sanko napsal:
stary prispevok ,ale kedze vo vlastnej predajni terminal mam tak len dodam ze platby kartou je ten najvetsi ojeb. Pre banky je suma len cislo , namiesto toho aby uctovali nejake centy za transakciu od obchodnika , takberu percenta so zaplatenej sumy. Pred par rokmi od 2 az do 4,5% teraz je to menej ,ale predstavte si aky balik penazi to je.
Bolo by aj teraz uplne spravne spoplatnit u obchodnika platbu.cca 1% je to aj teraz , aby si bol kazdy vedomi, ze akou sumou prispieva nejakej kartovej spolocnosti. Len zato ze je “in”
No jenže platba kartou značně ulehčuje obchodníkům práci s penězi a ta taky stojí peníze. Např. vyzvedávání drobných z banky pro vrácení zákazníkům, uzávěrky pokladen a počítání peněz, jejich uschování v průběhu dne, jejich převoz do banky, bezpečnostní systémy apod.
A umožnit platbu kartou je dnes už nutnost, bez které obchodník přijde o zákazníky.
Já bych se k mincím a bankovkám vracel nerad, takhle mi stačí mobil. A vlastně banka jedno procento z částky vrací mi za to, že platím jejich kartou.
Tak ono by stačilo aby ty platby účtovala banka těm lidem co tou kartou platí a ne tomu obchodníkovi, nevím proč obchodník platí poplatek za platbu kartou. A v dnešní době jak je každej škrt tak ono by se to lidem nelíbilo že platí za platbu kartou a řvali by a nebo by tím neplatili. Takhle to zaplatí obchodník a to je podle každého v pohodě. Jen kdyby to bylo obráceně
Racek napsal:
... takhle to zaplatí obchodník a to je podle každého v pohodě ...
ano, bance polatek zaplati prodejce, ale ten vlastni naklad jde samozrejme za zakaznikem, urcite s nim prodejce v rezii (pokud je to procentem tak je to o to jednodussi) pocita, stejne jako s elektrikou, najemnym, mzdami, atd ...
a pokud ne, je to chyba prodejce
Racek napsal:
... takhle to zaplatí obchodník a to je podle každého v pohodě ...
ano, bance polatek zaplati prodejce, ale ten vlastni naklad jde samozrejme za zakaznikem, urcite s nim prodejce v rezii (pokud je to procentem tak je to o to jednodussi) pocita, stejne jako s elektrikou, najemnym, mzdami, atd ...
a pokud ne, je to chyba prodejce
Naprostý souhlas s Martinem. Když umožňuje prodejce platbu kartou tak logicky má mít tento poplatek započtený automaticky v ceně zboží. Pokud ho tam nemá tak je trubka co víc k tomu dodat.
Vše co dojede do cíle je dobré.
Já už hotovost nepoužívám od zavedení platby pomocí nfc čipu v mobilech.
Samozřejmě mám nouzovou tisícovku v pouzdru telefonu, ale na to většinou rok nesáhnu.
Platba kartou, telefonem nebo jiným nfc čipem má zkrátka více plusů. Od nástroje k optimalizaci osobních nákladů po výhled stavu účtu (vše v aplikaci banky). Obchodník má poplatky většinou v prodejní ceně zahrnuté, když ne, tak zbytečně ztrácí.
Ale z pohledu obchodníka jsou poplatky % z tržby zbytečná zátěž. Spíš se mi nabízí paušální poplatek při X platbách za měsíc. Pokud máš víc, tak na to by byl zvýšený poplatek, ale zkrátka nějak intervalově ohraničený. Ale představte si, o kolik by ty banky teď přišly... Je to zkrátka utopie.
Neexistuje špatné počasí!
Vím že tato diskuze je úplně zbytečná. Je spousta lidí kteří kartu využívají a je to velmi pohodlné. Poplatek za platbu kartou je zakázaný připočítávat k ceně produktu. Vem si že si koupíš věc za 10 tis. a zaplatíš ji kartou. Ten obchodník neinkasuje 10 tis. Banka si z toho strhla poplatek za platbu. Ale ty ji přijdeš vyreklamovat a on Ti vrátí 10 tis. Ale to co mu strhla banka už mu nikdo nedá.
A přitom jen stačí obchodovat s přiměřenou marží. Jsou to prostě náklady jako každé jiné. Stále nerozumím v čem je problém? To bychom se asi museli vrátit ke směnnému obchodu. Protože i ty naše papírky a dukáty mají mít letos inflaci kolem 10% a to mi teda přijde jako větší problém.
Jsou i jiné možnosti byť méně pohodlné pro obe strany... my například nebereme karty ale díky přívětivým cenám jsme přívětivý k zákazníkům.. takže nabízíme platbu převodem. Diky nízké marži kterou chceme zachovat to proste ani jinak nejde. Pro obě strany bez poplatku. Jen bohužel občas někdo řekne: platím ve středu a už neřekne jakou středu myslí. Viď Martine... ale to už je takový folklór.. ja vim že to je lež jako vždy a na druhou stranu vim že to nakonec stejně zaplatí
Stejně tak je to o lidech.. my jsme vsadili na platbu převodem, lidi jsou občas překvapený ale ve finále rádi že ušetřili za dobírku. U dílů na motorky se nám to dlouhodobě vyplácí jen už víme kdo kecá. Třeba Hicks.. ten, a pár jiných ve splatnosti nikdy nezaplatii ale ve finále vždy.
Další problém je hodnocení firmy na internetu. Zákazník nepátrá a neřeší. Jen čte. A nám se Třeba stalo že úmyslně nezaplatil a když jsme začali intenzivně vymáhat tak napsal několik negativních hodnocení z různých účtů které si kvůli tomu schválně založil. Je to i časově vidět na google, my podle jména pisatele vidíme že to nikdy náš zákazník nebyl ale stejně s tím nic neuděláme... holt doba internetová.. kartu nikdy brát nebudeme, pokud chceme zůstat levní..
Zase na druhou stranu nespolehlivých platičů je pár procent a nakonec stejně zaplatí. Posledních pár let máme ve finále doplatnost 100 % a to je důležitý. A tím že každý má internetbanking v mobilu jak bylo napsáno tak to nikomu nevadí..
Upravil bmwgsa dne 18.01.2022 02:30
Já si pamatuji situaci, kdy ještě poplatek za platbu kartou byl 3%(rok 2008..?) a bylo to dost nepříjemné a hodně vysvětlování, když u nás tehdy chtěl mermomocí zákazník zaplatit kartou nastrojenou Yamahu Grizzly v ceně přes 400.000,-.
Psát tady jména těch co zaplatily, ale po splatnosti mi přijde ubohé. Stejně jako v dnešní době nebrat platbu kartou. I kdyby to mělo být s nějakým poplatkem(pokud je na zboží opravdu malá marže)
Aktualne 1250 GSA HP
Jako u e-shopu ty platby převodem akceptuju. Pokud to jde takto obejít, není problém, ale u nakupovaní v obchodech to je prostě pakárna tahat cash. Jak to pak vypadá v praxi? Protože mě drobáky serou, a nechci to tahat po kapsách, tak nechávám všude dýško. Takže mě to ve výsledku vyjde i dráž než kdyby mi za paltbu kartou naúčtovali něco navíc. A dávat dýško v supermarketu je hovadina, protože ty prodavačky si to nemůžou nechat.
Při platbě jakékoliv jde zhruba 20% částky státu jako daň, z toho se financují méně nebo více prospěšné věci. Nadnárodním firmám jako visa jde asi 1/10 této částky poplatkem. To je strašně moc peněz a kdo ví kde končí a na co se používají.
Dale má banka a tyto firmy dokonalý datový přehled kdo kdy a za co utrácí. Nedělám si iluze co se s těmi daty děje.
Asi curam proti větru ale platím hotovosti všude kde je to možné. Není to pohodlné ale třeba to s pomalí nástup velkého bratra. Dělám to pro potomky.
Chci aby me peníze dostal prodejce a nikdo jiný.
Pája
Ja len tolko, ze keby sa zdvihlo DPH o 1 % tak boli vsetci pobureni. A kartami jedno 1% zo vsetkeo co kupime v pohode zaplatime niekomu. Pred par rokmi to boli aj 3%.
Mne napriklad nemenovana firma od ktorej som mal terminal ,posielala faktury za provizu so sidlom v Bruseli. Ja som to volal moderne vypalné.
Bola volakedy komedia , ked ludom akoze vracali urcite promile z pladieb kartou.
Platili ako prijebani kartami a obchodnikom strhli vyse 2%.
Provizia s pladby by mala byt strhnuta tomu co kartou plati, aspon by sa ludia spamatali.
Rovnako ako mzdove odvody by si mal platit sám a nie zamestnavatel.
Asi curam proti větru ale platím hotovosti všude kde je to možné. Není to pohodlné ale třeba to s pomalí nástup velkého bratra...
Taky platím všude hotové a nepřijde mě to nepohodlný. Spíš mě přijde úsměvný, když se někdo dožaduje platby kartou v nějakým krámku na kraji lesa. To už je spíš duševní nemoc, než pohodlí.
Servis motocyklů BMW Praha- východ
(po dohodě, tel.: 773767249, 776602104) http://www.youtub...er/PETRGSA
Fojtik Design napsal:
Není to krásné, že jsme pořád svobodná země a můžeme se sami rozhodnout jak zaplatit? Mít či nemít v krámě platební terminál…
No jen jak dlouho to ještě vydrží? Lidi si budou užívat pohodička placení kartou tak dlouhou až hotovost úspěšně zatrhnou. Většina bude dokonce jásat. A pak začne sranda.
Takové omezení otevíraci hodiny hospod v celé Evropě bude brnkacka. To že blokne možnost platit v jakékoliv hospodě v době od do a je to.
A tak dále a dále. Možnosti bude spousta.
Pro mě je možnost platit hotově bez jakékoliv možnosti platbu ovlivnit třetí stranou jeden z pilířů svobody.
Pája
Fojtik Design napsal:
Není to krásné, že jsme pořád svobodná země a můžeme se sami rozhodnout jak zaplatit? Mít či nemít v krámě platební terminál…
No jen jak dlouho to ještě vydrží? Lidi si budou užívat pohodička placení kartou tak dlouhou až hotovost úspěšně zatrhnou. Většina bude dokonce jásat. A pak začne sranda.
Takové omezení otevíraci hodiny hospod v celé Evropě bude brnkacka. To že blokne možnost platit v jakékoliv hospodě v době od do a je to.
A tak dále a dále. Možnosti bude spousta.
Pro mě je možnost platit hotově bez jakékoliv možnosti platbu ovlivnit třetí stranou jeden z pilířů svobody.
V Rakusku pred nedavnom uzakonili pravo na hotovost . Asi to preslo len nahodou