Ted si me Charlie hned po ranu touhle otazkou strasne pobavil, dekuju! Na otazku odpovim otazkou. V cem si myslis Charlie, ze je lepsi dvanactka adventura od cinskeho skutru za 15000? Ano, odpoved je VE VSEM! To same plati i pro tyhle dve pouzdra. Jen ten cenovy rozdil mezi nima neni tak propastny. Material na LTM nylon premium stoji za hovn.o, poutka na opasek jsou (rekneme) srandovni, tvar je uplne ja chuj, MT v nem kloudne nedrzi a ma velkou vuli... Jedine, co je mi na nem sympaticke je, ze je na nem nasivka Leatherman. Klidne Ti to svoje, prakticky nenosene strelim a dam ho levne...
Pokud chces origo LTM pouzdro, tak jedine Molle verzi. To mam taky a to se alespon Maxpeditionu priblizuje.
Upravil BURE dne 31.08.2016 08:54
Možná, že jsem krásnej jako anděl, ale anděl rozhodně nejsem!
Já vycházím z mojí zkušenosti. Pouzdro Leatherman používám téměř každý den cca 6 let a jsem s ním spokojený až na:
- nemožnost použití v horizontální poloze
- uzavírání chlopně pomocí druku (raději bych měl velcro)
Proto hledám nějaký upgrade. Podle fotek se mi NYLON Premium zdá jako vyhovující. Jediné co se mi na tom nelíbí, jsou právě ty našivky. Raději bych decentnější provedení bez log.
Chápu, že na výrobcích Maxspedition se můžeš klidně oběsit, ale takovou funkcionalitu já nepotřebuji. Naopak mne zajímá ergonomie. Což jak jsem psal výše u některých výrobků Maxspedition postrádám.
Charlie, to bude vubec nejlepsi, si ty dve veci vyzkouset a budes vedet hned. Pokud mluvis o druku, tak pouzivas to kozene, nevim o zadnem nylonovem s drukem. To nelze srovnavat. Vyzkousej si i tu verzi Molle v tvem pripade velikost L. To by mohlo byt to prave pro tebe. Delaji piskove a cerne.
dosluhuje mi originálni pouzdro na opasek Leatherman, tak se dívám po něčem náhradním. Zajímavě vypadá ta Maxpedition TC-5. Jediné co mi na tom nesedí je délka popruhu pro uzávěr malé kapsy. Na většině fotek, co jsem viděl, to zbytečně trčí dolů.
Jsi pořád ještě z tohoto pouzdra nadšený po delším používání?
Charlie
Ano, Charlie, stále bych jiné nechtěl, pokud chci nosit multitool + příslušenství, mj., mám TC-6, jen bych možná zvážil tu pískovou barvu, která se mi strašně líbí, ale po čase na ní začne být vidět špína. No, vyprání by nemělo vadit a tahle barva se mi líbí. Boční kapsička umožňuje vložení i vyššího předmětu než jak je vysoká (třeba delší svítilna), suchý zip, kterým je také jištěna, je hodně dlouhý a pak bude řemen akorát. Ale jde z toho vybruslit - stejně dlouhý, vlastně ještě delší popruh je u velké kapsy, který má na konci "D" oko. a to když visí, je to ještě horší. Jde ale spodem přehnout na zadní stranu a strčit pod popruhy Molle, kde celkem drží (vypadne cca 1x za dva týdny při nějakém extra pohybu). A za něj, dole pod kapsu, lze zastrčit volný konec popruhu od úzké kapsy. A nebo druhá varianta - ušmiknout:-).
Když jedu na motorce nebo mám kraťasy, našel jsem doma úzký popruh přes rameno, jehož karabinky cvaknu do dvou oček z padákové šňůry na zadní straně a pouzdro mám stále u sebe, jen na motorku měním obsah.
Upravil Ivan dne 31.08.2016 16:00
V tomhle souhlasím s Bure. Nylonové pouzdro jsem si koupil současně se Surge, ale na opasku bylo jediný den. Za prvé jsem se bál, že dřív nebo později upadne, popruh je slabý a za druhé je hrozně volné, stále se klinkalo. Takže jsem ho přeřadil do příslušenství motokufru, kde v něm vozím Surge + příslušenství. To už je výrazně lepší originální kožené pouzdro, ve kterém jsem to nosil do doby, než jsem koupil TC-6, kam se vejde i baterka atd.
S pouzdrem Leatherman Molle nemám zkušenost. Ale mám zkušenost s Maxpedition Single Sheats a to je opravdu TOP, dokonale sedí v nastavené poloze (svisle nebo vertikálně), ani se nehne. Ušité je tak bytelně že věřím, že je to pouzdro na doživotí. Navíc se dá chytit podélně i příčně na jakýkoliv jiný popruh, třeba od brašny přes rameno, popř. na cokoliv s Molle systémem. Já ho třeba nosím i na ramenním popruhu Maxpedition Fatboy, i když ne vždy, protože je málokdy tak plný, že nezůstane volná kapsa na Leatherman. V bočních gumičkách SS nosím adaptér na bity a malý Victorinox Waiter, plato s pilkou a pilníkem se vejde dovnitř a mám pocit, že Bure tam dává ještě víc věcí. Uvnitř není plochá kapsička, ale platíčko s pilkou/pilníkem se vejde za multitool a kupodivu se omylem při vytažení multitoolu nevytahuje taky.
Kdybych měl porovnat Single Sheats a TC-6, tak pevněji sedí SS a je i ušitý ze silnějšího materiálu. To ale neznamená, že TC je z nějakého hedvábíčka a sedí špatně, to bych ho nenosil, naopak, sedí přiměřeně pevně a za běhu neposkakuje. Občas se trochu poposune, tak ho podvědomně šoupnu zpátky, to se u SS nestane, ale není to nic, co by mi vadilo a rozdíl si uvědomíš jen v přímém srovnání. Výhoda SS je varianta vertikální + horizontální + podélné uchycení na remenní popruh brašny či batohu, výhoda TC jsou 2 kapsy, kam se vejde mnohem víc věcí a možnost nosit ho i přes rameno na popruhu. Samozřejmě má i Molle uchycení, to jsem zatím nevyužil.
V mých očích nejhůř vychází nylonový originál, na denní nošení je opravdu dobré to kožené, extrémně dobré je SS i přes absenci ploché kapsičky a TC je dobré pro toho, kdo toho potřebuje nosit víc. Originální Molle nemám a neumím posoudit.
Ivan přiložený následující obrázek:
Charlie, píšeš "Naopak mne zajímá ergonomie", co tím prosím Tě u pouzdra myslíš?
Přiznám, že na TC-6 mi trochu vadí jedna věc - obě kapsy jsou na suchý zip a ještě jištěny popruhem a přezkou. Nikdy se to samo neotevře, ale je to manipulace navíc. Ne při otevírání, to už dělám jednou rukou v plynulém sledu (odcvaknu přezku, ona odskočí a zároveň trhám sucháč) ale při zavírání. Ale už jsem si zvykl zaplácnout sucháč a přezku zacvaknu třeba za chvíli. Jde to i jednou rukou, ale stále ještě se na to musím soustředi. a obě ruce nejsou vždy volné. Ale při prodírání úzkým prostorem a nebo při vystupování z auta někdy cítím, že pouzdrem o něco zachytím a samotný sucháč by nemusel stačit. Oni to mají vymakané, i když něco člověku dojde až později a prostě to není tak snadné a ituitivní. To samé Fatboy - dost dlouho mi trvalo, než jsem si zvyknul na jeho ergonomii, hlavně tvar. Až později jsem si uvědomil, že je naopak vymakaný, na boku o něm nevím, sedí na jednom místě, netlačí. Při běhu se občas malinko posune, ale nepoužívám popruh kolem pasu. Ramenní výstelka je neklouzavá, perfektně roznese váhu do celé plochy a na popruhu je posuvná, takže lze brašnu snadno posunout na břicho, když v ní něco chci a zpět na bok nebo na záda, ale výstelka je stále na stejném místě a neodírá rameno. A přitom za chůze se brašna ani nehne. Tohle je naopak příklad promyšlené ergonomie, i když mi to došlo až na "druhý pohled" a daní za to je, že brašna třeba blbě stojí na stole a její chlopně se při odložení furt někam ohýbají. Ale to je přece nepodstatné. Omlouvám se za věc, nesouvisející zcela s Leathermanem.
Upravil Ivan dne 01.09.2016 09:19
Dnes jsem konečně měl možnost pouzdra Leatherman i Maxpedition vidět naživo.
Pouzdro Leatherman NYLON Premium 4 se mi líbilo, ale nejsem jej schopen použít v horizontální poloze, protože opasky, které používám se nedají jeho poutky protáhnout - mezera je cca 32 mm.
Pouzdro Maxpedition Single Sheath jsem chvíli testoval s platíčkem LTM bitů a zavrhl jsem jej. Protože často používám moltitool i několikrát za den, bylo by jen otázkou času, než bych platíčko ztratil. Několikrát se mi podařilo při vyndávání multitoolu nechtěně vytáhnout i platíčko. Samostatná přihrádka na platíčko mi tam prostě chybí. Tady je to právě o ergonomii. Chci pro manipulaci používat jen jednu ruku a nepřemýšlet nad tím, jestli něco vypadlo nebo jak mám nástroj zpět uložit.
Resume pro pouzdro na multitool u mne je - nechám si u brašnáře upravit stávající pouzdro Leatherman pro horizontální uchycení a velcro zapínání. Proti Maxpedition má ještě jednu výhodu, je možné do něj dát multitool otevřený.
Zkoušel jsem i TC-5, ale vadily mi tam až příliš přesahující popruhy na obou kapsách. Už jsem se viděl jak se v autě někde zaháknu a provádím komický výstup/nevýstup...
Objednal jsem si tedy zatím kapsu označenou M-2 a když bude dobrá, tak si asi k ní pořídím stejnou další.
Ten originální nylon jinak není špatně vymyšlený, není sice kdovíjak bytelně ušitý, ale to už dnes není skoro nic, on i Maxpedition už šije v Asii. Z mého pohledu mu chybí jen pořádný průvlak na opasek aby pevně seděl.
Pozor na to, Cina (nebo Asie) nutne nemusi znamenat spatny vyrobek. Cinani nejsou zadny neschopny blbci, vsak maji svuj vlastni vesmirny program. Ale zde plati batovo heslo: "Co si zakaznik zaplati, to dostane!". Zaplatis smejd, dostanes smejd. Nedavno jsem kupoval dalsi fungl nove pouzdro Maxpedition SS a i kdyby bylo site na Marsu, tak kvalita me jednoznacne presvedcila!
Není zač, bohužel TRX 10 s otvorem, TRX27 a imbus 8 mm nemáme v kolekci bitů označených pruhem. Já děkuji:-)!
Jinak souhlas s Bure - v Asii vyrábí kdekdo a musíme si cenit firem jako Zippo, Victorinox nebo Leatherman, které odolali pokušení. Na druhou stranu, jak píše Bure, i Asie umí vyprodukovat prvotřídní výrobky. Pouzdra jsou pro Leatherman příslušenstvím k hlavním produktum, ale určitě jsou dlouhodobě použitelná a člověk si může vybrat z několika druhů, všechny jsou cenově OK a třeba proti koženému nemohu říct křivé slovo. Maxpedition šije v Asii, ale jinak je to nejvyšší kvalita a u tak těžkého multitoolu jako je Surge i jiné, je třeba pouzdro kvalitní. Tedy pokud budu dlouhodobě na misi nebo expedici, kde se nesmí z kvality ustoupit. Na druhou stranu, na cestu z Horní do Dolní Lhoty stačí základní nylon, on vůbec není špatný, mně na něm fakt vadilo jen klimbání u pasu. Na opasku už ho nenosím, ale v akci je stále a věřím, že vydrží dlouho. Teď napíšu zase něco mimo téma, ale jak tady chválíme kvalitu Maxpeditionu, tak je to určitě pravda. Ale nedávno, než odjel na misi do Iráku, jsme s kamarádem porovnávali svá "First Aid" pouzdra. Já mám Janus od Maxpeditionu, vybavený na motorku, je skvělý. On měl podobně velkou, speciální brašnu pro první pomoc, v něčem vychytanější, v něčem ne. Ale nejde o kapsičky a tak, ale jeho pouzdro, ušité v Čechách, bylo naprosto dokonalé, na každý steh bylo radost se koukat, švy v celé délce s mikroskopickou přesností od okraje látky, nikdy nenastavované uprostřed, konce zatavené. Na to nemá ani Maxpedition a kdyby měla ta firma širší sortiment, rád budu nosit Leatherman v českém pouzdru. Omlouvám se za odbočení.
Upravil Ivan dne 02.09.2016 14:12
Ještě v té souvislosti zkusím s dovolením smíchat jablka a hrušky, možná to bude zajímat zájemce o Maxpedition z řad majitelů Leathermanů. já podobné výrobky hodnotím ze tří hledisek, vždy po zkušenostech s více výrobky:
1. Know how, funkčnost, promyšlenost konstrukce - Leatherman 100%, Maxpedition 98%, ta 2% bych strhnul za maličkosti. I když bych mohl dát i 100%, 2% drobných připomínek vyváží geniální řešení na 102%:-).
2. Materiály - Leatherman i Maxpedition 100%, i když jsem si vědom výhrad některých majitelů k plochým bitům, štípacím čelistím atd. To ale není prozatím moje zkušenost, resp. jsem realista.
3. Zpracování a kvalita výroby - opět jen za sebe, Leatherman 100% a Maxpedition 97%, opět víceméně drobnosti.
Ne že bych se v práci nudil, ale holt pátek...:-).
Leathermanu mam doma plnou osatku a na kazdym me neco se.re! Obcas bych pouzil jiny material obcas jinou konstrukci. Kazdy exceluje v nejake discipline a v jine zaostava. Proto jich mam tolik a sahnu modelu, ktery vyhovuje me aktualni potrebe. A taky jsem magor do tech kramu emerickejch a desne me bavi se jima obklopovat...
Tak nikdy se nezavděčíš všem, tyhle věci se vyvíjí dost složitě, určí se cílová skupina zákazníků a věc se konstruuje tak, aby vyhovovala co nejvíc lidem. Materiál čelistí zvládne jeden drát, jiný ne. A určitě jde použít takový, který to zvládne. Ale čelisti budou třeba křehké, zranitelné při nešetrném použití, páčení a tak a taky by nevydržely dlouhé roky. To samé materiál čepele, o tom se píšou vědecké práce a vždycky je to nějaký kompromis, zaměřený určitým směrem. Jsou čepele, které uříznou cokoliv tvrdého, ale paradoxně je zničí dlouhodobé řezání obyčejného papíru. A naopak. Pak otázka broušení, předpokládá se, že lidé budou nože brousit všelijak a řezat s tím cokoliv, páčit, krájet, bodat. Je o věda a do toho přijde milion majitelů, kteří si myslí, že Leatherman vydrží všechno na světě. No a jsou další podmínky a kritéria.
Já to mám stejně, ani jeden Victorinox, Leatherman, pouzdro nebo brašna nejsou 100% podle mých představ. A nikdy to nebude lepší. Jde o to, nalézt produkt, který se bude vyhovovat co nejvíce MÝM potřebám.
Tyhle věci se ale snažím při hodnocení filtrovat.
Tak zatim asi nejuniverzalnejsi MT stredni velikosti, ktery jsem nekdy vlastnil je pro me LTM Charge AL. Mit ty kleste z Rebaru, tak asi nema chybu. Casem mu je stejne poridim. Pokud clovek ozeli designove strenky z titanu a rezaci hacek, tak usetri 1/3 ceny TTi. Navic ty cerne strenky vypadaji fakt dobre!
Jsem doma z Rumunska, kde mne provázel můj "IvanGS" Surge. V akci byl jen jednou, když kamarádovi prasklo spojkové lanko na 1100GS, kleště a pilník se hodily... Po opracování ocelového válečku se zaletovaným lankem, asi o 2 mm, není na pilníku vidět, že byl použitý.