LUKES napsal:
Pěknej ten signal ale asi by mi fest chyběli nůžky.... myslím že tam nejsou? Nebo se pletu?
Po Signalu pokukuju a zrovna ho porovnávám se Surge a Wave. V podstatě mu chybí jen ty nůžky, Wave nemá naopak šídlo ale navíc má mikrošroubovák. Jasně, Signal nemá nůžky, ale já, ať mám u sebe Surge nebo Wave, stejně mám v pouzdru i nejmenší Victorinox kvůli párátku a pinzetě (vývrtka a mikrošroubovák na brýle jsou bonus navíc). Tím chci říct, že kdybych nosil Signal, i pak bych měl u sebe malý Victorinox kvůli těm věcem a protože mám Victorinoxů víc, není problém mít malinko silnější, co má i nůžky. Přidanou hodnotu má pro mne Signal v karabině a hlavně příčném držáku na běžné 1/4" bity, to je ten šestihranný otvor, s tím se dá dotahovat i velkou silou a zase je tam potenciál pro adaptér na běžné oříšky, kardan a další věci z malé goly. Příjemný je i pilník, který je vyndavací a je možné předmět držet v kleštích a druhou rukou pilovat (což jde i se Surge, s Wave nikoliv). Určitou nevýhodou je relativně krátká čepel nože, která je navíc kombinovaná, hladkozubatá. Je ale fakt, že nůž na Surge/Wave používám jen na malé věci, když jsem někde na motorce, na chleba, klacky na buřty atd. je stejně k dispozici velká kudla. Je to ke zvážení, ale Signal se mi líbí a asi si ho časem pořídím. A k němu i damaškovou čepel, je skvělá:-)!
Nemají oni to nějak unifikované? Že bych třeba vyměňoval jednotlivá nářadí a sesklakládal si to podle sebe? Stejně jako můžeš zvolit čepel z damscénské oceli ( doufám že jsem to pochopil správně že je ta čepel vyměnitelná??)
TAKE IT EASY
Tak to je sakrametsky dobra akce! Kdo pp nem pokukukete, hura do nej! A komu by chybely nuzky, tomu muzu na klice strelit Micru nebo Style...
Jinak LTM je vpodstate takova skladacka, staci mit cajk a dily a poskladas si cokoli. Modifikaci je na netu mrak...
Upravil BURE dne 14.10.2016 20:29
Možná, že jsem krásnej jako anděl, ale anděl rozhodně nejsem!
Bure - ale cokoliv na cokoliv se asi poskládat nedá, ne? Vždyť jsou jednotlivé nástroje různě dlouhé, silné a tvarované. Existuje seznam nástrojů na jednotlivých modelech s uvedením dalších modelů, se kterými jsou kompatibilní? Třeba bych uvažoval o tom, že u Wave vyměním mikrošroubovák za šídlo. Ale kde se dozvím, jaké šídlo objednat? Nebo by chtěl někdo na Signala nůžky - existují nějaké vhodné z jiného modelu? A jde ty věci objednávat přes oficiálního dovozce? PS: Vím, že fandové Victorinoxu to dělají taky, i když tam to není tak jednoduché, kudla se musí roznýtovat, ale už to mají zmáklé a vyrábí si nůž s vybavením na míru.
Prosím Tě, dala by se objednat ta damašková čepel k Signalu? Asi neodolám nabídce Alzy, to je fakt luxusní cena, díky LUKES:-).
Dily od odficialniho prodejce nesezenes. Daji se obcas sehnat na americkych forech... Ted jsem na eBay koukal a maji tam zrovna pro Wave/Charge a Skeletool. Jestli nekdy sezenu Skeletool CX tak mu ten damasek nadelim...
Možná, že jsem krásnej jako anděl, ale anděl rozhodně nejsem!
..já už objednal. Jakmile BURE sdělil dobrá akce, nebylo nač čekat ;o))
a mj., když jsme objednával, právě si daný typ prohlíželo 10 lidí ;o)), kolik jich bylo odtud ;o))
www.jantruhlar.cz
Jj, taky jsem objednal, ještě že to Lukes nahodil. Cena je luxusní, vzhledem k vývoji cen myslím, že až to Alza doprodá, bude skoro nemožné u nás nový kus za tu cenu koupit a v případě prodeje se na tom nedá prodělat. Je to podobné, jako když byly začátkem roku v jednom obchodě Surge za 2699,-, běžně stál tuším 3800,-.
Kdybys Romane někde objevil tu damaškovou čepel, jdu do ní, na Wave ji dávat nebudu, ten je denně v akci.
Taky mi dnes dorazil, ale schválně se trápím a krabičku otevřu až večer, pak napíšu první dojmy a postupně i srovnání s dalšími, co mám. Zatím proběhla jen registrace na 25 let záruku.
Signal je doma. První dojmy? Lehký, pocitově menší než je ve skutečnosti, i když žádný obr to není. Zpracování perfektní, barevná kombinace je sexy, i když jako šperk (tak na mne zapůsobil kdysi Surge) nevypadá. Konstrukce vypadá jednodušší než Surge nebo Wave.
Je to můj první Leatherman, který není vymyšlen jako univerzální, nicméně, kromě nůžek a pilníku, zastane asi víceméně všechno co jeho univerzální bratříčci a bonusem je i něco navíc. Do všech pouzder, co mám, zapadne perfektně a vytahuje se lépe než ostatní, pokud je karabinou nahoru. V módu kleště se mi drží nejlíp Wave, pak Signal, následuje Surge a nakonec starý Super Tool díky ostrým hranám, mám ale menší ruku a berte to jako subjektivní tvrzení. Jednou rukou se naopak nejlépe otevírá Signal, pak Wave a nakonec Surge. To je zatím vše. Zde srovnání s dalšími LT:
Ivan přiložený následující obrázek:
Signal má nejkratší čepel, ale oproti Wave jen o pár milimetrů. Je ale dobře tvarovaná, i když negativní prohnutí ostří u Surge je bomba. Budu muset provést nějaké porovnávací testy.
Kleště. Každé trochu jiné, Signal má čelisti zvenku opracovanější, zaoblené a víc do špičky, na jemnější práce. Surge je má naopak masivní, je to prostě dílna. Signal je něco mezi tím, ideální pro outdoorové použití. Skvělé jsou výměnné břity štípaček.
Tohle je pro mne výrazná výhoda, možnost příčného uchycení dílů z golasady a vyvinutí velkých utahovacích momentů. Mínusem je to, že otvor je myšlen jako 1/4" očkový klíč a nemá magnet, který bude doplňky držet, aby nevypadly. Je to ale řešitelné a bude to předmětem tuningu.
To samé bit, budu muset dodělat magnet, aby nevypadl. Jinak ale super, povolí se i hodně utažené šrouby/vruty, aniž by multitool pružil a deformoval se.
Pilník je diamantový a asi jen omezeně použitelný univerzálně. Je to plechový výlisek, z druhé strany dutý, tvarovaný speciálně pro ostření hladkých i vroubkovaných čepelí. Což se na delších výpravách a častém používání nože může hodit.
Signal má jednoznačně nejsilnější čepel, zajímalo by mne, proč, i když je to příjemné. Jak už jsem psal, skvěle se mi otvírá i zavírá jednou rukou. Je relativně krátká, ale je to outdoorový speciál a počítá se s tím, že dobrodruh má sebou i další pořádnou pevnou kudlu. Na denní použití v civilizaci bude určitě dostačující.
A ještě srovnání velikosti, doplnil jsem můj 111 mm Victorinox, je i na předchozí fotce. Signal je podobně velký. Opravdu to není žádný obr, je lehký a i když je jeho objem nástroji zdánlivě méně využitý, překvapilo mne, kolik umí zastat prací, hlavně v přírodě. Oproti univerzálnějším je pro mne výrazným bonusem zmíněný příčný otvor na bity, karabina a kladivo. Nezmiňuji píšťalku, nehodlám se ztrácet, ale na druhou stranu se může hodit na přivolání psa. Křesadlo je skvělé, obvykle lze rozdělat oheň i jinak, ale ve větru a vlhku, proč ne. Že bych byl ale nějaký křesadlový typ, to nejsem Přiznám, že nůžky mi chybí jen trochu, i když nosím Surge a Wave, stejně mám u sebe vždycky malý Victorinox kvůli pinzetě, párátku, vývrtce a šroubováku na brýle. Takže ho budu nosit dál, v tomto případě i kvůli nůžkám.
Další fotky a zkušenosti s jednotlivými nástroji doplním později.
Bureho dohánět nechci a nikdy nebudu odborník jako je on, na druhou stranu jsem si řekl, že budu postupně budovat sbírku dosud vyráběných základních modelů Leathermanů, kterých je podle Bureho zatím 46. Na mutace kašlu, těch je spousta, snad s vyjímkou něčeho vzácnějšího, limitovaného, pokud na to narazím.
Leatherman si to zaslouží, je jedním z výrobců, nechci říct tradičních, protože to není stará firma, kteří si vybudovali světovou pověst a dodnes vyrábí doma v USA, snad s vyjímkou některých komponent, které se prý dělají v Mexiku. Pokud by Leatherman přenesl výrobu do Asie jako třeba Gerber, okamžitě s rozšiřováním končím a kolekce bude zahrnovat pouze modely Made in USA.
Ale stejně je na tom třeba Victorinox, tam by mohlo být sbírání zajímavější...