A nebyť miestnej sliepky ktorá pri prejazde autom cez most vyhadzuje z okna bodrel priamo na cestu bol by ten dojem ešte silnejší. Na tento „ folklór „ si ale jednoducho budem musieť zvyknúť, hlavne v Albánsku. Popri Pivskom jazere pokračujeme hlbšie do ČH.
glock7 přiložený následující obrázek:
Po obede pokračujeme cez Niksic na Podgoricu. Cesta je dobrá, kilometre rýchlo pribúdajú. Znovu prší...dúfam, že prestane, už je to na nervy. Moje želanie sa vyplní po prejazde jedného tunela. Dostávame facku...sme ako by v inom svete. Teplota odrazu vystúpila možno o 10 stupňov, slnko praží ako divé. Zastavujeme a vyzliekame nepremoky aj vložky do oblečenia. Do Podgorice je to už len na skok. V meste tankujeme, kupujeme nejaké potraviny . Nezdržiavame sa ale zbytočne dlho, dnes chceme byť v cieli cesty. Do Albánska vstupujeme cez prechod Hani i Hoti , Honza „ tajnos gentos „ robí fotografiu Vejra priamo pri kontrole, tá prebehla v krátkom čase.
S pribúdajúcimi Albánskymi metrami stúpa hustota dier na ceste ale aj počet mercedesov. Smerujeme do Kopliku, kde v centre odbočujeme doľava na Boge. Je to jediná križovatka takže minúť sa to nedá ( nám sa to podarilo ). V meste je rušno, všetko sa akoby miešalo dokopy, ideme slimačím tempom . Nasávame neopakovateľnú atmosféru tohto chaosu. Dostávame sa na úzku ale na miestne pomery luxusnú asi 20 km dlhú cestu končiacu v Boge.
Tu pri fotografickej prestávke mi nešikovnosťou padá moja Uvexa priamo na štít a ten sa láme v uchytení. Všetko rieši „ Americká páska „ , opravu ani nepoznať. Zisťujem, že na „ funkci rostlináře to nemá vplyv „.
Napriek ich presviedčaniu pokračujeme vyššie, chceme nájsť miesto na spanie. To sa nám darí, po krátkej chvíli máme rozložené stany a varíme večeru.
Ráno sa budíme okolo ôsmej, počasie je konečne ideálne. Polojasno, teplo, bezvetrie. Po raňajkách balíme a vyrážame vyššie do hôr. Aj keď do sa do Theth pravdepodobne nedostaneme chceme to skúsiť. Navyše, prišli sme jazdiť takže ak sa aj otočíme, nič sa nedeje.
V jednom takom úseku zastavujem , neudržím ale Hrošíka na svojich a položím ho na padák. Teraz som rád, že som nevzal plastové kufre. Nebol to síce žiadny pád ale aj tak by hrozilo ich poškodenie.
Otáčame teda a ideme do Shkoderu kde chceme meniť Eura a tankovať . Pri zjazde si to z Honzom vyslovene užívame, je to presne to, čo som čakal.
Samotná cesta do Shkoderu a hlavne prejazd mestom je zážitok sám o sebe. To čo sa deje na cestách a križovatkách je jedným slovom chaos. Dosť ťažko sa to opisuje, pripomína to mravenisko. Jazda v protismere, trúbenie, absolútne nerešpektovanie pravidiel, minimálna rýchlosť presunu, policajti na každej väčšej križovatke ( netuším načo ).
Prichádzame do centra kde v banke meníme Eura za miestnu menu. Ja a Vejr čakáme pred bankou na Honzu a sledujeme ten hurhaj. Odrazu počujem slová ktorým rozumiem „ Slovensko ? , čo tu robíš, ako sa máš, ahoj „ a už bol preč. Netuším kto to bol ani odkiaľ vedel po našom. Vejrovi hovorím, „asi bývalý obchodník spred Tesca“