pisal som ze som mal mensi ale nebolo to pre mna ono. vecsi mozem pouzit aj okrem cestovania na stole a normalne na to pozriet.
tak nakoniec som sa rozhodol- bol som presvedceny na apple macbook air 13". zajtra by som mal odchadzat tak ked sa vratim dam vediet skusenosti. mne ako doterajsiemu windosakovi sa niektore veci daju trocha ine. tak uvidime ci si zvyknem.
Ked niekto vyhrava neznamena to, ze je lepsi, ale ze podvadza
No vidíš, já to věděl že nakonec skončíš u Maca Ty jsi si jen musel tu cestu trochu prodloužit, aby to nebylo tak jednoduduchý rozhodnutí 13 Air je moc dobrá volba. Máš toho novýho ? (06/13)
GS 1200 R Adventure
je to ten najnovsi s novym procesorom. co ma mat vydrz baterie 12 hod. len ma mrzi ten 128Gb hdd na ten vecsi by som musel cakat iekolko tyzdnov lebo niekde nie je teraz. ale zas bol lacnejsi ked nie som si isty ako to dopadne.
Upravil xNOKIAx dne 24.07.2013 13:25
Koukal jsem na nějaké typy Macbook Air 13, nevím jaký máš, ale objevil jsem nějaký s 256GB s cenou přes 30 tisíc korun. A zeptám se - co je na něm tak úžasného, aby to ospravedlnilo cenu, pokud má procesor 1,3, pevný disk 256 GB a nemá to čtečku karet, není odolný atd.? Je to značka? Nebo výdrž na baterky "až 12 hodin"? Ty parametry, snad kromě výdrže, mi nepřijdou nijak vyjímečné ale jsem skoro laik a rád se poučím, díky.
Zálohovat z paměťovch kater budeš přes externí čtečku?
xNOKIAx napsal:
je to ten najnovsi s novym procesorom. co ma mat vydrz baterie 12 hod. len ma mrzi ten 128Gb hdd na ten vecsi by som musel cakat iekolko tyzdnov lebo niekde nie je teraz. ale zas bol lacnejsi ked nie som si isty ako to dopadne.
Tak to gratuluji. Těch 128GB bych se nebál, pokud tedy nefotíš 26 Mpx zrcadlovkou do RAW nebo nepořizuješ hodinováHD videa, tak na cesty je to naprosto OK.
Add čtečka karet -- Air 13 čtečku SDXC má.
GS 1200 R Adventure
ivan: ked si pozries co som chcel kupit tak to stalo tolko isto co apple. hlavne ma v poslednom case vytaca windows pretoze mi padol na velkom pc a vsetko musim davat znova a na laptope starom tiez hapruje- tam som dal linux zatial. takze ta cena uz podla mna nie je az taka zvlastna. mne islo hlavne o hmotnost a aj vykon. na apple robi vecina grafikov ak si vsimnes. ak by nezalezalo na hmotnosti tak potom asi by som skusil macbook pro ten novy. na IPS dislej + retina, 8ram a 256 hdd.
budem moct konkretnejsie zhodnotit po dakom case. nikdy som nebol zastanca apple ale po zlych skusneostiach to skusim.
zatial zla skusenost. prisiel som do berlina a ked otvorim air 13 tak nejde. cista obrazovka. pozavolani do apple obchodu kde to predavali mam drzat ALT a potom si mozem vybrat hdd a nabootuje. ani tu v apple nevedeli co tomu je. takze to musim zakazdym takto zapinat. co sa mi zda dost blbe ked sa vsetci vyhrazali ze to vydrzi dost. a pritom len prvych 600km a uz nejde zapnut. som zvedavy kedy to skonci nadobro. ci to vydrzi celu cestu a zbytocne vyhodene peniaze.
zatial bod dole
V jakém pouzdru a jak máš počítač na motorce uložený? Já jsem v tomhle dost puntičkář, používám obvykle systém dvou pouzder, jedno pružné, polstrované proti vibracím, druhé, horní, skořepinové, kvůli mechanickému poškození od okolních předmětů. A celé se to snažím uložit nějak do prostoru obklopeném měkkými věcmi (taška s oblečením atd.), nikoliv na dno nebo ke stěně kufru.
Ale třeba je to závada, ke které by došlo i tak, bohužel ani renomované dnes nedělají kvalitní věci.
Pokud je to opravdu vadný kus, není problém ho vyměnit - doporučuji řešit přímo s Apple a ne s nějakým dealerem. Jestli to nabootuje po ruční volbě disku, je to buď sw chyba, nebo nějak špatně detekuje disk. Nemyslím, že to souvisí s převozem na motorce, i když možné je všechno. Kdyby tam bylo něco vyklepaného, tak to nenaběhne vůbec.
Tak jsem to pořešil pomocí repasovaného malého 12" Lenovo ThinkPADu X200
(Dvoujádro Core2Duo - 2,53GHz, 3GB RAM, 160GB 7200ot disk... - výkonu to má víc než většina dnešních netbooků s atomem nebo i levnějších ultrabooků). Hodil jsem tam Xubuntu linux, chodí tam vše co potřebuji (myslím tím připojení přes USB androidu i Windows Phone, GoPRO atd - pro zálohování z paměťových karet atd.... naházel jsem tam nějaký office, i CAD když je občas něco potřeba řešit na cestě...o PDF atd ani nemluvě... něco na úpravu fotek taky... linux je svižný a bere cca 150MB RAM... takže prakticky na vše super :-) )
Hlavně když se s ním něco stane tak vzhledem k tomu, že pořizovací náklady byly 3800Kč (nový stál 40 000) tak to neřeším :-) Nehledě na to, že na náhradní díly bych byl možná i na nule :-) Na cesty ideální a člověk se o to nebojí..
Upravil HonzaGS-SV dne 24.06.2014 12:44
... vozim v bocnim kufru HP EliteBook Revolve 810 v podstate jen tak v batuzku a nikdy nebyl problem. Pred tim nekolik let Lenovo T420 taky vydrzelo dojizdeni na moto z Olomouce na central do Mnichova. Je fakt, ze v obou je SSD misto obycejneho hard-disku a oba poctive pred cestou vypinam. Na Lenovu byly Win 7 a na HP mam ted Win 8.1... nemel jsem problem ani s jednim OS (asi mam kliku). Doma valim i Ubuntu a taky bez problemu....
Mě se osvědčují dva noťasy, číslo 1 je IBM Thinkpad e60 stáří pět let, snese opravdu hrubý zacházení a na občasný serfování, vyřízení si potřebných věcí, plánování tras atd. skvělý stroj a dnes už za málo peněz (bazarový kus). Nutno každé minimálně 3 roku koupit baterii.
Jako číslo 2 mám MackBook Pro, stáří 4 roky a kupovaný jako nový, i po těch letech jsem s výdrží na původní baterii cca 4-6 hodin, také snese extrémní zacházení a to díky jeho hliníkové konstrukci - nikdy mě nezklamal a je to nejlepší stroj jak na práci, tak kvalitou co sem kdy měl.
Ale IBM je lepší, snese hodně a pokud ho utopim a nebo cokoliv jiného, tak to zamrzí, ale ne tak, jelikož opravdu stojí pár korun, ještě nedávno to byl velmi používaný manažerský nástroj a za dost peněz. Má windejsi, takže má člověk sebou i soft na Garmina apod.
Toď má zkušenost s počítačovou výbavou na cesty.
PS: zkusil jsem též starší ACER a ten chudinka nevydržel ani převoz v kufru, je pravda, že tam byl trochu navolno, ale IBM taky nijak zvlášt neopečovávam a obal nepoužívam.
Nežiju proto abych byl, ale proto abych žil!!
Taky jsem zvažoval maca že by to byl můj jediný stroj... ale říkám, na motorku jsem šel cestou levnější a hlavně i na dovolené atd se nemusím bát, když to někdo ukradne nebo se s ním něco stane...Těch X200 je taky moře... notebook za 40 000 a dnes ho běžně koupíš na x místech za 3500-4000 bez problémů... většinou i s nějakou symbolickou zárukou 3-12 měsíců. Co se baterky týče např. můj kus vydrží na baterku kolem 2,5 hodin s wifi...
Upravil HonzaGS-SV dne 24.06.2014 14:35
Presne tak, ja za to IBM dal 4 tis a slouzi dobre, nicit Mac se mi taky nechce a bohuzel i na moznost kradeze clovek taky musi myslet. Tohle necham pohozeny i ve stanu a neresim to.
Nežiju proto abych byl, ale proto abych žil!!