Nůž také, ale i organizér se všemi potřebnými věcmi... tam by se hodil... bohužel nevím proč, ale nejde mi vložit fotka, škoda..
Upravil Tomas1200GSA dne 05.12.2016 14:35
R1200GS 08" je minulost >> ADV, HP2, 2V ???
aktuálně ADV 2012 pryč
aktuálně MAX IV 6X6
To neva, ja si umim predstavit EDC organizer a vybavucku v ni. Crunch + adaptera a nejaky bity by se v nem jiste vyjimaly! ;-)
Možná, že jsem krásnej jako anděl, ale anděl rozhodně nejsem!
Mam zdroj na Leathermany v USA, ale Crunch jsem treba koupil v Praze v zastavarne. Nebo obcas clovek narazi na neco zajimavyho v inzerci...
A to jsem ho vygooglil ještě trochu levněji. Ale ani za tu cenu ho nepotřebuju tak akutně. Blbý je, že Crunch se mi prostě nelíbí tím jak vypadá. A to je jeden z kamenů úrazu, často nekupujeme rozumem, ale srdcem. I na něj časem dojde, ale teď mám v hledáčku pro mne atraktivnější modely, z nových třeba Charge TTi, se kterým bych spláchnul i platíčka plochých bitů (originál nástavec mám) nebo Super Tool 300 + platíčko bitů s nástavcem na šroubovák. Taky MUT, pískový OHT či Raptor. Časem bych dal rád dohromady i rodinku Skeletoolů a Freestyle a zatím nemám ani jeden Juice, zčásti by to ale byly sbírkové modely než výbava EDC. Ze starších pak původní, klidně ošuntělý PST z 80.let, dále PSTII, Mini Tool, původní Wave...:-).
Upravil Ivan dne 07.12.2016 12:47
..., ale teď nám přišly miniaturní golasady, se kterými jsme kdysi začínali a já si uvědomil, že tahle kombinace je možná ještě lepší. Menší, lehčí, oříšky mají tenčí stěnu při stejné pevnosti a také profil Spline, který si poradí i s torxy, XZN, dvanáctihrany i čtyřhranem. Když se vymění pár nepoužívanýh bitů, nebo těch, které má Leatherman, třeba ploché, za používanější, když se doplní adaptér na bity + adaptér na hlavice pro Leatherman a malý kloubek (vše se do krabičky vejde), tak je to myslím dokonalá sestava. Že chybí normální šroubovák jako má ta větší sada? No, když na cestách vezmu do ruky nářadí, tak opravuji závadu, netrávím se šroubovákem v ruce hodiny a klidně to zašroubuju Leathermanem. Že je ráčna malá? Ano, ale střed se čtyřhranem je vyjímatelný a rázem z ní je 10 mm ráčnový klíč. A je bytelná a dá se do ní opřít. A když to nestačí, uchopím plochou část kleštěmi Leathermana a mám přijatelně ergonomickou rukojeť, navíc na delší páce. Proto to sem dávám, právě kombinace téhle sady a multitoolu mi přijde na motorku výborná. Kdysi jsem tuhle sadu na motorce vozil, pak ji vyměnil za tu větší, ale v kombinaci se Surge se vrátím k té menší. A když je k Surge originální pilník a pilka, nářadí na motocesty je v podstatě kompletní...:-)
Ivan přiložený následující obrázek:
Celoroční sběratelskou mánii jsem završil před koncem roku a výsledkem je tato prozatímní kolekce. Vím, jsem tak ve čtvrtině, abych měl aspoň to hlavní, ale všeho do času. Příjemné je i to, že nic z toho jsem nekupoval za běžné ceny - dost kousků je starších, ve výborném stavu, některé jsou nové výměny z reklamací - za to děkuji "BURE" Romanovi. Něco jsem koupil na inzerát a něco v akcích různých e-shopů. Takže se mohu utěšovat i tím, že jsou to slušně investované peníze...:-).
Ivan přiložený následující obrázek:
Odre se to zcela urcite. Neni to zadny ceracote, takze jista patina se casem na MT udela. Vyhoda je, ze to nehazi odlesky, takze kdyz si na sniperovce stelujes miridla, nepritel te neobjevi. Taky tolik neklouze v ruce, protoze je ten povrch takovy matny. Zase kdyz to chytne lisku, blbe se dava dolu tak, aby se to nepoznalo. Nerezove kousky se velice snadno uvedou do stavu noveho noze. Cerne nikoliv. Ale zase ta cerna je sexy jak cyp!
Černá je sexy, o tom žádná, Roman má pravdu. Ale má pravdu i v ošoupání, patina je prý vidět poměrně brzo, pokud se multitool používá. Ono to bylo vymyšlený přesně z důvodů, co píše Roman, aby multitool neházel odlesky, tedy pro armádu, lovce atd. Z důvodů opotřebení a nemožnosti opravy vyleštěním, jsem od černých verzí upustil, s vyjímkou pouzdra Signalu nebo Charge AL/ALX, popř. černá Micra Aluminium. U Signalu je černá udělaná technologií DLC COATING, kterou výrobce popisuje jako "...nátěr na bázi uhlíku, který vykazuje unikátní vlastnosti přírodního diamantu..." a opravdu to už od pohledu vypadá odolně. U dalších dvou jde o černý elox hliníku a je to jen na pouzdru a střenkách. U černých, "BLACK" verzí je to technologie "Black Oxide", což je v podstatě brynýr známý ze zbraní.
cibus napsal:
Mám černý Wave a skutečně se to odírá. Pak je to o poloplné sklenici. Záleží na každém, jestli to vnímá jako správnou "patinu" či nechtěné "odření."
Ivane, jeden full size černoch by v té vitríně měl být. Tak to vnímám já.
Už jen z hlediska politické korektnosti
R1200GS mě fakt baví, je to vácheň
cibus napsal:
Mám černý Wave a skutečně se to odírá. Pak je to o poloplné sklenici. Záleží na každém, jestli to vnímá jako správnou "patinu" či nechtěné "odření."
Ivane, jeden full size černoch by v té vitríně měl být. Tak to vnímám já.
Už jen z hlediska politické korektnosti
Hmm, mám 2 míšence, Signal je navíc šmrnclý do žluta, černocha ještě ne. Díky za upozornění, napravím to.
K mazání - na stránkách leatherman.cz se dočteme:"... Váš Leatherman by měl být pravidelně čištěn, vysušen a olejovaný, abyste jej přiměřeně chránili proti vlivům, které korozi způsobují. To platí zejména, pokud multitool používáte ve vlhkém nebo přímořském slaném prostředí. Po vyčištění, ošetřete olejem kloubové spoje a všechny nástroje buď nástřikovým strojním olejem, nebo olejem se vzlínavými vlastnostmi (např. WD-40). Ošetřené povrchy pak otřete lešticím hadříkem nebo utěrkou."
Z toho vyplývá, že jakýmsi blíže neurčeným olejem by měly být mazány klouby a zbytek třeba WD-40, kterou pak setřeme. Nejspíš je to ale překladatelská nepřesnost, protože pokud na něco použít vzlínavý olej (a ten je u LT určitě potřeba), tak právě WD-40 nebo jemu podobné. No, já to dělám WD40 spoustu let, multitooly, nářaďové nože i normální nože a nemohu si stěžovat, nic nekoroduje, nevydírá se, vše stále bez vůlí. Přesto také pokukuju po něčem "lepším", každý přece chceme pro svoje miláčky to nejlepší:-). Ale WD-40 je určitě OK. Silikon? Nevím, netuším, jak vzlíná.