Pomooc! Nemáte někdo zbytečnou vitrínu na nože, modely atd. nebo nevíte, kde se dá sehnat? Zatím jsem použil tuhle, ale není to moc pěkné a je malá...
Ivan přiložený následující obrázek:
Což o to, špatný by to nebylo. Prosklít aby se neprášilo, kudly poházet, zapíchat, udělat "dioráma", jak kleště tisknou kus železa nebo je pilka zařízlá do klacku a navíc bydlet v loftu, tak dobrý...
Tyhle regály už mám v garáži, je na nich sbírka prázdných a prošlých pixel s autokosmetikou, oleji, náhradními díly, nářadím, hadry.. Samé historické exponáty...:-).
---------------------------------------------
K novým přírůstkům - mile mne překvapil Squirt P4, to je mrňous a v záplavě čínských klíčenek a dárkových předmětů nevalné hodnoty nejsme zvyklí na něco tak malého, ale přitom kvalitního a bez vůlí. I když klíčenka, je to stále pravý Leatherman a kvalitní multitoolek, na drobnosti určitě použitelný. BURE s ním má jistě zkušenosti.
Mile mne svým designem překvapil Rebar, kde pouzdro není jen pravoúhle hranatý trámek a zaujal mne i křížový šroubovák, který je vyroben nikoliv z kusu plechu, ale jak říká jeden můj kamarád, z "rostlého materiálu" s odlehčovacím vybráním.
PST je malý Super Tool, zajímavé je, že v roce 1983, když ho začal Leatherman jako svůj první multitool vyrábět, byla jeho velikost označena za "Full-size" a po pár letech ho doplnili menším bráškou Mini Tool, který je v kategorii "Pocket". Teprve později, jak rostla poptávka po větších multitoolech, vznikl Super Tool, zařazený do kategorie "Heavy-Duty". Přitom, když srovnám Super Tool s dnešním, opravdu Heavy-Duty modelem Surge, je ST relativně malý.
Upravil Ivan dne 25.10.2016 13:02
Squirta mam spis jako referencni kousek. Podle me je daleko pouzitelnejsi Micra Squirt ma sice klesticky, ale svoji velikosti spise na nejakou hodinarskou praci. Nicmene je to hezkej prcek. Velikosti dokonce mensi nez Micra.
Ve vyvojove rade Super Tool je vintazni ST opravdu subtilni MT. ST300 je proti nemu macek. Vahove nejvetsi Zekon je v tehle rade Core. Ten je v ergonomii uchopu zatim asi TOP, co jsem mel v ruce!
Rebar je v soucasne produkci v pomeru cena/vykon asi absolutne nejlepsi investice. Pokud teda clovek neni metrous s manikurou a nepotrebuje diamantovy pilnicek a nuzticky pro svoje drapky...
Upravil BURE dne 25.10.2016 13:40
Možná, že jsem krásnej jako anděl, ale anděl rozhodně nejsem!
Já kleštičky Squirta použil hned včera, Drákule jsem seřídil knot Zippa...:-).
Vitríny snad vyřešeny. Objevil jsem tyhle za slušnou cenu, líbilo by se mi tmavší dřevo, ale to zkousnu. Stačí vylepit např. filcem a rozhodnout, jestli nechám nařezat skleněné poličky nebo budou Leathermani viset na háčcích s různě otevřenými nástroji. Hned jsem jich objednal víc, do zásoby... :-).
Ivan napsal:
Já kleštičky Squirta použil hned včera, Drákule jsem seřídil knot Zippa...:-).
Vitríny snad vyřešeny. Objevil jsem tyhle za slušnou cenu, líbilo by se mi tmavší dřevo, ale to zkousnu. Stačí vylepit např. filcem a rozhodnout, jestli nechám nařezat skleněné poličky nebo budou Leathermani viset na háčcích s různě otevřenými nástroji. Hned jsem jich objednal víc, do zásoby... :-).
To vypadá moc pěkně. Pošleš, prosím, odkaz?
Nikdy neříkej, že něco nejde, protože se vždycky najde nějakej iniciativní kretén, který neví, že to nejde a udělá to..
A tohle fotka, kterou mi poslal člověk, co poslal odkaz mně, kvůli velikosti, resp. co se tam vejde (velikost + další foto v odkazu). On to má naležato, já ji budu mít nejspíš postavenou nebo pověšenou na stěně.
Další přírůstek do sbírky, Leatherman Sidekick, náhodou jsem na úplně nový narazil v inzerci jako na "nevhodný dárek". Ať je to jak chce, je opravdu nový a za dobrou cenu.
Neznám jeho "rodokmen", ale zdánlivě je to skvělá volba - s mottem "Parťák do terénu" ho Leatherman CZ nabízí za 1775,-, váží pouhých 198 gramů, v ceně je nylonové pouzdro a karabina pro zavěšení na opasek, které se dá použít i jako normální karabina, otvírák na flašky a je v ní 1/4" šestihranný otvor, použitelný jako /4" očkový klíč nebo držák, resp. spíš jako páka na klasické bity. Sidekick má navíc v ceně klip na opasek a kleště s vratnou pružinou. Když ho srovnám s údajně nejprodávanějším Wave, jsou podobně velké, ale Wave váží 241 gramů a stojí téměř nachlup 2x víc. Je tedy Sidekick výhodnější volba? Upřímně, nevím - hladká čepel je menší, ozubená úplně malinká, stejně malý je pilník, navíc jen obyčejný, Wave má z druhé strany diamantový pilník, zatímco Sidekick kraťoučké pravítko (Wave má dlouhé pravítko na pouzdru). Pilka vypadá malá, ale ve skutečnosti je stejně dlouhá jako u Wave. Chybí nůžky, šroubovák je "jen" křížový, velký plochý + malý plochý z čela pilníku, kterým se ale nedostaneme do úzkých prostor. Wave má v tomto díky výměnným bitům mnohem větší možnosti. Žádný z těchto nástrojů (šroubovák, pilník, otvírák na konzervy...) nemá skutečnou pojistku, jen aretaci v otevřené poloze. Nůž a pilka mají pojistky stejné jako Wave. Sidekick má pěkné, opravdu velké očko na zavěšení nebo na šňůrku. Rozdíl je i v kleštích - Wave je má víc do špičky, nemá krimplovací čelisti a štípačky jdou přes sebe jako nůžky. Sidekick má konce čelistí širší, má krimplovací čelisti a břity štípaček jdou natupo k sobě. Co je lepší, zatím neumím posoudit, ale zkusím s nimi něco naštípat a uvidíme.
Takže co je lepší? Rozdíl v ceně je velký, i Sidekick určitě odvede hodně práce, je lehčí a karabina má taky něco do sebe. Ale má i dost kompromisů, rozhodnout se musí každý sám...
Ozubené čelisti - zde je rozdíl markantní, ale upřímně, i ta malá ke svému účelu postačí, koneckonců jsou i kombinované, kde je ozubená část ještě kratší. Zdánlivý handicap, ale osobně bych to tak černě neviděl.
To rozdíl v pilnících je podle mne podstatnější a ten malý je opravdu horší. Určitě použitelný, ale srovnatelné to není, navíc místo miniaturního pravítka bych ráád viděl raději diamantový pilník, na pravítko, mimochodem delší, je místo na těle multitoolu...
Sidekick je spolu s Wingmanem nedo REv ci Freestylem entry- model do sveta Leathermanu. Byl to muj prvni LTM a tak si myslim, ze o nem muzu taky par radek napsat.
JE to strasne sikovna kudla, ale ma jista omezeni.
1. Velky plochy sroubovak je kopyto, ktery nikam nenacpete. To byla prvni vec, kterou jsem upravoval. Chce to proste zbrousit vic do placata. Pak se z toho udela velmi uzitecny nastroj.
2. Pilnik je jen do poctu. Maximalne na drevo nebo hlinik. Med uz to moc nebere. Je hruby a kratky, takze se neni oc zaprit.
3. Maly sroubovak ma tupy uhel. Nacpat ho do elektrikarske cokolady je fakt prasecina. To jsem chtel taky zbrousit, ale prodal jsem ho driv, nez jsem tak ucinil.
4. "Metr" je asi ten nehorsi, co kdy LTM vyrobilo.
5. Ten plech je proste slabej. To ma za nasledek to, ze se casem v ulozeni noze udela mala vule. Kdyz se to pritahne tak, aby tam ta vule nebyla, uz to neotenrete jednou rukou.
6. Kleste na peru me proste se*rou!
Osobne si myslim, ze za ty prachy je urcite rozumnejsi investice Rebar. Ten je oproti Sidekickovi bez kompromisu, stoji zhruba stejne a je to i k praci.
Pres to vsechno se mi po Sidekickovi stejska a jednou si ho zase poridim. Cenu ma tak kolem litru, vic bych za nej fakt nedal...
Tak o nevhodném dárku jsem pochyboval hned a navíc LT prodává nějaká paní, ale iniciála podpisu při mailové korespondenci jejímu jménu neodpovídá. Nejde asi o nevhodný dárek, ale protože to není kus pro český trh, podařila se jim dovézt levná série z ciziny, asi přímo z USA, někde to psala. Troufnu si říct, že čínský není, nezkoumal jsem ho pod lupou, ale dost podrobně - čistota a kvalita zpracování, krabička a obsah balení (mám schované ostatní krabičky včetně samolepky, návodu a igelitového obalu vlastního multtoolu), vše je v pořádku.
BURE napsal:
Sidekick je spolu s Wingmanem nedo REv ci Freestylem entry- model do sveta Leathermanu. Byl to muj prvni LTM a tak si myslim, ze o nem muzu taky par radek napsat.
JE to strasne sikovna kudla, ale ma jista omezeni.
1. Velky plochy sroubovak je kopyto, ktery nikam nenacpete. To byla prvni vec, kterou jsem upravoval. Chce to proste zbrousit vic do placata. Pak se z toho udela velmi uzitecny nastroj.
2. Pilnik je jen do poctu. Maximalne na drevo nebo hlinik. Med uz to moc nebere. Je hruby a kratky, takze se neni oc zaprit.
3. Maly sroubovak ma tupy uhel. Nacpat ho do elektrikarske cokolady je fakt prasecina. To jsem chtel taky zbrousit, ale prodal jsem ho driv, nez jsem tak ucinil.
4. "Metr" je asi ten nehorsi, co kdy LTM vyrobilo.
5. Ten plech je proste slabej. To ma za nasledek to, ze se casem v ulozeni noze udela mala vule. Kdyz se to pritahne tak, aby tam ta vule nebyla, uz to neotenrete jednou rukou.
6. Kleste na peru me proste se*rou!
Osobne si myslim, ze za ty prachy je urcite rozumnejsi investice Rebar. Ten je oproti Sidekickovi bez kompromisu, stoji zhruba stejne a je to i k praci.
Pres to vsechno se mi po Sidekickovi stejska a jednou si ho zase poridim. Cenu ma tak kolem litru, vic bych za nej fakt nedal...
Souhlasím, i když praktickou zkušenost jako Ty nemám, ale už po létech, co se pohybuju mezi nářadím, vezmu věc do ruky a celkem mi hned dochází, kde jsou její silné a slabé stránky. Můj názor na péro v kleštích (myšleno obecně) se často mění - jednou mne štve, jindy se hodí, ale většinou asi štve...:-).
S Rebarem jako vybavenější alternativou souhlasím. Zrovna včera a dnes ráno jsem se s ním kochal a zkoumal ho. Na to, že je opravdu jen trochu dražší, tak vše co obsahuje, je plnohodnotně funkční. A je navíc krásný, líbí se mi pouzdro, o dokonale "rostlém" křížovém šroubováku jsem psal někde výš, zahloubení pro otevření čepelí nehtem není malinký oblouček dodělaný dodatečně, uvnitř začernalý, ale dlouhá drážka, kterou nemůžete netrefit, čistě udělaná, s finální povrchovou úpravou čepele až po jejím zhotovení - radost pohledět. Dokonce jsem si chtěl dnes Rebara vzít do práce, ale nakonec zůstal doma a přednost dostal Onehand Wave. A to je asi jediné, co bych Rebaru vytknul, aspoň ta kudla kdyby šla otevřít jednou rukou a do přírody i pilka - to je z mého pohledu u Sidekicku lepší. Ale je to zvlášní, se starým Super Toolem jsem spokojeně žil 8 let a dvouruční otvírání mi nevadilo. A sousedovi, který s ním dělal 50x častěji, také ne, takže to asi není zásadní problém.
Romane, psal jsi, že REV, Sidekick a Wingman jsou vstupní modely do světa Leathermanu, to mne nenapadlo, ale je to jistě tak. A jsou to i bratříčci, podobní vzhledem i konstrukčně. Stejně si jsou podobní Wave, Surge a Charge všech verzí, Surge vybočuje velikostí, ale jinak jsou si podobné a konstrukčně téměř shodné. A podobně různé verze Juice nebo Squirt, ale ty se aspoň jmenují stejně a liší dalším označením. Psal jsi i o "rodině" Super Tool - PST, Super Tool, Mini Tool, Core, netuším, jestli tam nepatří i další, třeba zrovna Rebar. Můžu Tě poprosit o shrnutí, které multitooly patří do jakých příbuzenských skupin a základní charakteristiku? Dá se v tom najít nějaký systém a záměr výrobce? Já na Wikipedii našel jen členění na Keychain, Pocket, Full-sized, Heavy-Duty. OHT a Mut jsou označeny jako Heavy/Military Duty, ale to už nejsou početné skupiny, stejně jako je Tread označen jako "Wearable" nebo Raptor jako "EMS Duty".
Díky.
Jestli jsem to dobre pochopil, tak ted nebudu popisovat tridy, ale vyvojove rady
Vyvojova rada Super Tool:
1. Super Tool
2. Super Tool 200
3. Core
4. Super Tool 300
Jak je videt, tak rada PST je daleko rozmanitejsi. V danem obdobi se vyrabely i 3 mutace, aby si mohl kazdy americky soudruh dle sveho vkusu vybrat. ST radu mam komplet, z PST mam presne polovinu, ale to se casem dozene...
Romane, tohle členění se dá někde dohledat? Přiznám, že jsem netušil, že Rebar je členem rodiny PST a že Super Tool a PST jsou 2 různé vývojové řady. Vždy jsem myslel, že poté, co LT vymyslel první multitool, PST, o pár let později ho doplnil menším bráškou Mini Tool a vzápětí větším bráškou Super Tool. A až později, jak šel konstrukční vývoj a LT se zároveň snažil zaplňovat mezery v nabídce a oslovit další skupiny zkazníků, se to začalo dělit. Ale to byl jen můj pocit... Snažím se v tom prostě dohledat nějakou logiku...