Co je na tom za 18táců to může dát jenom blázen nechápu. Ta je zlatá ne do auta stojí navigace kolem 5 táců a tady to bude asi zase za příplatek BMW. Jedinné co chválím je doživotní aktualizace mapy ale to není dneska žádný problém jak jsem slyšel :-)
zadanyjan napsal:
Co je na tom za 18táců to může dát jenom blázen nechápu. Ta je zlatá ne do auta stojí navigace kolem 5 táců a tady to bude asi zase za příplatek BMW. Jedinné co chválím je doživotní aktualizace mapy ale to není dneska žádný problém jak jsem slyšel :-)
Pochopíš, až budeš mít třetí s vadným konektorem nebo deskou, nečitelnou na slunci promáchanou, bez motofunkcí, atd... Kup si za pět, službu ti určitě udělá... v autě.
zadanyjan napsal:
Zumo vyrabi take BMW?
17 cm
----------------------------------------------------------------
BMW R1200GS LC od 2013, BMW F800 GS od 2008,
Aprilia SR 50 Factory, Praga ED 250, CFMOTO CFORCE 520 Gen2
zadanyjan napsal:
Zumo vyrabi take BMW?
To je zbytečný řešit. Lidi, kteří si myslí, že navigace do auta je totéž co navigace na motorku, to nikdy nepochopí a nebo pochopit nechtějí. Pokusím se o nemožné ale protože tohle s někým diskutuju na krámě nejméně jednou týdne, tak vím, jak to dopadne...
Tomáš Kocanda www.touratech.cz
Touratech e-shop: http://shop.toura...
Všechno ostatní e-shop: http://www.techge...
Na maily se snažím odpovídat co nejdřív, na SZ a messengery sporadicky!!! Pokud chcete odpověď rychle, napište mail nebo zavolejte 602 349970...
zadanyjan napsal:
- Autonavigace se vyrábí v sériích přibližně 20-100x větších než navigace na motorku. Tím je dost podstatně ovlivněná cena.
- motonavigace jsou vodotěsné, automobilové ne
- displej na motonavigaci je čitelný na přímém slunci, automobilové ne
- dotyková vrstva motonavigace nemůže mít kapacitní typ, nešlo by to ovládat v rukavici a prakticky by to nefungovalo v dešti, motonavigace musí jít ovládat v každé rukavici a i v dešti
- motonavigace má držák na motorku, dnes ve 100% případů aktivní s konektory a kabeláží kterým nevadí že na to prší apod.
- motonavigace mívají dvě BT moduly, jeden pro telefon a druhý pro sluchátkovou sadu. Autonavigace nepotřebují BT sluchátka
- drtivá většina autonavigací neumí import tras a pokud ano, bývá velmi omezený.
- většina autonavigací nemá záznam prošlé stopy
- většina autonavigací neumí pokročilé metody výpočtu trasy (např. co nejvíc zatáček na trase) nebo naopak offroadové trasy a nevím o žádné, která umí převést prošlou stopu na trasu nebo zobrazit cizí prošlou stopu v mapě.
- běžné Zumo 660 vyráběné Garminem (stejně jako tahle navigace kterou dělá Garmin jako OEM pro BMW) stojí taky kolem 16 tisíc, byť je v ceně teda i další aktivní držák a kabel do auta a další mapy. Nicméně za pět to nedělá ani TomTom, který vyjde na 10 tisíc a možná teď zdraží kvůli kurzu nad 10 tisíc.
Jen se do mě strefujte, Honzíkovi to nevadí jenom říkám svůj názor.
Pro Toma: Spoustu tvých argumentů, co jsi v příspěvku psal chápu ta vodotěsnost, dotykovost v rukavici, čitelnost na slunci to jsou praktické a asi i nezbytné věci pro dálkové cestovatele ale ty mapy a výpočty tras to si myslím že už jsou jenom takové doplňky a někdy i blbosti ne. Stejně si ale myslím, že by to mohlo být levnější. Asi největší nevýhodu vidím v tom, že je to omezené počtem kusů a jsme u jádra pudla jak se říká? Nebo s tím nesouhlasíš?
zadanyjan napsal:
Pro Toma: Spoustu tvých argumentů, co jsi v příspěvku psal chápu ta vodotěsnost, dotykovost v rukavici, čitelnost na slunci to jsou praktické a asi i nezbytné věci pro dálkové cestovatele ale ty mapy a výpočty tras to si myslím že už jsou jenom takové doplňky a někdy i blbosti ne. Stejně si ale myslím, že by to mohlo být levnější. Asi největší nevýhodu vidím v tom, že je to omezené počtem kusů a jsme u jádra pudla jak se říká? Nebo s tím nesouhlasíš?
Nesouhlasím.
Dělám ty navigace poměrně dlouho, dejme tomu deset nebo dvanáct let. Rukama mi prošlo prakticky všechno, co na motorku šlo dát - i v době, kdy navigace stála pomalu to samé, jako ojetá motorka.
Můžu ti s klidným svědomím říct, že nemusíš být dálkový cestovatel abys jednou přišel na to, že navigace, na kterou musíš koukat 10 vteřin abys rozpoznal kam jedeš, je cesta k pořádný bouračce. Je úplně jedno, jestli to uděláš ve Zlámaný Lhotě, v Liberci, v Mnichově, v Barceloně nebo kdekoliv jinde. Jedeš, na navigaci vidíš leda tak šedou plochu oblohy, tak si to nějak rukou stíníš, mžouráš do toho a snažíš se rozpoznat kam to bude odbočovat a než si to uvědomíš, přejedeš v pohodě z levého pruhu do pravého krajního. Můj osobní názor je, že než navigaci na které není nic vidět, tak radši nic. A myslím to vážně - po vlastní zkušenosti.
Proto pořád nejradši používám starou navigaci, která má ale nejlepší čitelnost na sluníčku ze všech. A proto pořád čekám na moderní navigaci, která klidně může stát 1000EUR, hlavně aby měla displej podobný té staré.
Co se týká map, tak to je strašně jednoduchý. V sezóně téměř denně přijede někdo s nějakou GPSkou typu TomTom apod. A je to pořád stejná písnička - chceme jet do Albánie (Rumunska, Ukrajinu, Kavkaz, Maroko, Bolívii...) a sháním do téhle navigace nějaké mapy. Bohužel pokud člověk nemá Garmin, tak je ta nabídka jiných než oficiálních map velmi omezená. Do Garmina se dá sehnat třeba tři nebo čtyři amatérské mapy (ale velmi dobré a funkční) a třeba dvě komerční mapy, které něco ukazují i na cestách-necestách. Do těch jiných značek je nabídka příšerná. A i když má člověk Garmina do auta, tak je to problém. Stačí když v mapě je použitý nějaký turistický symbol (třeba znak pro studnu) a najednou jseš v nějaké oblasti, na moto navigaci vidím normálně cestu a všechno ostatní a na té autonavigaci kde běží stejná mapa je prázdno, naprosto nic. Stačí popojet "o čtverec" dál a mapa naskočí. To by člověk tu navigaci nejradši vyhodil z okna. Bohužel to je vlastnost a ne chyba. Prostě moto navigace mají dost funkcí převzatých z turistických navigací a umí pracovat s různými mapami, včetně různých hodně nekorektních amatérských kompilací.
A poslední věc ty trasy - nahráváme deseti lidem na nějakém výletu trasu. Devět lidí ví, kudy se pojede, jeden co má autonavigaci nevidí, protože jaksi trasa má víc než dva průjezdní body a jeho navigace to neumí. To jsou funkce, které prostě považuju za naprosto normální. Chci přijet domů a podívat se, kde jsme jeli. Třeba abych si dal do prezentace fotek mapku s trasou. Chci tu trasu hodit do Google Earth a podívat se, kam jsme jeli a jestli by šlo projet tamtou odbočkou, kterou jsme minuli a poznačil jsem si bod atd. Potřebuju zadat souřadnice v různých formátech a navigovat na tu souřadnici. Hodí se mi zobrazit kudy jel kamarád a hledat si jinou cestu ale mít zobrazenou tu jeho z loňska o údolí vedle atd...
Je to asi zbytečný tomu věnovat víc energie, prostě je to jako se vším - určitě se dá jezdit jen s mapou a je spousta lidí, kteří jezdí s autonavigací a jsou spokojení. Ale jestli jsem o něčem přesvědčený že správné není, tak to je to špatné zobrazení na slunci resp. prostě v běžných podmínkách venku, protože to považuju za nebezpečné. A i když lidi tvrdí, že vždycky zastaví než se do té jejich navigace podívají, tak vím, že to pravda není.
Tomáš Kocanda www.touratech.cz
Touratech e-shop: http://shop.toura...
Všechno ostatní e-shop: http://www.techge...
Na maily se snažím odpovídat co nejdřív, na SZ a messengery sporadicky!!! Pokud chcete odpověď rychle, napište mail nebo zavolejte 602 349970...
zadanyjan napsal:
nazor ktery nepodlozis argumenty ma vahu diry do pr.dele.
Pro Toma: Spoustu tvých argumentů, co jsi v příspěvku psal chápu ta vodotěsnost, dotykovost v rukavici, čitelnost na slunci to jsou praktické a asi i nezbytné věci pro dálkové cestovatele ale ty mapy a výpočty tras to si myslím že už jsou jenom takové doplňky a někdy i blbosti ne.
pro cloveka, co jezdi jenom k mori a sere na historii a pekna mista celkove, NEpripravuje si trasu to ano.. je k nicemu.
Stejně si ale myslím, že by to mohlo být levnější. Asi největší nevýhodu vidím v tom, že je to omezené počtem kusů a jsme u jádra pudla jak se říká? Nebo s tím nesouhlasíš?
levnejsi by to mohlo byt, o tom zadna.
17 cm
ADV ONE napsal:
Hixi a kdy budes mit navigátora 5 na motorce ty? Mam pocit ze o jednu porad zakopavam a treba dnes je idealni den s ni nekam vyrazit..
stavim se uz co nejdriv nejspis zitra.
Upravil hicks dne 21.01.2014 12:35
17 cm
ADV ONE napsal:
Hixi a kdy budes mit navigátora 5 na motorce ty? Mam pocit ze o jednu porad zakopavam a treba dnes je idealni den s ni nekam vyrazit..
ty jooé vědět to už bych tal...hiksáku ty jsi herečka :-):-)
cunicku prasicku mel bys vedet, ze mam navi uz od zacatku ZAplacenou jen jsem si ji zatim nevyzvednul.
17 cm
ADV ONE napsal:
ty jooé vědět to už bych tal...hiksáku ty jsi herečka :-):-)
cunicku prasicku mel bys vedet, ze mam navi uz od zacatku ZAplacenou jen jsem si ji zatim nevyzvednul.
no to jsem nevěděl vepříku :-)
platil jsem to asi 10 minut po objednani.
Upravil hicks dne 21.01.2014 13:20
17 cm