MotoPaja napsal:
Miloši já taky nejsem právník, ale pokud vím, se tu psalo jen o tom, že to jde. A to každej ví, na tom není nic nelegálního.
Díval jsem se teď na "smazané příspěvky" a je tam přímo návod, jak stáhnout a nainstalovat a cracknout mapy. To v pořádku není.
jo to neni.
A taky by mohli Zumo zlevnit, pripadne zavest rozumny pausal aby trochu zredukovali motivaci stahovacu.
Chtelo by to trochu vic aktivity googlu na tomhle trhu adventure navigaci...
17 cm
----------------------------------------------------------------
BMW R1200GS LC od 2013, BMW F800 GS od 2008,
Aprilia SR 50 Factory, Praga ED 250, CFMOTO CFORCE 520 Gen2
mam garmin mobile XT. a tam nemam taku polozku me data.ani nic podobneho v slovenskom preklade.
Škoda Superb 1,4TFSI LPG LaK Diagnostika GS-911 BT https://www.faceb...963987398/
100bubu: sorry, tak s tímhle nepomůžu. Garmin pro PDA je příšernost.
hicks: není mi úplně jasný, jak by změna ceny HW (Zuma) změnilo motivaci stahovačů/crackerů apod? Mapy se kradou na navigace v ceně 3 tis. Kč. Tak jak to souvisí? Lifetime stojí k navigaci asi 1500-2000 (podle typu). I kdyby byl za 300Kč tak lidi budou chtít mapy zadarmo bez placení Lifetime. Ano, někteří výrobci map měli ty své produkty opravdu drahé. Ukázalo se, že pokud jsou schopní nabídnout stará data (třeba 3 roky) za 20% ceny, tak to mnoha lidem stačí a nepotřebují aktuální mapy za 100% ceny. Ale opět - i kdyby byla třeba rumunská mapa za 500, tak to je pro mnoho lidí důvod řešit jak to cracknout. Výborný na tom je, že spousta lidí si skvěle "domrví" celkem fungující navigaci (a občas vydatně pomůže Garmin nějakou nečekanou změnou zabezpečení) a nejsou sami schopní jí znova zprovoznit, takže alespoň je co dělat Na mapách možná vydělávají výrobci dat ale prodejci z toho mají prd a do budoucna bude prd i z prodejů navigačního HW ale služby, to třeba každý webshop nenabídne...
Nicméně po uvedení Lifetime podle mě nemá smysl řešit kde a jak stáhnout evropské mapy a jak aktuálně obejít nové zabezpečení v Mapsource nebo kontrolu na my.garmin apod, protože ta cena Lifetime se zaplatí minimálně těma hodinama, které člověk musí strávit hledáním upravených programů a zkoušením jak co jde a nejde atd.. Ale někdo má spoustu času a z principu nechce platit za žádný SW ani za data (mapy).. Bohužel proto nebudou žádné nové verze některých docela užitečných mapových produktů, které letos být měly. Nový Track4Africa, nové Rumunsko, Balkán od chorvatů nebo skvělá topomapa Itálie 2011. Nebude to, protože vědí, že se jim investice díky bleskovému rozšíření cracku nevyplatí, tak čekají až s tím někdo něco udělá. A Garminu se moc nechce.
Tomáš Kocanda www.touratech.cz
Touratech e-shop: http://shop.toura...
Všechno ostatní e-shop: http://www.techge...
Na maily se snažím odpovídat co nejdřív, na SZ a messengery sporadicky!!! Pokud chcete odpověď rychle, napište mail nebo zavolejte 602 349970...
Ještě živě si pamatuju, kdy Garmin mapy platily za necracknutelné a pak ten náhlý zlom, kdy byly velmi drahé mapy (ČR topo cca 4000 Kč?) najednou "zdarma". Je zajímavé, že s tím nic nedělají. Nějaký pokus tam proběhl s novější verzí MapSource, ale stejně neúspěšný. Vždycky se dá najít už "předem cracklá" mapa. Je škoda nepřeživších mapových produktů, ale cenu těch zásadních to usadilo na zem a už se konečně vyplatí je kupovat.
Miták
mitak: Není to pravda. Cena třeba topo mapy je pořád stejná. Nikdo jí nenabízí zdarma. Topo Czech stojí 2490 a PRO verze 4990 s DPH. Můžeš si to ověřit třeba tady: http://www.garmin...republika/
Topo a Atlas byly pokud vím k navigacím prodávaným v ČR zdarma už minimálně 5 let. Ne pro verze ale obyčejná topo. Upgrade na pro stojí 1990Kč a vždycky to bylo za tyhle peníze a platíme to pořád. Ke každému Zumu v našich sadách kupujeme upgrade na PRO. Kdyby to bylo "zdarma" tak by to přece měli dávat automaticky ke všemu ne? *******************************
Na maily se snažím odpovídat co nejdřív, na SZ a messengery sporadicky!!! Pokud chcete odpověď rychle, napište mail nebo zavolejte 602 349970...
TomasiTT,predem se omlouvam za mozna uplne tupou otazku...
Ale co to vlastne je ten Lifetime?
Vztahuje se to i na starsi navigace,chci tim rict koupene jeste pred tim,nez vznikl?
Mam 60Cx,kterou jsem nekupoval u Tebe,ale mam od vas Topo Czech a Ro.AD2008.
Da se Lifetime zaplatit nejak dodatecne?
A predpokladam,ze si nejdrive musim koupit mapu za plnou cenu a pak az teprve uplatnovat update.
Jete jednou prosim o trpelivost s tupounem meho typu...
TomasTT napsal:
hicks: není mi úplně jasný, jak by změna ceny HW (Zuma) změnilo motivaci stahovačů/crackerů apod? Mapy se kradou na navigace v ceně 3 tis. Kč. Tak jak to souvisí?
uplne jasne -- prece necekas, ze kdyz typicky uzivatel zaplati 15 000 za Garmini navigaci, ze bude nejak extra motivovan dat dalsi tisice za mapy?
V dnesni dobe? Kdy elektronika vsude klesa? Kdy mas cim dal dokonalejsi mapy online a zadarmo?
Trh roste, naklady na soucastky jsou trvale dolu... ale Garmin drzi ceny, alespon u Zuma.
TomasTT napsal:
Lifetime stojí k navigaci asi 1500-2000 (podle typu). I kdyby byl za 300Kč tak lidi budou chtít mapy zadarmo bez placení Lifetime.
jo ten Lifetime byl pro par lidi z meho okoli uz vyhodnejsi, nez se patlat s ....
TomasTT napsal:
Ano, někteří výrobci map měli ty své produkty opravdu drahé. Ukázalo se, že pokud jsou schopní nabídnout stará data (třeba 3 roky) za 20% ceny, tak to mnoha lidem stačí a nepotřebují aktuální mapy za 100% ceny. Ale opět - i kdyby byla třeba rumunská mapa za 500, tak to je pro mnoho lidí důvod řešit jak to cracknout.
vzdycky se najdou nejaci.. kazdopadne ja bych treba 10, 15USD za mapu na dovolenou v klidu dal.
Koukni na AppStore od Applu... vetsina aplikaci tam stoji celkem malo.
Nakup je snadny.. myslim, ze tudy vede spis cesta nez tezce napalene navi od Garminu, slozite instalovane a drahe mapy.
Mne Garmin porad trochu pripomina molocha z devadesatych let.
TomasTT napsal:
Nicméně po uvedení Lifetime podle mě nemá smysl řešit kde a jak stáhnout evropské mapy a jak aktuálně obejít nové zabezpečení v Mapsource nebo kontrolu na my.garmin apod, protože ta cena Lifetime se zaplatí minimálně těma hodinama, které člověk musí strávit hledáním upravených programů a zkoušením jak co jde a nejde atd.. Ale někdo má spoustu času a z principu nechce platit za žádný SW ani za data (mapy)..
jj.. to jsem psal vyse.
TomasTT napsal:
Bohužel proto nebudou žádné nové verze některých docela užitečných mapových produktů, které letos být měly. Nový Track4Africa, nové Rumunsko, Balkán od chorvatů nebo skvělá topomapa Itálie 2011. Nebude to, protože vědí, že se jim investice díky bleskovému rozšíření cracku nevyplatí, tak čekají až s tím někdo něco udělá.
Promin, ale ty chces mapy od ufňukancu, co nejsou schopni vymyslet takovy biz model, aby jim to fungovalo?
Ja snad ani ne... at jdou vozit radsi turisty po Benatkach, tem muzou brecet na rameni jak jim ty hnusny studenti technik znicili prilezitost podnikat na celkem otevrenem globalnim trhu
17 cm
TomasTT napsal:
mitak: Není to pravda. Cena třeba topo mapy je pořád stejná. Nikdo jí nenabízí zdarma. Topo Czech stojí 2490 a PRO verze 4990 s DPH. Můžeš si to ověřit třeba tady: http://www.garmin...republika/
Topo a Atlas byly pokud vím k navigacím prodávaným v ČR zdarma už minimálně 5 let. Ne pro verze ale obyčejná topo. Upgrade na pro stojí 1990Kč a vždycky to bylo za tyhle peníze a platíme to pořád. Ke každému Zumu v našich sadách kupujeme upgrade na PRO. Kdyby to bylo "zdarma" tak by to přece měli dávat automaticky ke všemu ne?
Ježiš, tak to jsem se šeredně přehlídnul. Viděl jsem 2500 Kč a myslel jsem, že je to cena za PRO verzi a na 5000 za PRO. To je teda síla. Já jsem první topo ČR kupoval v roce 2005 a myslím, že v sadě ke Garmin 60CS tenkrát nebyla přibalená zdarma (celková cena za navigaci plus mapu byla cca 21000 + 4000 - z dnešního pohledu nehoráznost...). Pamatuju si, jak jsem se snažil dokoupený DVD obal narvat do krabičky od Garmina. Ta cena mě teda nepěkně zaskočila (Garmin Oregan na geocaching používám čím dál tím míň a nesleduju to) a myslím, že se to kupovat nevyplatí. Naštěstí nepotřebuju aktuální nějnovější topo mapu, takže nemám ani tendence ji krást a mám tam asi tak dva roky starou, o výhodnosti Lifetime evropské mapy pro Zumo nepolemizuju... to se určitě vyplatí pohodlností.
Miták
Petr 11 napsal:
TomasiTT,predem se omlouvam za mozna uplne tupou otazku...
Ale co to vlastne je ten Lifetime?
Vztahuje se to i na starsi navigace,chci tim rict koupene jeste pred tim,nez vznikl?
Mam 60Cx,kterou jsem nekupoval u Tebe,ale mam od vas Topo Czech a Ro.AD2008.
Da se Lifetime zaplatit nejak dodatecne?
A predpokladam,ze si nejdrive musim koupit mapu za plnou cenu a pak az teprve uplatnovat update.
Jete jednou prosim o trpelivost s tupounem meho typu...
Lifetime je licence, díky které máš prostě všechny vydání (nové verze) mapy City Navigator Europe zdarma - dokud neprodáš nebo ti neukradnou tu navigaci. Je to vázané na ten přístroj. Dá se to dokoupit ale na 60 to nemá smysl, protože předpokládám že tam City Navigator nemáš a nepoužíváš. Je to běžné k navigacím určeným na silniční ježdění (Zumo) a k autonavigacím.
TomasTT napsal:
Topo a Atlas byly pokud vím k navigacím prodávaným v ČR zdarma už minimálně 5 let. Ne pro verze ale obyčejná topo. Upgrade na pro stojí 1990Kč a vždycky to bylo za tyhle peníze a platíme to pořád. Ke každému Zumu v našich sadách kupujeme upgrade na PRO. Kdyby to bylo "zdarma" tak by to přece měli dávat automaticky ke všemu ne?
Ježiš, tak to jsem se šeredně přehlídnul. Viděl jsem 2500 Kč a myslel jsem, že je to cena za PRO verzi a na 5000 za PRO. To je teda síla. Já jsem první topo ČR kupoval v roce 2005 a myslím, že v sadě ke Garmin 60CS tenkrát nebyla přibalená zdarma (celková cena za navigaci plus mapu byla cca 21000 + 4000 - z dnešního pohledu nehoráznost...). Pamatuju si, jak jsem se snažil dokoupený DVD obal narvat do krabičky od Garmina. Ta cena mě teda nepěkně zaskočila (Garmin Oregan na geocaching používám čím dál tím míň a nesleduju to) a myslím, že se to kupovat nevyplatí. Naštěstí nepotřebuju aktuální nějnovější topo mapu, takže nemám ani tendence ji krást a mám tam asi tak dva roky starou, o výhodnosti Lifetime evropské mapy pro Zumo nepolemizuju... to se určitě vyplatí pohodlností.
Hele já s cenama neudělám nic. Plnou verzi Topo PRO jsem neprodal tak 2 roky takže jako produkt je to pro mě nezajímavé. Pokud ho dokážeme natlačit za relativně snesitelnou cenu do našich sad, tak to lidi kupují ale opravdu s cenami map prodejce se svojí marží neudělá nic. Většinu ceny mapy tvoří nákup dat a těm je úplně fuk, komu to prodávají.
Mě jenom štve, že malé firmy, které dělaly zajímavé mapy, prostě s tím vývojem skončily protože díky prolomení kódu se jim to už nevyplatí ani nakupovat data, natož kompilovat mapy.
hicks: Promin, ale ty chces mapy od ufňukancu, co nejsou schopni vymyslet takovy biz model, aby jim to fungovalo? Ja snad ani ne... at jdou vozit radsi turisty po Benatkach, tem muzou brecet na rameni jak jim ty hnusny studenti technik znicili prilezitost podnikat na celkem otevrenem globalnim trhu
To jsou hloupý kecy co píšeš. Kdybys vyvíjel něco, u čeho víš, že nakoupíš licence na data za třeba 30.000EUR (Rumunsko) a budeš na tom 3 měsíce pracovat a výsledný produkt prodáš xx uživatelům po průměrně 100 EUR, tak to jde. Ale když jich prodáš 50ks a do týdne bude všude tvoje práce ke stažení zadarmo, tak pochybuju že to budeš dělat. Přesně to je ten výsledek. Ty firmy to už zabalily. Nic nedělají, kašlou na to.
Pokud umíš v rumunských horách nebo kdekoliv jinde navigovat s iPhone s online mapami, tak good luck. Já už nechci online mapy ani pro ježdění po Evropě (a to mám data v evropě na blackberry zadarmo). Musíš porovnat velikosti trhu. Motorkových navigací se prodá tak odhadem 1/100000 proti řešením v telefonu. Když je trh tak velký, může stát aplikace 0.97USD v App Store. Ale když je trh do 1000 uživatelů (nejlepší roční prodej rumunské ostré mapy byl prý 740ks) tak si to spočítej. A to netuším, kolik stojí poplatek za kompilátor a další věci co potřebuješ pro výrobu map.
Mě jen prostě štve, že jsme přišli o zajímavé mapy, které na AppStore nekoupíš
TomasTT napsal:
To jsou hloupý kecy co píšeš. Kdybys vyvíjel něco, u čeho víš, že nakoupíš licence na data za třeba 30.000EUR (Rumunsko) a budeš na tom 3 měsíce pracovat a výsledný produkt prodáš xx uživatelům po průměrně 100 EUR, tak to jde. Ale když jich prodáš 50ks a do týdne bude všude tvoje práce ke stažení zadarmo, tak pochybuju že to budeš dělat. Přesně to je ten výsledek. Ty firmy to už zabalily. Nic nedělají, kašlou na to.
hele ja nevim, proc neustale stavis ty vyvojare/prodejce map do role obeti?
Jestli stoji licence takovouhle raketu, tak tudy asi cesta nevede, ze?
Jakej ma smysl drzet takovyhle podnikani na kapackach?
Ja bych z toho fakt technoidy nevinil... online distribuce map apod dava proste fantasticky podnikatelsky prilezitosti, takze ja porad nechapu co je tak spatnyho na cracknuti mapy?
Neni spis lepsi najit jinej zpusob jak se vyhnout placeni tech 30 000 EUR?
Pokud umíš v rumunských horách nebo kdekoliv jinde navigovat s iPhone s online mapami, tak good luck. Já už nechci online mapy ani pro ježdění po Evropě (a to mám data v evropě na blackberry zadarmo). Musíš porovnat velikosti trhu. Motorkových navigací se prodá tak odhadem 1/100000 proti řešením v telefonu. Když je trh tak velký, může stát aplikace 0.97USD v App Store. Ale když je trh do 1000 uživatelů (nejlepší roční prodej rumunské ostré mapy byl prý 740ks) tak si to spočítej. A to netuším, kolik stojí poplatek za kompilátor a další věci co potřebuješ pro výrobu map.
Mě jen prostě štve, že jsme přišli o zajímavé mapy, které na AppStore nekoupíš
jak online mapy?
pri trose sikovnosti a se soucasnou pameti mobilu z toho snadno udelas offline.
Ja jenom rikam, ze ten celej svet motonavigaci apod. na mne posobi velmi zpatecnicky, neduveryhodne a predrazene. Fakt z toho citim stale ta devadesata leta...
17 cm
Ono jde také o směr vývoje. Můžeme vzít paralelu s mobilními telefony, teď už je telefonování (a více méně i telefony) "zadarmo" a operátor vydělává na doplňkových službách.
Zde ještě záleží zda výrobce zařízení je též výrobce SW (map), potažmo jak draze bude kupovat source mapové podklady od Navtechu nebo TeleAtlasu (případně pokud jsou lokální dodavatelé).
Cena zařízení musí jít dolů (opět paralela s MT), vezmu-li že např top Nokia stojí cca 9kkč pak 15-20k za jednoúčelovou navigaci je nesmysl (myslím tím výrobní cena). Vývoj v této oblasti směřuje možná k miniaturizaci a jasně k lowcost alternativám. MT a taktéž navigace je commercial produkt kde na 1. místě je cena. V současné době vidím na co jsou požadavky a vězte že i automobilový průmysl vezme radši levnější alternativu než speciální/kvalitní produkt.
Co se týče map tak chápu že drahá jsou zdrojová data (a jejich aktualizace). Nějaká konverze do potřebného formátu nemůže výrazněji ovlinit výslednou cenu map. Zde vzhledem k omezenému počtu dodavatelů asi pokles ceny nebude výrazný. Možná vzhledem k rozšířenosti (a tedy většímu prodeji) je zde určitý potenciál ke zlevnění.
Mara napsal:
Mimochodem, komu vadí ten nesmysl v TOPO CZ, tedy stínování reliefu terénu. napište si o upravenou verzi do Garmina.cz.
Jak přesně to máš pls na mysli?! Jako napsat na podporu přes mygarmin? Oni Ti pak něco pošlou, nebo poradí? Rád bych s tím něco udělal, protože čitelnost je za jízdy zoufalá.....
Maiali nel Fango!
No a nejhorsi je, ze kdyz uz clovek od Garminu koupi mapy za nemale penize, dostane vysledny produkt, jehoz softwarova cast je kvalitativne na urovni pred 15-20 lety. Garmin by mel sve softwarove engineery kazde rano vzit pres hlavu nasadou od krumpace a oni by jistojiste vedeli, zac to dostali
petrs napsal:
No a nejhorsi je, ze kdyz uz clovek od Garminu koupi mapy za nemale penize, dostane vysledny produkt, jehoz softwarova cast je kvalitativne na urovni pred 15-20 lety. Garmin by mel sve softwarove engineery kazde rano vzit pres hlavu nasadou od krumpace a oni by jistojiste vedeli, zac to dostali
petrs napsal:
no mne taky toci, ze kdyz prijdes o navi, prijdes i o licence k mapam.
To mi prijde jako docela hardcore..
+ pokud vim je problem se servisem pristroju z NE-ceske distribuce.
17 cm
hicks napsal:
no mne taky toci, ze kdyz prijdes o navi, prijdes i o licence k mapam.
To mi prijde jako docela hardcore..
+ pokud vim je problem se servisem pristroju z NE-ceske distribuce.
Jo, tomu taky nerozumim. Mam navi Garmin, origo koupene mapy a pokud se rozhodnu koupit novy pristroj, musim koupit i mapy...Si garmin trochu ser.e do bot myslim. A tak neupgraduju nic. Mapy mam stare, navigace dokud fachci taky z domu nepujde. Jsou sami proti sobe. Jedinne stesti, ze v Australii mame komplet topo mapu zdarma. Teda zdarma, prispel jsem na vyvoj par $$ klukovy, co to dela, ale to neni povinnost, kdyz nekdo nechce.
Tohle by chtělo diskuzi s někým z Garminu. Já jsem jen prodejce a sice máme známé mezi vývojáři i mezi autory map (proto je obhajuju) ale co se týká licencí, tak je to asi jako s OEM software licencí k operačnímu systému v počítači. Můžete vzít OEM licenci Windows a přeinstalovat si jí na nový počítač? Nemůžete. Pokud vám počítač ukradnou, tak můžete koupit počítač bez OS a nainstalovat si tam ten systém z ukradeného? Ne.
Tohle je to samé. Pokud se vám navigace rozbije a vymění vám jí za novou, tak licence se automaticky převádí. Alespoň české zastoupení Garmin to tak dělá. Pokud vám navigaci ukradnou, tak se (z pohledu majitele práv k datům) nedá zaručit, že to někdo jiný nepoužívá a tím pádem skutečně přijdete nejen o HW ale i o SW.
petrs: myslíš že by byl zájem o koupi nového přístroje ve kterém by byly nainstalované staré mapy ze staré navigace? To je nesmysl. Když se rozhodnu vyměnit starý iPad za nový (například), vrátí mi výrobci programů těch pár dolarů, co mě stály ty aplikace? Je to jen třeba 150usd. Žádná závratná suma ale nevrátí mi nic, musím si to koupit znova. Když mi ukradli Blackberry, musel jsem si koupit nové programy taky, protože licence není neomezená na nekonečně přístrojů ale jen na ten jeden a na novém to nešlo. Přijde mi to normální. Někdo se jistí tím, že licenci udělá plovoucí a jde to odinstalovat a přeinstalovat na nové zařízení ale v případě krádeže ti to zloděj asi neuvolní co?
A co se týká SW, tak nevím co používáš jako "špičkovou moderní navigaci" resp. s čím srovnáváš Garmin ale aktuální software v Zumu 660 mi přijde naprosto snadno ovladatelný. Mám asi tak 20 věcí, které bych tam chtěl mít ale dá se bez toho žít. Na druhou stranu jsem zkoušel snad všechny moto a obecně vodotěsný navigace, které se dají na trhu sehnat včetně amerických a neměckých exotik a většina z nich by se naopak měla poučit od Garminu, protože v rukavicích na roztřesené motorce se drtivá většina z nich nedala vůbec ovládat. Uložení bodu kde právě jsem procházet 3 menu a volit z nabídky? Sestavování trasy úpravou priorit bodů? To nevymýšlí lidé, kteří to používají na cestách. Je to věc názoru ale mě přijde Garmin pro motorkářské použití naprosto v pohodě a spíš je tam až zbytečně moc věcí. Proč nemůžu u mé autonavigace Nissan za necelých 90 tis. Kč v nákupu spolu s BT handsfree nastavit oblast silnice nebo území, kam nechci jezdit? Za barákem nám shodili most a navigace od toho momentu tvrdošíjně naviguje do staveniště a bude to dělat celý rok, než to postaví. U Zuma 660 si navolím oblast od kruháče ke kruháči, kam prostě nemá nikdy navigovat a je to. To jsou praktický věci. Jak říkám, kdo je zvyklý na používání Google maps na iPhonu, tak tomu se Garmin líbit nebude ale já zase nevidím cestu v používání takových produktů na motorce. Ty "krásný" nový produkty jsou super když si člověk s nimi hraje doma ale v praxi je potřeba zařízení, které je odolné a jednoúčelové. Vždycky si vzpomenu na super komunikátor Nokia jednoho PR manažera, který byl s námi na cestách a schválně si vzal jen tu super univerzální zařízení, které nahradí notebook i navigaci. Druhý den cesty mu zrnko písku zaseklo zapínací tlačítko a od poloviny cesty už nešla vysouvat ani klávesnice ani zvolit jinou funkci než volat čísla pod předvolbami na jeden stisk a přijmou příchozí hovor. Skvělá věc ale je to gadget na hraní...