Tak po rozdělání startéru je kromě upadlého a rozdrceného magnetu ještě v pr... pastorek (volnoběžka). Pochybuju, že trhaný a ztuhlý pohyb je normální. Nový pastorek jsem našel akorát u Janoty za 1200,- - jde to nějak repasovat či se radši do toho nepouště? Jak se vám zdál zdravý pastorek při čištění? Musím podotknout, že startér normálně točil i se zasunoval - takže to fungovalo - a jen málokdy neseplo s novou baterkou ABS.
engi75 přiložený následující obrázek:
engi75 napsal:
Tak po rozdělání startéru je kromě upadlého a rozdrceného magnetu ještě v pr... pastorek (volnoběžka). Pochybuju, že trhaný a ztuhlý pohyb je normální. Nový pastorek jsem našel akorát u Janoty za 1200,- - jde to nějak repasovat či se radši do toho nepouště? Jak se vám zdál zdravý pastorek při čištění? Musím podotknout, že startér normálně točil i se zasunoval - takže to fungovalo - a jen málokdy neseplo s novou baterkou ABS.
Startér budu rozdělávat dnes nebo zítra, tak ti můžu napsat jaké to bylo u mě. Poradil bych rád, ale nevím...
xNOKIAx: tak u mě - jaké bylo překvapení, když nový pastorek pro startéry D6RA55, 75 nešel. A v novém statoru malá díra v pouzdru - tu jsem trochu přebrousil, ale pastorek nechtěl jít na to drážkování, po kterým se vysouvá - budu to reklamovat. Namontoval jsem starý, tekutou vazelínu nemám, tak uvidím, snad ještě nějakou dobu požije. On ten nový pastorek se točí taky ztuha, akrát plynule. Startér točí jak pominutý, volnoběžka fungovala i předtím, sice sem to chtěl mít komplet zrepasované, ale co se dá dělat.
Mam dotaz. Dnes som vybral starter z mojho R-ka nakolko ked som startoval hlavne za studena tak, mi ostaval štarter cca asi 1 sec. visiet a potom zaklapol naspat. Mam pocit že, by bolo ho treba asi iba rozobrat, vyčistit a poriadne namazat, aj ked v uhlikovom boxe to vyzera skoro na zanovnost a to aj napriek tomu že, to ma už 100tkm. To že, mi ostaval trochu visiet ma podla vas nasvedomi blba cievka, alebo skor suchy mechanizmus, spravalo sa to aj vam podobne ako mne? Starter mam 75 aj ked model mota je 97/3. Dakujem za pripadne informacie.
Upravil JRM66 dne 08.10.2012 19:57
... nemožem uplne s tebou suhlasiť lebo, potom by sme sa mohli myliť obaja.
JRM66 napsal:
Mam dotaz. Dnes som vybral starter z mojho R-ka nakolko ked som startoval hlavne za studena tak, mi ostaval štarter cca asi 1 sec. visiet a potom zaklapol naspat. Mam pocit že, by bolo ho treba asi iba rozobrat, vyčistit a poriadne namazat, aj ked v uhlikovom boxe to vyzera skoro na zanovnost a to aj napriek tomu že, to ma už 100tkm. To že, mi ostaval trochu visiet ma podla vas nasvedomi blba cievka, alebo skor suchy mechanizmus, spravalo sa to aj vam podobne ako mne? Starter mam 75 aj ked model mota je 97/3. Dakujem za pripadne informacie.
U mě bylo jádro cívky suché a čisté a chodilo OK, mechanismus (páka) taky OK, jedine ještě pastorek vyjíždí po šroubovém drážkování na hřídeli, tak to vyčistit a promazat.
Upravil engi75 dne 08.10.2012 21:06
engi75 napsal:
jedine ještě pastorek vyjíždí po šroubovém drážkování na hřídeli, tak to vyčistit a promazat.
Ten ked ručne vytiahnem tak, ide trochu ztuha vysunut. Tak teda rozobrat vyčistit a kvapkou motoroveho oleja premazat, spray mam akorat WD-cko a Teflon na klzaky tlmičov tak, neviem či radšej ten teflon alebo motorak?
idealna vazelina va vyssie teploty alebo loziska. ktora vydrzi viac tepla a hned nevytesie ako obycajny olej. vyraba to aj slovnaft
Ked niekto vyhrava neznamena to, ze je lepsi, ale ze podvadza
Panove, mam skoro všetko rozobrate len akosi neviem vytiahnut rotor zo statora, poradte aky zvolit postup, lebo to nechcem na silu aby som niečo nedajbože nedodrbal.
[/url]
Upravil JRM66 dne 09.10.2012 10:40
No, jestli si dobře pamatuju - už jen stator s rotorem bez uhlíků - sundat válcový kroužek a pojistku na konci hřídele (před pastorkem), sundat pastorek, pak odvrtat nýtky, vzadu sundat klobouček, je tam pojistný kroužek, ten sundat, vyndáš rotor, vyndat pojistný kroužek z přední strany planetové převodovky, pak opatrně vypáčit plastový kryt planetové převodovky a myslím, že rotor je venku ve své nahotě :-).
Jestli se pletu tak mě opravte.
Rozebrano, vyčisteno, namazano a složeno a tetka toči jako des. Dalši kontrola o 40tkm. Diky kuciii.
engi75 napsal:
... tak jsem včera rozdělal startér a je celkem OK, jen ten pastorek (volnoběžka) má takový trhavý a ztuhlý pohyb (jak jsi psal) ... je to normální ? nebo se to má točit lehce jak na ložisku ?
... jaká je délka nových úhlíků ? ... já mám cca 17 mm ...
ja by som to vsetko vycistil a namazal s vazelinou na vyssie teploty- aby to pri zahriati motoru nevytieklo a poskladal.
nie som odbornik ale tie uhliky ked tam das a pruzinka co ich tlaci nie je opreta o ten plast a ma este miesto aby zatlacala uhliky tak by som ich tiez pouzil.
ale mozno tu niekto bude mat odbornejsi nazor
Ked niekto vyhrava neznamena to, ze je lepsi, ale ze podvadza
engi75 napsal:
... tak jsem včera rozdělal startér a je celkem OK, jen ten pastorek (volnoběžka) má takový trhavý a ztuhlý pohyb (jak jsi psal) ... je to normální ? nebo se to má točit lehce jak na ložisku ?
... jaká je délka nových úhlíků ? ... já mám cca 17 mm ...
Co jsem držel nový pastorek, tak ten byl tak mírně ztuhlý a trhavý,můj originál byl trochu víc, nicméně ten nový pastorek nešel na to drážkování. Nechal bych ho být, já nový reklamoval, vrátil stary a jde to. Výměna nového pastorku po mé zkušenosti = vzít pastorek + rotor celý (aby sedělo to drážkování) a to už je lepší koupit nový startér.
Upravil engi75 dne 01.11.2012 12:37
.. tak jsem to aj složíl ..včera večer u televize v obýváku za neustálého remcání manželky ... no nakonec také přiložila ruku k dílu :-) ... dokonce jsem přišel na celkem fajný postup jak oddělat i nandat pružinku bez újmy na plastovém držáku úhlíků ... oddělání : ... dělal jsem to dvojmužmo resp. v páru resp. čtyřručmo ... dvě ruce resp. dva palce lehce zatlačí na obě "spirálky" pružiny směrem do startéru a tím se volní kovová smyčka (zaháklá za tělo statoru) .. a další dvě ruce vezmou malý šroubovák a tuhle smyčku vyhnou ze zobáčku na statoru a pružinka vyskočí po plastovém nosu držáku uhlíku ... ideálně na světlý koberec :-))
zandání : to už jde solo čili dvouručně, nasadím držák uhlíků s gumovým těsněním, nasadím uhlíky s izol. podložkou, mezi šroubky nad uhlíky pložím hřebík nebo nějakou tyčku, o tu opřu dlouhé packy pružiny a zatlačím na spirálky pružiny, aby se smyčka sklouzkla po "nosu - klínu" plastového držáku uhlíku až po zacvaknutí za plechový "zoubek" na statoru ... pak oddělám hřebík a packy položím na izolační podložky uhlíků...
... celá operace trvala cca 2vteřiny ... narozdíl od tohoto popisu
Upravil chstepan dne 02.11.2012 07:08
(ch)stepan