tomtom napsal:
Udělal jsem si čas a zkoušel plánovat trasy v BaseCampu. SW se mi docela zamlouvá, vadilo mi akorát ovládání změny rozlišení mapy ( nenašel jsem klávesovou zkratku ) a že se nedalo nastavit vycentrování mapy. Líbilo se mi, že umí přenést 3 trasy najednou do navigace...
S MapSource jsem nepracoval mám instalované, ale nenabízí se mi tam mapy NT. Je nějaký důvod proč používat MS místo BC?
MS umi taky prevest vic tras do navigace, ne?
17 cm
----------------------------------------------------------------
BMW R1200GS LC od 2013, BMW F800 GS od 2008,
Aprilia SR 50 Factory, Praga ED 250, CFMOTO CFORCE 520 Gen2
GPS - pouze o software, plánování tras, aktualizace atd.
Přidané 08.07.2013 11:26
hicks napsal:
tomtom napsal:
Udělal jsem si čas a zkoušel plánovat trasy v BaseCampu. SW se mi docela zamlouvá, vadilo mi akorát ovládání změny rozlišení mapy ( nenašel jsem klávesovou zkratku ) a že se nedalo nastavit vycentrování mapy. Líbilo se mi, že umí přenést 3 trasy najednou do navigace...
S MapSource jsem nepracoval mám instalované, ale nenabízí se mi tam mapy NT. Je nějaký důvod proč používat MS místo BC?
MS umi taky prevest vic tras do navigace, ne?
Nevím, MS jsem nezkoušel, dříve jsem plánoval na netu a šla mi přenést pouze jedna trasa.
Přidané 08.07.2013 11:39
MS umí přenést tras rozhodně víc než tři. Maximálně jsem nahrával asi 8 nebo 10, nevím přesně. Určitě ale záleží na délce a celkovém počtu "via" bodů, aby to navigace zvládla. U Zuma se to hází do "moje data" a teprve odsud importuje, takže to asi nebude problém.
Myslím že není žádný zásadní důvod proč nepoužívat BaseCamp, jen třeba na počítači, kde pracuju s mapama nejvíc, běží oproti MS drasticky pomaleji a nedokážu do něj dostat všechny mapy co mám v MS. Typicky trekové mapy jižní ameriky, mapa Thajska, africká T4A... A nejsem si jistý, jestli jdou pomocí BC nahrávat do navigací starších typů (GPSMAP... a navigace co komunikují po COM portu), což je pro mě docela zásadní věc, protože to dost často dělám.
Tomáš Kocanda www.touratech.cz
Touratech e-shop: http://shop.toura...
Všechno ostatní e-shop: http://www.techge...
Na maily se snažím odpovídat co nejdřív, na SZ a messengery sporadicky!!! Pokud chcete odpověď rychle, napište mail nebo zavolejte 602 349970...
Přidané 08.07.2013 15:15
TomasTT napsal:
Myslím že není žádný zásadní důvod proč nepoužívat BaseCamp, jen třeba na počítači, kde pracuju s mapama nejvíc, běží oproti MS drasticky pomaleji
Jo máš pravdu mně se to taky jakoby seká a evidentně MS reaguje rychleji..
Proč nevidím v MS mapu City Navigator když ji v pc mám a v BC s ní můžu normálně pracovat?? ( TOPO a Atlas mi běží na obou )
Přidané 09.07.2013 00:15
tomtom napsal:
Proč nevidím v MS mapu City Navigator když ji v pc mám a v BC s ní můžu normálně pracovat?? ( TOPO a Atlas mi běží na obou )
netuším, mě to po instalaci funguje v obou programech, zkus tu mapu přeinstalovat, teď je nová 2014.1 tak to vyzkoušej
Na maily se snažím odpovídat co nejdřív, na SZ a messengery sporadicky!!! Pokud chcete odpověď rychle, napište mail nebo zavolejte 602 349970...
Přidané 10.07.2013 19:57
Tome,
existuje možnost školení co se týče plánování tras, převodu dat mezi GPS a PC, MapSource atd.?
Konečně mám MapSource a prostě si nevím rady. Aktuálně řeším níže uvedené otázky:
1. Mám v MapSource odemčené mapy, bavme se třeba o Topo, které v navi nemám a chtěl jsem si je tam dohrát. Vybral jsem regiony a přenesl je do navigace. V navigaci je nevidím a při startu čtu hlášku "Nelze odemknout mapy" nebo tak něco. Jak tyto mapy teď z navigace odmažu/odemknu je tam? Proč nejsou odeslané Topo přístupné, když v PC jsou?
2. Mám od Tebe v navigaci mapy Evropy z roku 2013, ale v MapSource je nevidím a ani je nemohu vyexportovat. Při exportu z GPS do PC se mi ukážou pouze mapy odeslané předtím do ní - viz. bod 1.
3. Mám problémy plánovat mapy v Topo. Nevím, jestli to chápu správně, ale když se přepnu do Topo, tak jsem očekával, že mi trasa bude vypočítávaná polňačkama atd. Tohle ale nefunguje. Pořád mě to tahá po silnicích.
Přidané 10.07.2013 20:30
To budes asi koukat, ze jsi prisel o evropu tim jak jsi tam nahral jen topo (pokud jsi ji opravdu nahral) Musis nahravat do navigace celej mapset co tam chces mit, nejde dohravat(alespon to tak bylo)
1. topo musis odemknout v PC a pak by nemel byt problem(ja ho nikdy nemel)
2. Z GPS tu mapu do mapsource nedostanes
3. topo ti nebude navigovat jen po polnackach, to jsi si predstavoval spatne, ma dsamozrejme sit silnic a po nich te vede, je to o nastvaneni navigace a preferenci trasy. Idealni na to jsou profily jako napr. na 62S a pod. nevim co mas za navi, ale zuma to tusim neumi. takze se musej preference upravovat.
Tom ti to urcite rozepise lepe, ale skoleni urco delaj. Neni to nic sloziteho a zvladnes to v poho i jako samouk(pokud jsi s pc kamarad a nejsi linej si neco nacist)
Přidané 10.07.2013 20:44
Evropa mi tam zůstala, ale defakto je pro mě tak nějak nepoužitelná pro složitější plánovaní. Např. si chci naplánovat dovolenou po Evropě v MapSource nebo v Google Earth a nemůžu se na to dostat.
V PC mám mapy, které jsem v navi zahlédl a měl možnost zaškrtávat jen jednou. Nevím co jsem dělal, ale prostě jsem je v navi viděl. Teď už je tam ale zase jen ta Evropa nahraná od Toma.
O Topo jsem očividně měl trošku zkreslené představy, ale to je teď vedlejší.
Jsem technický typ a s technikou kámoš, už vzhledem k vystudované škole a ke kompetencím v práci, ale princip transportu dat mezi GPS a PC mi unikl a stále se do toho nemůžu dostat. Chybí mi pochopení toho základního principu.
Jinak mám Zumo 660.
1. Mapu jsem odemčenou v MapSource měl a stále ji vidím jako odemčenou.
2. To přeci musí nějak jít, ne? Minimálně ne přes MapSource ale klasicky jako data z USB zařízení, ne?
3. Teď nebudeme řešit.
Jo a aby toho nebylo málo, tak jsem si chtěl MapSource updatovat a teď mi nejede (ani po přeinstalování), viz. hláška.
EDIT: Tak o tom problému s hláškou se píše tady: http://www.geocac...d_id=18268
Jdu na to.
xHackerM přiložený následující obrázek:
Přidané 10.07.2013 20:57
1 .to je teda divny jestli ji mas vazne v PC odemknutou a nahral jsi ji do navi spravne tak by to melo fungovat. Spravne jsi ji ale asi nenahral,protoze by jsi prisel o tu evropu co tam mas. Nahrava se vzdy cely mapset,ktery se vytvori v masource z map a regionu co si tam oznacis,ale vzdy prepinat mapy a iznacit je vsechny najednou a jako celek odeslat do zarizeni.
2. tohle myslim vazne nejde. leda by jsi sehnat identickou mapu/tech verzi je hodne tak by to byl problem) a nainstaloval si ji do PC
.
.
.
ta hlaska bude chyba v registrech, procisti si je, mapsource to dela casto, je na to i nejakej programek co vymaze jen registry od mapsource.
Ja bych ti poradil aby jsi to mel nejjednodussi a fungovalo ti co chces bez problemu, jit bohuzel neofiko cestou a to tady nebudu rozepisovat,ale je to cesta jednoducha, funkcni a bez problemu.
Přidané 11.07.2013 19:28
xHackerM: Garmin je maličko složitější. Nemůžeš se pouštět do věcí, které ty programy umí, když je neumíš 100% používat a nechápeš, jak to funguje. Divím se, že po tom co jsi psal, máš ještě v navigaci vůbec něco funkčního. MapSource umožňuje během vteřiny nenávratně smazat naprosto funkční navigaci a udělat z ní doslova "cihlu". Je tam řada funkcí, které fungují nebo fungovaly s navigacemi starými 5 nebo 10 let a nemůžeš je využívat s moderní navigací - třeba zpětný přenos map do MapSource. Navíc se to na nic neptá a hned to přepisuje.
Školení děláme každý týden ve středu večer od 16:30h. Stačí napsat SMS že chceš přijet. Je to 2-3h podle úrovně účastníků a najednou to dělám max. pro 3 lidi, víc nemá smysl.
Co se týká Topo a obecně dalších map, tak zdaleka ne všechny mapy umí navigovat (funkce autorouting) - typicky právě topografický mapy autorouting moc neumí a nebo jen po silnicích. Topo mapa (obecně) ti má ukázat kde jseš a ty si musíš sám vyhledat kam vede tahle cesta a jestli někam dojedeš nebo ne. Ale jen málokterá topo mapa ti po polní nebo lesní cestě spočítá trasu.
Jinak odemykání map je trošku nad rámec nějaké obecné diskuze, to by člověk nedělal nic jiného než psal a psal. Každý výrobce mapy to má jinak a některé se odemykají automaticky (CN) pomocí klíčů uložených částečně na serverech a částečně v navigaci a některé se odemykají pomocí normálního 25 místného klíče který musíš mít k dispozici pokud chceš mapu instalovat. To, že ti mapa funguje v PC vůbec neznamená, že jí můžeš do navigace poslat a že je pro tvojí navigaci odemčená a naopak. Můžeš mít v navigaci funkční a odemčenou mapu ale v PC jí budeš mít zamčenou dokud nevložíš správný klíč a naopak můžeš mít v PC odemčenou mapu ale nepůjde ti v navigaci.
Naštěstí některé mapy jsou přejmenované tak, aby nešly z MapSource přepsat (gmapprom.img) a díky tomu ti tam zůstala funkční CN i když jsi tam poslal bůhvíco. Každopádně NEPOSÍLEJ do navigace žádné mapy, když nevíš co přesně děláš - MapSource i BaseCamp jsou primárně určené na snadné posílání tras, bodů a případně stop ale bohužel MapSource umí i poslat mapset a neřeší žádnou bezpečnost, žádné dotazy na mazání a ve vteřině můžeš mít smazané nenávratně všechno, co ti někdo pečlivě připravil. Což se ti přesně stalo.
s XHackerem vyřešeno - staví se a dáme dokupy jak tu instalaci MS v PC, tak vyřešíme po telefonu to co poslal do navigace (má zálohu, což je výhoda). Ale obecně platí - NEPOSÍLAT Z MAPSOURCE DO GPS MAPY. I JEDNA MAPA (klidně nějaká free) PŘEMÁZNE CELÝ MAPSET NA CÍLOVÉM MÉDIU (ve vnitřní paměti GPS nebo na kartě). NA NIC SE TO NEPTÁ, ROVNOU TO PŘEPISUJE.
Upravil TomasTT dne 11.07.2013 19:38
Přidané 11.07.2013 21:04
Tome: ja posilam bezne vsechno do GPS i mapy pres MapSource, a vim ze se mi komplet mapset prepise, a proto pred polanim nove mapy pokud nechci starou mapu posilat znovu s novou tak nastesti 62st umoznuje to, ze mapovy soubor prejmenujes a je to. Poslu dalsi mapu a zas prejmenuju a pak zas dalsi a dalsi , pak mam mapove podklady v GPS oznaceny treba TOPO2012, TOPO2013, Atlas2013, Evropa atd. vse vpohode funhguje potrebuju udelat rychle misto na GPS a vim presne co smazat. Nevim zda to umi i jine navigace ale etrex, colorado, 60 a 62 to tak umi
Nejezdi rychleji, než umí tvůj anděl strážný létat!!!
Čeština můj koníček
Přidané 11.07.2013 22:09
schrek: já vím, ale xHacker má 660 a tam to tak není. Ty mapsety jsou omezený na gmapprom a gmapsupp v navigaci a gmapsupp a gmapsup1 na kartě. Nic víc to nezvládne. A ten sup1 jen s novým firmware, starší to ani neumí.
Zase na druhé straně můžeme používat víc map v jednom mapsetu, což je zase věc, kterou GPSMAP nebo speciálně Montany a Oregony ne moc zvládají. U některých turistických navigací když dáš tři mapy do jednoho mapsetu, tak to pak neumí separátně ty mapy zapínat a vypínat, což na Zumech jde.
Přidané 11.07.2013 23:15
Jeste se mi nestalo ze bych na coloradu nebo na 62 nemohl v gps vypnout nebo zapnout separatne jednu nebo vice map a je jedno zda jsou v jednom souboru nebo jak jsem psal vyse. Oregona a jemo podobny gps nevlastnim tak nevim. Dotykovky me nejak na masine neoslovily zatim nachylnejsii na rozbiti dotykove plochy. Uvazoval jsem ted o novym oregonu 650 ale na masinu mi nebyl doporucen tak jsem zas u dobre 62.
Nejezdi rychleji, než umí tvůj anděl strážný létat!!!
Čeština můj koníček
Přidané 17.07.2013 00:44
neviem ci to tu niekde bolo ale mam otazku: ako stiahnem- cez co trasu prejdutu s garmin 550 do google map? alebo to musi byt len do google earth?
uz som to kedysi skusal. myslim ze to islo cez daky kovertor. ale vzdy mi tam ostavali tie znacky- body ktore gps primalo. ked som ich urobil na redsie tak mi to neukazovalo kade som isiel po ceste ale len usecky medzu bodmi rovno.
neviem ci som to dobre vysvetlil. ak nie skusim potom hodit priklad. vdaka za radu
nasiel som to : http://goo.gl/map...Ked niekto vyhrava neznamena to, ze je lepsi, ale ze podvadza
Přidané 18.07.2013 10:25
Ahoj, mám problém s aktualizací map přes Garmin Express. Po instalaci mi hlásí, že nelze provést ověření map. Všechny mapy mám legální a k Zumu 660 lifetime. Před aktualizací to bylo v pohodě.
Používám Mac a na podpoře Garminu mi poradili jen, že mám použít verzi pro Windows....kvalifikovaná odpověď
Je nějaká další možnost?
Upravil xjav dne 18.07.2013 10:25
Přidané 19.07.2013 10:49
xjav: zkusil bych to asi taky z PC.. Každopádně když se naloguješ do my.garmin tak ti to musí hlásit že máš navigaci připojenou a aktualizaci by ti to mělo nabídnout. Já to nechávám spuštěné (nalogovaný prohlížeč) a pak teprve dělám aktualizaci (buď pomocí starého programu MapUpdater nebo pomocí Expresu). Každopádně se nejdřív naloguju do účtu my.garmin a ověřím, že plugin vidí tu navigaci. Podle mě se potom neověřuje účet z toho programu a rovnou to nabídne aktualizace.
Přidané 19.07.2013 10:58
xNOKIAx napsal:
neviem ci to tu niekde bolo ale mam otazku: ako stiahnem- cez co trasu prejdutu s garmin 550 do google map? alebo to musi byt len do google earth?
uz som to kedysi skusal. myslim ze to islo cez daky kovertor. ale vzdy mi tam ostavali tie znacky- body ktore gps primalo. ked som ich urobil na redsie tak mi to neukazovalo kade som isiel po ceste ale len usecky medzu bodmi rovno.
neviem ci som to dobre vysvetlil. ak nie skusim potom hodit priklad. vdaka za radu
Prakticky nepoužívám vizualizaci v google maps, vždy mi stačilo zobrazení v google earth, které je na jeden stisk tlačítka v mapsource. Ale myslím že přímá cesta není. Otevři to v Google Earth a ulož to jako soubor .kml a ten importuj do google maps. Děsně dlouho jsem to nezkoušel ale takhle to dřív fungovalo. Jsem na dovolený ale po víkendu to když tak ověřím.
Přidané 22.07.2013 10:06
Zajímavá aplikace přímo pro motorkáře (na iPhone i Android):
Sice v angličtině/němčině, ale je to celkem srozumitelné: http://www.checkm...
Odkazy ke stažení na stránce dole.
No, a kdo by chtěl vyzkoušet, tak free navigace s možností off-line stažených map. Není dokonalá, ale na free verzi není ani špatná:
Android: https://play.goog...nav_result
iPhone: https://itunes.ap...34793?mt=8
Dawid přiložený následující obrázek:
[150.3Kb]
The world will never be the same, once you’ve seen it from the seat of
BMW 1200 GS Adventure!
Přidané 22.07.2013 11:21
czunik napsal:
zdar lidi,nevíte někde kde se dá sehnat držák na moto pro NOTE 2 ??
touratech na silentblocich drzak + velka kapsa.
17 cm
----------------------------------------------------------------
BMW R1200GS LC od 2013, BMW F800 GS od 2008,
Aprilia SR 50 Factory, Praga ED 250, CFMOTO CFORCE 520 Gen2