Vikec napsal:budete si klást otázku po tom,co někoho sestřelíte na dálnici v dešti po aquaplaningu na letních gumách jestli ste tomu nemohli předejít jízdou na zimních,který si s deštěm poradí mnohem líp než letní?
Já si spíš kladu otázku,jestli jsi vůbec někdy viděl letní pneu?
Na co myslíš,že jsou tam ty široký drážky po celým obvodu?...že by na vodu??...a jsou snad tyto drážky na zimních?
Zimní jsou měkčí,takže si možná poradí líp s mokrou silnicí,ale určitě ne s vrstvou vody na silnici!...ono se totiž v zimě moc nepočítá s přívalovými dešti....kupodivu,že?
Přečti si ten článek "odborníků" prosím. To že zimní líp odvádí vodu je stará známá a dost logická věc. Ty obvodový drážky na letních to samozřejmě dělají taky,ale samozřejmě neodvedou vodu z těch velkejch,hladkejch figur vzorku,který letní mají,kdežto ty lamelky zimáků to zvládají. Letní mají jen obvodovej vzorek převážně kvuli hlučnosti a zvýšení životnosti. O přínosu měké směsi na přilnavost za jakejchkoliv podmínej se nemusíme bavit,to je i volovi jasný...
A neboj,na osobáku sice nepřezouvám,ale na dodávce,kde jezdím cca 100-150 000km ročně sem už pár sad vystřídal,tam su rád,že mě zimáky vydrží od začátku zimy do jara,takže dávám každej rok fungl sadu Nokianů zimních a obrok sadu latních.
Já bych neřekl vychcánek, ty příběhy se psaly zhruba 100 let po Kristu, a ještě se nestaly součástí státního náboženství, to se stalo zhruba o 200 let později. Jistý panovník( jako to udělal po cca 400 letech Mohamed) zjistil, že jednotnou ideoogií lze ovládat masy. Tak uzákonil křesťanství a bylo na cca 1600 let vymalováno.
Má moravská babička za bouřky dávala do oken hromničky (svíčky), aby tak dávala Bohu najevo, že tam bydlí dobrý křesťan a vyhla se tak bleskům, protože ji kdysi v dětství farář nakukal, že bouřka je hněv Boží, a posvěcená svíčka Bohu ukáže, že tam tedy bleskem trestat nemá.
Upravil barokar dne 29.01.2014 20:49
červenej Elf
Vikec napsal:Přečti si ten článek "odborníků" prosím. To že zimní líp odvádí vodu je stará známá a dost logická věc.
Vážně? Není to spíš tak, že zimní pneu je, co se týče jízdních vlastností, v létě jen o málo horší než letní, zatímco letní guma v zimě se zimní gumou nesnese srovnání?
Např. u nás to taxikáři praktikují tak, že dají na zimu nové zimní, přes léto je dojedou a do zimy jdou zase na nových. Vědí, že cmrndají po městě, na dálnici nezávodí, tak si se zimními vystačí. Nehoní totiž parádu, ale kačky (2 sada kol, přezouvání).
Ale přece jenom to má zádrhel. Problém zimní pneumatiky v létě tkví v tom, že ji člověk na dálnici při vysokých rychlostech "uvaří".
A ještě jeden argument pro letní. Ty máme totiž min. o 2 palce větší než zimní.
Označení MS, M+S a další různé varianty pocházejí z USA, kde znamenají pneumatiky pro SUV a auta do terénu. Tyto gumy mají o deset procent lepší trakční vlastnosti. Ale není zde záruka, že jsou z technického hlediska určené pro zimní podmínky.
Ve Spojených státech také pneumatiky s iniciálami MS mohou označovat i velmi rozšířené celoroční pneumatiky. Opět pro terénní auta a SUV.
V evropských předpisech je k označení M+S uvedeno, že jde o pneumatiku, jejíž konstrukce a vzorek má zajistit lepší záběr než pneumatika běžná. Vlastnosti takové gumy ale nejsou ani měřeny, ani dány normou.
Takže taky řečeno jsou téměř identické s letními... tím nepopírám, že 10% trakce se v zimě hodí
tomtom napsal:
Česká legislativa považuje za zimní gumy ty, které mají označení M+S, M.S, M/S nebo MS.
Jen pro doplnění... tak je tedy otázka o jakých gumách se tu bavíme...
A neznamena to M+S=MUD+SNOW (blato a snih)
Ano znamená, ale taky to znamená, že tyto pneu nejsou vyloženě zimní ( a navíc Vlastnosti takové gumy ale nejsou ani měřeny, ani dány normou) a tudíž se dají použít i jako celoroční...a pak celá diskuze o použití "zimních" pneu v létě je o ničem (slušně řečeno )
Upravil tomtom dne 29.01.2014 23:33
Kvůli ušetřeným pár stovkám za pneu nehodlám rozstřelit auto nebo někoho zmrzačit jen kvůli tomu, že zabrzdím o pár metrů později.
pár stovkám??
... a kolik by to tedy mělo být?
já mám na osobáku 195/65-15 - pár stovek myslím nestojí násob to ještě 4ma. tzn. vyhodím zimáky se 4mm na kterých najezdím ještě v létě třeba 20tis.?? já si uvědomuji že letní by byly z hlediska bezpečnosti lepší, ale kde je ta hranice bezpečnosti, kde je hranice co si můžu dovolit. Věřím sobě, a přijímám za to odpovědnost.
Jinak super zimní téma jak Ladovy obrázky.
---------------
Život je cesta. Čím dál-tím líp.
já mám na osobáku 195/65-15 - pár stovek myslím nestojí násob to ještě 4ma. tzn. vyhodím zimáky se 4mm na kterých najezdím ještě v létě třeba 20tis.?? já si uvědomuji že letní by byly z hlediska bezpečnosti lepší, ale kde je ta hranice bezpečnosti, kde je hranice co si můžu dovolit. Věřím sobě, a přijímám za to odpovědnost.
ne, pár stovek pneu nestojí, ale na pár stovek vyjde rozdíl přehazovat letní - zimní. Je snad ve výsledku jedno, jestli jezdím na dvou sadách takových a nebo jedné sadě makových, když každé najedou +- stejně? Nebo mi něco uniká?
Velmi dobrý postřeh je ona hranice bezpečnosti, osobně se zbavuju leních se 3mm, protože na dálnici ve slejváku prostě plavou. Budu se opakovat - těch pár ušetřených stovek za pneu, které by možná ještě pár tisíc daly, mi za to netojí.
Urážím tvoje přesvědčení,protože ty urážíš zase to moje.Moje,který je narozdíl od tvýho,postaveno na pevných základech přírodních věd a logiky a ne na cáru papíru,kde nějakej vychcánek sesmolil příběh na ovládání ovcí.
Ve své nenávisti jsi svévolně podniknul hodně hloupý a osobní útok, a dál v tom pokračuješ...
Sice to nesouvisí s tématem, kterým byl reklamní článek na IDNESu, ale co se Tvých zbytečných útoků týče, zkus si pro příště ve svém zájmu doplnit vzdělání, když už chceš o světonázorových otázkách zavádět debaty.
Existenci Boha totiž nelze vědecky ani potvrdit, ani vyvrátit.
A proto - i když Tě to zjištění asi nepotěší - podobně jako teisté věří, že Bůh je, tak úplně stejně ATEISTÉ VĚŘÍ, že není.
Jenže Ty sis až doposud myslel, že ta Tvoje VÍRA je lepší a/nebo VĚDEČTĚJŠÍ, viď ?
Mr GS napsal:
To,co teď provádíš,mám za největší vrchol ironie...pánbíčkář nám tady káže o tom,co je pohádka a tahák na peníze-to už přestává i ho.vno smrdět. Navíc,já ten článek ani nečetl,já jen používám hlavu a vlastní zkušenosti.A jestli ty chceš tvrdit,že je jedno,jestli jezdíš v létě na zimních a v zimě na letních pneumatikách,tak seš ještě větší máslo,než si už léta myslím.
To je škoda, že sis ho nepřečetl, ale už víš, jak nelíp reagovat.
Netvrdím, že vůz na sněhu a ledu má na zimních gumách stejnou nebo dokonce horší adhezi než na letních. A nikdy jsem to netvrdil.
Vadí mi (obecně) reklamní žvásty všeho druhu, a tady konkrétně, že prý je jedno, jestli si jako zákazník koupím novou pneumatiku nebo tři roky starou, která půlku svého života standardně stráví v nekontrolovaných skladovacích podmínkách.
Pointa je taková, že tyto "rady" vypouští z pusy člověk závislý na prodeji pneumatik, kterému se ty jeho neprodané staré pneumatiky začínají v poslední době nějak moc hromadit ve skladech.
P.S.
Buď rád, že já si už léta o Tobě vlastně nemyslím vůbec nic.
Akorát jsem teď byl nucen bránit se Tvým osobním útokům.
Takže Ti přeju, abys nalezl svůj klid a měl se pokud možno dobře.
Upravil Dovi dne 30.01.2014 11:44
Tak tu na to koukám že už na vás na všechny asi vlezla zima skočte si radši do garáže přeleštit motorky a nebo se běžte radši rovnou projet už je to tu jak ten babskej koutek
To nelze, nemám(e) na motorce zimní pneu...
Jsem uvědomělý český občan, pneu na auto dávám raději každý kvartál nové a vozím 4 trojúhelníky, 5 lékárniček a jednu rezervní. Mám zapnutý pásy pro jistotu na všech sedadlech i když jsem v autě sám, po dálnici jezdím nejvíc 60 a po městě 20, a u každého přechodu preventivně zastavím a ukázněně počkám tak dlouho, dokud někdo nepřejde.
Klidně to zesměšňuj...je nám jasný,že ty věříš v boha,takže fyzika a logika tě nebere
Vidím, že ale zrovna moc klidný nejsi...
Proč - pořád mi nemůžeš odpustit, že Karel ty volby projel?
A proto se uchyluješ k podpásovkám a uráženi náboženského přesvědčení druhých lidí?
Když už, tak v Boha. A nevím sice, jestli mluvíš v majestátním plurálu nebo jsi mluvčim skupiny stejně smýšlejících, ale věz(te), že logické myšlení a respektování fyzikálních zákonů nemá s vírou či nevírou absolutně nic společného.
A k té logice, na které si u sebe zřejmě hodně zakládáš - jestli jsem se tím (sebe)ironizujícím příspěvkem případně dotknul eventuálních přikyvovačů nějakého tydýta, který v rádoby odborném, ve skutečnosti však v uboze reklamním článku valí lidem klíny do hlavy nebo dokonce účelově lže, tak příspěvek nebyl zbytečný a dobře splnil svůj účel.
Mr GS napsal:
Urážím tvoje přesvědčení,protože ty urážíš zase to moje.Moje,který je narozdíl od tvýho,postaveno na pevných základech přírodních věd a logiky a ne na cáru papíru,kde nějakej vychcánek sesmolil příběh na ovládání ovcí.
Ve své nenávisti jsi svévolně podniknul hodně hloupý a osobní útok, a dál v tom pokračuješ...
Sice to nesouvisí s tématem, kterým byl reklamní článek na IDNESu, ale co se Tvých zbytečných útoků týče, zkus si pro příště ve svém zájmu doplnit vzdělání, když už chceš o světonázorových otázkách zavádět debaty.
Existenci Boha totiž nelze vědecky ani potvrdit, ani vyvrátit.
A proto - i když Tě to zjištění asi nepotěší - podobně jako teisté věří, že Bůh je, tak úplně stejně ATEISTÉ VĚŘÍ, že není.
Jenže Ty sis až doposud myslel, že ta Tvoje VÍRA je lepší a/nebo VĚDEČTĚJŠÍ, viď ?
Mr GS napsal:
To,co teď provádíš,mám za největší vrchol ironie...pánbíčkář nám tady káže o tom,co je pohádka a tahák na peníze-to už přestává i ho.vno smrdět. Navíc,já ten článek ani nečetl,já jen používám hlavu a vlastní zkušenosti.A jestli ty chceš tvrdit,že je jedno,jestli jezdíš v létě na zimních a v zimě na letních pneumatikách,tak seš ještě větší máslo,než si už léta myslím.
To je škoda, že sis ho nepřečetl, ale už víš, jak nelíp reagovat.
Netvrdím, že vůz na sněhu a ledu má na zimních gumách stejnou nebo dokonce horší adhezi než na letních. A nikdy jsem to netvrdil.
Vadí mi (obecně) reklamní žvásty všeho druhu, a tady konkrétně, že prý je jedno, jestli si jako zákazník koupím novou pneumatiku nebo tři roky starou, která půlku svého života standardně stráví v nekontrolovaných skladovacích podmínkách.
Pointa je taková, že tyto "rady" vypouští z pusy člověk závislý na prodeji pneumatik, kterému se ty jeho neprodané staré pneumatiky začínají v poslední době nějak moc hromadit ve skladech.
P.S.
Buď rád, že já si už léta o Tobě vlastně nemyslím vůbec nic.
Akorát jsem teď byl nucen bránit se Tvým osobním útokům.
Takže Ti přeju, abys nalezl svůj klid a měl se pokud možno dobře.
tak to klobouk dolů jak se s grácii dá poslat někoho do prdele...čučím a závidím mě se to vždy takto nedaří:-)
Upravil czunik dne 30.01.2014 14:06
http://czunici.ra...
Mr GS napsal:
Odvážné tvrzení, možná by to chtělo říct těm chudákům v CERNu, oni se tam bláhově snaží přijít na to jak a hlavně PROČ celý tohle vesmírný show začalo a přitom tady je, zdá se, vše jasno Hlavně ta logika, ta je v částicové fyzice přímo neúprosná
Ale jinak dobrý, je nádhera sledovat jak se od PR článku o pneu plynule přejde k teologii, katecheta by z Vás měl radost
GS 1200 R Adventure
Jenže tyhle "rady" pochází od výrobců pneumatik. Je v zájmu výrobců prodávat staré zboží ze skladu a nebo radší nové? To je i problém technologie, která jaksi nefunguje stylem "just in time".
ne, pár stovek pneu nestojí, ale na pár stovek vyjde rozdíl přehazovat letní - zimní. Je snad ve výsledku jedno, jestli jezdím na dvou sadách takových a nebo jedné sadě makových, když každé najedou +- stejně? Nebo mi něco uniká?
Velmi dobrý postřeh je ona hranice bezpečnosti, osobně se zbavuju leních se 3mm, protože na dálnici ve slejváku prostě plavou. Budu se opakovat - těch pár ušetřených stovek za pneu, které by možná ještě pár tisíc daly, mi za to netojí.
Myslím že jsem to už napsal. Zkusím to ještě jinak. Nejde o to že jezdíš jednou na takových a jednou na makových které prohazuješ, ale na makových už v zimě pod 4mm za předepsaných podmínek nesmíš. Má loňská zkušenost byla trochu víc než pár tisíc a proto mě to nepřijde jako pár stovek.
Jestli myslíš přehazování sad pneu na jedněch discích.. asi budu zase šetřílek protože druhá sada plechových disků na makové období se mě časem taky zaplatí(nesjedu pneu za sezonu) a lité disky netrpí solí.
Na dálnici ve slejváku jedu tak rychle, aby gumy neplavaly ani když mají jen 3mm. Zimáky sjeté na 4mm dále nevyužívej, s největší pravděpodobností tím přispěješ k bezpečnosti v letím období více než já. (kdyby mě sem šel hodit mrkací smilek tak ti ho sem dám ale nejde)
---------------
Život je cesta. Čím dál-tím líp.