TomasTT napsal:
Ivan: vždycky platí a bude platit, že nejlepší fotoaparát je ten, který má člověk právě po ruce.
U mě to je iPhone5, který nefotí zase tak děsně aby se to nedalo promítnout a už i ta relativně malá a skladná "nezrcadlovka" není tak pohotová jako ten telefon, který mám vyndaný a připravený k focení ve vteřině.
Tak to je zcela určitě jedna z největších fotografických pravd
Akorát bych si dovolil polemizovat o té vteřině. Vteřinu po zapnutí mi dovolí fotit tak moje stařičká D70. Potom někde uprostřed je obyč. kompakt (používám nějaký červený sony, co jsem dostal k vánocům) a potom teprve přichází nějaká aplikace v telefonu a to ještě s proměnlivým časem startu podle nálady. A to nemluvím o momentu, kdy ti do toho někdo zavolá, nebo se ti zobrazí nějaká notifikace s potvrzením během focení.
Ano, popsal jsem extrém a mám z iPhone spoustu krásných fotek, které bych jinak neměl vůbec (vč. momentek). Jenom to samotné focení mi přijde dost opruzní. Kvalitou je to samozřejmě úplně vpohodě.
Tomáš - taky občas pohotově vytáhnu mobil LG G2 (mj. dobrý foťák s opt.stabilizací i sekvenčním focením, iPhone je prý ale ještě o něco lepší), denně do práce sebou Nikona nenosím. G2 ho dokáže zastoupit tím že je vždy po ruce, rozdíl v kvalitě poznám na zvětšeninách, na obrazovce počítače v původním rozlišení často ne. IXUSy, foťáky-šperky, mne provázely dlouhá léta a stále ještě jeden mám, do celokovového designového šperku mu už mnohé chybí, ale má dotykový displej, spoustu funkcí, přesto se Nikonu s méně funkcemi zdaleka nevyrovná. Teď ve Slovinsku na lyžích jsem udělal 80 fotek a videí Nikonem, ale i 15 fotek mobilem takže ano, pro mne jako fotoamatéra je ideální kombinací slušný, odolný kompakt jako primární a mobil s dobrým foťákem pro operativní zachycení okamžiku bez vyšších nároků jako sekundární přístroj. Mimochodem k té Xperii - měl jsem donedávna Xperii T a foťák nic moc, až následně jsem se dozvěděl, že foťáky všech Xperií nejsou žádný zázrak.
Lada: já většinou když jedu na motorce, tak v telefonu nechávám puštěnou tu aplikaci na focení. Takže vytáhnu telefon z kapsy na bundě a zmáčknu to tlačítko aby se probral, slide palcem a rovnou můžu fotit. Teď jsem to teda zkoušel měřit stopkama v BB levou rukou a pravou připravit iPhone na focení a trvá to teda 3s ne jednu. Ale to tlačítko mačkám už když to vytahuju z bundy takže nejdelší na tom všem je rozepnout sucháč u bundy a vylovit ten telefon. Ono to asi u kompaktu bude tak nějak podobný i když ten můj poslední Ixus startoval taky docela dlouho než se dalo fotit. Určitě ne vteřinu. U nezrcadlovky je problém s krytkou objektivu. I když jí má člověk provrtanou a má tam padákovku, tak se to blbě dělá jednou rukou a musí se sundat krytka a probrat foťák, což nezvládnu pod 10s ani náhodou. Ten GX7 se startuje z vypnutého stavu asi 8s a z režimu šetření energií buď vteřinu (ale to se musí zapnout třeba do pár minut po posledním použití) ale jak to nechám pět nebo deset minut, tak se to probírá stejně rychle jako když se normálně zapne, to asi není už jen šetření energií ale ono ho to po čase normálně vypne. Každopádně to už trvá o poznání delší dobu.
Tomáš Kocanda www.touratech.cz
Touratech e-shop: http://shop.toura...
Všechno ostatní e-shop: http://www.techge...
Na maily se snažím odpovídat co nejdřív, na SZ a messengery sporadicky!!! Pokud chcete odpověď rychle, napište mail nebo zavolejte 602 349970...
No já spíš reagoval na stavy kdy se to otvírání aplikace kousne a trvá to místo průměrnýho času výrazně dýl. Nebo to různě potuhává při focení. Přece jenom, "aplikace" ve foťáku bývá stabilnější. Možná je to taky mým "stařičkým" iP4. Stopovat to na vteřiny asi nemá smysl. Tam je to vždy několik s. vytažení telefonu versus 2 h zpátky domů pro foťák A kupovat novej superrychlej telefon za cenu tří kompaktů střední třídy jenom kvůli focení je asi taky zcestné
já mám 5S a trvá to přesně tolik, kolik trvá šáhnutí do kapsy, stlačení bodu "G" a vyjetím palce po obrazovce... 2 vteřiny. Myslím, že síla fotaku v telefonu je právě v pohotovosti , pokud ho mám, rád ho využiji..navíc ještě na cestách, pokud nechci dopadnout jak Pavel Liška v druhém díle M-C-N, mám i večer co dělat, úpravy, ořezy a iCloudování na vzdálený server je pro iOS lahůdka...Nově pro S5 k dispozici i iMovie a iFoto v mobilu. Než se vrátíš, už máš na Vimeo "the best" video v FullHD
Parukar: ony ty nové foťáky taky umí publikovat na servery nebo se alespoň spojit s mobilem nebo tabletem a přenést fotky přes interní wifi apod. Ale jinak to je přesně jak píšeš - rovnou si fotky průběžně upravím, co chci tak pošlu na FB nebo kamarádům a rodině a když pak člověk dorazí domů, má to víceméně probraný a nečeká ho zpracování 1500 fotek z cesty.
Na maily se snažím odpovídat co nejdřív, na SZ a messengery sporadicky!!! Pokud chcete odpověď rychle, napište mail nebo zavolejte 602 349970...
TomasTT napsal:
Parukar: ony ty nové foťáky taky umí publikovat na servery nebo se alespoň spojit s mobilem nebo tabletem a přenést fotky přes interní wifi apod. Ale jinak to je přesně jak píšeš - rovnou si fotky průběžně upravím, co chci tak pošlu na FB nebo kamarádům a rodině a když pak člověk dorazí domů, má to víceméně probraný a nečeká ho zpracování 1500 fotek z cesty.
jojo, já měl Samsung EX2Fhttp://www.megapi...ex2f-cerny, než mě vykradli, fotil skvěle, ale fotky jsem poslal přes wi-Fi asi 2x, nahrne ti to na Pisaca, apod a pak je s tím práce dvakrát...
Upravil parukar dne 13.02.2014 16:53
Parukar: já teď používám workflow, kde mám dva profily ve foťáku. Buď to nahraju přes interní wifi do aplikace v telefonu a dál publikuju z iphone nebo to nahrávám na sdílenou složku v počítači a upravuju tam. Oboje celkem spolehlivě funguje, jen to připojování a hledání uložené cesty trvá třeba i několik minut.
Hmm, designově se mi líbí moc a asi dobrý - hledáček, dotykový displej, skvělá světelnost v celém rozsahu velkého zoomu. Kdyby měl ještě 1" snímač, už bych pro něj běžel, protože chci taky kupovat foťák...
Olympus Stylus 1 vlastním asi 3 měsíce a paráda....
před tím jsem měl také Olympus C-70 a toto jsem vybral jako nástupce - oproti zrcadlovce má tu "výhodu" v tom, že baťůžek, když fotí za jízdy, tak ovládá foťák jednou rukou - především zoom, to u zrcadlovek moc nejde.... Ale je pravda, že se mi moc líbí ještě Olympus OM-D E-M10...
Pertla napsal:
Já zase našel Canon G16 ... to mi přijde jako rozumné. Relativně malý (ač větší než klasický kompakt) ale velice dobře vybaven ... přemýšlím o něm.
Dobrý, stejně malý čip, ale díky světelnosti od 1,8.. dobrý,, vůči Stylusu snad jen to, že má polovoční , tedy jen 5 x optický ZOOM ,, proto ta slušná světelnost 2,8 na konci...
To už snad můžu "objevit" tento Olympus, který ale už bohužel není kompaktem,, nicméně luxusní 4/3 CMOS 16MB snímač z vlajkové lodi Olympusu řady E-M5 (OM-D)...
Navíc je v akci s teleobjektivem za slušné prachy,,,
Ale,,, není to kompakt a NEMÁ KURxVA hledáček !!!
Pertla napsal:
Já zase našel Canon G16 ... to mi přijde jako rozumné. Relativně malý (ač větší než klasický kompakt) ale velice dobře vybaven ... přemýšlím o něm.
Dobrý, stejně malý čip, ale díky světelnosti od 1,8.. dobrý,, vůči Stylusu snad jen to, že má polovoční , tedy jen 5 x optický ZOOM ,, proto ta slušná světelnost 2,8 na konci...
To už snad můžu "objevit" tento Olympus, který ale už bohužel není kompaktem,, nicméně luxusní 4/3 CMOS 16MB snímač z vlajkové lodi Olympusu řady E-M5 (OM-D)...
Navíc je v akci s teleobjektivem za slušné prachy,,,
Ale,,, není to kompakt a NEMÁ KURxVA hledáček !!!
pertla:
Kup si tento: http://www.megapi...ex2f-cerny
Mam s nim jen dobre zkušenosti.... Nebo si něco přečti o vztahu velikosti čipu k objektivu a svetelnosti jako celku ..
Obecně, čím větší čip, tím méně světla potřebuje. Svetelnosti není jediným parametrem pro pěkné fotky v noci. Dokonce si myslím, ze čip a u kompaktu za normální cenu to muže byt i 4/3 je důležitější nez sklo.
Tož tak ....