když jsme u těch tlumičů tak mě něco jako říká že bych na 1150GSA chvilku poškal, že se třeba objeví něco do čeho vede drát
Tomáš Kocanda www.touratech.cz
Touratech e-shop: http://shop.toura...
Všechno ostatní e-shop: http://www.techge...
Na maily se snažím odpovídat co nejdřív, na SZ a messengery sporadicky!!! Pokud chcete odpověď rychle, napište mail nebo zavolejte 602 349970...
Ahoj, mam wilbers, nastaveni tuhosti tam je stejne jako odskok. Vepredu i vzadu. Je tam na to kolecko. Predni i zadni je "rozebiratelny", jde repasovat. Doporuceny interval je 20 000km. Zaruka 5 let, alepson tak pisou. Jsou emulzni a ja jsem zatim spokojen. Neni to top class, neni to tractive, ale zmena vlastnosti motorky je silne znatelna
Progresivni pruzinu myslim nemaji. Ale mam pruzinu doladenou na svoji hmotnost - kdyz to objednavas tak jim tam posilas nejake udaje o sobe a podle toho ti to nastavi.
radovant napsal:
Ahoj, mam wilbers, nastaveni tuhosti tam je stejne jako odskok. Vepredu i vzadu. Je tam na to kolecko. Predni i zadni je "rozebiratelny", jde repasovat. Doporuceny interval je 20 000km. Zaruka 5 let, alepson tak pisou. Jsou emulzni a ja jsem zatim spokojen. Neni to top class, neni to tractive, ale zmena vlastnosti motorky je silne znatelna
Progresivni pruzinu myslim nemaji. Ale mam pruzinu doladenou na svoji hmotnost - kdyz to objednavas tak jim tam posilas nejake udaje o sobe a podle toho ti to nastavi.
Chlapi, bylo by dobré pro srovnávání třeba uvést, jaký konkrétní typ tlumičů používáte, vůbec Rado nevím, co si mám představit. Vždyť Wilbers dělá více řad, od Ekoline 630, přes Adjustline 1,2,3 (640,641,2,3..). ať víme o čem se bavíme. "Tuhostí" myslíš možnost nastavení "předpětí pružiny"? (to je snad všude samozřejmost). Odskok na předku už třeba všude není a kompresní útlum bývá až na tlumičích s oddělenou expanzkou.. Pružiny jsou lineární také poměrně často, u Wilbersů, u Tractive i u Ohlinse, tady to zaznívá někdy jako nevýhoda, ale mě třeba lineární pera vyhovují podstatně více než progresivní, které jsem také sezonu zkoušel. Ale to je věc chuti každého z nás, a je dobře že je hodně věcí na výběr. Sám jsem zvědavý, co dokáže "ta elektronika". Zatím jsem se s ní svezl jen na LCéčku ale na závěry je ještě hodně brzy.)
Upravil Melizoy dne 07.04.2014 23:13
Wer später bremst, fährt länger schnell.
Mele, dobry koment Wilbers dela ecoline 530/540, ty nemaji nastaveni odskoku, to jsou ty uplne nejlevnejsi. Pak ma vyssi radu, to je 630/640 - rikaji ji jak jsi napsal, adjustline. Jsou to ty co uz maji nastaveni odskoku, to je kolecko dolu na pistnici (origo 110 predek to nema vubec a zadek tim sroubem ktery jsem popravde moc nepobral ). Jedna se u obou o emulzni tlumice, ktere maji ventilek na natlakovani, takze jsou, jak tady rikaji kolegove "rozebiratelne", stejne jako 530/540. Verze x30 je predek, x40 je zadek. Pak se delaji jeste 641, ta ma oddelenou nadobku na hadicce, tam uz se da nastavit i utlum Hi/Lo, tady se uz samozrejme nejedna o emulzni tlumice. Dale maji 642 a 643, to je ta jejich nejvyssi rada, ty maji nadobku na tlimici, ale ty pokud se nepletu nedelaji na 1100/1150 a nejsem si jist o 1200. Dale WESA, maji elektronicke nastaveni predpeti/utlumu, zalezi na verzi.
Ja mam kombinaci 630/640+625 - 625 je jen jejich oznaceni hydraulickeho nastaveni predpeti.
Vsechny tlumice maji nastaveni predpeti a to bud pomoci klice, nebo hydraulicky.
Pri objednani Wilbersu jim posles svoje udaje a oni ti daji i jinou pruzinu, dle hmotnosti a naklikaji tam nejake jimi doporuceke odskoky (je to kolecko a ma myslim 22 pozic).
KAtalog maji ke stazeni na webu, tam to je popsane vic
no a na silnice 3. třídy kde nechci aby to bylo moc tvrdý, tak progresivní pružina asi pro mě nebude vhodná volba, že? Snažím se zjistit + a - u tlumiče hyperpro a wilbers. Navíc hyperpro nemá nastavitelnej odskok a cena není o moc nižší. U hyperpra se se dá při koupi za příplatek koupit volitelná délka tlumiče a to už vůbec nechápu viz odkaz slovenskýho e-shopu.
Mardock napsal:
no a na silnice 3. třídy kde nechci aby to bylo moc tvrdý, tak progresivní pružina asi pro mě nebude vhodná volba, že? Snažím se zjistit + a - u tlumiče hyperpro a wilbers. Navíc hyperpro nemá nastavitelnej odskok a cena není o moc nižší. U hyperpra se se dá při koupi za příplatek koupit volitelná délka tlumiče a to už vůbec nechápu viz odkaz slovenskýho e-shopu.
Progeska samozřejmě může být pro někoho dobrá volba, jde jen o to, jaká je tuhost pružiny v měkkém a tvrdém pásmu a kde přechází měkký charakter do tvrdého. Když pominu originální showu, tak mám s progreskou zkušenost pouze s Hyperpro, tou jedinou kterou nabízejí pro originální tlumiče a ta je prostě na rozbité cesty v jednom jezdci pro mne tvrdá a nepohodlná, řekl bych že v celém pásmu. Nikde jsem nenašel, jakou má hodnotu N/mm, ani rozsah. U lineárních pružin mám jednu jistotu, fungují pořád stejně, nezáludně, jde s nimi dobře nastavit tlumič na hranici útlumu. který požaduješ a nemění se s výškou zdvihu. Chce to fakt vyzkoušet, co ti nejlépe sedne, abys věděl, jak tvrdou, jeď třeba na Radarku a kluci tě snad nechají aspoň na různé sednout... Když se bavíme o předku, tak já se svým metrákem mám pružinu 55N/mm, předtím 50N/mm a to bylo na silnici fakt pohodlíčko, ale na šotolině svižně jsem jí posílal na doraz. S 55N už se nemusím tolik hlídat, ale samozřejmě jí tam pošlu někdy při doskoku také. Na zadku mám 170N/mm, pro někoho tvrdé, ale mě to fakt nepřijde. Originál zadní na 1150Adv má podle němců 120 N/mm
Melizoy napsal:
Na zadku mám 170N/mm, pro někoho tvrdé, ale mě to fakt nepřijde. Originál zadní na 1150Adv má podle němců 120 N/mm
Jestli mluvíš o zadním Ohlins, tak ten má originál 140 a zesílená 160N/m, tu mám já. Alespoň ve verzi, kterou pro 1150ADV ( ale i obyč ) prodává Touratech.
Stepan Praha
BMW R 1200 GS Triple Black
Mardock napsal:
Progeska samozřejmě může být pro někoho dobrá volba, jde jen o to, jaká je tuhost pružiny v měkkém a tvrdém pásmu a kde přechází měkký charakter do tvrdého. Když pominu originální showu, tak mám s progreskou zkušenost pouze s Hyperpro, tou jedinou kterou nabízejí pro originální tlumiče a ta je prostě na rozbité cesty v jednom jezdci pro mne tvrdá a nepohodlná, řekl bych že v celém pásmu. Nikde jsem nenašel, jakou má hodnotu N/mm, ani rozsah. U lineárních pružin mám jednu jistotu, fungují pořád stejně, nezáludně, jde s nimi dobře nastavit tlumič na hranici útlumu. který požaduješ a nemění se s výškou zdvihu. Chce to fakt vyzkoušet, co ti nejlépe sedne, abys věděl, jak tvrdou, jeď třeba na Radarku a kluci tě snad nechají aspoň na různé sednout... Když se bavíme o předku, tak já se svým metrákem mám pružinu 55N/mm, předtím 50N/mm a to bylo na silnici fakt pohodlíčko, ale na šotolině svižně jsem jí posílal na doraz. S 55N už se nemusím tolik hlídat, ale samozřejmě jí tam pošlu někdy při doskoku také. Na zadku mám 170N/mm, pro někoho tvrdé, ale mě to fakt nepřijde. Originál zadní na 1150Adv má podle němců 120 N/mm
já si taky myslím, že by to bylo na mě trdý-jakej by to mělo jinak význam než aby se co nejvíc zamezilo jít na doraz. Na druhou stranu se dají objednat i s klasickou lineární pružinou. A nebo rovnou přihodit 4 litry a koupit Tractive a je po přemejšlení Zadní tlumič bych chtěl příští rok zrepasovat, tak snad se na tom bude dát jezdit, ale určitě jo.
KOCHAČ AMATÉR http://mardock.ra...
Máte někdo tip kde koupit lineární pružinu na origo přední tlumič R1100GS? Už ji mám utahanou. Zatím jsem našel jenom progresivní.
... BMW I´m lovin it ...
My beloved, My precious, My R1100GS, R1200GS 30 Jähre 2010
Toš to máš tak. Kúpíš cedník, teče. Zalepíš ďúry, necedí
Štěpáne, 120 má mít originální pružina na Advíxonu, myslím, že tušíš, že tabulky Ohlinsu a TT znám skoro nazpaměť, a pravdu díš, začíná se na 140
Geoffre, myslím, že už se tady řešilo dříve. Na přední Showě už progres je originálně, a lineár si buď budeš muset nechat umotat (1kus je asi fakt nesmysl), nebo máš smůlu. Já jsem kdysi poptával pružinu na předek u Ohlinsu a u různých krosařů a nikdo mi nebyl schopný poradit. Péra na tak malý průměr, nebo nedejbože originál nikde neměli ani v nabídce. Hyperpro prý nabízí jedinou variantu (podle katalogu v B.Crownu). Ale třeba bys s tím byl spokojený, spousta lidí ocení to, že nejdou nikdy nadoraz, prostě se s někým domluv a zkus si to. U netu dobré rozhodnutí sotva uděláš.
No já jsem celkem rozhodlý jít do Hyperpra, (ovšem spousta lidí se vyjadřuje, že je to moc tvrdé) Teď prostě okukuju všechny možné varianty. Že tam je v originále progrese, jsem nějak přehlédl. Žil jsem v tom, že je tam lineár. Takže bych upravil svůj dotaz.:
Originál u Ježka, nebo máte tip i na nějakého jiného dodavatele?
Jinak čekám jak se vyjádří Olda85 v soukromé inzerci. Pak bych měl rozhodování ulehčené.
Upravil geofre dne 08.04.2014 20:06
... BMW I´m lovin it ...
My beloved, My precious, My R1100GS, R1200GS 30 Jähre 2010
Toš to máš tak. Kúpíš cedník, teče. Zalepíš ďúry, necedí
geofre napsal:
No já jsem celkem rozhodlý jít do Hyperpra, (ovšem spousta lidí se vyjadřuje, že je to moc tvrdé) Teď prostě okukuju všechny možné varianty. Že tam je v originále progrese, jsem nějak přehlédl. Žil jsem v tom, že je tam lineár. Takže bych upravil svůj dotaz.:
Jinak čekám jak se vyjádří Olda85 v soukromé inzerci. Pak bych měl rozhodování ulehčené.
Geofre: pro me bylo hyperpro moc tvrde, to byl taky duvod proc jsem ho po asi 500km poslal dal a koupil ty wilbers 630/640. Mam ale smesnych 75 kilo
Mluvim o zadku. Predek jsem jaksi ani nenamontoval nakonec
radovant napsal:
Geofre: pro me bylo hyperpro moc tvrde, to byl taky duvod proc jsem ho po asi 500km poslal dal a koupil ty wilbers 630/640. Mam ale smesnych 75 kilo
Mluvim o zadku. Predek jsem jaksi ani nenamontoval nakonec
to si měl ale jen hyperpro pružinu na starým tlumiči nebo úplně novej hyperpro tlumič?
KOCHAČ AMATÉR http://mardock.ra...
geofre napsal:
v originál tlumiči není progres.
OK, tak tedy přesněji: Na originálních tlumičích na BMW R1100,1150 GS/a GSA je na předním tlumiči: progresivní pružina,
na zadním tlumiči: lineární pružina.
Je to poměrně dobře viditelné.