Tak jsem se stal novym majitelem Rebaru. Puvodne jsem ho sehnal na kseft, ale po vyzkouseni jsem se rozhodl si ho nechat. Jednak mam Leathermanu porad malo a druhake nadchl! :grin:
Musim si zde opet nasypat popel na budku. Onehda jsem tu vykrikoval, ze Rebar je jen takova hracka rozvrklana. Mel js z nej takovy pocit, kdyz jsem si s nim chvili hral na vzorkovem stole u stanku Leathermanu. Bud tam maji ty kudli v prisernem stavu a pak to jsou s prominutim volove, protoze to kazi dojem u potencionalnich zakazniku. Nebo mam proste kliku na super kus. Doufam a verim v to druhe. Ten muj Rebar je uzasne pevny! Pevnejsi nez jeho vetsi braska ST300!!! Pilnik je snad nejostrejsi ze vsech Leathermanu, co jsem mel v ruce (a bylo jich vazne hromada). Jen chtel proste trochu rozmazat Konkorem a maka jak barevnej. Super kompaktni pracant!!!
Pardalovi jsem ho tenkrat rozmluvil, tak se mu omlouvam za dezinformaci a pokud by ho chtel, sezenu mu ho za lepsi cenu, nez by mel tenkrat u Leathemanu.
A pro me z toho plyne ponauceni, ze soudit werky budu jen ty, ktere vlasnim nebo jsem nejakou dobu vlastnil...
Upravil BURE dne 20.07.2016 07:51
Možná, že jsem krásnej jako anděl, ale anděl rozhodně nejsem!
BURE napsal:
Onehda jsem tu vykrikoval, ze Rebar je jen takova hracka rozvrklana. Mel js z nej takovy pocit, kdyz jsem si s nim chvili hral na vzorkovem stole u stanku Leathermanu. Bud tam maji ty kudli v prisernem stavu a pak to jsou s prominutim volove, protoze to kazi dojem u potencionalnich zakazniku. Nebo mam proste kliku na super kus. Doufam a verim v to druhe. Ten muj Rebar je uzasne pevny!... A pro me z toho plyne ponauceni, ze soudit werky budu jen ty, ktere vlasnim nebo jsem nejakou dobu vlastnil...
Já bych spíš doufal v to první, protože to by znamenalo, že předvádějí rozvolněné testovací kusy, nové jsou OK. To druhé by znamenalo, že Tvůj kus je vyjímečně dobrý a ostatní jsou volné...:-). V každém případě souhlasím, že je dobré psát recenze na věc, kterou člověk už nějakou dobu vlastní...
Bure - dá se říct, že Rebar je menší bráška Super Toolu 300? Rebar jsem v ruce neměl, parametrově je skoro o 10 deka lehčí, což je jistě znát, o něco menší a má o nástroj méně. Pro jaké účely bys který doporučil, pokud chce člověk jediný multitool?
Jak je to vlastně s legislativou v některých zemích? V hlavě mám jen zákaz nožů, které se dají otevřít jednou rukou, pak je někde ale další podmínkou délka čepele (nevím, jestli musí být splněny obě současně nebo jen jedna z nich). Je možné, že někde může být nošení Super Toolu ilegální, zatímco Rebar je v pohodě?
A vůbec k té legislativě (vím, je tu jiné vlákno, ale zajímá mne to speciálně ve vztahu k Leathermanu) - je legální si sebou vzít na dovolenou do Německa, Anglie atd. třeba Surge, který se dá otevřít jednou rukou a je poměrně velký? Myslím, když nebude na opasku, ale v kufru motorky, jako nářaďový multitool pro drobné opravy?
Ano Ivane, Rebar je presne mensi braska ST300. Nikoliv vsak mene kvalitni! Ma jen trochu jinak odstupnovane ploche sroubovaky a tudiz ma jen 2 a ne 3 jako ST300 Jinak jsou vsechny nastroje velice podobne, jen trochu mensi.
Pro porovnani techto dvou MT jsem udelal malou fotogalerii. Omlouvam se za kvalitu porizenych fotek, ale mam ted k dispozici jen mobil... https://picasaweb...8364489201
Pokud chces nosit MT kazdy den na opasku jen jako EDC, tak Rebar bude ta prava volba. Zastane 95% prace, co by zvladl ST300. Samozrejme s jistou davkou kopromisu.
Pro inspiraci jsem sestavil takovy EDC balicek pro "civilni" pouziti:
- Leatherman Rebar
- Leatherman Micra
- Vnox Waiter
- Platicko bitu s adapterem Leatherman
- pouzdro Maxpedition Single Sheath
A dale jsem pro inspiraci sestavil EDC balicek pro "pracovni" pouziti:
- Leatherman Super Tool 300
- Leatherman Micra
- Esee Avispa
- Sada bitu s Leatherman Tool Adapter
- Pridavna sada 1/4" bitu
- pouzdro Maxpedition Single Sheath
Jak je videt na obrazcich, nosim k MT jeste jeden EDC nuz, ktery pouzivam na jidlo. Kudla na Leathermanu byva vetsinou zasvinena od oleje nebo neceho, v cem jsem se s ni vrtal.
Vse at bere pripadny ctenar pouze jako moje osobni preference. Nekomu vubec nevadi kazdy den nosit pul kila EDC vyzbroje na opasku a tak bude klidne nosit kazdy den Sugra se vsema cingrlatkama. Pro druhyho je i Micra na klicich moc...
Co se tyce legislativy pro noseni kudel v cizine, tak obecne plati, ze by mela byt cepel oteviratelna pouze obema rukama a max 7cm dlouha. Tu druhou podminku bohuzel nespilnuje ani REBAR. Tady by slo legalne pouzit treba Wingman nebo Sidekick, ale to jsou zase OHO noze a ses v riti s bodem jedna. Nicmene si myslim, ze zamceny v kufru si muzes vozit co chces. Prihratka v aute (pokud neni uzamykatelna) jiste pri kontrole neprojde. A pak uz to zalezi na tom, na jakyho vola natrefis. Kazdopadne si myslim, ze pri pripadne konfrontaci s rukou zakona spise uhadas ten ST300 nebo Rebar, nez toho Surga. Surge uz je fakt zbytecna provokace. To uz spis ten Wave, kdyz musis mit OHO. Ale s OHO bych vazne radeji neprovokoval... Urcite za carou nenosit v kapse nebo na opasku, ale pekne zamceny v kufru, nebo pod sedlem motorky.
Upravil BURE dne 22.07.2016 08:29
Koukám, že jsi pěknej hračička, myslím to v dobrém:-). Ale určitě můžeš být pro spoustu lidí inspirací, pokud si budou něco pořizovat.
Mám dotaz k civilní verzi - nedochází mi účel LT Micra, když máš ST + VIC? Jako důvod mne napadají nůžky, které Waiter nemá, ale spíš než třemi multitooly bych to osobně řešil malinko větším Victorinoxem, co má i nůžky, popř, miniaturním, 58 mm Victorinoxem (třeba Rambler), který má nůžky, pilníček, pinzetu i párátko. Chybí vývrtka, ale tu používám tak minimálně, že bych se bez ní obešel.
No a nebo bych to řešil místo ST jiným, podobně velkým i těžkým Leathermanem, ale s nůžkami. Třeba Wave, který je i lehčí a pro "civilní" použití stačí - navíc přiznám, že k dennímu nošení Supertoolu bych se nerad vracel, u běžných otvíracích nožů jsem si uvědomil komfort otevírání jednou rukou a přivítal jsem, že u Surge (Charge, Wave...) tak lze otevřít dokonce 4 nástroje, což je velmi komfortní (vlastně vzpomínám, že už u starého ST mi jako jediné chybělo otevírání jednou rukou). Takže bych to řešil jen dvěma multitooly (LT + Vic) a uvolněné místo na boku Single Sheats bych využil třeba pro tužkovou svítilnu. Ale to je moje představa vycházející ze zamyšlení, co a jak často používám, každý to má jinak.
Oceňuju, co všechno jsi na Single Sheats dokázal navěsit:-).
Pozor na to Ivane! Civilni verze je s Rebarem, ktery je asi o tretinu mensi a lehci nez ST300. Fakt kompaktni a kvalitni MTcko!
Vic Waiter je svacinkovej nuz. Kudla, otvirak a vyvrtka. Nic vic na svacu nepotrebujes a je krasne placatej a do docni kapsy se paradne strka a neprekazi...
Micra je vicemene na manikuru Ostrihat drapy, vytahvout trisku, opravit bryle microsroubovakem. Ten malej sroubovacek se mi hodi treba i pro slaboproudarske svorkovnice (treba pro komunikaci zarizeni). Tam jsou fakt male sroubky, nebo tam jsou male vypichovaci drazky. To zase nema zadnej jinej MT krome puvodni ST a ST200. Ani zadny Vic, pokud vim... Ten cernej micro****, co ma Wave nebo stary Surge je na takovou manipulaci moc krehky.
Jak jsem rekl, je to jen pro inspiraci. Prakticky kazdy den to mam poskladane jinak. Mam doma takovou vystavku, kde mam poskladany vsechny LTMka, noze a prislusenstvi. Rano se pred ni postavim a do Single Sheatu a kapes nastrkam, na co mam zrovna ten den chut...
Jeste k tomu Maxpeditionu SS, tak ted mi prislo jedno nove. Jak to jete, co mam je poctive a pevne udelane, tak to nove je snad jeste lepsi! Palec nahoru Maxpeditionu, vetsinou to byva s kvalitou opacne.
Upravil BURE dne 25.07.2016 10:08
A jo, jsem slepej, nevšiml jsem si že je tam "jen" Rebar. Ale přesto, 3 věci jsou pro mne dost a taky to otevírání jednou rukou - v práci třeba řežu hadice - vezmu klubo, nesu do místa kde máme na podlaze značky, druhou rukou mezitím tahám Surge/Wave a otevírám po hmatu kudlu. Nebo na cokoliv jiného - jednoruční otevírání Surge/Charge/Wave (i dalších) je intuitivní a vždy otevřu správnou věc, můžu si třeba oběma rukama nějakou věc (třeba větev) připravit, dát do správné polohy, tam ji přidržovat jednou rukou a druhou vytáhnout MT a otevřít co potřebuju - pro mne je to komfort, kterého se nechci vzdát. Co se týká hmotnosti a velikosti, třeba Wave je cca stejně těžký jako Rebar + Micra, celková délka i délka čepele srovnatelná s Rebarem, takže u mne by asi vyhrál "2in1" Wave. Ale jak jsem psal, je to individuální....
K rannímu výběru - tak jako Ty to dělám s hodinkami. LT a další věci mám stále stejné pro konkrétní příležitost, náladu a chuť do toho netahám - takže celý týden nosím do práce stejnou sestavu, na výlety na motorce jinou, na dovolenou zase jinak, výlety autem zase trochu jinak a to i podle toho, kam jedu, kvůli legislativě v některých zemích.
PS: A pak že se o tom nedá žvanit desítky stránek...
Upravil Ivan dne 25.07.2016 11:40
Ivane, to uz je na preferencich kazdeho soudruha! Z OHO mam Surge a brzy budu mit Signala. Wave me nejak nechytl za srdicko. Jinak jsem spis na tu klasiku nyni v pomeru 8 : 10. Nekdo ma rad holky, jinej je zas bukanyr. Dulezite je, ze je z ceho vybirat...
Teda panove Bure a Ivan sluduju tohle vlakno a musim rict ze u Vas je to uz diagnoza ale jen v dobrem! Hlavne nepremyslejte nad tim ze pujdete do Zippa ..... Ivan uz neco takoveho letmo naznacoval ale nectel bych videt to rozhodovani rano ktery zippo dat na opasek
Four wheels may gets you there, but two wheels will made the journey memorable.....
noel napsal:
Teda panove Bure a Ivan sluduju tohle vlakno a musim rict ze u Vas je to uz diagnoza ale jen v dobrem! Hlavne nepremyslejte nad tim ze pujdete do Zippa ..... Ivan uz neco takoveho letmo naznacoval ale nectel bych videt to rozhodovani rano ktery zippo dat na opasek
No, Zippo je další kapitola, naštěstí mám ZATÍM jen 3. Ale to nejstarší, dárek od kamaráda, co jsem dostal v r.1998, normálně nenosím. Nejčastěji to první od Drákuly, 2 roky staré a pro lepší příležitosti to nejmladší, je to takový šperk. Ale to je do jiného vlákna.
Vlastně už mám i 3 Leathermany, díky výše zmíněnému zdejšímu Leathermanímu guru, proti němuž jsem břídil. Nejnovější přírůstek je starý Supertool a k němu Wave, který jsem povýšil na denní nošení do práce, zatímco dělník Surge bude pro všechny ostatní příležitosti. Menší Wave do práce stačí, prodáváme nářadí..
Kdybych měl jen tak letmo srovnat Surge a Wave, jsou to bráškové, jen Wave je o něco menší, starý Supertool odpovídá velikosti spíš Surge.
Ivan přiložený následující obrázek:
Výbava je podobná, překvapila mne velikost čepelí, pilky a pilníku, které jsou oproti Surge jen trochu menší a kdo nemá přímé srovnání, bude s těmito nástroji spokojen. Výraznější rozdíl je ve velikosti nůžek.
Celkově bych řekl, že Surge i Wave jsou si hodně podobní a komu se tenhle systém líbí, neudělá chybu. Wave bych volil pro více civilní využití, na menší práce a pokud budu preferovat nižší hmotnost, rozdíl je dost velký. Surge je tomu dělník i na náročnější práce. Na rozdíl od Supertool lze u Surge i Wave otevírat čepele + některé další nástroje jednou rukou. Na druhou stranu, starý Supertool je velmi jednoduchý multitool, na kterém se nemá moc co rozbít. Nový Supertool neznám, o tom tady píše Bure.
Na podrobnější srovnání zatím nemám dost zkušeností.
Ja chlapi vim, ze jsem pacos. A uzivam si to!
I ja jsem zatim bridil. Kdyz debatuju s pacosema z USA, tak si pripadam jak Leathermani panic. To jsou jiny hraci, kupujou ty werky jak rybicky, maj toho doma tuny...
Peknej zaklad budouci sbirky Ivane, co bude dal? Ja bych chtel Crunch a po cem fakt vyslovene jako sberatel bazim, je Flair. Snad se mi jednou postesti tenhle netradicni kousek sehnat...
Jelikoz nejsem kurak, tak Zippo me zatim nechava chladnym.
Bure - teď si dáme s rozšiřováním sbírky pauzu, tedy aspoň já, ano:-)?
Zippo není jen o kouření, koneckonců tzv. "Zippoing" praktikovaný US vojáky ve Vietnamu s kouřením neměl pranic společného. A pamatujte, Zippo se nekupuje, musí se ukrást nebo dostat jako dárek. To je svaté pravidlo!
Ja si dam taky pauzu, aspon do konce leta. I kdyz mozna, ze si jeste jednu Micru poridim, je to tak super mini naradicko...
To s tim Zippem si budu pamatovat. Treba mi ho jednou nekdo da, nebo bude nekdo dostatecne nepozorny ke svemu... Zapik sebou nosim, kvuli smrstovacim buzirkam, kdyz se hrabu v elektrice, nebo zataveni konce paracordu. Mozna, ze bych ho nakonec i uzil.
BTW: Minuly tyden jsem strelil manikoj ST300 a od te doby na nej peje chvalu. Taky motorkar. Na civil ma Rebara a do motorky STcko.
Upravil BURE dne 25.07.2016 20:36
Malý postřeh z porovnání Surge a Wave - Surge se znatelně příjemněji otevírá jednou rukou. Je větší, v dlani sedí lépe, palec, kterým čepel vyklápím, nemusím moc kroutit ani krčit a zbylými prsty uvolnit sevření multitoolu. Berte to částečně jako subjektivní postřeh, každý máme jinou ruku...
Ivan napsal:
Malý postřeh z porovnání Surge a Wave - Surge se znatelně příjemněji otevírá jednou rukou. Je větší, v dlani sedí lépe, palec, kterým čepel vyklápím, nemusím moc kroutit ani krčit a zbylými prsty uvolnit sevření multitoolu. Berte to částečně jako subjektivní postřeh, každý máme jinou ruku...
Zajimavy postreh, ktery muzu potvrdit. Taky se u 4,5" LTM dela lepe OHO chvat pro otevreni klesti nez u 4". Ale to je fyzika. Delsi rameno, vetsi hmotnost dela vetsi odstredivou silu ktera je soucinem hmostnosti, kvadratu uhlove rychlosti a delky ramene, pokud se dobre pamatuji...
Když už se tu kromě Leathermanu zmínilo i Zippo - tihle 2 výrobci mne denně provázejí (2 zapalovače jsem si vypůjčil s laskavým svolením Drákuly).