Diskutabilnost. No nevím, nechtěl bych dostat pět rychlých včel. 22LR do bachoru během dvou vteřin. Podle mne jakákoli ráže dokáže dost znepříjemnit život. Těžko říct, jak by se to chovalo proti nějakému feťákovi v hubertusu. Tak by bylo potřeba trochu rychlejší střelu. Roky jsem nosil. 357 magnum, nevím, kdybych střílel, tak to ještě dnes lítá po štatlu
2004 - 2013 tyhlety super stroje:
R1150GSA '02, R1200ST '05, R1200GS '08, R1200GS '10
Medik napsal:No jo, lučík...jsem hlava děravá. Mě to bez prstu na lučíku přijde jako chůze bez jedné nohy. Jde to, ale nic moc.
Jestli chceš, odnaučím tě to. Ale vzhledem k tomu, jak je to v tobě (dle tvých vlastních slov) zažrané, mohlo by to i bolet.
Asi je to o tom, co se kdo naučí a taky o velikosti ruky. Mě je docela pohodlné si ten prst "odložit" z hrstě a získat navíc další relativně pevný bod.
Další pevný bod v tomto případě ponejvíce slouží jako páka ke strhávání u tvrdších (služebnějších) spouští.
Nyní se poohlížím po náhradě za Margolínu, ale žáný samonabíjecí alespoň 5 ranný šestipalec v 22 nikde nevidím. Revolver nechci, tak asi pohledám po bazarech zase ruskou klasiku.
Ruger SR22PB, Ruger Mdl MKII Cal .22LR
Podpažák nesnáším, kalhotovka mě štve a vnější pouzdro, případně průvlek se v civilu k tričku nesmí. Ledvinka je nesmysl.
Vnitřní pouzdro. Je mezi tělem a kalhotami, kalhoty tím pádem skrývají pouzdro od opasku dolů a tričko je pak možné. Ale žádnou Dastu, nebo podobnou mošničku, jedině tvrdý kydex.
... aby se k tomu nedostali děti.
Moje děti střílely ze všech mých zbraní, ví co to dělá a není to pro ně zakázané ovoce. Když si chtějí vystřelit, tak je vezmu na střelnici. Všechny mé zbraně umí vybít i nabít. Nebyl jediný problém. Dcera 14, syn 8.
kejda napsal:Diskutabilnost. No nevím, nechtěl bych dostat pět rychlých včel. 22LR do bachoru během dvou vteřin.
To by asi nechtěl dostat nikdo při smyslech.
Ale pokud se bráníš útoku, potřebuješ útočníka zastavit a třeba i vypnout. Na to už musíš být s 22LR fakt kofr a musí to být skoro kontaktní vzdálenost.
Izraelský Mossad používal ještě v 80. letech 22LR na mokrou práci, protože se dala dobře utlumit a nebyla velká, ale téměř bez výjimky to byly útočné akce ve stylu popravy, než nějaké přestřelky.
Moje děti střílely ze všech mých zbraní, ví co to dělá a není to pro ně zakázané ovoce. Když si chtějí vystřelit, tak je vezmu na střelnici. Všechny mé zbraně umí vybít i nabít. Nebyl jediný problém. Dcera 14, syn 8.
Tohle má i svou druhou stranu.
Střílí oba synové a jsou stím samé problémy!
Čas strávený na BMW GS se do života nepočítá!
Medik napsal:
No jo, lučík...jsem hlava děravá. Mě to bez prstu na lučíku přijde jako chůze bez jedné nohy. Jde to, ale nic moc.
Asi je to o tom, co se kdo naučí a taky o velikosti ruky. Mě je docela pohodlné si ten prst "odložit" z hrstě a získat navíc další relativně pevný bod. Ovšem chápu, že když se často střídají zbraně a používají se revolvery, tak je prst na lučíku poněkud nevhodný.
Ovšem já ho cpu i margolíně, byť je tam úsměvný
Faktem je, že jsem část života strávil s CZ75 jako se zbraní služební a donedávna vlastnil CZ75 B Semicompact.
Nyní se poohlížím po náhradě za Margolínu, ale žáný samonabíjecí alespoň 5 ranný šestipalec v 22 nikde nevidím. Revolver nechci, tak asi pohledám po bazarech zase ruskou klasiku.
"Dospělá" zbraň zatím počká, stejně jsem léty zjistil, že když sebou něco nosím, je to "zapalovač" 6,35, bo se mě už nějak nechce tahat s větší.
Podpažák nesnáším, kalhotovka mě štve a vnější pouzdro, případně průvlek se v civilu k tričku nesmí. Ledvinka je nesmysl.
Tenhle "zapalovač" strčím do kapsy (jako Ivan ten jeho flusbrok, jen mě nevyčnívá) a jak říkám, i do plavek, když nemá člověk kule jako slon.
No a se stěhováním na barák pouvažuji spíš o brokovnici, jen co vyřeším její bezpečné skladování versus pohotovostní polohu a použití a aby se k tomu nedostali děti. Takový gordický uzel Mít ji ve skříni pod zámkem a v druhé skříni krmivo, tak než to seskládám, cenné minuty jsou v loji a zároveň nestojím o nešťastné náhody a už vůbec ne v rodině.
kejda napsal:Dál si jako teda úplně nemyslím, že PPK je vhodné na střelbu v počtu ran, co bys chtěl ročně nastřílet. 1000 ročně je docela dost
Jak se to vezme.
1000 ran ročně je pro hlaveň úplné prd i u PPK-L.
Na druhou stranu 1000 ran ročně je úplné prd co se týče naučení se střílet. Zbraň, kterou neovládáš, patří protivníkovi.
Na třetí stranu, úplně chápu, vzhledem k ceně střeliva v ráži 7.65, že si chceš vystřelit jenom 1000x za rok.
Abych to upřesnil pro Balouna, tak mám ještě Beretku 71 a tam jsi se střelivem úplně někde jinde. Takže na cvičení je Beretka a na nošení bude Walther PPk obyč nebo PPK-L. Ještě nejsem rozhodnut a taky jak budou k mání. Jenom mě prostě vadí ty dnešní "plastomrdky" je to jako s motorkama :-) Walther je legenda a dobrá investice do budoucna asi tak.
Upravil zadanyjan dne 25.04.2016 21:26
kejda napsal:Hlaveň u PPK nebude hexagon nebo polygon, jako u HK nebo Glocku, takže ta životnost je tam opravdu výrazně nižší. Ale, u tak krátké hlavně je asi jedno, jestli bude nějaké pole podrápané nebo ne, případně jiné vady. U klasických hlavní jsme kdysi v prodejně říkávali, že průměrná životnost je max 6 000 ran. Na glocka se dávalo 20 tisíc.
Souhlas. U PPK se ani nemají jak ojet uzamykací ozuby, když tam nejsou. Hlaveň se dá sehnat, nebo nechat vyrobit u zbrojíře a ani by to nestálo ranec, protože hlavňovina je běžně dostupná, výstružníky taky a výrobně to není nic složitého.
Jenom mi prořád vrtá hlavou, proč si někdo koupí na sebeobranu zbraň s tak malým zásobníkem, do kterého se dává poměrně nevhodné a drahé krmení.
Taky nechápu tvoje myšlení. Přece 7 ran je dostačujících. 90% přípradů vyřeší jedna, max. 2 rány tak proč toho sebou tahat kila, když stačí pár včeliček. V revolveru máš taky 5 nebo 6 ran a stačilo jim to vždycky. Takhle vznikal celý Western United States :-) A o nevhodnosti bych taky nemluvil oproti 9x19mm Luger to není nic hroznýho. Takže asi to nechápu já. Nic ve zlém.
kejda napsal:
[quote]zadanyjan napsal:
No já jenom jestli to pak vydrží i střílení na střelnici a není to jak s CZ50. Přece jenom ocel je ocel. Je to pevnější a taky asi do budoucna lepší investice, když nepočítám, že se to musí chránit proti korozi. Prostě těm slitinám moc nevěřím, ale líbí se mi ta váha, ta je suprová na nošení,kam se na to hrabe Glock. Na střelnici to nebude asi to pravé ořechové vzhledem ke většímu zpětnému rázu a taky kvůli výdrži. Je fakt, že s tím hodlám nastřílet tak 1000ks střeliva za rok. To je asi vše k tvému příspěvku. Díky H.
No teda moc ti nerozumím. 7,65 rozhodně nemá velký zpětný ráz. Dál si jako teda úplně nemyslím, že PPK je vhodné na střelbu v počtu ran, co bys chtěl ročně nastřílet. 1000 ročně je docela dost Hlaveň nebude s životnost žádná paráda. Ty tu zbraň už máš nebo jen tak nahlas uvažuješ? Respektive, měl jsi už nějakou zbraň?
Reaguji na tvůj příspěvek ano mám už Beretku 71, Brokovou kozlici Baikalku(na lovecké kolo, které mě mimochodem fakt baví) a uvažuji o Waltheru. Mám zbrojní průkaz jen chvíli, ale nějak mě to chytlo a pokud čas a peníze dovolí, chtěl bych se tomuto sportu věnovat. Hlavně se mi líbí, že to můžu dělat v každém věku. Sice je mi 35 let, ale v šedesáti asi těžko budu hrát hokej :-) A nudit se přece jako starý děděk nebudu. Pokud se teda toho dožiju :-)
kejda napsal:
Diskutabilnost. No nevím, nechtěl bych dostat pět rychlých včel. 22LR do bachoru během dvou vteřin. Podle mne jakákoli ráže dokáže dost znepříjemnit život. Těžko říct, jak by se to chovalo proti nějakému feťákovi v hubertusu. Tak by bylo potřeba trochu rychlejší střelu. Roky jsem nosil. 357 magnum, nevím, kdybych střílel, tak to ještě dnes lítá po štatlu
Na to jsem chtěl taky navázat. Tyhle ráže jsou úplně na "hovno" Měl jsem možnost si z toho vystřelit a je to zbytečně silné střelivo. Na 25 m jsem byl rád, že jsem se s tím trefil do terče. K čemu mi to bude, když se do protivníka nestrefím, hlavně že budu machrovat, že mám "magnuma". Asi tolik k těmto rážím. Spíš bych řekl, že je to pro nějaké fajnšmekry a vystřílené borce, co když je vzbudíš, tak ti střelí desítku a ani nemusí mířit :-)
Teda musím říct, že to vypadá fakt suprově. Jaká už je účast?Nikdy jsem se ničeho takového neúčastnil a spojit motorku se střelnicí a pokecem u pivka s vystřílenýma pistolníkama by se mi hodilo a hlavně líbilo :-)
Upravil zadanyjan dne 25.04.2016 21:46
Davidek napsal:
Na sebeobranu a střílení max 1000 ran ročně mám tohoto mazlíčka:
Hezká zbraň, ale myslím, že na nošení na sebeobranu to není. Zbytečně moc železa a tahat bych se s tím nechtěl. Na střelnici proč ne. Ale nemůžu soudit nikdy jsem s tím nestřílel. Jakou to má váhu? Určitě s plným zásobníkem daleko přes kilo ne?
Ivan napsal:
Medik - mně ten zapalovač taky nevyčnívá, svetr jsem si kvůli tomu vyhrnul a někdy to nosím jen tak v kapse. "Flusbrok" bych tomu neříkal, už na to téma proběhla debata, rozdíl mezi .22LR a .22WMR je viz.foto. Je pravda, že vhodnost na sebeobranu je diskutabilní, ale je to strašná pumelenice...:-).
S tímhle bych se o sebeobranu rozhodně nebál. To provrtá i zdatného jedince. Stačí se na ten náboj jenom podívat. A jak už bylo řečeno nechtěl bych koupit ani jednu tuhle tvojí včeličku :-) Takže za mě palec nahoru. Je to lehké, účinné a hlavně skladné
zadanyjan napsal:Na to jsem chtěl taky navázat. Tyhle ráže jsou úplně na "hovno" Měl jsem možnost si z toho vystřelit a je to zbytečně silné střelivo. Na 25 m jsem byl rád, že jsem se s tím trefil do terče. K čemu mi to bude, když se do protivníka nestrefím, hlavně že budu machrovat, že mám "magnuma". Asi tolik k těmto rážím. Spíš bych řekl, že je to pro nějaké fajnšmekry a vystřílené borce, co když je vzbudíš, tak ti střelí desítku a ani nemusí mířit :-)
Takže místo toho, aby ses stal tréninkem také vystříleným borcem, tak budeš kňourat, že je to zbytečně silné a budeš nosit malorážku?
MilKal napsal:Tohle má i svou druhou stranu.
Promiň, ale za to nemůže uskladnění zbraní, ale výchova.
Žádný trezor není nedobytný, žádný klíč není plně uschovatelný.
Máme problémy spíš s velikostí trezoru a rozpočtem.Oba synové mají ZP a problém je že střílí lépe než já !
Čas strávený na BMW GS se do života nepočítá!
MilKal napsal:Tohle má i svou druhou stranu.
Promiň, ale za to nemůže uskladnění zbraní, ale výchova.
Žádný trezor není nedobytný, žádný klíč není plně uschovatelný.
Máme problémy spíš s velikostí trezoru a rozpočtem.Oba synové mají ZP a problém je že střílí lépe než já !
K tobě asi zloději taky nechoděj 2x Vidíš, výhoda dcer. Jedna je zvukoplachá a druhá těhotná, z těch "domácích"
Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.
"Laskavým slovem a namířenou pistolí dosáhnete víc než jen laskavým slovem" www.elektrorv.cz
Medik napsal:No jo, lučík...jsem hlava děravá. Mě to bez prstu na lučíku přijde jako chůze bez jedné nohy. Jde to, ale nic moc.
Jestli chceš, odnaučím tě to. Ale vzhledem k tomu, jak je to v tobě (dle tvých vlastních slov) zažrané, mohlo by to i bolet.
Asi je to o tom, co se kdo naučí a taky o velikosti ruky. Mě je docela pohodlné si ten prst "odložit" z hrstě a získat navíc další relativně pevný bod.
Další pevný bod v tomto případě ponejvíce slouží jako páka ke strhávání u tvrdších (služebnějších) spouští.
Ruger SR22PB, Ruger Mdl MKII Cal .22LR
Vnitřní pouzdro. Je mezi tělem a kalhotami, kalhoty tím pádem skrývají pouzdro od opasku dolů a tričko je pak možné. Ale žádnou Dastu, nebo podobnou mošničku, jedině tvrdý kydex.
... aby se k tomu nedostali děti.
Neodnaučím se to, vyhovuje mě to a hlavně nevidím výhodu v tom, že ten prst odložím jinam. Za nabídku dík, ale opravdu bych jí nevyužil. Kombinuju střílení i se sebeobranou a ten trojbod je prostě pevnější na úchop a hůře se zbraň "ztrácí" Strhávání a nepřesnost se řeší počtem Ty první dvě jdou stějně skoro od boku....Alespoň to tak mám pocitově.
Jo, na ty Rugery jsem koukal, ale rozpočtově jsou mimo moje využití. Přeci jenom bych nedal skoro dvacku za pistolku na hraní. ten jeden vypadá dobře, ale je krátkej a ten druhej je snad hnusnější než ruskej dlabanej ingot, byť už má alespoň slušnou hlaveň. Nicméně děkuji za typy. Rád si nechám poradit, minimálně pro srovnání. Je to otázka priorit a střílení není u mě na první lajně, spíš taková opečovávaná Popelka. Mám prostě zbraně rád a nejen palné.
Děcka jsem zpracovával podobně jako ty, zpočátku přes jistý odpor ženy, ale posléze pochopila, že je to ta nejlepší cesta a dneska už střílí taky, jen je líná dělat zbroják.
Když mě starší holka přetáhla závěr v 5 letech, sice za použití nohou, ale přetáhla, tak se pistole stěhovala do trezorovky. Do té doby jsem ji odkládal prostě na skříň. S nástupem na základku už uměly holky pistoli rozložit a složit (no, když se jim trochu pomohlo, neměly sílu) a na dětských jsem je učil nejhrubější základy - nemířit, nemávat, úchop.... Samozřejmě vzduchovka proběhla taky (a nyní jsem získal i pistolovou Slávku, tak bude v létě prča). No a když už měli packu, že dosáhli na spoušť (ovšem neměli šanci CZ75 udržet ani pořádně obejmout), tak jsem je nechal párkrát vystřelit, ale měl jsem zbraň jištěnou vlastníma rukama.
Ani jednu to nechytilo, ale základy mají, takže se nepřipo, když je někdo hodlá ohromit železem. Z podobných důvodů mají řidičák i na motorku (do 25kW), protože to prostě šlo udělat s autem a může se to hodit v budoucnu.
Úsměvná historka té starší je, že jeden jinoch na nějaké domácí párty se jal předvádět, co že to má, Aďa se naštvala, že jí to přišlo poněkud zábavě nepatřičné, tak si to půjčila a vrátila mu hromádku, kterou neuměl složit No a bylo po hrdinství Prevenci jsem snad do nich narval.
Tady strach nemám. Ale nebude dlouho trvat a nastoupí další generace do baráku a já uvažuji o zazděné schráně u postele a spoušťovém zámku na pistolovou brokovnici. Pes by měl poskytnout ten prvotní čas a impulz. Jiné zabezpečení a zároveň relativně pohotovostní polohu jsem nevymyslel. Prostě vnoučata vlezou všude a u nás na vsi se to již jednou stalo, že jeden klučina odbouchnul druhého brokovnicí, když jí vytáhli taťkovi ze skříně a hráli si s ní. Sice před 40 lety, ale pořád se na to pamatuje.
Jo, vnitřní pouzdro mám někde taky, ale to mě nevyhovuje. Mám poměrně rychle proměnlivou hmotnost a objem a tohle nošení chce "stabilní" postavu a o číslo větší gatě, tlačí to při sezení.....ideální je prostě průvlek, ale ten jde jen pod kabát, tedy když jsme u "dospělých" pistolí a nebo prostě vnější pouzdro na opasku. Ale stejně už jsem utekl k menším a skladnějším.
Ten svůj zapalovač hodlám schovat do pouzdra jako na mobil, jen lehce uzpůsobeného. Mám to v hlavě a chystám se s tím seznámit brašnáře a uvidím výsledek. Ivan se čertí, že malorážkám říkám flusbroky, ale samozřejmě jsem obeznámen s energiemi střel a 22LR není zázrak, ovšem ty další už jsou slušné. Ovšem nemůžu si pomoct, když se do hlavně nedá strčit propiska a nebo prst, tak když je holka venku, už se musí střílet. Nemá to ten psychoefekt černé díry a agresor nerozliší zapalovač a flusbrok od mé 6,35 a Ivanovi hračky. Když se vytáhne kilo železa s pořádnou dírou, i smažka ví, že končí sranda. Zatím jsem nemusel na ulici nikdy vystřelit, ale párkrát jsem železo použil a nejen CZ75 to bolí i bez střelby. Na to ty flusbroky prostě nejsou stavěný.
Uf, takovej elaborát po ránu.
Takže kdo jede na Fort kromě mě a Evíka? Ať neplkáme jen po drátech.....
Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.
"Laskavým slovem a namířenou pistolí dosáhnete víc než jen laskavým slovem" www.elektrorv.cz
[quote]Medik napsal:Neodnaučím se to, vyhovuje mě to a hlavně nevidím výhodu v tom, že ten prst odložím jinam.[\quote]Já mám na G17 stabilně podvěšenou svítilnu Inforce (abych nezakopl, když jdu ožralej z hospody ), takže před lučíkem mám plno a prst by se mi tam stejně nevešel.
Problém toho vytaženého ukazováku slabé ruky tkví v tom, že každá zbraň má jiný lučík, u některé nejde ten tvůj způsob použít vůbec atd.
Pak to vede k tomu, že máš na každou zbraň jiný úchop, což by ti mohlo v časovém presu zkomplikovat život.
Úchop, který jsem ukazoval na té fotce, je pro všechny krátké zbraně prakticky stejný. V tom tkví výhoda toho úchopu.
Nevím, jestli pojedu na Fort, vypadá to lákavě, ale je to pro mně 350km a to je hodně času, kterého teď moc nemám.
Ivan napsal:
Medik - mně ten zapalovač taky nevyčnívá, svetr jsem si kvůli tomu vyhrnul a někdy to nosím jen tak v kapse. "Flusbrok" bych tomu neříkal, už na to téma proběhla debata, rozdíl mezi .22LR a .22WMR je viz.foto. Je pravda, že vhodnost na sebeobranu je diskutabilní, ale je to strašná pumelenice...:-).
S tímhle bych se o sebeobranu rozhodně nebál. To provrtá i zdatného jedince. Stačí se na ten náboj jenom podívat. A jak už bylo řečeno nechtěl bych koupit ani jednu tuhle tvojí včeličku :-) Takže za mě palec nahoru. Je to lehké, účinné a hlavně skladné
V tomhle souhlasím s Balounem, o tom, že to někoho provrtá, není sporu, ale jde o to, jak rychle ho to zastaví. Pokud provrtáš adrenalínem napumpovaného, zfetovaného pitomce, může ještě chvíli útočit. Na druhou stranu je tohle u pasu lepší než kilová bouchačka doma v trezoru, ono je to jako s foťákama, co je platná kvalitní zrcadlovka, kterou necháš kvůli velikosti doma. Ono je nejlepší se do konfliktů nedostávat a když, dá se často utéct nebo vykecat... A já se na tohohle NAA nespoléhám, častěji nosím LCP (9 mm Br., kritizováno některými "odborníky" jako nedostatečné:-))...
Teď mne napadá, .22WMR se používá i v dlouhých loveckých zbraních, prý i na větší zvířata, předpokládám tedy, že s expanzní střelou musí mít slušný zastavovací efekt... Může to někdo potvrdit nebo vyvrátit?
Ahojte u kratkych zbrani zalezi na prumeru strelneho kanalu. Cim vetsi strelny kanal tim vetsi zastavovaci ucinek. To znamena. Cim vetsi koule tim lepe a nemusi byt ani nadzvukova.
U dlouhych zbrani se uz pocita i s hydroefektem diky nadzvukove rychlosti strely to plati od 223 REM vyse. 22. WMR nebo 17. HMR jsou dobre akorat do dlouhych zbrani. Kde je naplno vyuzit potencial naboje a dlouhe hlavne. Pouzivaji j myslivci pouze na drobnou skodnou. (Lisky, kuny, kocky)
Mam i revolver s vymenym bubinkem na 22 LR a 22 WMR. WMR udela vetsi ranu ale v sesti palcove hlavni to jiny efekt nema.
Mluvim z vlastni zkusenosti mel sem i dlouhou WMR a tam to bylo o necem jinem.
KDO NEVERI AT DOJEDE A MUZE SI Z WMR REVORVERU PRASKNOUT A USUDEK SI UDELAT SAM
Ivan napsal:
zadanyjan napsal:
Ivan napsal:
V tomhle souhlasím s Balounem, o tom, že to někoho provrtá, není sporu, ale jde o to, jak rychle ho to zastaví. Pokud provrtáš adrenalínem napumpovaného, zfetovaného pitomce, může ještě chvíli útočit. Na druhou stranu je tohle u pasu lepší než kilová bouchačka doma v trezoru, ono je to jako s foťákama, co je platná kvalitní zrcadlovka, kterou necháš kvůli velikosti doma. Ono je nejlepší se do konfliktů nedostávat a když, dá se často utéct nebo vykecat... A já se na tohohle NAA nespoléhám, častěji nosím LCP (9 mm Br., kritizováno některými "odborníky" jako nedostatečné:-))...
Teď mne napadá, .22WMR se používá i v dlouhých loveckých zbraních, prý i na větší zvířata, předpokládám tedy, že s expanzní střelou musí mít slušný zastavovací efekt... Může to někdo potvrdit nebo vyvrátit?