Co ti poslou po reklamaci, kdyz zku*rvis PST? Rebar! Proc? Protoze je v prime vyvojove linii. A podle toho jsem to poskladal... Mini Tool je z uplne jineho soudku. Co by Ti prislo dnes misto nej fakt netusim. PST a Rebar patri do kategorie middle-duty (dnes se tomu rika full-size), stejne jako treba Wave. ST je heavy-duty, stejme jako treba Surge, OHT, MUT apod... Neplest si kategorie a vyvojove rady! To se pak budeme bavit jeden o voze a druhej o nadru... Možná, že jsem krásnej jako anděl, ale anděl rozhodně nejsem!
No vidíš, to mne nenapadlo jít na to přes reklamaci... Já myslel, že PST/II, Super Tool/200/300, Core, Mini Tool, Rebar, možná i Micra a další, jsou jedna rodina. Jeden menší, druhý větší, jeden umí tohle, druhý tamto, ale tak nějak tam vidím geny společného prapředka PST:-). Ale možná na to koukám jen jako strojař a je to blbě:-).
O víkendu na Slovensku mi dělal společníka Surge, chtěl jsem něco bytelného, co by se hodilo třeba při opravě auta. Teď v práci mám Wave, na drobnosti všeho druhu. Ráno jsem pokukoval po Rebaru, je krásnej, ale vybavil jsem si typické řezání hadic a lan, jak jdu s klubem v jedné ruce a druhá tahá a otvírá kudlu. Onehandy prostě mají své výhody...
Vhodnou látku na dno jsem dnes nesehnal, tak jsem dal na dno zatím karimatku, stejně jsem chtěl aby byly multitooly blíž ke sklu. Až seženu látku, dá se na karimatku. Uspořádání bude jiné, mělo by to mít nějakou logiku, i když ještě dlouho to nebude definitivní, protože budou postupně přibývat další typy a vitrína bude navíc pověšená, teď na poličce jsem to tam jen tak "pohodil"..
Mimochodem, vitrín mám víc, aby se to do nich vešlo...:-).
Ivan přiložený následující obrázek:
Tak jsem udelal test stipacich celisti na Squirt P4 a musim rict, ze to nebylo vubec spatny. Stipal jsem teda jen med, vic jsem si netroufl. Ale lanka to stipe daleko lepe nez mnohem vetsi kalibry. U klesti typu Wave nebo stary Surge se obcas zvejne lanko mezi celisti. Squirt stipe lanka uplne libove. Hodne velky prekvapeni... Musim si sehnat ESko!!!
Možná, že jsem krásnej jako anděl, ale anděl rozhodně nejsem!
Dobrá zkušenost. Některé Leathermany mají "nůžkové" štípačky, kdy se obě čelisti překrývají a jiné mají čelisti, co jdou proti sobě. Dá se říct, na co jsou které lepší a proč Leatherman používá oba systémy?
Ja bych spis rekl, ze jen nektere maji stipaci celisti proti sobe. Jde o modely s "wingmanovskyma" stipackama. Wingman, Sidekick, Rev. Zbytek to ma pres sebe. U techto stipacek je problem to, ze clovek musi zabrat relativne velkou silou, aby se celisti dostaly na dotek. Pro stipani dratu to nevadi, ale tenkych dratku nebo lanek to neni uplne idealni...
Možná, že jsem krásnej jako anděl, ale anděl rozhodně nejsem!
Tak to jo. Je to zajímavé, teď jsem obešel obchod a na všech kleštích, které máme, jdou čelisti proti sobě. Od malých (třeba nejmenší německé Orbisy stříhají spolehlivě i tvrdé dráty 0,3 mm) po velké, včetně kombinaček. Viděl jsem i kleště, které mají po stisknutí mezi čelistmi na straně u kloubu mezeru, která se ke špičce zmenšuje a čelisti se dotýkají až u špičky, je to řádově v desetinách mm. Myslel jsem, jestli se třeba jedny čelisti nehodí spíš na dráty a druhé na lanka nebo tak..
Třeba by se to dalo odvodit ze zahradních nůžek. Dvoučepelové jsou univerzální, ale spíš na čerstvé dřevo a jsou oblíbenější. Jednočepelové, co jde čelist natupo proti plošce, jsou spíš na tvrdé nebo suché dřevo, které se při domáčknutí čelistí "odlomí". Nevím, to mne jen tak napdlo...:-).
Dovolím si trochu toho vzdělání, aspoň obrázkovou formou. Timothy S.Leatherman byl v roce 1970 promován jako strojní inženýr na Oregonské státní universitě. Po studiích si koupil za 300 dolarů Fiat 600 a kromě jiného se s ním vydal do Evropy. Tohle je Tim kdesi v Evropě, kde právě zjistil, že obyčejným nožem se auto spravuje těžko, vzhledem k velikosti auta potřeboval ale něco malého a multifnkčního...:-). Tam někde se možná zrodila myšlenka multitoolu...
Brzy po návratu do Států se spojil se svým kamarádem Steve Berlinerem, v červenci 1983 založili firmu Leatherman Tool Group, Inc. a v témže roce představili světu první multitool - PST (Pocket Survival Tool). Nepodařilo se mi zjistit, co je ten starý multitool na fotce, že by inspirace? nebo doma na ponku udělaný zkušební kus? Nevíte to někdo? Romane:-)?
O multitooly byl zájem a tak postavili továrnu v Portlandu. Její souřadnice jsou mimochodem vyraženy na jednom z posledních modelů, Signal.
Leatherman je možná nejznámějším světovým výrobcem kvalitních multitoolů a za svou relativně krátkou existenci se stal doslova legendou. Řeknete "Jeep" a každému se vybaví známý offroad. Řeknete "Zippo" a každý má před očima typický benzínový zapalovač. Řeknete "Victorinox" a každému se vybaví švýcarský armádní kombinovaný nůž. A řeknete "Leatherman" a každému se vybaví kvalitní, bytelný americký multitool. Od původního PST se přes Mini Tool a Super Tool propracoval k Signalu, Charge, Surge, Wave, Juice a dalším. A Tim Leatherman už má v hlavě určitě další vizi...