Tak jsem pročetl něco diskuzí, testů, a vypadá to na 29 palců. Já po více jak 20letym ježdění na MTB jsem zjistil, že víc jsem na silnici, šotolinkách, než na nějakých enduro tratích, o závodění ani nemluvě. Proto jsem taky začal uvažovat nad krosovým kolem, ale tohle je pro mě zajímavější alternativa, 20 let na MTB je 20 let.
A jak jsem tak koukal, další a těžší rozhodnutí bude plynout z nabídky celopéra nebo HT.
Když nejezdím terén, říkám si, nepotřebuju to. Pak si ovšem řeknu, nejezdíš terén, protože nemáš celopéro. A občas bych v pohodlí chtěl sjet i něco rozbitýho. Jak je to s tim propružováním ( a tím pádem mrháním energie, které není obvykle nazbyt), při jízdě do kopce a rovině? Je to něco, nad čím lze mávnout rukou, či je to něco zásadního, co by mohlo mé rozhodnutí někam posunout?
Když už jsem se zapletl do cyklo diskuse, tak si myslím, že přední odpružení stačí i na velmi intenzívní ježdění. Celopero je podle mé zkusenosti vcelku luxus co zvyšuje cenu a hmotnost. Tlumeni pod zadkem je fajn v těžkém terénu. Na asfaltu nebo na šotolině ho stejně zamkneš. A
BMW 1200 GS a ///M3
Z osobní zkušenosti jednoznačně doporučuji 29". Ale jak už tu někdo psal - musíš si vyzkoušet, jak ti kolo sedne.
Já jezdím HT (3 roky starý model Garry Fisher/ Trek X-caliber) a občas lituji, že nemám celopéro. Ale i tak nemám problém jezdit single tracky plné kořenů a kamenů. Pokud nehodláš jezdit nějaké extrémy, celkem to jde. Na druhou stranu, dneska už bych si kvůli komfortu vybral celopéro s kvalitním vzduchovým tlumičem.
Když jsem kolo kupoval, bylo srovnatelné celopéro cca o 20.000 dražší a i to byl celkem argument .
Doporučuji ti si kolo půjčít a vyzkoušet. Cykloservisy kola půjčují na den nebo víkend, a to i lepší kousky (byť proti dost vyoké záloze). Vyzkoušíš a uvidíš.
TomElefant750 napsal:
vevis - jestli jezdíš na horáči závody tak ti doporučuju zajet si někdy Mallevil cup tady u nás kus od Liberce. Jezdím to už tři roky - naštěstí ne na kole, ale na motorce, značení trati a předjezdec - a ta trať je parádní, parádní sjezdy a výjezdy,šutry, kořeny, bahno a krásná příroda.
A kámoš co to jezdí na kole tvrdí že je to jeden z nejlíp organizovanejch závodů u nás.
Jinak letos čas vítěze na 100km byl kolem 3,75 hodiny - měl jsem na motorce co dělat aby mě místama nedojeli
Čau, Tom
Kdyz to vyjde mam to v planu.Kratsich maratonu mam letos dost.Z tech vetsich dlouhou šelu a ted o vikendu jedu sudety.Letos se jedou jako mistrovstvi čr.Ale to je jeste o level výs nez malevil.I vitez jezdi kolem 5h.Prevyseni tusim 3200m.
Teoreticky vím o dvouventilech hodně,ale prakticky jsem úplně levej!
barokar: Celopera dnes maji prepakovani tak resene ze to neubira moc energie na zaber. Chce se to pry ale stejne naucit slapat. To mas ale jak u odpruzeneho predku, taky se da slapat "spatne, kdy to pruzi a dobre, kdy to nepruzi".
ZAdni tlumice, stejne jako predni vidly se daji ve vetsine pripadu zamknout, takze kdyz slapes do kopce, zamknes
TomElefant750 napsal:
vevis - jestli jezdíš na horáči závody tak ti doporučuju zajet si někdy Mallevil cup tady u nás kus od Liberce. Jezdím to už tři roky - naštěstí ne na kole, ale na motorce, značení trati a předjezdec - a ta trať je parádní, parádní sjezdy a výjezdy,šutry, kořeny, bahno a krásná příroda.
A kámoš co to jezdí na kole tvrdí že je to jeden z nejlíp organizovanejch závodů u nás.
Jinak letos čas vítěze na 100km byl kolem 3,75 hodiny - měl jsem na motorce co dělat aby mě místama nedojeli
Čau, Tom
Kdyz to vyjde mam to v planu.Kratsich maratonu mam letos dost.Z tech vetsich dlouhou šelu a ted o vikendu jedu sudety.Letos se jedou jako mistrovstvi čr.Ale to je jeste o level výs nez malevil.I vitez jezdi kolem 5h.Prevyseni tusim 3200m.
Král Šumavy - už taková masovka
Malevil mám rád, je fakt dobrej
Sudety, v ČR dle mého nejnáročnější
a v zahraničí, co je rychle dostupné tak toto, ale je to už "vysoká škola" ;o)) http://www.salzka...phy-pid628www.jantruhlar.cz
...hele, pánové, zkusím to tady
potřebuji pro syna rozumný kolo, vel "L", pevná stavba i celopéro, dobrá výbava, dobrý stav, 29palcová kola, dobrý servis, jasný původ,...., prostě kvalitní. Omluva, že jsem to sem takto švihnul, ale třeba někdo budete provádět výměnu. Myslím, že tady někdo nabízel Spešla, ale ten mi utek ;o(
díky H
www.jantruhlar.cz
TomElefant750 napsal:
Čau, Tom
a v zahraničí, co je rychle dostupné tak toto, ale je to už "vysoká škola" ;o)) http://www.salzka...phy-pid628
A kdyz chces trochu extrem,tak tady u nas etapak MTB Trilogy.Je to prolog+3 etapy.Jedna castecne kopiruje sudety a ta je nejlehci.
radovant napsal:
barokar: Celopera dnes maji prepakovani tak resene ze to neubira moc energie na zaber. Chce se to pry ale stejne naucit slapat. To mas ale jak u odpruzeneho predku, taky se da slapat "spatne, kdy to pruzi a dobre, kdy to nepruzi".
ZAdni tlumice, stejne jako predni vidly se daji ve vetsine pripadu zamknout, takze kdyz slapes do kopce, zamknes
Vetsina novych tlumicu / treba Fox CTD/ ma tri polohy- sjezd plne otevreno, jizda funkce propedal a vyjezd - zavreno
TomElefant750 napsal:
Čau, Tom
a v zahraničí, co je rychle dostupné tak toto, ale je to už "vysoká škola" ;o)) http://www.salzka...phy-pid628
A kdyz chces trochu extrem,tak tady u nas etapak MTB Trilogy.Je to prolog+3 etapy.Jedna castecne kopiruje sudety a ta je nejlehci.
...já už žádnej extrém, já už se bojím. za mě už jezdí syn ;o)). Já si kupuju kolo už 5-7 let, ale vždycky top vyhrajou hadi. Teď mu nějaký pořídím a má ho až do doby, než si začne vydělávat, snad.
Ježiš, to sem to tady zahnojil.
Tak se omlouvám, co se týká mne, jezdím na pohodu Jizerky. Fotku o několik příspěvků poznávám - odbočka z asfaltky na Souš na Kasárenskou ;o).
www.jantruhlar.cz
Byl jsem v SuperHyper, a když už jsem tam měl nakročíno, šel jsem se podívat do oddělení sportu, měli tam nějakýho celoodpružeňáka za necelou 7mičku. Nějaký HT kolem 3500, no kdyby měl 29", to by nemusela být špatná volba, vypadal pěkně!
Jak moc vadí plastový páčky, mně to přišlo tokový gumový, ale brzdil.
To je každého věc na čem se chce zrakvit..
Ale tohle je docela vtipný
Podívej se cca od 9 minuty, myslím že to je to co jsi viděl... http://www.ceskat...kaskaderi/
Reno napsal:
Koupit celopéro za 3500,-Kč je hovadina... Ono koupit jakékoliv kolo za tyhle peníze je blbost...
Myslim ze i koupit celopero pod 30000kc je nesmysl.Nesmyslna hmotnost,nic moc tlumice atd.To radsi slusne pouze s predni vidlí.
A plastove brzdy,k tomu asi neni co rict.Polovina energie pri brzdeni se ztrati.
Upravil vevis dne 19.09.2014 19:57
alebo si kúpiť pripadne nejaku dobrú bazarovku, ale nie za 3700kč to ani nahodou!
... nemožem uplne s tebou suhlasiť lebo, potom by sme sa mohli myliť obaja.
Reno napsal:
Koupit celopéro za 3500,-Kč je hovadina... Ono koupit jakékoliv kolo za tyhle peníze je blbost...
To ani nevím, jestli za ty peníze jdou koupit, já psal za sednmičku, za třiapůl byl HT anóbrž hardtail, není to značka kola.
A proč je to blbost? Bezpečný musí být ze zákona, jsou nějaký normy, který musí splňovat, kola se točí, šlapky taky, brzdy brzdí a dva roky záruka, v čem je problém?
červenej Elf
Reno napsal:
To ani nevím, jestli za ty peníze jdou koupit, já psal za sednmičku, za třiapůl byl HT anóbrž hardtail, není to značka kola.
A proč je to blbost? Bezpečný musí být ze zákona, jsou nějaký normy, který musí splňovat, kola se točí, šlapky taky, brzdy brzdí a dva roky záruka, v čem je problém?
Jestli ti vadi ze se tady bavime o kolach,tak to necti a jdi do jineho vlakna.
Ani s jednim neudelas chybu.Mam neco podobneho jako to prvni.Akorat jsme si ramy objednali primo z ciny.Ale uz je to slozitejsi.Dali na to nejakou antidumpingovou vysokou dan.
Reno napsal:
Jestli ti vadi ze se tady bavime o kolach,tak to necti a jdi do jineho vlakna.
Jestli to bylo na mě - vůbec nevadí, naopak vítám diskuzi, uvažuju právě nad koupí, to moje je už starý, ale hlavně jsem se rozhodl mít ty 29". A jak koukám na nabídku, v těch hypermarketových cenách se ty 29" vůbec nepohybují.
červenej Elf