Výmena oleja a gufier v prednej vidle - návod a poznatky
Přidané 12.07.2014 09:15
olej mal divnu farbu, ale vyzeral, ze funkcny este bol. Po vyliati na rovnu plochu bol vcelku cisty. akurat po rokoch stratil farbu opotrebenim. Asi u mojej moto to gufero co mi tieklo nebolo menene a olej povodny a v druhej vidle bol meneny, mal inu farbu
copo přiložený následující obrázek:
[133.84Kb]
Upravil copo dne 12.07.2014 09:20
copo@centrum.sk
Přidané 14.07.2014 22:30
Ahoj kluci, všude se dočtu jen o výměně gufer, ale měnil jste už někdo vodící pouzdra na vidlici 1150 ? zjistil jsem, že v horní poloze vidlice mám mezi kluzáky a trubkou vůli, která způsobuje už nepříjemné pazvuky a klepání při jízdě po šutrech. Dlouho jsem si lámal hlavu čím to je, než jsem zjistil, že když se snažím hýbat s předním kolem, že trubky pochodují v kluzácích. Chtěl bych se zeptat, nevíte, jestli trubka je vedená pouze malýmí pouzdry pod gufery, pozice číslo "2" na vyobrazení? Nevíte, jestli na jejich vyjmutí potřebuji nějaký přípravek? Na 1100 by byla na stejnou délku poměrně velká 3 pouzdra a na 1150 je jen jedno úplně nahoře? děkuji, Mel http://www.realoe...&fg=42Wer später bremst, fährt länger schnell.
Přidané 21.02.2015 18:36
Koukni na tento rozkres
http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=0441&mospid=51760&btnr=31_0527&hg=31&fg=42
Jsou tam nahoře a dole ocelové a mezi nima 3 plastové.
Přidané 19.04.2015 13:19
Ahoj, koupil jsem gufera a kluzáky na bmwmotoparts.cz, ale nebylo k tomu žádné mazivo, jak se píše v tomhle fóru. Že origo jsou něčím namazaný...čím je mám při nasouvání trubek nazpátek namazat? Je nějaká spešl vazelína?
BMW R1150GS
Michale , čeká mne taky výměna gufer. Po včerejší projíždce jsem si všiml že levou šavli mám mastnou. Chci se Tě jen zeptat zda jdou horní prachovky sundat aniž by se nějak poškodily ? A jak si to provedl. Díky.
Přidané 19.04.2015 17:39
Prachovky se vydloubou ze strany šroubovákem ale jestli budeš měnit simerinky vyměnil bych i prachovky. Ještě horní poudra odehnout šroubovákem a vytáhnout kleštěma. Žádny kouzla v tom nejsou. J.C.
Přidané 01.09.2015 08:39
Panove,
nemate prosim nekdo zkusenost s gufery All Balls "Racing" gufery?
Jak je neco racing, tak to ve me vyvolava neduveru, ale vyrobce se chlubi 3-4x delsi zivotnosti ve srovnani s OEM gufery... http://www.bmwmot...acing-p936
Přidané 01.09.2015 10:38
výrobce znám, dělá i ložiska, s kterými mám zkušenost. S kvalitou jsem byl spokojen. Oni ty originály taky za tu cenu nebudí moc důvěry. Koupil bych a neřešil. Když nebudeš zapomínat utírat po offu kluzáky, tak dle mého vydrží.
WayAway - Na Bramboře kolem světa 2017
Přidané 01.09.2015 20:13
ficus napsal:
Panove,
nemate prosim nekdo zkusenost s gufery All Balls "Racing" gufery?
Jak je neco racing, tak to ve me vyvolava neduveru, ale vyrobce se chlubi 3-4x delsi zivotnosti ve srovnani s OEM gufery... http://www.bmwmot...acing-p936
Jsou naprosto v pohodě. Klidně je vezmi.
...po dohodě servis a diagnostika moto BMW...
Přidané 23.04.2019 21:43
Melizoy napsal:
Ahoj kluci, všude se dočtu jen o výměně gufer, ale měnil jste už někdo vodící pouzdra na vidlici 1150 ? zjistil jsem, že v horní poloze vidlice mám mezi kluzáky a trubkou vůli, která způsobuje už nepříjemné pazvuky a klepání při jízdě po šutrech. Dlouho jsem si lámal hlavu čím to je, než jsem zjistil, že když se snažím hýbat s předním kolem, že trubky pochodují v kluzácích. Chtěl bych se zeptat, nevíte, jestli trubka je vedená pouze malýmí pouzdry pod gufery, pozice číslo "2" na vyobrazení? Nevíte, jestli na jejich vyjmutí potřebuji nějaký přípravek? Na 1100 by byla na stejnou délku poměrně velká 3 pouzdra a na 1150 je jen jedno úplně nahoře? děkuji, Mel http://www.realoe...&fg=42
Oživím starší diskusi:
- vodící futra jsou kompozitní, v každé noze dvě, jedno těsně pod guferem a druhé dole pod třemi plastovými rozpěrnými trubkami
- ETK realoem.com pro R1100 je neukazuje ale jsou stejná jako pro 1150, ověřeno v praxi
- vytažení je možné mírnou silou, u mě seříznutou podložkou na závitové tyči s oválnou dírou v podložce; při "ponoření" podložky na tyči je tato šikmo a díky seříznutí na protlehlých stranách projde vnitřkem futra, při zatažení ven se narovná a opře o futro, které vytáhne ven
- při vytažených guferech a pouze lehce naolejovaném kluzáku tam drobná vůle je i s novými futry, s gufery a zalité olejem je to bez znatelné vůle, za jízdy bez vůle a klepání
- cena čtyřech futer několik stokorun, výměna vcelku rychlá, efekt jednoznačně pozitivní
Upravil Francis dne 23.04.2019 21:45
Přidané 17.07.2019 07:40
Ahoj, prosím o radu.
Dělal jsem včera přední vodiče a dal jsem nové gufera, nalil olej, otevřel odvzdušňovací šroubek, zatlačil na vidle, až mi kapal olej z odvzdušňováku a pak vytáhl do brejlí. Je to odvzdušnění správně ?