vorel napsal:
já si nestěžuju, ekonomice to mírně pomohlo k růstu, nezaměstnanost se snížila a můj eur účet vypadá taky malinko líp
Nezaměstnanost se sice snížila, ale statistika je děvka prodejná a ne vždy dávají stejné vstupy i totožné výstupy.
Navíc, podle toho, co vidím, je jasné, že intervence nejsou jenom monetární, ale i fiskální, protože ÚP maximálně podporuje zaměstnání lidí ze "znevýhodněných skupin".
Ono totiž podle makroekonomických blábolů by mělo docházet k růstu inflace, pokud dojde ke snížení nezaměstnanosti pod přirozenou míru. Možná ten start inflace netlačí jen ČNB...
Su to ****i.
Ja tomu puvodne vubec neveril, rikal jsem si ze je to tak na mesic, dva...
Nenadelame nic.
Me kazdopadne tesi jedina vec. Bydlim na hranicich s D a diky kurzu lidi nakupujou uz i v CR, ne jen za hranicema. Me se to sice netyka, ale ekonomiky ano. Kazda koruna utracena v CR se pocita.
vorel napsal:
já si nestěžuju, ekonomice to mírně pomohlo k růstu, nezaměstnanost se snížila a můj eur účet vypadá taky malinko líp
Nezaměstnanost se sice snížila, ale statistika je děvka prodejná a ne vždy dávají stejné vstupy i totožné výstupy.
Navíc, podle toho, co vidím, je jasné, že intervence nejsou jenom monetární, ale i fiskální, protože ÚP maximálně podporuje zaměstnání lidí ze "znevýhodněných skupin".
Ono totiž podle makroekonomických blábolů by mělo docházet k růstu inflace, pokud dojde ke snížení nezaměstnanosti pod přirozenou míru. Možná ten start inflace netlačí jen ČNB...
Chtěl jsem jen říct, že to nevidím tak jednoznačně blbě
říkám si hurikán
vorel napsal:
To chápu a máš pravdu. Naše firma prodává v eur, ale také nakupuje v eur a dokonce i pronájem je v eur. Jen mzdy a "drobné" platby jsou v czk, a stejně to dělá lepší výsledek.
Něco na té inflaci je, jen to bohužel bolí většinu a menšině to pomůže. Alespoň ze začátku (2 roky?).
Deset let děám v zahraničí a € bylo 33Kč i 21,90Kč. Naprosto chápu rozhořčení. Ale pro nás co vyvážíme je to naprstej luxus. Podle statistik je v ČR víc vývozu než dovozu.
vorel napsal:
To chápu a máš pravdu. Naše firma prodává v eur, ale také nakupuje v eur a dokonce i pronájem je v eur. Jen mzdy a "drobné" platby jsou v czk, a stejně to dělá lepší výsledek.
Něco na té inflaci je, jen to bohužel bolí většinu a menšině to pomůže. Alespoň ze začátku (2 roky?).
Možná by si tu teď par lidi stěžovalo ze nemaj praci
Ale ověřit by to šlo jen v paralelních světech
říkám si hurikán
To je jednoduché, USA je několikanásobně větší tržní síla kde se jich prodá daleko víc než kde jinde.
Opravdu to je tak jednoduché...není to jenom klišé?
A co z toho jako plyne? Třeba takový PENTAX má ceny stejné jak na tom větším trhu, tak i u nás na tom rynku...
no ono to tak jednoduché není...
konečnou cenu Ti často určí výrobce, nebo dovozce... a Ty ji prostě musíš dodržet.
Co si budeme povídat... cena je z velké části marketingový nastroj, náklady na distribuci, daňové a celní zatížení.. a vyspělý evropský trh - tím myslím hlavně západní Evropu snese dost... a pak ale i my, musime dodržovat ceny určené pro Evropu a někdy z toho vznikne takový nesmysl že je cena 2x taková než jinde..
A jakkoli se mluví o tržním hospodařství, prostě dovozce/výrobce určí cenu ... a když ji nedodržíš nebude Ti dodavat, takže když je to vyrobek který nelze jinak koupit, prostě platíš to co si někdo určí...
Cena o 100% vyšší je ale nepodložena náklady, protože ty se mohou lišit od US cen o 21% Dph, clo cca 10% a náklady na dopravu, což býva tak 10-20% ceny zásilky.. takže o 100% více znamena, že tu cenu si někdo určil, a pokud je to vyrobce, a platí to v celé evropě, máme smulu...
Pro nas zmena kurzu znamena jen zmenu oproti určené doporučené ceně v Eurech..
Pánové to nefunguje tak jednoduše jak si někteří z vás představují.
Když vezmeme jen podporu exportu(což je pouze jeden z parametrů o který jde), tak je třeba si uvědomit, že Česko je výrazně exportně orientované. Na růstu nebo poklesu exportu závisí řada dalších ekonomických parametrů. Hlavním odběratelem našeho exportu je světový exportér č.1 Německo, jehož výkonnost je také určující pro hodnotu EURa.Na jednotku produkce nebo na obyvatele patříme v exportu k vedoucím zemím. To znamená, že pokud exportéři nedokážou zaměstnat dostatek lidí a zaplatit jim dostatečnou mzdu tak není kupní síla pro nákup třeba i těch importních věcí. Veškré strojírenství a většina ostatních technických oborů není bez exportu schopna fungovat.
Každý exportér má na sebe navázáno přibližně 3x tolik zaměstnanců u svých přímých subdodavatelů než má sám. A ti mají zase své subdodavatel. Zvýšení nebo snížení exportu se obratem projeví řetězovou reakcí u spousty firem byť samy přímo neexportují.
Všichni si pamatujete tzv. finanční krizi 2009. Ve světě to byla především bankovní a finanční krize. V případě Česka se nejednalo o bankovní krizi(v podstatě ani o finanční) ale o odbytovou. Německo díky problémům s exportem šláplo na brzdu a česku se přibrzdil export. Dopady si všichni pamatujeme. Vzhledem k uzavřeným kontraktů se to projeví nejdříve za rok spíše za dva.
V roce 2001 jsme prodávali bance dolar za 41 Kč. Není to tak dávno co byl za 15. Když začalo EURo tak bylo za 34. Nedávno za 23. Domníváte se, že výkonnost české ekonomiky(nebo zvýšení produktivity práce) oproti jádru západoevropských zemí, které určují kurz EURa stouplo o těch 30% o které posílila koruna? Ani vzdáleně.
Takže i když se nám každému osobně oslabení koruny nelíbí tak to má svůj důvod. To samé v podstatě udělalo ve stejnou dobu Polsko, Maďarsko.
Netušil jsem kolik je na foru fundovaných ekonomů, kteří tomu rozumí víc než bankovní rada.(nejde mě vložit smajlík)
co mě nezabije , to mě posílí
A kde je teda to slibované přibližování k západu,když jakmile se k němu začneme trochu přibližovat,tak nám někdo zatáhne ruční brzdu,aby sme si zase nechali ten vlak lehce ujet a byli sme dál jen ti pucfleci,ke kterejm se vozí bordel veškerýho druhu,co by nikde jinde nechtěli,protože nám to přece stačí a na lepší věc nemáme... Viz neustálej dovoz vojetin všeho druhu,protože věčina lidí pořád ještě nemá na vobyčejný fungl auto nebo motorku,což je venku naprostá samozřejmost pro člověka pracujícího v kolbence... Je to nějaký podivný,pětadvacetlet po revoluci...
Jo přibližování západu už dneska taky nevidím tak optimisticky.
Podívej se po Evropě. Od sjednocení Německa se rozdíl mezi východní částí a starými spolkovými zeměmi ve mzdách zmenšil minimálně. Do dneška je rozdílná produktivita práce.
Když se podíváš na rozdíl mezd mezi Německem a Španělskem v době vstupu Španělska do EU a dneškem, tak je téměř stejný. Zase je to úměrné rozdílu produktivity práce a nezmenšuje se.
Ale nejen uvnitř EU. Za jeden z hlavních cílů si EU dala dohnat USA. Rozdíl se ale ještě zvětšil. Přestože o americkém bordelu nemám valné mínění tak produktivita práce je tam větší než v Evropě. Údajně je to dáno podstatně menším vměšování státu do podnikání.
Přestože jsem životní optimista tak já ten západ už asi nedoženu.
co mě nezabije , to mě posílí
Vikec napsal:
A kde je teda to slibované přibližování k západu,když jakmile se k němu začneme trochu přibližovat,tak nám někdo zatáhne ruční brzdu,aby sme si zase nechali ten vlak lehce ujet a byli sme dál jen ti pucfleci,ke kterejm se vozí bordel veškerýho druhu,co by nikde jinde nechtěli,protože nám to přece stačí a na lepší věc nemáme... Viz neustálej dovoz vojetin všeho druhu,protože věčina lidí pořád ještě nemá na vobyčejný fungl auto nebo motorku,což je venku naprostá samozřejmost pro člověka pracujícího v kolbence... Je to nějaký podivný,pětadvacetlet po revoluci...
Musíš se vobratit na toho kdo ti to slíbil, my ti s tím nepomuzem
říkám si hurikán
Vikec napsal:
No to je mě jasný,jen se divím Vám,starejm psům,kteří ste cinkali klíčama,že se necítíte voj.eba.ní...
...nevím, celkově mi někdy vážné diskuze o odborných tématech připadnou úplně mimo, protože už jen ze svého oboru miluju, když nějaký lajik z patra ví hned závěr - "všechno je na pikaču" a pouští se do řešení problémů o kterých slyšel z povídání a nebo o nich vůbec neví, že existují, při tom svým rychlým "a úplně jasným" závěrem popírá základní zákony přírody.... prostě někdy je potřeba si pro hodnocení potřeba něco přečíst, nastudovat, popřemýšlet a pak něco vymýšlet a pouštět do éteru ...pak to nejitří tolik negace mezi lidma ...teď se pohybuju delší dobu v Turecku a můžu vám říci, že jsem si řádně uvědomil, že v ČR si lidé hodně stěžují na věci, na které nemají důvod si stěžovat......
..a pokud někdo vztahuje životní úroveň jen na výši platu, nebo hodinovou sazbu za kterou dělá, tak samozřejmě dostane výsledek úplně mimo ....
bude to GS 1XXX velebnosti...jen nevím kdy......
mencas napsal:
...nevím, celkově mi někdy vážné diskuze o odborných tématech připadnou úplně mimo, protože už jen ze svého oboru miluju, když nějaký lajik z patra ví hned závěr - "všechno je na pikaču" a pouští se do řešení problémů o kterých slyšel z povídání a nebo o nich vůbec neví, že existují, při tom svým rychlým "a úplně jasným" závěrem popírá základní zákony přírody.... prostě někdy je potřeba si pro hodnocení potřeba něco přečíst, nastudovat, popřemýšlet a pak něco vymýšlet a pouštět do éteru ...pak to nejitří tolik negace mezi lidma ...teď se pohybuju delší dobu v Turecku a můžu vám říci, že jsem si řádně uvědomil, že v ČR si lidé hodně stěžují na věci, na které nemají důvod si stěžovat......
..a pokud někdo vztahuje životní úroveň jen na výši platu, nebo hodinovou sazbu za kterou dělá, tak samozřejmě dostane výsledek úplně mimo ....
Singr nesingr,je mi jedno kolik stojí nějaké podělané euro já se měl vždycky dobře za minulého režimu zrovna jako nyní.Životní úroveň jsem měl a mám pořád stejnou.
Dnešní situace se mi nelíbí pouze ze zásady páč jsem byl vždy komunista
A ten krip tlustej Singr si jenom tiše mne ruce jak mu to jde nahoru,proč k.urva neintervenuje ted a nedrží kurz na slibovaných 27 proč už je dneska na 28 a jde to stále nahoru
Bob napsal:
A ten krip tlustej Singr si jenom tiše mne ruce jak mu to jde nahoru,proč k.urva neintervenuje ted a nedrží kurz na slibovaných 27 proč už je dneska na 28 a jde to stále nahoru
Vikec napsal:
No to je mě jasný,jen se divím Vám,starejm psům,kteří ste cinkali klíčama,že se necítíte voj.eba.ní...
ono to s tím ojebáním začalo být vidět již nedlouho po převratu jenže mnozí to začínají pozorovat až teď, když se to začíná dotýkat i jich
je to jak na Titaniku...loď jde ke dnu na palubě se tančí
H.
/ Z howna bič neupleteš. Když upleteš, tak s ním nezapráskáš. Když zapráskáš, tak jenom sebe. /