Jinak souhlasím s Vjetrníkem VZDUCH-VODA s účinností dnes již do - 10'C.
Na domě jen krabice jako od klimatizace a doma bedna velikosti plynového kotle.
Co takhle zapřemýšlet nad slunečními kolektory? Pořizovací cena poloviční oproti tep. čerpadlu, úspora cca 1/4 -1/3 roční spotřeby plynu. O ušetřených taškách na střeše nemluvě. Závislost pouze na světlu a el. energii do oběhového čerpadla. Životnost - "jo maminko, až je budu měnit, tak Vy už tady nebudete!"
Letos v létě jdu do toho. Ohřev TUV + podlahové topení.
.......a nebo jinak, ono stejně pravdu má tady každej, energetická náročnost jde stejně jen posoudit individuálně, čili, ono čerpadlo vzduch/voda pro člověka ve Špindlerově mlýně je k ničemu, narozdíl od pražáka, takže já bych to tu neřešil, obecně se při vzrůstajících cenách eneregií vyplatí, bez ohledu na typ a a polohu domku
BMW GS 1200 08, BMW G650 XChallenge, HD Dyna Wide Glide, Land Rover LR2 3.2i
Vjetrnik napsal:
kolektory tesne kolem domu jsou zcela nevhodne....
zemni vrt = vodopravni rizeni = pul roku behani po uradech
tep. cerpadlo je stejne vzdy dobre delat v bivalenci...obvzvlaste vzduch-voda
Když stavíš RD máš rozkopanou celou zahradu, čili po zahradě, zemní vrt si uděláši bez vodoprávního řízení, kdo ti dokáže, že tam máš vrt? ..... teda pokud nemáš agresivní sousedy
Myslím, že jde hlavně o cenu "zdroje" (TČ + všechny serepetičky k tomu). Taháš-li teplo ze země, vyjde tě celá sranda od cca 250 tis.Kč (metr vrtu pod 1000 asi nepořídíš a myslím, že žádná vrtařská firma nebude chtít začít bez vyřízených papírů. Státní úředníci jsou nevyzpytatelní a jen číhají na příležitost, aby se mohli realizovat). Taháš-li teplo ze vzduchu, je cena srovnatelného "zdroje" cca o 100.tis.Kč nižší. Takže jedno z hledisek pro rozhodování o typu by měla být alespoň teoretická doba návratnosti. Ač to mnozí včetně mého otce (ten mi furt říká, že perpetum mobile neexistuje) nechápou, teplo ze vzduchu se dá tahat i při mínusových teplotách. Ano, topný faktor s poklesem venkovní teploty klesá (u zemních TČ je cca konstatní) a při nějaké teplotě (bivalenční teplota) je potřeba si pomoci jiným zdrojem. Já mám "elektropatronu" v potrubí + jako II.stupeň el. dohřev aku nádrže. Elektro pro vytápění by mělo být relativně drahé, ale na dům, vytápěný TČ, bys měl dostat sazbu D 56d http://www.cez.cz...padlo.html. Vím, žádné terno, ale když se podíváš ven na teploměr, teplota většiny zimních dnů osciluje kolem nuly, takže TČ většinou stíhá i bez elektroohřevu.
Osobně už 5 let sosám teplo ze vzduchu a jsem spokojen, páč náklady na energie pro barák mi spadly na cca polovinu. Spousta dodavatelských firem sice bude povídat něco o 1/3, ale ta 1/2 je reálná.
PS: Na dotace ze SFŽP zapomeň, protože kdybys ji náhodou dostal, pokryje ti akorát náklady na její získání.
v zásadě souhlasím, a v podstatě říkáš co já, je potřeba to řešit individuálně, v Praze neklesne teplota pod nulu víc jak 20 dní , čili vzduch/voda ok, když sem na horách, kde mám půl roku pod nulou, tak vzduch/voda je max. pro vytahování
Upravil Tom_P dne 30.01.2009 21:34
BMW GS 1200 08, BMW G650 XChallenge, HD Dyna Wide Glide, Land Rover LR2 3.2i
Tom_P napsal:
účinost při mínus deseti určitě je, ale jaká?
Obávám se, že tato debata je zbytečná. Pokud vezmu teplotní mapy ČR a průměrné roční teploty, jak často mám - 10'C a více? Samozřejmě musí být v domě alternativa - při TČ na elektřinu. Kotel, apod a přitopím si. Ale zbytek roku, tzn cca 300-330 dní no problem!!! Při pořizovací ceně TČ vzduch-voda ( pro nezasvěcené ze vzduchu do teplovodního topení ) cca do 250 000 Kč + elektrokotel 15 000 Kč to jde ne?
Samosebou jedu na topný proud a díky nízkoenergetickému domu dosáhnu i na dotace! TČ vzduch-voda samo jen s nizkoteplotním topením - podlaha,stěna,strop. Jak,kdo chce.
Tom_P napsal:
v zásadě souhlasím, a v podstatě říkáš co já, je potřeba to řešit individuálně, v Praze neklesne teplota pod nulu víc jak 20 dní , čili vzduch/voda ok, když sem na horách, kde mám půl roku pod nulou, tak vzduch/voda je max. pro vytahování
mám dřevostavbu, 8x8 metrů do patra, plus garáž, obytná plocha 112m2 (5kk), Celej domeček, včetně nového vnitřního vybavení, krom sedačky, ta je stará, všech přípojek, terénních úprav(maličká parcela), garáže a plotu mě přišel bez parcely na 1.9 mega s minimem mojí práce. Topím elektřinou, topím i garáž (dohromady 130m2 i s garáží), vařím a ohřívám vodu rovněž elektřinou. Po vyúčtování jsem platil za loňský rok elektřinu 24.069 Kč. Nemám žádný čerpadlo ani solární panely a krb nemám taky. Domeček je malej, ne úplně geniálně řešenej, ale měl jsem finanční strop a ten jsem dodržel. Původní rozpočet firmy na klíč byl 1.960.000, bez plotů, vnitřního vybavení a přípojek.
Vezmeme to zkratkou, je to sice dál, zato horší cesta.
insorto
Baltazar napsal:
mám dřevostavbu, 8x8 metrů do patra, plus garáž, obytná plocha 112m2 (5kk), Celej domeček, včetně nového vnitřního vybavení, krom sedačky, ta je stará, všech přípojek, terénních úprav(maličká parcela), garáže a plotu mě přišel bez parcely na 1.9 mega s minimem mojí práce. Topím elektřinou, topím i garáž (dohromady 130m2 i s garáží), vařím a ohřívám vodu rovněž elektřinou. Po vyúčtování jsem platil za loňský rok elektřinu 24.069 Kč. Nemám žádný čerpadlo ani solární panely a krb nemám taky. Domeček je malej, ne úplně geniálně řešenej, ale měl jsem finanční strop a ten jsem dodržel. Původní rozpočet firmy na klíč byl 1.960.000, bez plotů, vnitřního vybavení a přípojek.
Pekne, taky bych to bral... poslal bys link kdo to stavel?
Při stavbě baráku jsem si nechal nainstalovat vedle plynového topení i solární ohřev TUV a protože jsem romantik :-)) tak i krbouvou vložku z rozvodem ohřátého vzduchu do všech místností. Mám doma celkem 3 ženské, které se furt ráchají v teplé vodě jako kačeny,přesto jsem za topení a TUV platil díky výše uvedené kombinaci zdrojů tepla za loňský rok 9 litrů (slovy devět tisíc) Mám podkrovní barák,půdorys 140 m2, 6 místností. Vřele doporučuju požít oba způsoby
Upravil bluesbery dne 31.01.2009 09:07
Bluesbery: to mas zdenej dum nebo drevostavbu? Na kolik vyjde ten solar? Letos mam v planu zacit taky stavet,pozemek mam,ted teprv pracujeme na prokejtu a topeni je pro me velka neznama,plyn na pozemku mam a na tepelny cerpadlo asi nezbydou penize takze asi bude plyn+drevo+mozna ten solar?
Jsou dobry ty kombinovany kotle drevo-plyn nebo je lepsi kondenzacni kotel a krbova vlozka? Dost jsem toto ted cetl,ale moudrej z toho nejsem,jen asi je dobra podlahovka a tep.cerpadlo,ale jak rikam to uz je dost penez a navratnost nevim nevim,kor kdyz ctu co plati bluesbery v baraku co je stejne velkej jako budu mit ja...
Upravil brtnik dne 31.01.2009 10:12
Solár stál stovku a krbová vložka s obestavbou a rozvodem hadic pro teplý vzduch taky stovku.Barák mám zděný, izolace 10mm polystyren,v přízemí vytápění v podlaze, patro radiátory. Kotel mám plynový kondenzační (účinnost 105 procent).
Diky,udelam to asi podobne,jen ten solar prozatim vypustim a jen to na nej pripravim do budoucna...izolaci predpokladam mas 10 cm,a zed 40-ku? A jen pro info na kolik vysel celkove ten tvuj baracek? velikost budu mit priblizne stejnou tak at vim co me ceka a nemine,jestli nechces psat sem tak staci pres PM,diky moc.
Tak taky se přidám, mám podkrovní dům s garáží cca 11,5x12 m, zed 38cm cihelné bloky+8 cm EPS, mám vše jen na elelektriku, vaření, ohřev vody, topení elektrokotel do podlahového topení, celková roční spotřeba elek. je cca 16000 kWh. Tento rok budu dělat vrty na tel. čerpadlo - 120 m vyjde na 90 tis. včetně vystrojení Gerotop, ale ty povolení je šílenost. Jinak podlahové topení je super, dělal jsem si jej sám a materiál vyšel včetně rozvaděčů na 50 tis. Kč což je poloviční cena proti radiátorům - mám odtud http://www.hst-zichlinek.cz/.No a protože elektřina zdražuje, tak ještě na střechu umístím fotovoltaiku.
bluesbery napsal:
Solár stál stovku a krbová vložka s obestavbou a rozvodem hadic pro teplý vzduch taky stovku.Barák mám zděný, izolace 10mm polystyren,v přízemí vytápění v podlaze, patro radiátory. Kotel mám plynový kondenzační (účinnost 105 procent).
Kdo ti dělal solár? Mě to spočítali na domeček, aby to ohřívalo vodu, topilo s podlahovkou dole a v patře s radiátorama na krásných 380 000, tak jsem na to hodil bobek, protože než by se mi to vrátilo??? Solární panely taky nestály moc, ale celková cena všech rozvodů (podlahovka, výměníky,čerpadla,bojler,radiátory) mě trochu zmohla. Počítaly mi to dvě firmy a každá odjinud, ale úplně se na ceně shodli.
A pak čím topíš v krbu? Protože dřevo taky stojí nějakou kačku, pokud teda nemáš lesy. Kámoš má taky takovej barák 140 m2 a platí plyn 13 000 a dřevo 7000 a pak musí ještě plati elektřinu.
Jeden náš zákazník říká, že vytopí barák za 2000, ale topí dřevem a je lesák, tudíž ho to stojí jen benzín do pily, práce zdarma.
Jinak já furt taky přemejšlím co udělat, protože za chvíli bude každá energie stát majlant, ty solárka se mi taky líběj nejvíc, protože se o ně tak nějak nemusí člověk starat jako o krb.
Upravil Baltazar dne 31.01.2009 11:42
Vezmeme to zkratkou, je to sice dál, zato horší cesta.
insorto
co vím, tak kolega si nechal přivézt z Rakouska kamion tašek na střechu a vyšlo ho to i s dopravou levněji než u nás... další kámoš si objednal radiároty z Norska, lícovky na barák z Anglie a všechno levnější než u nás. Jak se pak řeší reklamace nevím...
Jinak obecná mnohokrát prověřená rada: na všechno dělat "výběrové řízení" a shánět věrohodné reference Jedu? Jedu!
R1150GS
bluesbery napsal:
Kdo ti dělal solár? Mě to spočítali na domeček, aby to ohřívalo vodu, topilo s podlahovkou dole a v patře s radiátorama na krásných 380 000, tak jsem na to hodil bobek, protože než by se mi to vrátilo??? Solární panely taky nestály moc, ale celková cena všech rozvodů (podlahovka, výměníky,čerpadla,bojler,radiátory) mě trochu zmohla. Počítaly mi to dvě firmy a každá odjinud, ale úplně se na ceně shodli.
A pak čím topíš v krbu? Protože dřevo taky stojí nějakou kačku, pokud teda nemáš lesy. Kámoš má taky takovej barák 140 m2 a platí plyn 13 000 a dřevo 7000 a pak musí ještě plati elektřinu.
Jeden náš zákazník říká, že vytopí barák za 2000, ale topí dřevem a je lesák, tudíž ho to stojí jen benzín do pily, práce zdarma.
Jinak já furt taky přemejšlím co udělat, protože za chvíli bude každá energie stát majlant, ty solárka se mi taky líběj nejvíc, protože se o ně tak nějak nemusí člověk starat jako o krb.
Plyn.kotel mám od Viessmanna stejně jako solár Vitosol . Nejsou to ploché články ale trubice,údajně s vyšší účinností. Je fakt, že když je venku třeba 0 nebo -5 st. a azurové nebe, ohřeje to vodu na 40 st. pak už jen lehce plynem dotopíš na 50. Od dubna do října plyn.kotel prakticky nezapínám, to už je dostatek slunce ( stačí i polojasno ) na ohřev vody. Je ale fakt, že komplet plyn.kotel, rozvody,bojler, podlahové topení,radiátory,solár,atd. stály 450 ,ale 50 jsem dostal zpátky od státu v rámci dotací (vyřizování jak blázen). Dřevo mám "téměř zdarma", takže topení v krbu preferuju.Ale i tak, zhruba tisícovka za kubík tvrdého dřeva se proti plynu nebo el. těžce vyplatí.Má to i tu výhodu, že pohled do ohně nahradí často i program v TV, a tak se sedmičkou červeného u toho ještě ušetříš za proud :-)) A při řezání a štípání dřeva ještě zhubnu.. :-)) Jo a fakt je ten, že u otevřeného ohně v krbu, je naprostá pohoda..
Upravil bluesbery dne 31.01.2009 14:04
no pěkné varianty a když už to máte všechno tak pěkně splácaný vraťme se na začátek a zkuste poiformovat kde se na všechnu tu parádu nechat zafinancovat pač to je ted můj nejaktuálnější problém .
těm co musely jen otevřít trezor za radu předem děkuji tato varianta se mě netýká
z BMW GS vedou 2 cesty bud to to zabalit a nebo KTM , tak sem to NEZABALIL !!!
Prodávám montované domky od jedné vsetínské firmy.V takovém domě bydlím už 6 let.Nejen, že dům stál za 24 dnů(malinko větší),práce kvalitní(doteď jsem nedotáhl ani šroubek na klikách),ale 200m podlahových ploch plus teplá voda pro 4 dospěláky příjde na zhruba 2000m kubických.Děláme od malých až po velké domy.Protože nechci reklamovat, kdo by měl zájem, ať brnkne.Dám veškeré info.