Sorry Tome, ale nemas pravdu. iPad, iPhone vse jede pres iTunes. Pokud mas zalohu, sparujes PC/MAC s novym zarizenim a mas pristup i k nainstalovanemu softwaru pres iTunes.... Naprosto bez problemu. MAC mam zalohovany a po koupi dalsiho klonuji ten stary ze zalohy a vse zustava. Dokonce i Windows lze legalne preinstalovat no novy komp. Mam legalni Photoshop, Ilustrator a vse lze prenest na novy pocitac. A to nemluvim o programech jako Pro-E, Catia, Autocad, atd. atd.
Me ani tak nevadi software v navigaci, ale vadi mi Mapsource. To je paskvil na entou. Pokud reknes, ze nikdo jiny nic podobneho Mapsource nedela, mas sice pravdu, ale pokud by ho Garmin nemel, jsem davno u jineho vyrobce. Ale co nevyhovuje me, muze vyhovovat tobe. Nicmene pri procitani ruznych for, nejsem zdaleka jediny, komu se Mapsource nelibi.
Já se s dovolením přidám. Garmin mne vytočil poté, co jsem si poctivě nakoupil jeho mapy a on mi ted nedovolí mi je ani nahrát do počítače a odemknout. Takže pokud si chci plánovat nějakou trasu, musim to dělat na navigaci a ne pohodlně na počítači a pak přenést. Naprosto nechápu (teda chápu to že mu jde o prachy). Používám Garmin navigace cca 10 let a jde to jen k horšímu. Z Mapsource se stal opravdu paskvil, na to není co říct. Nemluvě o té "user friendly" politice toho jejich slavného Lifetime. Přitom by to šlo udělat tak jednoduše. Formou "ala" Apple a jeho Appstore. Koupil jsi ? zaplatil ?, máš to tu uložený na svým účtě a stáhni si to do kterýhokoliv Garmin zařízení který právě potřebuješ.
GS 1200 R Adventure
petrs a chafre: nekamenujte mě, máme iPhone teprve asi půl roku a iPad asi týden nebo dva. Zatím mi ani iPad ani iPhone naštěstí neukradli takže jsem to nemusel řešit. Vím že někteří výrobci nabízí aplikaci kterou jde současně nainstalovat na iPhone i na iPad ale někteří ne a musí se to kupovat 2x. Třeba můj oblíbený komunikační program IM+. Verze koupená na jeden přístroj na druhý nešla.
Nicméně 100% vím, že aplikace nakoupené přes oficiální BB store i přes MobiHand Superstore pro Blackberry a aplikace nakupované pro můj starý Samsung i780 (WM5) NEJDOU nainstalovat na nový přístroj. Řešil jsem to vloni v létě, kdy mi BB ukradli a až na jednu vyjímku jsem všechno musel koupit znova. U WM5 to samé. Koupil jsem si kdysi druhý přístroj abych měl zálohu a bláhově jsem si myslel, že ty věci nainstaluju znova. Ani omylem. Nešlo to ani překlopením bitové zálohy. Všechno tam bylo ale neaktivované a pokus o aktivaci končí neúspěšně, protože PIN zařízení (u WM5) a ID číslo (u B jsou jiné, než na které je koupený.
A co se týká počítačů, tak se vsadím o co chcete, že licence OEM nejsou přenositelné a je nesmysl, že by to bylo dokonce legální (i kdyby to šlo provést prakticky). Mluvím o tom, že třeba s počítačem dodávané OEM Win7 aktivovaný na jednom počítači nejde aktivovat na jiném. Možná to jde na naprosto identickém HW, to nevím ale pokud v novém compu je jiný procesor, tak to nejde. A OEM licence přímo takovou reinstalaci vylučuje. Je to licence dodávaná ke konkrétnímu počítači a nepřenosná na jiný. Jestli máte o tomto tvrzení pochybnosti, tak si prosím přečtěte to, co píše přímo třeba Microsoft: http://www.micros...odoem.mspx
Ano, existuje software, který je přenositelný - můžete ho legálně odinstalovat na jednom počítači a nainstalovat na jiném. Někteří výrobci se brání současné instalaci na více počítačích, což jde u zařízení nějak zapojených do sítě ale u GPS to fyzicky kontrolovat moc nejde. Nicméně rozdíl mezi OEM a "plnou verzí" je v ceně. Výrobce map by asi mohl prodávat mapy, které by byly přenositelné na víc GPS ale nevím o tom, že by to někdo dělal a stálo by to asi strašnou raketu, protože by tím de facto dal lidem možnost instalovat to komukoliv za jedny peníze.
Tomáš Kocanda www.touratech.cz
Touratech e-shop: http://shop.toura...
Všechno ostatní e-shop: http://www.techge...
Na maily se snažím odpovídat co nejdřív, na SZ a messengery sporadicky!!! Pokud chcete odpověď rychle, napište mail nebo zavolejte 602 349970...
chafre napsal:
Já se s dovolením přidám. Garmin mne vytočil poté, co jsem si poctivě nakoupil jeho mapy a on mi ted nedovolí mi je ani nahrát do počítače a odemknout. Takže pokud si chci plánovat nějakou trasu, musim to dělat na navigaci a ne pohodlně na počítači a pak přenést. Naprosto nechápu (teda chápu to že mu jde o prachy). Používám Garmin navigace cca 10 let a jde to jen k horšímu. Z Mapsource se stal opravdu paskvil, na to není co říct. Nemluvě o té "user friendly" politice toho jejich slavného Lifetime. Přitom by to šlo udělat tak jednoduše. Formou "ala" Apple a jeho Appstore. Koupil jsi ? zaplatil ?, máš to tu uložený na svým účtě a stáhni si to do kterýhokoliv Garmin zařízení který právě potřebuješ.
Co to znamená že ti Garmin "nedovolí" mapy nahrát do počítače a odemknout je? Jakékoliv mapy koupené ve verzi s instalací do Mapsource (tedy ne verze čistě kartové) můžeš naprosto legálně nainstalovat i na víc počítačů (doma, v práci, na notebooku atd). Kdo ti brání je odemknout?
Problémy jsou akorát v tom, že se prodávají jednorázové aktualizace některých map, které opravdu neobsahují instalaci do MapSource a nebo aktualizace technicky nejde udělat. Mám k 278C koupený Lifetime a prakticky to prostě nejde nainstalovat a musím to dělat šíleným způsobem, což běžný uživatel s normálními nástroji dělat nemůže. To je pravda ale beru to tak, že 278C je starý přístroj. Ale třeba u nových navigací není sebemenší problém Lifetime rozchodit. Vlezeš do účtu na my.garmin, zmáčkneš jeden odkaz, potvrdíš 2x souhlas, vybereš jestli chceš instalaci do GPS nebo PC nebo obojí, počkáš asi 3h a je to. Jak to může být jednodužší? A že se MapSource změnil? Naopak. Podle mě je právě MapSource ta brzda. Je to starý SW který se vůbec za řadu let nezměnil!!! Důvody jsou taky jasné - ten SW musí umět pracovat s navigacemi o dvě nebo tři generace staršími. Ale pořád je lepší než používat "moderní" řešení a la Basecamp.
Jinak k tomu způsobu zaplatíš mapu a můžeš to nainstalovat na neomezený počet přístrojů - cena té mapy by byla naprosto nereálná kdyby tohle udělali. Zásadní v ceně mapy je cena GIS podkladů - dat a jejich majitele nějaký Garmin vůbec nezajímá. Chceš - ber, nechceš - neber. Oni mají úplně jiné trhy. Vem si ceny map do pevně zabudovaných navigací v autech. Taky máš mapy zadarmo? A přitom se jich prodávají statisíce nebo miliony. Tam jsou hlavní příjmy, ne nějací motorkáři...
Na maily se snažím odpovídat co nejdřív, na SZ a messengery sporadicky!!! Pokud chcete odpověď rychle, napište mail nebo zavolejte 602 349970...
petrs: no jasně že mi taky MapSource vadí. Je starý, primitivní, neohrabaný. Ale prostě nic lepšího není. Trasy a body můžeš třeba skvěle řídit pomocí TTQV ale zkus si stáhnout testovací verzi a uvidíš. Highend mapové programy jsou v drtivé většině nepoužitelné pro běžné lidi. Je to asi věc názoru. Zrovna Garmin nabízí těch produktů pro řízení map nejvíc - BaseCamp, RoadTrip, MS. Pro letce RoutePlanner a FP Migrator. Pro jachaře HomePort... Sem tam někdo nabízí docela kvalitní alternativy - dneska jsem viděl naživo letecký plánovač ProPlan a UltraNav. Podoba s MapSource obrovská, vzhled ovládacích tlačítek jak před 10 lety ve Win95 a cena 100 liber za licenci... Hmm...
MapSource je zadarmo. Ber nebo neber. Jiní výrobci nenabízejí třeba taky nic. Můžeme nadávat ale zaplaťpánbůh za to. Na běžné plánování dovolených nebo i adventure výletů to je OK. Plánujeme s ním běžně i rallye a když je potřeba něco lepšího (třeba s podporou výroby roadbooků) tak máme TTQV ale uživatelsky příjemný mapový SW s funkcema pro práci se stopami jsem zatím neviděl.
Abych to odlehčil pro ty, kdo MapSource využívají tak leda na stažení bodů z cesty a uložení do zálohy a (případně přilil olej do ohně u expertů) tak tady je pár screenshotů nové Montany: https://picasaweb..._KJ85r-GA#
Můj soukromý názor na tento přístroj (alespoň ve verzi vývoje v jakém to je tento týden) je tady na blogu: http://touratech-...ntana.html
No tak asi se shodneme, ze Garmin je proste takova prapodivna firma... obcas maji MOC dobre napady, obcas ne, obcas na neco tezke kaslou. Porad ale drzi par featur, ktery nikdo jiny nema (Mapsource, mapy tretich vyrobcu).
Jejich obchodni/licencni/servisni podminky ovsem s*rou temer kazdeho, ale protoze zatim neni konkurence, tak jsme nemeli ke komu prejit, ze.
Predstava Garminu, ze jim budeme davat kazdy silene tisice za vsechno mapama pocinaje a to nejlip nekolikrat -- jak je videt, prilis nefunguje.
Takze ja bych ocenil rozumnejsi ceny a modernejsi pristup.. nakonec by tim Garmin myslim pomohl v prvni rade sam sobe.
17 cm
----------------------------------------------------------------
BMW R1200GS LC od 2013, BMW F800 GS od 2008,
Aprilia SR 50 Factory, Praga ED 250, CFMOTO CFORCE 520 Gen2
100bubu napsal:
mam garmin mobile XT. a tam nemam taku polozku me data.ani nic podobneho v slovenskom preklade.
V Garmin XT složku "Moje data" nehledej. Není tam. Plánovat trasy pro Garmin XT proto nejde. Pro PDa je trochu použitelný Tomtom 7, do kterého lze naplánované trasy uložit a následně spustit. U Tomtoma ale není žádná nabídka topo map.
Upravil Ivanhoe dne 18.06.2011 10:15
BMW 1200GS, ČZ 125C, Honda Forza
Měl jsem: Java 21 zvaná Pionýr, ČZ 175, Jawa 350/634, Yamaha 1100 Virago, Honda CBF 1000
100bubu napsal:
mam garmin mobile XT. a tam nemam taku polozku me data.ani nic podobneho v slovenskom preklade.
V Garmin XT složku "Moje data" nehledej. Není tam. Plánovat trasy pro Garmin XT proto nejde. Pro PDa je trochu použitelný Tomtom 7, do kterého lze naplánované trasy uložit a následně spustit. U Tomtoma ale není žádná nabídka topo map.
Coze?
Mobile XT pouzivam asi 3 roky.. Vcetne CityNav a Topo CZ.
Settings > Manage my dats -> Routes.
---
export z Mapsource (na nekolikaty pokus -- pomohlo prepnuti jak Mapsource, tak XT do anglictiny) vcetne tras funguje.
17 cm
Tomáš TT etrs a chafre: nekamenujte mě, máme iPhone teprve asi půl roku a iPad asi týden nebo dva. Zatím mi ani iPad ani iPhone naštěstí neukradli takže jsem to nemusel řešit. Vím že někteří výrobci nabízí aplikaci kterou jde současně nainstalovat na iPhone i na iPad ale někteří ne a musí se to kupovat 2x. Třeba můj oblíbený komunikační program IM+. Verze koupená na jeden přístroj na druhý nešla.
Pokud ta aplikace je jiná pro Iphone a jiná pro Ipad (a bývá to hlavně kvůli rozlišeni displaye) pak ano, je to jak píšeš, ale zcela jistě si aplikaci pro Iphone můžeš dát klidně na jiný Iphone, či Ipod Touch. Apple nyní dovoluje tuším 5 zařízení pod jedním účtem, od podzimu má spustit iCloud a ten by měl povolit až 10. Ale dosti Apple, vrátím se ke Garminu, asi jsem to napsal neobratně, tak ještě jednou...koupil jsem si mapy (NT) a normálně je nainstaloval na PC, odemkl a vše fungovalo super. (Vista, Quest a později Zumo) Po cca dvou letech jsem koupil upgrade (v TT ten jste mi dali na kartu do Zumo a když jsem chtěl (logicky) udělat to samé na PC, byl šlus. Mapy zamčené (ALE I TY PUVODNI) a mám smůlu. Myslím že jsme si tenkrát kvůli tomu i volali a vím, že jsi mi to vysvětloval, technicky to asi chápu, ale z pohledu zákazníka ne. Měl jsem koupený produkt, který fungoval a DOKOUPIL jsem upgrade, který mne část funcionalit odstranil. A to neberu. Ten upgrade stál ve své podstatě skoro totéž co ty původní mapy a přesto mi defakto znemožnil používat ty již koupené a před upgr. funkční věci. Kdyby alespon tedy ponechal to. A to beru jako podraz na zákazníka. On už měl jednou funkční věc, zaplatil si vylepšení a to mu způsobí nefunkčnost toho původního. Nevím jestli to píšu dost polopaticky, ale tohle mne točí. Výsledek byl samozřejmě jasný, pátrání po webu, warez, torrenty atd...abych rozchodil to co jsem již měl a v podstatě nutí klienta si ukrást znovu to co si jednou koupil. Absurdistán, ale fakt Nyní jsem zvažoval že Zumo pošlu do světa a koupím něco novějšího, ale představa co budu muset podstoupit za inferno, aby mi to zase vše fungovalo, mne od toho spolehlivě odradila. Ted bych možná dostal funkční mapy, ale příští upgrade mi to zase všechno zničí, nicht wahr ? Ale jinak souhlas s Hicksem, Garmin má v podstatě monopol, nikdo na moto nic lepšího v tuto chvíli asi nemá, tak nás holt dusí.
GS 1200 R Adventure
Taky me to vadi,asi jako kazdymu krom TomaTT. Mam 2 navigace,do auta a na moto/outdoor. Jde to rychle dopredu,takze navigace menim tak kazdy 2-3 roky obe a kupovat pokazdy vsechny mapy a hned 2x mi teda prijde fakt dost uhozeny. U iphonu sem koupil Tomtoma a jde v pohode nainstalovat na vic zarizeni(minimalne na dve vyzkouseno) takze ani toto nejde srovnavat. a u OEM windows priplacis tusim kolem litru na notebook a mas tam i updaty v cene, ani tohle srovnani neni IMHO moc vhodny. Proste Garmin to ma opravdu nejhorsi,ale nic jinyho moc na moto neni,takze se s tim nejak spokojime a nejak se zaridime. Osobne by mi treba vyhovala nejaka verze map alespon pro 2 zarizeni a v cene treba update na 5 let za nejakou rozumnou cenu.
Upravil xavier dne 18.06.2011 12:01
Aktualne 1250 GSA HP
chafre: aha, jasně. Tam je ale potíž právě v tom, že některé starší verze map se nesnesou v jedné instalaci s mapami novými. Nevím přesně jaké byly ty staré ale tohle je celkem běžná věc. V takovém případě se dá nechat starý MapSource (ten co je součástí instalátoru těch starších map - např. CN v7 apod) na jednom počítači a ty nové mapy mít na jiném s jinou verzí MapSource. Já to mám na třech PC. V jednom mám ten úplně nejstarší, protože instalace amatérských map (většina vyráběných v kompilátorech které nejsou od Garminu) potřebuje tu původní verzi MapSource, který ještě není v ProgramFiles a má jinou strukturu v registrech. Pokud o instalaci těhle map do novějšího MapSource obvykle končí totálním "rozesráním" PC a musí se ručně mazat registry a nainstalovat to celé znova. Mě se to stalo s nějakou free mapou Ukrajiny, kterou doporučuje Beba na svém blogu. Druhou instalaci mám s mixem ne-NT map pro 276C, kde mám i další mapy, které v novém MapSource nefungují dobře nebo vůbec (T4A, některé starší OSM..). Tyhle dvě instalace MapSource nikdy neupdatuju na nové verze, logicky.. No a v posledním PC mám nejnovější MapSource a mapy z Lifetime, nejnovější doplňkové mapy, různé specialitky co mám koupené k 3790 apod. Prakticky mám ještě čtvrtou instalaci na notebooku, protože ho někdy na cesty beru a tam mám kromě toho ještě TTQV a nějaké rastrové mapy Afriky a evropskou navigační mapu od Navtequ, takže můžu sestavit trasu po Evropě i v TTQV. Docela bych vám přál si to vyzkoušet (fakt si TTQV stáhněte - funguje 25 dní v testovacím režimu bez omezení - tady: http://www.ttqv2...._setup.exe). Je to highend program a podle mě to je teprve mazec, když mluvíme o tom, jak je MapSource uživatelsky nepříjemný. Schválně co řeknete na tohle. TTQV umí asi všechno ale je to náročné..
Jinak na jednom počítači asi v určitých případech opravdu není možné držet staré i nejnovější mapy, protože Garmin změnil řadu věcí a způsob zabezpečení svých map (i starých) a v určitých případech se tlučou i ty instalace map a některé nejdou současně nainstalovat vůbec.
To ale beru, na počítači taky někdy nemůžeš mít starou a novou verzi programů současně, dá se to vyřešit instalací pod jiným uživatelem (na jednom PC - prostě víc účtů) nebo ve virtuálním PC nebo fyzicky na víc počítačích. *******************************
xavier: pozor, já neříkám že mi to nevadí! taky bych chtěl mít licenci k nějakým dražším mapám na dvě zařízení. Mám koupené některé docela drahé mapy, které bych chtěl mít pro všechny zařízení legálně (mám pochopitelně několik GPS) ale chápu, že to výrobce nedělá. Jednu aktualizaci máš třeba u map prodávaných Garmin USA zdarma vždycky (onetime). Dřív bývalo (třeba u Questa) že tam byly licence pro instalaci na dva přístroje ale bez aktualizace. To bývala ochrana proti krádeži. Když jsi o přístroj přišel, tak jsi měl záložní licenci pro druhou GPS. Nicméně - přijde ti třeba na pět let poplatek 100Kč za každou aktualizaci evropských map (včetně východní evropy, pobaltí, turecka a balkánu) moc? Lifetime stojí (u nás k navigaci) přesně 2000Kč. Děleno pěti to je 400Kč ročně a každý rok máš 4 aktualizace (nebo i víc). To je stovka za jednu. Ale je to opravdu na jednu GPS. Kdybys to měl na dva přístroje, tak holt je to 200Kč za čtvrt roku. Zrovna cenu Lifetime bych nekritizoval. Majitelé jiných navigací by dali i několikanásobek, kdyby to jejich výrobce nabízel. Já bych to třeba do Pioneer navigace v mém autě bral okamžitě - abych nemusel platit ročně tuším 8 tisíc za upgrade.
Jinak někteří výrobci map nabízí cross upgrade - když jim napíšeš, že máš mapu na jedné GPS a že se rozbila (nejlépe když se dává protiúčtem při nákupu nové - třeba za starou nefungující 550ku z české distribuce (to je nutnost) dáváme při nákupu nové Z660 slevu 4 tisíce s DPH, tak ti převedou licenci na nový přístroj za cenu upgrade. Někteří ani nechtějí žádné peníze - převáděl jsem takhle koupenou mapu Rumunska asi před 2 lety a udělali to bezproblémů. Záleží na tom, co ten který výrobce resp. prodejce chce a nechce. Když si koupíš novou GPS tak ti taky ty mapy ze staré převedou přímo v Garmin CZ na nový přístroj (přeregistrují) protože tam je jisté, že ty mapy nebudou v užívání dvojmo. Ale když jí prodáš nebo ti jí ukradnou, tak to je fakt problém.
Jinak to srovnání s Windows OEM u počítačů je ABSOLUTNĚ přesné, protože je to přesně to samé. Licence map k GPS jsou OEM - je to licence k danému HW, nepřenosná na jiného uživatele a jiný přístroj.
I když to není nikde rozepsané, tak ta licence map (i bez Lifetime) dělá nějakou část ceny navigace. Myslíš že v ceně GPS ty mapy nejsou, protože to není napsané extra? Podívej se na rozdíl ceny Oregonu bez map a s evropskou mapou a uvidíš přesně, kolik ta OEM mapa k přístroji stojí. U zuma to spočítat nejde, protože Zumo se neprodává bez CN ale některé turistické navigace ano. *******************************
TomasTT napsal:
Jinak to srovnání s Windows OEM u počítačů je ABSOLUTNĚ přesné, protože je to přesně to samé. Licence map k GPS jsou OEM - je to licence k danému HW, nepřenosná na jiného uživatele a jiný přístroj.
I když to není nikde rozepsané, tak ta licence map (i bez Lifetime) dělá nějakou část ceny navigace. Myslíš že v ceně GPS ty mapy nejsou, protože to není napsané extra? Podívej se na rozdíl ceny Oregonu bez map a s evropskou mapou a uvidíš přesně, kolik ta OEM mapa k přístroji stojí. U zuma to spočítat nejde, protože Zumo se neprodává bez CN ale některé turistické navigace ano.
jasne, jenomze OEM licence pro Wokna stoji relativne malo, napr. novy Mac OS 10.7 Lion ma stat 29USD.
Navic Windows bych uuplne jako extra priklad nedaval, Microsoft posledni roky docela ztraci dech nebo alespon vitalitu.
17 cm
Win7Pro OEM stojí v Alze 2790 s DPH, plná verze 6400Kč
Ty bys dával jako příklad jen to, co se ti hodí do krámu ale Apple musí některé věci dělat za neuvěřitelné peníze, aby se to prodávalo. Naopak na HW si to natáhnou zpátky. Viz ceny třeba nových notebooků nebo integrovaných počítačů iMac. To je ale jedno, prostě OEM software licence opravdu neumožňuje instalaci na jiném počítači, to je princip OEM a z toho pramenící nižší cena než u verze "přenosné". Prostě to tak je. Hodnota CN Europe předinstalované v navigaci (OEM licence) s jednou aktualizací je přibližně 1500Kč. Plná verze je za 2490 a doživotní aktualizace taky 2490. Takže když si vezmu že v ceně navigace mám tu první licenci (a jeden upgrade omezený časově) a počítám s využitím navigace třeba 4 roky, tak i kdybych upgradoval jen jednou ročně a pak tu navigaci přestal používat, tak to vyjde na 625Kč ročně. Prakticky ale levněji, protože Lifetime můžeš koupit k navigaci výhodnější (za 2000 s DPH). To je 500 ročně když počítáš se 4 lety provozu. Jak říkám - mnoho majitelů jiných navigací (jiných značek) by takovou službu brali hned ale nikdo jim jí nenabídne. Třeba TomTom nabízí 2l upgrade evropské mapy za 1990 nebo jednorázový za v přepočtu 1640Kč. MIO aktualizace stojí 1990Kč, GoClever 1860Kč, Navigon má super cenu 2160Kč za 2 roky. Všechny jsou nepřenosné na jiné zařízení!
Kruci, tak kde jsou ty upgrade za 0.79USD na neomezený počet zařízení? Kde je ta odolná navigace za pár korun s daty skoro zadarmo? Nikdo to nedělá co?
Všichni kritizují Garmin za to, že má nějaké programy pro práci s PC nebo Macem atd ale konkurence nemá nic. Nabídka alespoň voděodolných GPS je tristní. Teď jsem měl v ruce nový RoyalTek. Skvělý. 7500Kč je super cena ale na sluníčku se to chová naprosto stejně jako autonavigace za 3 tisíc v pouzdře za 700Kč. Nepoužitelný. A jen tak pro zajímavost - co stojí u nich upgrade kompletní evropské mapy? 2500Kč. Téměř stejná cena je za aktualizaci české mapy. To je divné ne? Není to přece Garmin ale SmartMaps.
Je to jak říkám - platí se za data a zadarmo nebo skoro zadarmo to prostě nejde udělat jinak než online, což je pro cestování tam, kde není internetový signál nanic a i tam, kde signál je, je online navigace podle mě naprosto nespolehlivá. Tečka.
TomasTT napsal:
Win7Pro OEM stojí v Alze 2790 s DPH, plná verze 6400Kč
Ty bys dával jako příklad jen to, co se ti hodí do krámu ale Apple musí některé věci dělat za neuvěřitelné peníze, aby se to prodávalo. Naopak na HW si to natáhnou zpátky.
a Garmin to nedela? Ten prodava HW za velky penize a chce premrstene ceny i za mapy.
---
kazdopadne jsme se odchylili od toho zacatku -- ja jsem reagoval protoze jsi delal z mapařů a Garmina skoro svate a z kopirovacu prilis spatne. To je neco s cim velmi nemohu souhlasit Garmin ma hodne chyb, mnoho uzivatelu (jak vidis sam) je nastvanejch, ale zatim nemame zadnou jasnou konkurenci.
-
jo a jeste doplneni -- jenom ja osobne jsem Garminu dohodil nekolik klientu na Nuvi a Garmin jako takovy stale doporucuju.. samo s dovetkem, ze to je "nejmensi zlo"
Upravil hicks dne 18.06.2011 18:06
17 cm
TomasTT napsal:
To je 500 ročně když počítáš se 4 lety provozu. Jak říkám - mnoho majitelů jiných navigací (jiných značek) by takovou službu brali hned ale nikdo jim jí nenabídne.
500 rocne za CityNav je porad dost.
Ja jsem ochotnej platit tak... 5-6 stovek rocne za vsechny mapy dohromady a jednou za 2-3 roky za novy hardware.
Pak nebudu mit asi zadnej motiv resit neco pokótně.
Jo a jeste jedna vec -- to odemykani a instalace by mela byt SNADNEJSI a RYCHLEJSI nez stahnuti z torrentu a cracknuti. Rozhodne to neni pravidlem.
17 cm
Tomáši, OEM licence Microsoftu bych sem opravdu netahal, (a když, tak je třeba také říci, že za přesně daných podmínek přenositelná je), to není ten případ co mne trápí. Já nechci mít mapy na více než jednom zařízení GPS, já je jen chci mít možnost prohlížet a dělat trasy mimo a pak tyto nahrát zpět do GPS. Tak jsem to cca 8 let dělal a ted mi to Garmin už dva roky (po upgradu) nedovolí. Nic víc nechci, pro mé účely by bohatě stačilo, kdybych mohl importovat do Zumo udělanou trasu z nějakého mapového zdroje na počítači. Řeknu blbost -- třeba na Google maps si udělám trasu a tu pak naleju do Zuma. Existuje něco takového ? Třeba ano, a pak je "problem solved"
GS 1200 R Adventure
chafre napsal:
Tomáši, OEM licence Microsoftu bych sem opravdu netahal, (a když, tak je třeba také říci, že za přesně daných podmínek přenositelná je), to není ten případ co mne trápí. Já nechci mít mapy na více než jednom zařízení GPS, já je jen chci mít možnost prohlížet a dělat trasy mimo a pak tyto nahrát zpět do GPS. Tak jsem to cca 8 let dělal a ted mi to Garmin už dva roky (po upgradu) nedovolí. Nic víc nechci, pro mé účely by bohatě stačilo, kdybych mohl importovat do Zumo udělanou trasu z nějakého mapového zdroje na počítači. Řeknu blbost -- třeba na Google maps si udělám trasu a tu pak naleju do Zuma. Existuje něco takového ? Třeba ano, a pak je "problem solved"
no pokud by ti to stacilo v bodech, tak by sly ty 2 formaty zkonvertovat... tusim, ze ten soft se jmenuje POI Converter. Trasy mi to ale nebralo..
17 cm