) vyrobit nejdou.
Michal21 napsal:
Skenovani me taky napadlo. Pouze je tam problem s tim, ze tenkrat ty odlitky nebyly nic moc a casto se stavalo, ze odlitek je odplavany. Takze vlastne skenovanim naskenujete chyby. Sel jsem na to tedy ciste vyvojove a nechal konstruktera vytvorit 3D model karteru podle puvodni dokumentace. Jsou to stovky hodin prace, ale ukazou se tim zajimave veci.
Něco jako že výkres byl pro modeláře forem spíše jen inspirací? Nebo nějaké zásadní chyby?
Něco jako že výkres byl pro modeláře forem spíše jen inspirací? Nebo nějaké zásadní chyby?
Čili potud asi vše v klidu.
Jenže udělat ocelovou formu na tlakový odlitek bude kupa peněz.
CNC obrábění? Použít velkou frézu+velký krok a malou frézu jen na vnější pohledové plochy, tím můžeš minimalizovat čas obrábění.
Al formy na prototypy plastových dílů stojí 10-200tis Kč podle velikosti a náročnosti, někde tady se asi dá cenově vejít i s blokem.
Držím palce.
Pája
Hele Michale, je něco, co neumíš? Vyrobit kartery. To by mě ani ve snu nenapadlo.
Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.
"Laskavým slovem a namířenou pistolí dosáhnete víc než jen laskavým slovem" www.elektrorv.cz
Tak nedelam to vsechno sam. To ani nejde. Napadne te to jednoduse. Bylo to vyrobeny z blbyho materialu, vsechno co dneska sezenes je odpad a nikdo to nedela...tak co zbejva?
Michal21 přiložený následující obrázek:
Michal21 napsal:
Tak nedelam to vsechno sam. To ani nejde. Napadne te to jednoduse. Bylo to vyrobeny z blbyho materialu, vsechno co dneska sezenes je odpad a nikdo to nedela...tak co zbejva?
...nojo, ale to se vam povede udelat paradni a presny kartery.. ...a co s tim zbytkem? ..pujdou do toho ta streva (tolerance +/- JZD) pak dat nebo udelate nakonec cely motor znovu?
Bubak
Michal21 napsal:
Co domluvit spolupráci přímo s jawou? Tohle by mi dávalo větší smysl, než ty čínský krámy, co teď přeprodávají.
Michal21 napsal:
...nojo, ale to se vam povede udelat paradni a presny kartery.. ...a co s tim zbytkem? ..pujdou do toho ta streva (tolerance +/- JZD) pak dat nebo udelate nakonec cely motor znovu?
Ty jo, ono to zas s tou presnosti takovy JZD nebylo, to vetsinou dokurvili lidi. na vykresech co mam je presnost docela velka.
Michal21 napsal:
Co domluvit spolupráci přímo s jawou? Tohle by mi dávalo větší smysl, než ty čínský krámy, co teď přeprodávají.
A s cim konkretne by mi pomohli? Nerozumim proc bych to delal.
Michal21 napsal:
..tak leda by to majitelum vyvlastnil.. ...ale jim ten tunel na dotace evidetne vyhovuje.... ..s Jawou se nikdo normalni nedomluvi na nicem... ..uz to pisu vic jak 20 let furt dokola....
Bubak
Udělat 3D model podle výkresu je brnkačka.
Dát všude úkosy, rádiusy a hlídat tloušťky stěn. Skutečný odlitek jde naskenovat a s modelem porovnat a ten upravit.
Čili potud asi vše v klidu.
.
Zkoušel jsi někdy neco takovýho? Ať už podle výkresu, 3D scanu a nebo CT. Jen mám možná o brknacce jiný představy ;-). Samozřejmě všechno jde, já bych spíš řekl, že pěkná drbačka.