Omlouvám se všem, kterých se to dotklo. Je pravda, že kdy se píše "mně a mě" jsem nepochopil a už jsem se s tím naučil žít.
"Když hodíš kamenem do hejna hus, vždycky se nějaká ozve...."
Známej staví krby a prodává kamna a vše okolo topení.Jeho heslo je:Šikan,teror,panika,Turinova taktika.Když měli rozlučku na konci roku,tak se mu tam nádeníci ožrali a začali se do něj navážet ohledně peněz.Rozbil jim hubu a po Novém roce jeli vesele dál.Nikdo si tam nic ndovolí.Remusovi pomužou jenom kamery a potom klackem přes pazoury.Mně můj zaměstnanec uloupil celý kamion,doved jsem policajty až k němu domů,po třech měsících to odložili s tím,že měl v tu dobu neschopenku.Potkal jsem ho asi po čtyřech letech v hospodě,trochu jsem mu upravil xicht a potom zavolal záchranku.Podepsal revers a bylo hotovo.
Když je hlad,je i husa dobrá.
hobrnos napsal:
Omlouvám se všem, kterých se to dotklo. Je pravda, že kdy se píše "mně a mě" jsem nepochopil a už jsem se s tím naučil žít.*realsad*
Cidas napsal:
Hehe, s tím jsem měl taky vždycky problémy ;)
Kluci motorkářský,
nic na tom není, dávejte pozor, za chvíli se to naučíte. A budete si to pamatovat už na celý život a můžete to pak někdy naučit doma i děcka.
Mnemotechnická pomůcka je totiž úplně jednoduchá:
Tu větu, kterou píšete v 1. osobě (se zájmenem mi, mě, mne, mně) si nejdřív cvičně v duchu řekněte ve druhé osobě (se zájmenem ti, tě, tebe, tobě) a hned víte, který tvar zájmena tam patří.
ti ~ mi (krátký tvar s "i")
tě ~ mě (krátký tvar s "e" s háčkem)
tebe ~ mne (dlouhý tvar s "e" bez háčku)
tobě ~ mně (dlouhý tvar s "e" s háčkem)
Příklad:
volám ti ...voláš mi
volám tě ... voláš mě
volám tebe ... voláš mne
volám tobě ... voláš mně
A příklad s tou chybou tady na diskuzi:
"Tobě to dělá zle", takže správně je "mně to dělá zle".
Nebo "dělá ti to zle", a v 1. osobě "dělá mi to zle".
nebo
"Někdy tě to zatahá za uši", proto je správný tvar v 1. osobě "někdy mě to zatahá za uši".
Ale protože je taky správně "někdy to tebe zatahá za uši", tak je správný i analogický tvar "někdy mne to zatahá za uši".
Je to od týto chvíle už každýmu jasný?
Budete si to pamatovat? __________________________________________________________
VT 750 C2 Spirit, WR 250 X, CBF 125, S 22, S 11 (2x)
(WR250R, R1100GS, VT750C4, F650GS, Betka, 50/20, S11)
Kamarád má hospodu, tam zaměstnává 2 kamarády jako pingly a u největšího stolu přímo před pultem s pípama sedáváme my všichni společní kámoši..
prostě skoro jedna rodina.
Majitel hospody i ti dva pingli pár posledních let nechápali, jak to že nemůžou vyjít s tržbou, včetně tringeltů, byla z toho nejednou mezi nima zlá krev. Občas podezírali i holky, co chodily do hospody v létě roznášet brigádně pivo. Pak se jeden z pinglů nas.ral, nainstaloval kameru a ejhle - jeden z nás "kamarád", vždy když šel do kuchyně pomoct s nádobím, nebo jen tak pokecat, hrábnul rukou do korýtka s padesátikorunama.. Po promítnutí videa ani necekl, přinesl pár tisíc s tím, že to bude postupně splácet..Samo, že už má zákaz vstupu.
TAKŽE REMUSI : KAMERY, KAMERY KAMERY !!!
Upravil bluesbery dne 11.04.2012 21:25
[quote]hobrnos napsal:
Omlouvám se všem, kterých se to dotklo. Je pravda, že kdy se píše "mně a mě" jsem nepo........................o chvíle už každýmu jasný?
Budete si to pamatovat?[/big][/b][/color]
Mne to učili takhle: Jemně mně ho mni . . . . .
...že já vůl nenašetřil na to GSo už dříve ! ! !
Bylo by to krásné mít trh, který čítá přes 100 000 000 občanů, mluvících stejným jazykem, sousedících se sebou. Navíc trh co má něco nabídnou... Věřím, že i kdyby nevznikla EU, tak nějaká dohoda o zóně volného obchodu by vznikla možná i dříve... nezbývá než si povzdechnout "ach jo" :-)
Upravil HonzaGS-SV dne 12.04.2012 06:45