a mám tak trochu reklamaci k návodu, "kancelářské krysy" jako já, co drží něco takového v ruce úplně poprvé, se z dodaného návodu totálně hroutí - nebylo by něco více polopatického s obrázky ?
Já jsem skutečně nedokázal pochopit, jak ten moment nastavit
Nepohrdnu ani návodem (polopatickým) v angličtině ...
Za všechny, co jsou na tom podobně jako já předem díky.
Ahoj Tome,
zdravím Tě a jsem rád, že se Ti teď budu moci trošku revanšovat za Tvoji pomoc tenkrát před rokem a půl...
Mám totiž ten "PROTECO" klíč 1/2" 28-210 Nm z Penny Marketu (zakoupeno asi před měsícem v akci) - byl to komplet ještě s dalšími třemi chrom-vanadiovými nástavci (tuším prodloužení ráčny asi o 10-12 cm, klíč 17 a 19 a třetím kusem byla redukce z 1/2" čtyřhranu na 1/4" čtyřhránek). Je to ta OEM verze (PROTECO a další firmy na západě) a celé to stálo 399,- Kč a je to i s velmi dobrým, podrobným a přehledným návodem doplněným i obrázky, a myslím, že je to i v češtině.
Teď sice jedu na motorce na projížďku, ale buďto večer nebo nejpozději zítra bych Ti to ofotil.
Tak zatím alespoň takto ve stručnosti:
Na tom korpusu (myslím tím ten dlouhý hlavní válec blíže k ráčně pak zploštený, ne tu otáčivou rukojeť) máš dvě stupnice. Asi Tě bude zajímat ta stupnice v Nm (Newtonmetry)
Takže nejdříve povolíš dole na konci momenťáku (konec té otáčivé rukojeti) ten černý zajišťovací váleček.
Potom už šroubuješ tou otáčivou rukojetí tak daleko, až její horní konec (ten konec, kde je po obvodě rukojeti vyryta bezrozměrná stupnice kolmá na tu hlavní stupnici) bude lícovat se spodní čárkou té zalomené čárky s (hrubou) hodnotou zvoleného utahovacího momentu (nebo s jeho nejbližší nižší hodnotou). A to tak, že nula na stupnici otáčivé rukojeti bude lícovat s tou dlouhou podélnou ryskou hlavní stupnice.
A pak už jenom případně pootočíš tou rukojetí ještě malý kousek - tím podle potřeby přičteš ještě pár požadovaných Nm k té (hrubé) hodnotě na hlavní stupnici.
Omlouvám se, spěchám a asi je to dost zmatené, ale obrázek Ti to všechno osvětlí, tak pls vydrž.
Hlavně nikdy nezapomínej po skončení práce tu rukojeť zase uvolnit (otáčením k nejnižším hodnotám na hlavní stupnici nebo mírně pod nejnižší hodnotu - až to bude skoro bez odporu) - tím uvolníš předpětí pružiny a momenťák se Ti odvděčí dlouhou životností.
Tome,
posílám ty slíbené fotky - nejprve pro představu klíče v obalech:
Dovi přiložený následující obrázek:
Ivan napsal:
S nadáváním jsem to nemyslel konkrétně!! Jen když se na našem skladu objevily klíče s jiným rozsahem než jak je prezentován, tak že za to fakt, ale opravdu fakt nemůžu:-).
Zjistím jestli budou 5-25, byť k rozsahu 2-24 rozhodně nemám nedůvěru.
Když se k nějaké informaci o tom klíči 5-25 Nm dostaneš a nezapomeneš mi dát vědět, budu moc rád.
Jenom připomenu že existují momentové adaptéry tona. Cena do 2tis.kč
http://www.azvercajk.cz/levnenaradi/?run=1&item=32421&ktg=10289.
Jsou s rozsahem 0-30 a 40-200Nm
Jarka napsal:
Jenom připomenu že existují momentové adaptéry tona. Cena do 2tis.kč
http://www.azvercajk.cz/levnenaradi/?run=1&item=32421&ktg=10289.
Jsou s rozsahem 0-30 a 40-200Nm
Ahoj,
trochu bych to poopravil. Dělají se ne dva, ale dokonce tři typy, a ten nejmenší nemá rozsah 0 až 30 Nm, ale 6 až 30 Nm.
Dají se i u nás koupit levněji - i za skoro poloviční cenu (995,- Kč bez DPH). A mají oproti ohybovým momenťákům některé výhody - hlavně v průběžné indikaci aktuálního momentu, ve větší přesnosti a větší dlouhodobé stálosti parametrů.
Nevýhodou oproti klasickému mechanickému ohybovému momenťáku je to, že se s tou přídavnou krabičkou už člověk nemusí všude vejít.
Dovi přiložený následující obrázek:
Zrovna jsem díky tomuhle vláknu objednal Proteco 3/8" 19-110Nm.
Nevím co máte proti momenťáku 2-24Nm v porovnání s 5-25Nm. Je jasné, že ten minimální rozsah je moc malý, ale nic nebrání ho prostě používat jako 5-24Nm a ty menší momenty brát silně s rezervou. Pak je úplně srovnatelný.
Pája
paja1 napsal:
Nevím co máte proti momenťáku 2-24Nm v porovnání s 5-25Nm.
Jestli je to na mne, tak co mám proti momenťáku 2-24 Nm v porovnání s momenťákem 5-25 Nm jsem psal v příspěvku z 10.06.2011 v 11:09.
A na podobný dotaz jsem pak ještě reagoval znovu a podrobněji v příspěvku z 10.06.2011 17:05... Potřetí už to psát nebudu
paja1 napsal:
Je jasné, že ten minimální rozsah je moc malý, ale nic nebrání ho prostě používat jako 5-24Nm a ty menší momenty brát silně s rezervou. Pak je úplně srovnatelný.
Měls oba dva ty klíče (2-24 Nm a 5-25 Nm) rozdělané?
Můžeš potvrdit, že ten pajšl je ÚPLNĚ STEJNÝ?
Čili jsi si naprosto jistý, že i ty pružiny uvnitř jsou stejné a klíče se tedy liší jenom tou vygravírovanou stupnicí?
To Dovi
Mám doma 5-25Nm 3/8".
Neměl jsem ho rozebraný, ale vsadím se, že bude v principu konstručně úplně stejně řešený. Je tam pružina, na které je síla přímo úměrná stlačení. není to žádná věda.
Pokud ho budeš používat od 5Nm tak by to mělo být v pohodě.
Pája
Akorát že někde se pružina stlačuje v poměru až 1:12 a jinde se zase jiná pružina stlačuje v poměru 1:5.
Co je lepší (přesnější) a s menší únavou materilálu, je nabíledni...
No právě, pokud ho budeš používat 5-24Nm tak to máš 1:4,8
Pokud 4-24Nm tak to máš 1:6 atd.
Pája
paja1 napsal:
To Dovi
Mám doma 5-25Nm 3/8".
Neměl jsem ho rozebraný, ale vsadím se, že bude v principu konstručně úplně stejně řešený. Je tam pružina, na které je síla přímo úměrná stlačení. není to žádná věda.
Pokud ho budeš používat od 5Nm tak by to mělo být v pohodě.
Ale jasně. Že je to v principu konstrukcě úplně stejný řešení, o tom přece není žádný spor...
Akorát že někde se pružina stlačuje v poměru až 1:12 a jinde se zase jiná pružina stlačuje pouze v poměru 1:5.
Co je lepší (přesnější) a dlouhodobě stabilnější, s menší únavou materiálu, je nabíledni...