Marek ještě zapomněl zmínit, že jedním z nedostatků (proto jsem za ním také přišel) byla celkově menší ostrost, nevěděl jsem, jestli za to mohu já nebo prastarý 75-300/f4,5-5,6 objektiv Minolta. Ukázalo se, že jsem fotil díky slabým světelným podmínkám na nejmenší možnou clonu a Marek mi vysvětlil, že to není dobré. Jinak mi to ale nedovolilo světlo, jinak bych šel nahoru s ISO, resp. bych asi mohl nepatrně ubrat čas, který byl dostatečně krátký. No, byly to první zkušební fotky s tímhle objektivem, který jsem koupil za pár korun.
Marek má mimochodem pravdu a když jsem se začal pídit a našel nějaké vzorové fotky, tak po přiclonění by ta fotka byla mnohem lepší.
No, učím se:-).
Je to věda. Ted jsme byli s Drákulou a naší borderkou na cvičáku, minule jsem tam psa fotil jak skákal přes překážku a bylo to samý šum a rozmazané. Tak jsem vymyslel scénář: stativ, manuální zaostření na konkrétní bod, dostatečnou hloubku ostrosti aby se do ní vešel celý pes, trochu přiclonit a krátký čas, ale aby bylo stále ještě nízké ISO. Dnes konečně nebyla venku fotografická tma, tak jsme tam zajeli. Výsledek je lepší než minule, ale část psa, hlavně hlava, stále ostrá není. Nakonec jsem spočítal, že při rychlosti psa byla 1/500 s stále moc dlouhý čas, protože se za tu dobu pohne o cca 1 cm. A chyba je na světě, tak zase příště...:-)
Také přidám jednu, tentokrát z cest.
Poraďte, prosím, jak se zbavit přepalů v mracích a "zamlžení" před kopci v pozadí.
cz přiložený následující obrázek:
peterson napsal:
Také přidám jednu, tentokrát z cest.
Poraďte, prosím, jak se zbavit přepalů v mracích a "zamlžení" před kopci v pozadí.
Přepalům oblohy zamezíš přechodovým filtrem. V tomhle případě bych neřešil, vzhledem k modré obloze okolo. Ohledně toho oparu, pokud máš fotku focenou do RAW, tak se s tím dá pak dobře pracovat v jakémkoli grafickém editoru a můžeš ten opar-zamlžení do jisté míry eliminovat. Stejně tak upravit barvy hor v pozadí apod.
Dík za radu. Nastane se to, že s použitím přechodového filtru by v tomto konkrétním případě došlo k dalšímu zatmavení těch vysokých kopců v zádu? (sahají až to nejvrchnější čísti fotky) Je možné je potom případně nějak "vytáhnout" ze tmy? V Zoneru se mi líbí například fukce "Projasnění stínů" - to by asi poté šlo použít, že?
peterson: pokud fotíš do RAWu tak to pořešíš ve Photoshopu i bez přechodového filtru. Jiné programy neznám.
přepaly v mracích ti popsal marek,zamlžení v kopcích,těžko takhle radit,asi by si musel předně do těch kopců zaostřit a fotku udělat jako multiexpozici.dovolil jsem si fotku stáhnout,v přepalech není žádná informace,stím nejde nic udělat,kopce jsem zkusil doostřit a trochu ti to vymalovat,ať to není takové mdlé,což se nemusí každému líbit,tož asi tak
bystricke přiložený následující obrázek:
Přepaly mi nevadily, živější popředí se mi ted líbí trochu víc, kopce v dáli méně, ty úpravy jsou na nich moc vidět...
Upravil Ivan dne 28.12.2014 13:12
Hele třeba to tak bylo ... proto ten pes nalevo je tak vyhozenej z míry
nóó i když pejsci umí poslouchat, dá to fušku vyfotit je takhle , tak jsem to hodil v rychlosti a v náklonu..znáš to
Bramborundum kardanrundum http://www.tourde....banda.cz/
Pertla napsal:
No, neznám
Já mám monetálně timelaps fotoepizodu ... tam mi nic neuteče Pracuju na jednom projektu, jež bude vystaven po dofocení posledních scén
Pertla napsal:
No, neznám
Já mám monetálně timelaps fotoepizodu ... tam mi nic neuteče Pracuju na jednom projektu, jež bude vystaven po dofocení posledních scén
Pertla napsal:
No, neznám
Z kolika snímků to bude a po kolika sekundách ?
Jak co ... Snažím se zachytit nějak noční Prahu, když už tady teda bydlim. Čas mezi snímky podle světelných možností a jak dlouhé to je? Přesně tak dlouhé jak mě tam baví stát
Moc jsem Ti nepomohl, ale tak to je