nebudu zakládat nové téma a optám se tady.stačí jen rozebrat a vyčistit volnoběžku a promazat nebo musím celý startér rozebrat.mám 82 tis km a točí hezky a neseká se.
Vencar1150r napsal:
nebudu zakládat nové téma a optám se tady.stačí jen rozebrat a vyčistit volnoběžku a promazat nebo musím celý startér rozebrat.mám 82 tis km a točí hezky a neseká se.
..normalne staci vycistit a znova namazat. Ja to prokaucoval a volnobezku mam uz znicenou. Sice to BMW v rozpisech na servis nema, ale ja to ted budu cistit a mazat radeji kazde jaro.
Bubak
CFmoto CL-X 700 Adventure
Tak podařilo se otočit lamelou a zjistil jsem, že jeden šroub byl ulomenej..to je ten co jsem naše, podařilo se mi ho normálně z druhé strany vytočit venl a druhej byl vytočenej a ohnutej, ostatní se zdají být v pořádku. A teď dotaz, šrouby můžu koupit kdekoli pevnostní nebo musí být nějaký speciální, stoupavost je normální? Jaká je délka origo šroubů? Můžu si je změřit, ale chci mít jistotu. A ještě jaký moment utahovat a předpokládám že do kříže.
Díky za rady.
Šroub bych dal originál (součástí jeho hlavy je opěrná vroubkovaná podložka). Rozměr je M6x20 - utahovací moment je 12Nm. Tyto šrouby a šrouby na setrvačníku se po demontáži u oprav nemají znovu používat - mají se dát nové.
...po dohodě servis a diagnostika moto BMW...
Tonda napsal:
Šroub bych dal originál (součástí jeho hlavy je opěrná vroubkovaná podložka). Rozměr je M6x20 - utahovací moment je 12Nm. Tyto šrouby a šrouby na setrvačníku se po demontáži u oprav nemají znovu používat - mají se dát nové.
O.k. děkuji a ještě jeden dotaz. Utahovací moment na startéru?
Pánové když tu řešíte tu volnoběžku tak bych se zeptal - jak se dá rozebrat a namazat? Já čistil a mazal startér už 2x ale stejně motor točí jak kdyby se mu nechtělo chytit a u volnoběžky sem neviděl nic "zjevně rozebiratelného"
BMW? Co s takovou Jawou chcete dělat?
Osobně jsem teda čistil volnoběžku bez jakékoliv demontáže, resp. měl sundaný jen ten hliníkový odlitek, aby k ní byl dobrý přístup.
Napřed jsem ji prostříkal čističem na brzdy a tím vypláchnul všechen ten bordel a po proschnutí do ní vpravil stejným způsobem silikon - sprej Silkal.
Nicméně - volnoběžka především chrání startér před "přetočením", tj. nedovolí aby se startér roztočil na větší otáčky v okamžiku, kdy motor chytne a pastorek je stále v záběru s ozubením setrvačníku. Dále potom volnoběžka usnadňuje zapadnutí pastorku do ozubení při vysouvání pastorku.
Startovací otáčky motoru (tj. otáčky, na které motor roztočí startér) mohou být kolem 300, volnoběh je přes1000. Čili jakmile motor chytne, běží už startér naprázdno.
Nicméně - i kdyby byl problém ve volnoběžce, nebude se to projevovat tím, že točí startér málo.
Spíš bych v takovém případě podezříval uhlíky, kolektor, případně různé přechodové odpory a nebo horší baterku.
CFmoto CL-X 700 Adventure
ficus napsal:
Osobně jsem teda čistil volnoběžku bez jakékoliv demontáže, resp. měl sundaný jen ten hliníkový odlitek, aby k ní byl dobrý přístup.
Napřed jsem ji prostříkal čističem na brzdy a tím vypláchnul všechen ten bordel a po proschnutí do ní vpravil stejným způsobem silikon - sprej Silkal.
Nicméně - volnoběžka především chrání startér před "přetočením", tj. nedovolí aby se startér roztočil na větší otáčky v okamžiku, kdy motor chytne a pastorek je stále v záběru s ozubením setrvačníku. Dále potom volnoběžka usnadňuje zapadnutí pastorku do ozubení při vysouvání pastorku.
Startovací otáčky motoru (tj. otáčky, na které motor roztočí startér) mohou být kolem 300, volnoběh je přes1000. Čili jakmile motor chytne, běží už startér naprázdno.
Nicméně - i kdyby byl problém ve volnoběžce, nebude se to projevovat tím, že točí startér málo.
Spíš bych v takovém případě podezříval uhlíky, kolektor, případně různé přechodové odpory a nebo horší baterku.
Silkal do volnoběžky nebrat!!!!!!!!!!!!!!!!
Upravil bobGS dne 11.01.2014 19:39
bobGS napsal:
Já používám vazelinu ve spray, jsou ale i jiná mazadla co mají lepší mazací schchopnosti.
Jen bych se ještě zeptal, jaké s tím máš dlouhodobé zkušenosti. Ono namazat volnoběžku něčím, co pořádně maže, může být i kontraproduktivní
ale herdek to to je za logiku kupovat díly na evropský výrobky na druhým konci světa?
Jinak je dobrý, že jsou tam i další drobnosti ke startéru, vč. toho plechového víčka, víčka hřídelky a další bižuterie, za přijatelnou cenu. Případně i celý startér orig. Valeo za vcelku rozumný peníz.
Edit 20/1/2014: tak i konkurence zatím mlčí...
Upravil ficus dne 20.01.2014 20:00
ficus : 1) ona se tu v jednom vláknu rozeběhla diskuze o tom jak se zlepší startování při výměně tuhý volnoběžky, tak ač mi to nejde moc na rozum ptám se, protože startér sem čistil, baterku mám novou a startuje to jak škodovka v zimě.
2) on je problém sehnat na Valeo volnoběžku? Mě přijde, že na tyhle startéry se dá sehnat prakticky všechno a většinou i za dobrý peníze (druhá věc je např. kvalita držáku uhlíků Made in India). Např. tady sem ho našel. A myslím že díly mají i v Elitu nebo v menších autodílech (a samozřejmě i v jiných eshopech, alespoň držáky uhlíků měly leckde, jen je potřeba vědět nějakej kód součástky a náhrady)
BMW? Co s takovou Jawou chcete dělat?
MotoPaja:
ad 1.) řešil jsem volnoběžku proto, že byla jakási zatuhlá. Popravdě mi taky nejde na rozum, že by volnoběžka měla zhoršit startování tak, jak popisuje Bubak. Čekal bych, že se začne volně protáčet oběma směry a nebo zatuhne zcela a pak to odskáče zbytek startéru po přetočení.
Ale očividně možné je i jiný problém:-). V mém případě byl výkon startéru v pořádku, ale když jsem už měl vše rozdělané , chtěl jsem mít vše v cajku.
ad 2.) uhlíky a držáky uhlíků jsou společný s jinýma startérama od Valea, ale ten pastorek s volnoběžkou je speciální aplikace pro BMW R1150. Na uvedené stránce mají dostupnost na dotaz - mám dotázáno. Zatím jsem poptal ve 3 obchodech bez úspěchu.
Upravil ficus dne 12.01.2014 21:09