Pokiaľ by chcel niekto trochu bastliť - ja som si cez ebay zaobstaral takéto: http://www.ebay.c...27cc1706a5
- okrem hodín (čo sú už všade) je tam teplomer (s korekciou teploty +-5°) a voltmeter (vedieť či to dobíja nemusí byť zlé). Krabičku zatiaľ dávam dohromady z dymového plexi, tlačítka a čidlo budú vyvedené mimo...
Tak jsem už konečně vyřešil svoje řešení teploměru. Nejprve jako teploměr jsem použil tento z DX. http://dx.com/p/s...50-c-44757 Je podobný tomu od "Conrada", jen je levnější a bohužel bílý. Barvu jsem vyřešil tím, že jsem stejně potřeboval vyzkoušet novou malou modelářskou stříkací pistoli a tohle byl vhodný objekt. Kabel jsem omotal ovinovací "bužírkou", čimž jsem ho i zkrátil (příště bych ho asi odstřihl a zkrátil, ale nebyl jsem si jistý, jak by to ovlivnilo přesnost měření). Problém byl s držákem. Chtěl jsem použít nějaký L-profil, ale nemohl jsem ho nejprve sehnat, a když se mi to už povedlo, tak za nehoráznou cenu. Tak jsem objednal plastovou krabičku na napájecí zdroj a držák z ní vyřízl. http://www.ges.cz...00062.html Pak už jen místo, kam s ním. Původně se mi líbilo umístění na pravý držák plexi, ale nějak mi tam vadil "plandající" kabel k čidlu. Potom jsem jako vhodné místo určil pod FID, ale zjistil jsem,že by vadil při přístupu k žárovkám. Nakonec vyhrálo místo pod kontrolkami. Kupodivu je dobře vidět a nevadí ani lankům a ani kabeláži.
Miho přiložený následující obrázek:
Doplnění s druhým obrázkem.
Problémem bylo přidělání držáku k "budíkům". Vrtat a šroubovat jsem nechtěl a jen lepit také ne. Nakonec jsem to vyřešil tím, že jsem držák spojil s budíky černým silikonem, který jsem měl doma a spojení pojistil kovovou sponkou. Jen pro zajímavost, její sehnání bylo taky na mrtvici. Chtěl jsem použít kovovou plechovou U-matici (používá se na připojení plechů nebo slabých plastů, ale potřebný rozměr prostě nešlo sehnat. Nakonec pomohla náhoda, kdy jsem v Obi uviděl reklamní svinovací 5-ti metr, který měl na zadní straně plechový klip pro připevnění třeba za pásek. Rozměr vyhovoval a bylo ho potřeba jen trošku upravit. Potom zbývalo umístění čidla. Chtěl jsem ho dát po "zobák", ale nějak jsem nemohl vyřešit způsob bezpečného vedení kabelu a jeho připojení bez šroubování apod. Pak mě napadlo umístění něco jako u aut, kde to čidlo bývá v zrcátku. Tady jsem uvažoval o blinkru, ale čidlo je dost velké a asi by se nevešlo. Nakonec vyhrála mřížka u blinkru. Je jen nasunuto do gumové průchodky odpovídajícího rozměru (na fotce jsou dvě-holt dvakrát měř a jednou řež, první vyšlo přímo do pomocného rámu a čidlo se tam prostě nevešlo. Kabel je vedený podél pomocného rámu, nikde nepřekáží a při demontáži stačí jen čidlo vystrčit z průchodky. Praxe ukáže, jak hodně bude měření ovlivněno vzduchem od olejového chladiče, proudícím vzduchem z venku, případně teplem od motoru při stání na místě. Při jediné letošní jízdě to vypadalo, že to nebude tak zlé. Jsem s tím řešením spokojený a náklady vyšly do 200 Kč.
Miho přiložený následující obrázek:
myslím, že tenhle teploměr má jakoby nějaký integrovaný záložní zdroj, který se během dne nabije a pak večer/ v noci ukazuje teplotu, jen samozřejmě není podsvícený...
Moc pěkná práce mě by jen zajímalo, jak to je s vibracemi - jestli se nějak ten teploměr nepoškodí...
Život je krátkej, je potřeba si ho užít naplno! - tak proto BMW GS
K tomu, zda ukazuje i za tmy, tak jsem o tom taky přemýšlel a různě to zkoušel a musím říct, že nevím. Každopádně, když jsem se na něj vždy podíval (za šera, po posvícení baterkou apod.), vždy údaje ukazoval. Co se týká vibrací, tak to ukáže až čas. Mám s ním jen jednu jízdu cca 60 km a zatím vše v pohodě. Každopádně je to jednoduchá elektronika, a když to vydrží ostatní přístroje v přístrojovce, tak snad i teploměr. Všechno to stálo jen pár korun, takže když tak koupím nový nebo to celé vyhodím. V podstatě jsem mimo vrtání mřížky u blinkru nic nepoškodil, tak to nebude problém .
Miho, koukám, že jsme měli naprosto stejnej nápad
Já tam mám akorát rozdíl v umístění "krabičky". Dal jsem ji pod FID jak jsi původně chtěl, ale kvůli těm žárovkám ji mám na takovém tom plastovém technickém suchém zipu, čidlo je pod zobákem.
mozem otazku? zda sa mi ze ho nemas zakryty nicim spredu. ako je to s vodotesnostou?
ja som objedmal http://dx.com/p/d...mp;u=15553
ale stale som nenasiel ziadnu krabicku do coho by sa to voslo aby to bolo cele zakryte lebo sa bojim ze tam pod ten displej zatecie pokial nic nebude na nom.
Ked niekto vyhrava neznamena to, ze je lepsi, ale ze podvadza
xNOKIAx napsal:
mozem otazku? zda sa mi ze ho nemas zakryty nicim spredu. ako je to s vodotesnostou?
ale stale som nenasiel ziadnu krabicku do coho by sa to voslo aby to bolo cele zakryte lebo sa bojim ze tam pod ten displej zatecie pokial nic nebude na nom.
Co ja mam ten od Conradu,maji tam psano,ze vodeodolnost tam jen.Ale jak moc, to netusim.Ze predu pod display se urcite nic nedostane,to bylo zalito v kuse a zezadu to bylo zalepe a ja to zatahl jeste komplet akvarakem,takze se ukaze v ostrem provozu.
I pád na hubu je pohyb kupředu
xNOKIAx napsal:
Taky mě to zajímalo, takže jsem to zkusil. Ten co mám já je zezadu jeden výlisek a tam to bude těsné. Když jsem ho stříkal, tak šel sundal celý přední díl. Lem okolo předního a zadního dílu to pravděpodobně běžně utěsní také. Jediné místo je tam, že přední díl je se dvěma výřezy a jen se dotýká displaye a solárního článku. Tam těsnění není žádné a asi těsní jen pružení mezi nimi. Šlo by to asi cele před dáním předního dílu přelepit průhlednou folií (otázkou jak by ovlivnila viditelnost displaye a účinnost solárního článku) nebo na hrany dát trochu silikonu a tím to zatěsnit dokonale. Řekl jsem si, že to zkusím bez úprav a tak jsem teploměr strčil asi na 1 min. pod tekoucí vodu z kohoutku a pak ho volně položil na stůl. Čekal jsem, jestli se bude něco dít a kupodivu nebylo to znát a fungoval pořád dál. Tak to nebudu řešit a provoz teprve ukáže. Ona vzdušná vlhkost, která by tam mohla kondenzovat při úplném uzavření je třeba ještě horší, Těžko říct, chce to vyzkoušet.
Plukovnik napsal:
Ahoj tak za mne ten poslední- od PUHY.cz...je černej, nemusím lakovat...a je za 230 kč
díky za tip
Tip na tento teplomer bol už na 2. stránke, na 3. stránke Milan dával aj fotky, ako ho má namontovaný na 1150 ADV.
Budem ho objednávať, ak sa chce niekto pridať do objednávky, tak dajte vedieť do PM, dosť jazdím po Morave (Brno, Olomouc, Ostrava), tak by som vám ho niekde zložil a máte to bez poštovného.
A môžete mi niekto v tom obchode pozrieť redukciu z 12V zásuvky BMW na klasický rozmer, ktorý je v aute? Prípadne má to nejaké označenie, podľa ktorého to môžem nájsť?
Já se nabízím taky- rád bych objednal a kvuli poštovnému na jeden kus...nic moc...jsem 25 km od Prahy....kdyby se někdo chtěl svézt se mnou???
jinak v předešlých typech jsem to nepostřehl....ale super